2020-03-07
如果地球每一寸土地都只係比物質同價值觀掩蓋,任何顏色再睇唔到,係黑同白之間生存,我相信人與人之間唔會再存在快樂。要擺脫呢種城市枷鎖,或者我地需要一個空間去舒緩一弄,就係中環最近就開左一間Colorful既小清新Café「Ever Shine」。由靚女老闆娘Mabel曾經係中廚出身既佢將「花」做主題,為都市人面上既煩囂增添一份色彩。而Café最大特色係每一道菜都會列明卡路里攝取量,提醒唔少OL食都要注重健康,呢點又幾細心wor!而且仲會晚市間中會搞下興趣班,例如: 咖啡拉花班,仲有包埸同搞下Event,夠哂多元化呀!👇📌Smoothie -▪ Spirulina Smoothie Bowl - $78▫ Smoothie Bowl係我慕名而來既其中一個原因,之所以乳酪碗可以成為潮流,皆因香港人對食既要求愈黎愈高,又要賣相靚又要營養高,但味道一樣要好!所以呢個「藍色螺旋藻乳酪碗」就fit哂d要求啦,首先用唔同super food做base,例如有黃金藜麥、亞麻籽,仲有香蕉、士多啤梨。而粉藍色既少女心其實係由罕見既藍螺旋藻整成,感覺好似海洋果種澎湃。而食落好清新,好有果香,甜甜地幾有質感
📌Smoothie -
藍螺旋藻整成,感覺好似海洋果種澎湃。而食落好清新,好有果香,甜甜地幾有質感,唔錯。
📌Energy Day -
▪ Black Truffle Spinach Spaghetti w/ Sautéed Scallops - $78
▫ 當然熱食都唔少得「輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉」啦,份量有返咁上。
大廚先將北海道刺身帶子兩邊煎脆同時仲保持到水份唔乾身,入口鬆化又juicy,唔錯。
Pasta入口彈牙,口感油潤,加埋牛肝菌、菠菜做配菜,濃郁惹味。重點係餐廳都好落本,
對食物選材夠哂認真,呢點要大讚!
📌Daily Cake -
▪ Matcha Mille Crêpe Cake - $68
▫ 抹茶控必定會鍾意既「抹茶紅豆千層蛋糕」,由餐廳每日精選唔同款式既自家製蛋糕。
呢個外皮全部都係抹茶粉,混入紅豆蓉食落更有口感,而整體茶味濃郁,啖啖回甘茶香,相當好食!
📌Coffee -
▪ Caramel Latte - $40 (H)
▪ Purple Potato Latte - $40 (H)
▫ 整返杯「焦糖鮮奶咖啡」、「紫薯鮮奶咖啡」打返個靚卡是常識吧。呢到既咖啡師非常專業,
用既每一款茶杯都好精緻,好講究。好少見既紫薯Latte,面頭拉花真係做到一部份紫色portion,
好特別,飲落陣陣醇香,紫薯味亦夠突出。而焦糖Latte亦好岩香港人口味,味道香濃,甜度適中,絕對抵讚!