2021-01-25
死做爛做似隻狗,比人罵仲要開口笑。唔通真係好似黎生咁,我既訴求就係返工咩?我要擺脫做一隻打工奴,人生既意義就係取決於如何平衡生活質素,首先要擺脫返工既節奏,我決定係中環「珺 · EMERALD」展開素食概念,唔需要再記住聽日份project幾時交,唔需要放工再聽老世電話,呢一刻我要感受最真實既我!👇📌Lunch · For · Two - $428♦️A p p e t i z e r -▪ Vegan Cheese & Tomato Balsamic Pearl -▫ 純素者必愛呢個「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材都係非常新鮮,素芝士完全唔膩,配搭黑醋醃製過既珍珠,食落特別甘香;而蕃茄額外增添一份清甜感,作為前菜認真唔錯。▪ Cauliflower Mushroom · Lettuce Shreds · Sichuan Spicy Sauce -▫ 當然要必試菇王之王之稱既「麻辣繡球菌·萵荀絲」啦,呢種菌本身味道唔算突出,所以配搭麻辣就最好不過;加埋口感爽脆既萵荀絲,兩者一拍即合,惹味得黎絕對令人一試難忘。♦️S o u p -▪ Wild · Mushrooms Soup -▫
再聽老世電話,呢一刻我要感受最真實既我!👇
📌Lunch · For · Two - $428
♦️A p p e t i z e r -
素芝士·蕃茄·黑醋珍珠
▫ 純素者必愛呢個「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材
都係非常新鮮,素芝士完全唔膩,配搭黑醋醃製過既珍珠,
素芝士·蕃茄·黑醋珍珠
食落特別甘香;而蕃茄額外增添一份清甜感,
作為前菜認真唔錯。
麻辣繡球菌·萵荀絲
兩者一拍即合,惹味得黎絕對令人一試難忘。
♦️S o u p -
▪ Wild · Mushrooms Soup -
特濃·蘑菇湯
▫ 呢個「特濃·蘑菇湯」認真重量級,一入口已經感受到相當濃郁既
蘑菇香,完全唔需要額外調味;旁邊有一小塊多士比你點一點湯底,
特濃·蘑菇湯
食落淡而無味既麵包瞬即充滿口感,正!
特濃·蘑菇湯
▪ Chanterelles Bamboo · Fungus Vegetarian Shark Fin -
雞油菌·竹笙素翅
▫ 平時較少食素既我都係第一試呢個「雞油菌·竹笙素翅」,就咁睇
賣相同真翅感覺好似,成個個素翅認真足料,雞油菌鹹香到位,
加上竹笙啖啖滋味有咬口,值得一試。
雞油菌·竹笙素翅
♦️M a i n -
▪ Rose Barbecue Pork -
玫瑰·叉燒
▫ 幾何亂真既「玫瑰·叉燒」,話明素叉燒就當然唔係真係肉啦,
其實係由大豆麵筋製成,食落味道同口感同真叉燒無乜分別。
另一樣要讚既係個有機玫瑰果醬,令整體感覺完全不膩。
玫瑰·叉燒
▪ Herbal Qianshi · Chinese Pearl Barley · Lily Bulb · Vegatable in Soup -
藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬
▫ 對腸胃甚有益處既「藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬」作為主菜
認真夠睇頭,底層鋪滿新鮮既豆苗,面頭連埋薏米、百合、
雞頭米,清新健康,口感增添不少。
藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬
▪ Stir Fried Rice Noodle · XO Sauce · Procini Mushroom -
XO醬牛肝菌·炆新竹米粉
▫ 最後一道主菜「XO醬牛肝菌·炆新竹米粉」係我最鍾意,事關大廚
將牛肝菌加入XO醬一齊炒,入口非常濃厚;而每條新竹米粉沾滿
醬汁既精華,帶少少辣勁得黎特別好食,夠哂惹味!
XO醬牛肝菌·炆新竹米粉
♦️D e s s e r t - (+$30 for each)
▪ Deep Fried Oat Milk -
脆皮·燕麥奶
▫ 最後甜品環節驚喜十足,大廚將「脆皮·燕麥奶」控制火侯相當出色,
將裡面既燕麥奶炸得岩岩好;表面金黃香脆而裡面Keep到腍身又順滑,
脆皮·燕麥奶
配埋芒果汁可以話錦上添花!
▪ Lotus Seeds · Sweet Soup -
生磨·蓮子露
▫ 另一甜品「生磨·蓮子露」口感香甜幼滑,
而且裡面食到啖啖蓮子肉,生磨果然先夠經典。
生磨·蓮子露