2020-10-09
你喜歡吃魚嗎?答: 是/否,如是者…請回答以下問題:如果「魚 事 者 · F i s h o l i c」開張了,你會否去幫襯?答案係會呀!正所謂魚唔過塘唔會肥,呢條魚係今年8月正式游到去炮台山,以主打自家魚湯麵、魚麵撈、魚類輕食打響名堂。加上餐廳既裝潢走簡約風格,淨係個牆身同霓虹燈都夠影成晚呀!👇📌有 得 揀 · 先 至 係 老 闆 - ▪ 黑 白 鴛 鴦 春 卷 - $43▪ 白 雪 雪 魚 湯 - ▪ 爽 彈 魚 麵 - ▫ 我今日就要做一晚老闆,由自己揀其中一款招牌湯底,呢個「白雪雪魚湯」就咁飲落非常清甜,湯色清澈唔會太濃味;配搭「爽彈魚麵」,每一口魚麵都夠哂煙韌彈牙,果然有驚喜;而另一主角「黑白鴛鴦春卷」,可以話係鮮味十足,加上分別用左魚肉、墨魚肉打成,口感特別爽彈,唔錯。📌輕 鬆 Come · 撈 魚 麵 - ▪ 泰式蝦頭油 · 炸蝦球魚麵撈 - $63▫ 識得做人自然襟撈啦,做魚都一樣,夠新鮮自然襟食啦。呢個「炸蝦球魚撈麵」,擺盤精緻,魚麵非常爽口彈牙;另外加左櫻花蝦,口感特別香脆;而蝦球炸得岩岩好,果然有泰式果皇濃香惹味感呀!▪ 西式忌廉蘑菇 · 煙三文魚魚麵撈 - $
裝潢走簡約風格,淨係個牆身同霓虹燈都夠影成晚呀!👇
📌有 得 揀 · 先 至 係 老 闆 -
▪ 黑 白 鴛 鴦 春 卷 - $43
▪ 白 雪 雪 魚 湯 -
▪ 爽 彈 魚 麵 -
果然有驚喜;而另一主角「黑白鴛鴦春卷」,可以話係鮮味十足,
加上分別用左魚肉、墨魚肉打成,口感特別爽彈,唔錯。
📌輕 鬆 Come · 撈 魚 麵 -
▪ 泰式蝦頭油 · 炸蝦球魚麵撈 - $63
擺盤精緻,魚麵非常爽口彈牙;另外加左櫻花蝦,口感特別香脆;
而蝦球炸得岩岩好,果然有泰式果皇濃香惹味感呀!
▪ 西式忌廉蘑菇 · 煙三文魚魚麵撈 - $58
▫ 麵撈真係一試難忘,試完泰式不如試埋西式呢個「煙三文魚魚麵撈」,
果然呢個魚麵食落有種意粉既感覺;加上忌廉汁既調味,成個質感變得非常creamy。
而且口感唔會好膩,煙三文魚帶出少少鹹香,幾好食。
📌小食多滋味 · 你鍾意點就點系列 -
▪ 炸 魚 無 薯 條 - $28
▪ 手 工 魚 皮 - $23
▫ 我鍾意點就點,你可以繼續鬧但係我都識閃,Yo!呢個系列我揀左炸魚無薯條同埋手工魚皮。
原來真係唔係薯條黎,用魚肉炸到外脆內軟,咬落同薯條一模一樣,佩服!
而手工魚皮炸得油香十足,配上自家黑松露醬、雙子醬,唔會油膩又夠香口,呢個一定要試 !