2020-01-12 87 浏览
今日同家姐去食個靚Brunch, 有人請緊係要食靚啲啦, 於是我揀左有270度維港海景嘅日式fusion餐廳ZENG。週末中午serve Brunch Set, 六道菜式加一道甜品,日式料理出名精緻, 加上新鮮高級食材, 每道菜都好好味,性價比真係超高。先上冷盤前菜三小碟, 分別有北海道帶子配海膽、漬三文魚壽司、和牛他他。將海膽釀入北海道帶子刺身加紫菜托底, 兩種不同嘅鮮味同口感混在一起,好味。漬三文魚係用醬油浸泡過再做壽司, 食落同普通三文魚壽司冇乜大分別,只係色澤較深,係整個brunch set最沒特色的菜式。最後係餐廳名物「和牛他他」,我喜歡任何他他, 將和牛柳切成幼條, 以鵪鶉蛋汁及黑魚子撈勻,入口軟嫩香滑,牛味十足。更正嘅係有人怕吃生肉, 所以我吃了雙份😝😝😝,好幸福呀!跟住有熱食兩道,什錦天婦羅跟火焰鹵水豬腩肉。好欣賞什錦天婦羅係新鮮熱辣咁上枱, 入口仍然會燙嘴。天婦羅炸得好好,粉漿薄薄裹著,乾淨利落,香脆可口。另一道亦係餐廳名物, Flamed Pork Belly, 初初睇名我以為係西式嘅燒五花腩肉, 點知上碟見到一件「東坡肉」😂。本身用左美豬五花腩肉以鹵水慢煮五小時,

跟住有熱食兩道,什錦天婦羅跟火焰鹵水豬腩肉。

另一道亦係餐廳名物, Flamed Pork Belly, 初初睇名我以為係西式嘅燒五花腩肉, 點知上碟見到一件「東坡肉」😂。本身用左美豬五花腩肉以鹵水慢煮五小時, 所以豬腩肉非常入味而且好腍軟, 豬腩皮咬落彈牙, 膠質豐富,冇東坡肉嗰種濃油醬醋嘅油膩感, 好好味。不過就唔覺有火炙過噃🤔。

食到呢道其實都有啲飽, 不過仲有一道主食, 明太子烏冬卡邦尼。弹牙烏冬配上卡邦尼醬汁, 加埋明太子同蛋汁拌勻吃, 入口creamy,好吃!

最後甜品我地各自分別點了焦糖燉蛋同芝士蛋糕,配上一杯咖啡, 感覺非常完滿。

值得一讚係佢連Tea or Coffee呢個環節都保持細緻, 咖啡器具一套件,咖啡算香濃,奶是熱過的, 整體感覺很好。

Brunch Set其實可以加配free flow wine 或 osyters, 不過兩樣家姐都唔好, 所以我也只好作罷。

2020-01-11
午餐