前排母親節唔喺香港,所以近排就帶媽咪食返餐特別啲嘅菜,今次就揀咗呢一間位於上環嘅餐廳,主打山東菜x川菜,餐廳怡與枱之間都間得好開,所以坐得好舒服,同埋都用中式嘅擺設,而且職員都好熱情服務,食物方面呢質素都好高,而且份量都好多,嚟緊就快父親節,大家都可以早啲book位,但係屋企人嚟食😊前菜:脆蔥手撕諸城薰雞經過煙燻嘅雞肉,變得更加有口感,而且淡淡嘅鹹味再配上脆蔥,亦都增加咗個香味老虎菜熗拌豆皮涼拌豆腐皮再切成一絲絲,再配上香菜,比到清爽嘅感覺,好適合作為前菜湯:國宴烏鱼蛋湯,胡椒味都好重,再配上芹菜粒,令到個味道更加提升去另一個層次😜主菜傳統北京烤鴨配烤鴨小料廚師會喺你面前處理隻鴨,而且,仲會片得好薄,而且皮脆肉嫩,唔會有好油膩嘅感覺,之後再配上麵餅,甜麵醬,京蔥,青瓜條夾埋一齊食,正!最後仲可以食返個山楂條refresh 個味蕾膠東蔥燒渤海灣帶魚師傅已經將啲肉呢起晒骨,完全冇骨嘅,肉質鮮嫩口感順滑,再配上大量嘅蔥段&燒汁去煮,成道菜都香噴噴,唔經唔覺食咗好多舊宮保手剝大蝦球份量都好多,當中蝦球嘅size都算好大粒,而且total都會有八粒一碟,宮保障呢都唔會話太辣,唔食得辣嘅朋友都可以

前菜:
脆蔥手撕諸城薰雞

老虎菜熗拌豆皮

湯:

主菜
傳統北京烤鴨配烤鴨小料

膠東蔥燒渤海灣帶魚

宮保手剝大蝦球
份量都好多,當中蝦球嘅size都算好大粒,而且total都會有八粒一碟,宮保障呢都唔會話太辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓

膠東大燴菜
呢個都係屬於一個好傳統嘅東北菜啦,配上娃娃菜,豆腐,金華火腿,蝦米,啲菜燴得好入味,而且下面仲有啲寬粉墊底吸晒啲味道

酸菜鮮肉餃子
師傅新鮮包嘅山東酸菜餃子特別期待,皮薄餡靚,裏面嘅酸菜配上豬肉錎,再配上醋同埋蒜頭片,令到個層次感更加十足

甜品
阿膠絲滑酸奶
酸奶好順滑,唔會太酸,味道好balance,再配上阿膠醬,簡直係Perfect match,作為甜品呢就最適合啦