2022-04-21
《鐵花村》「台東不遠,你才遠」是這店的標語😂其中一位老闆娘是台東人,告訴我們台東的風景媲美日本🇯🇵為什麼不來呢?🤣🤣(❍ᴥ❍ʋ)(❍ᴥ❍ʋ)♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎老闆娘好多嘢同我地傾,是笑容超可愛媽媽type既人,走時我地為無同佢影到相而可惜!🤨♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘ 滷肉飯👍🏻$46➪啲滷肉同肉鬆輕輕一刮就山體滑坡了🤣⛰ 成碗滷肉飯相當之飽滿🤩煮到軟硬啱啱好既米飯,配上鹼鹼甜甜既半肥豬肉同大量肉鬆,好食!🍚佢既滷肉同飯幾乎1:1,食到最尾一啖都仲有肉肉,加上滷得入味,送飯一流🤩☘椒鹽甜不辣🍘🍢👍🏻$36➪份量勁多,有炸魚餅,又有炸芋頭餅椒鹽味重🤩唔點醬都好食!炸魚餅同芋頭餅本身就已經調味適中,芋頭既口感更是香口綿綿🥰 ☘松露起司蛋餅🍳👍🏻$36➪勁多松露醬呀!!人地係加少少係面頭,老闆娘係咬開入面成啖都係!🤩 連我都有啲為佢擔心咁做成本會唔會太高🤣真係勁香松露味,so far 我依家食咗咁多黑松露意粉、黑松露包、黑松露蛋卷,呢家都係數一數二我覺得真係黑松露味好出🌟🌟☘ 蚵仔煎👍🏻👍🏻👍🏻$40➪🤩蚵仔煎用咗木薯粉!!!🤩⁉️你出面食碗麵轉木薯粉都要加5蚊以上
《鐵花村》
(❍ᴥ❍ʋ)(❍ᴥ❍ʋ)
☘ 滷肉飯👍🏻$46
➪啲滷肉同肉鬆輕輕一刮就山體滑坡了🤣⛰
成碗滷肉飯相當之飽滿🤩
☘椒鹽甜不辣🍘🍢👍🏻$36
➪份量勁多,有炸魚餅,又有炸芋頭餅
椒鹽味重🤩唔點醬都好食!
炸魚餅同芋頭餅本身就已經調味適中,芋頭既口感更是香口綿綿🥰
☘松露起司蛋餅🍳👍🏻$36
☘ 蚵仔煎👍🏻👍🏻👍🏻$40
➪🤩蚵仔煎用咗木薯粉!!!🤩⁉️
你出面食碗麵轉木薯粉都要加5蚊以上,老闆娘落重本,成舊嘢蠔仔又多🦪,又用成本高少少既薯粉😭👍🏻
用木薯粉整既餅會更煙韌,可以拉到晶瑩剔透既絲,口感上又會更上一層樓
☘ 五味醬白肉$40
➪豬肉薄切🥓,食落爽口,有肉香味,肉質上好味過譚仔三哥啲蒜泥白肉👍🏻👍🏻
不過五味醬偏甜,口感上似撈麵既甜醬,個人有少少少唔慣佢偏甜既口感😜
☘ 鳳梨奶蓋烏龍🍍$32
➪有飲到啖啖果肉,唔會太甜,鳳梨味可以再出啲,但都幾好飲
奶蓋唔係‼️我地平時飲開啲鹽香芝士奶蓋🧀,佢飲落似台灣啲老牌牛奶雪糕融咗既味道,係好特別既味道😆
☘ 洛神奶蓋烏龍🌸$32
➪我個人想佢洛神花味再濃啲再酸啲
不過唔鍾意太濃味既人可能會覺得還好😝
☘ 荔枝奶蓋烏龍👍🏻$35
➪荔枝味有,都一樣唔會太甜
飲落都清新既,但唔會好酸
≡≡≡≡≡ ⚠️突發事件 ⚠️≡≡≡≡≡
閒談一番後,結帳時老闆娘客氣地說要想給我們打個大折扣優惠~😳😳😳哇啊~我們拒絕了❌❌現在晚市還未恢復,生意一定很難做!再打折就蝕很多了吧!😭😭多謝你的好意♥️在此記錄好人好事一則~希望各位多多幫襯!♥️
吃的除了是台灣味道,還有台灣人情的味道🐷🐷🐽🐽
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
▼・ᴥ・▼