上星期同阿姐周末決定都要約出黎chill下🍻 平時佢帶我lunch去附近食好西 今次到我帶佢去中環一間玩味感十足既酒吧🍹! -餐廳環境頗有氣氛🌈 即使係樓上餐廳 但空間感都好足夠 景觀更可以望到蘭桂芳街景🏘 特別欣賞餐廳注重每個細節 連餐具都係用茶記/舊式既碗同筷子🥢 感覺就係高級版既茶餐廳! 近落地玻璃窗更設有「鬼佬涼茶」霓虹燈呢個iconic打卡位!📸 🔻🔻🔻🔻🔻✨ 火炙大西洋天使紅蝦($158)蝦好有驚喜! 外層微微炙燒過~惹味又新鮮🦐 最鍾意佢配料有蕃茄仔、西瓜同埋陳醋士多啤梨汁🍓 成功做到酸酸maymay好開胃!😋-✨ 涼拌水煮風本地鮮魷 ($158)又係一款好創新嘅配搭✨鮮魷爽口彈牙! 仲有水牛芝士、泰國柚子肉同老油條脆粒~ 最出色莫過於佢嘅辣醬🤣 我覺得好加分!!-✨ 伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 ($188)估唔到呢到都食到咁有質素嘅叉燒😋~ 經過24小時慢煮 叉燒軟腍帶肥肉 面層仲燒到好脆 咬落去食到蜜汁嘅香甜味🍯 連埋紅洋蔥漬同香蔥豬油撈飯 好似韓式拌飯咁撈埋蛋汁一齊食~ -✨ 澳洲和牛臉苦瓜煎腸粉 ($188)🌟🌟推介! 呢個配搭新奇但又意外地夾! 和牛先炆後煎 再

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 火炙大西洋天使紅蝦($158)

✨ 涼拌水煮風本地鮮魷 ($158)

✨ 伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 ($188)

✨ 澳洲和牛臉苦瓜煎腸粉 ($188)
🌟🌟推介! 呢個配搭新奇但又意外地夾! 和牛先炆後煎 再加埋濃香沙嗲汁一齊煮 和牛臉煮得好腍~ 唯一缺點係因為沙嗲汁偏濃 遮蓋左牛肉味~ 至於配菜又係值得被highlight! 苦瓜連埋櫻花蝦一齊炒 去掉苦瓜嘅苦澀味👍 (我同阿姐覺得苦瓜完全唔苦呢件事真係超讚😂) 而煎腸粉煎到好脆 建議沾上沙嗲汁食更惹味🤪🥹

✨ 法式白芝士焦糖燉蛋牛油厚多士及鮮雜莓($148)
餐廳用左腐乳取代左海鹽去整呢個crème brûlée 本身會擔心腐乳味會唔會唔夾/唔好味…🤔 但原來出到黎係超易入口嘅鹹香味😌 焦糖燉蛋單獨食嘅話味道偏甜~ 但只要搽上牛油多士一齊食🍞 再加埋自家制紫無花果醬 即刻中和左佢嘅甜味😚 (同阿姐講笑話 如果切成粒狀 增加佢搽醬嘅surface area 因為多士真係唔夠搽♥️)

✨ 芝麻花生湯圓 ($120)
只此呢間酒吧先有🤣 平時少飲酒嘅me都被佢個造型吸引🍡 面層係餐廳自家制嘅花生泡沫 濃厚又綿滑 完全係花生味嘅奶蓋~🥜 而下面就係芝麻whiskey 如果怕難入口 可以先拌勻再飲 就唔會有太強烈嘅味道~ (上面仲有粒丸子🥹so cute!)

✨ 小高特調 ($120)
而呢杯cocktail係用左白蘭樹下 係香港人製作既本土Gin酒 第一啖飲落去好清新 會飲到陣陣白蘭花味 而且再加左茶一齊調製 好易入口!

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 何蘭正