2021-04-01
的確平時搵開邊間邊間餐廳,好多時都係參考網絡上既,憑感覺去判斷究竟食唔食得過。係我過去短短兩年既經驗話比我知,未去之前要知道間野伏唔伏真係無標準,不過最近比我發現呢間米芝蓮星級意大利菜「Da Filippo · Trattoria」CP值頗高,點解我會知?睇落去你咪知囉!👇📌A p p e t i z e r s -▪ Classic Meat Balls · Tomato Sauce - $98▫ 意式第一部曲必食「經典肉丸·番茄醬」,肉丸質感夠腍滑完全唔乾身,食落油脂肉汁同時爆發係口腔內;配搭埋番茄醬濃郁入味,亦唔會有油膩感,唔錯。📌S o u p -▪ Classic · French Onion - $78▫ 第二部曲同樣以經典為主既「經典·法式洋蔥湯」面頭灑上烤過既麵包粒同埋格呂耶爾芝士;多種味覺混集,每一啖都飲到濃香既洋蔥味外,仲有啖啖芝士香,加埋麵包粒口感相當到位。📌Cold · Cut -▪ Parma · Ham - $98▫ 第三部曲就主打小盤cold cut「意大利·巴馬火腿」,份量比預期中多,一入口鹹鮮味相當豐富,完美地打開主菜前奏。📌Handmade · Pi
未去之前要知道間野伏唔伏真係無標準,不過最近比我發現呢間
點解我會知?睇落去你咪知囉!👇
📌A p p e t i z e r s -
經典肉丸·番茄醬
▫ 意式第一部曲必食「經典肉丸·番茄醬」,肉丸質感夠腍滑
完全唔乾身,食落油脂肉汁同時爆發係口腔內;配搭埋番茄醬
經典肉丸·番茄醬
濃郁入味,亦唔會有油膩感,唔錯。
📌S o u p -
經典·法式洋蔥湯
經典·法式洋蔥湯
仲有啖啖芝士香,加埋麵包粒口感相當到位。
📌Cold · Cut -
▪ Parma · Ham - $98
意大利·巴馬火腿
份量比預期中多,一入口鹹鮮味相當豐富,完美地打開主菜前奏。
📌Handmade · Pizza -
▪ S e a f o o d - $188
海 鮮 盛 宴
▫ 要尊重pizza一定要食返正宗意式咖啦,佢地既選擇非常多,
最後揀左呢個「海 鮮盛 宴」。一定要讚既係佢地用上既麵粉非常
海 鮮 盛 宴
講究,一般用上意大利出產既Petra 7220,難怪食落餅皮口感
特別煙韌;而topping放滿大量青口、花蛤、魷魚,加埋
海 鮮 盛 宴
意大利蕃茄醬,連埋一齊食份外惹味。
📌Pasta · Rice -
▪ Seafood Carpaccio Risotto · Cuttlefish Ink - $198
海鮮薄片·墨汁燉飯
▫ 值得一讚既係就連「海鮮薄片·墨汁燉飯」都做到一絲不苛,
皆因大廚精選飯粒既貨源都係來自意大利北部既Acquarello 米。
海鮮薄片·墨汁燉飯
呢種米食落比平時既Risotto更加有咬口,配上鮮甜既海鮮,
特別濃香入味;當然有埋墨汁既賣相,氣派十足。
📌Main · Course -
▪ Pollo · Cacciatora Olives - $208
獵人·燴雞
▫ 輪到主菜環節,不得不試意大利傳統名菜「獵人·燴雞」,
呢個名聽落好似好霸氣,其實要追溯返古時意大利既獵人,
每逢狩獵後都會用意大利橄欖、波特貝拉菇、珍珠洋蔥、
獵人·燴雞
紅酒醬去烹調所捕獲既獵物。而一般都係以雞肉為主,
食落濃香入味,而且肉質腍滑,果然夠哂「Hunter·Style」!