酒吧系我呢d单身狗最感觉自豪既地方,因为系呢到永远揾到一种归属感,系一种自由。男人最追求新鲜感,既然普通既酒吧对我黎讲实在太肤浅啦,从而令我再次谂起呢一间「何兰正」。餐厅赋予创新概念「鬼佬凉茶」,打破传统技术框架,游走中西美食文化,呢种就系香港人值得保存既价值。而且佢地餐牌会Keep住推陈出新,就算第二次过黎都一样有惊喜!👇📌Sharing · Plate (S) - ▪ Roasted Iberico Char Siu · Crispy Golden Bun · Sour Garlic Emulsion - $118▫ 分左两种Sharing Plate,其实S意思我谂应该系头盘/前菜咁解,第一道要试既「烤伊比利亚叉烧 · 黄金脆馒头,蒜味乳液」。用左伊比利亚叉烧以24小时慢煮过后,配上玫瑰露九龙酱园豉油调制,份外香甜入味,肉质厚薄适中,食落爽弹无比;而配上呢种中式既炸馒头,加上好似鹅肝多士既摆盘,特别有feel。▪ Thai Yellow Eel · Soya Curd Avocado · Celture Sliced Salad - $128Golden Bun · Sour G
📌Sharing · Plate (S) -
烤伊比利亚叉烧 · 黄金脆馒头,蒜味乳液」。用左伊比利亚叉烧24小时慢煮过后,
▫ 一定要大赞既系呢间餐厅每3-4个月就会转一次Menu,而且谂头多多,每一款菜式都独特,
出面真系未必食得到。而呢个「葱油掠拌泰国王鳝 · 酱油渍牛油果 · 莴荀沙律

令我大开眼界,黄鳝够爽口弹滑;捞埋自家制麻辣酱汁特别醒胃。另一亮点既牛油果
生熟度岩岩好,质感非常软腍;配搭埋莴笋薄片一齐食,成道菜相当清新,好食!
📌Sharing · Plate (L) -
Poached New Zealand Diamond Clams · White Pepper · Pickled Mustard Green ·
Sour Tomato Stock - $168
▫ 轮到L sizeSharing Plate,应该就系主菜咁解,先黎个「白胡椒番茄 · 酸菜煮纽西兰钻石蚬

开开胃先。用白胡椒番茄酸菜制成既汤汁入口淡淡清香,配上大大只钻石蚬
啖啖肉之余,仲有挂满汤汁既粉丝,鲜甜爽口,口感增加唔少呀!
Seared Tiger Prawn · Sauteed Kale · Spicy Dan Dan Style · Seared Rice Roll - $182
▫ 招牌主菜之一既「香煎海虎虾球 · 炒羽衣甘蓝 · 担担风味煎肠粉」,
呢个配料组合的确好有新鲜感。首先肠粉先煎后煮,所以质感相对较脆口,

而配上浓香既虾膏酱汁,入口带少少辣劲,份外惹味;而第一次试羽衣甘蓝
系炒既,口感极度酥脆,好过瘾;最后虾球爽弹多汁,整体值得一试!
📌L o c a l · T a p s -
Beer · Flight - $150/200ml x4
▫ 死啦!佢地既酒类咁多选择,我样样都想试咁点算好?上次我就试左成人版红
豆冰果
d Cocktail,今次点要试试佢地本地既手工啤啦。Beer Flight可以任选4只口味,
而每杯都有200ml,非常抵饮。分别拣左维也纳狮子山下麻辣姜柚子
维也纳充满焦糖花香味,冰冻感十足,好易入口;狮子山下系最受欢迎既手工啤,
闻落果香麦味都好重,饮落好顺喉,真心正;麻辣姜加左川椒,相当提神,后劲辛辣感突出,
唔错;最后既柚子反而最light,咁多只里面最清甜,几岩女仔饮。
2020-07-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 烤伊比利亚叉烧 · 黄金脆馒头,蒜味乳液
  • 葱油掠拌泰国王鳝 · 酱油渍牛油果 · 莴荀沙律
  • 白胡椒番茄 · 酸菜煮纽西兰 钻石蚬