2023-09-18
一間位於坪洲的日式茶室,近排煩惱事情多了,決定遠離煩囂,黎到清幽恬靜嘅小島,過上一個慢活上午,感受坪洲嘅小島風情。而我剛好經過呢間日式茶室,就決定入去坐坐,估唔到有意外驚喜,茶品製作絕對有誠意,大家黎到坪洲一定要試下佢地嘅茶作! ---------------------- 🔴抹茶手工啤酒 HKD88 呢杯抹茶手工啤酒絕對係驚喜之作!抹茶與啤酒比例控制得宜,抹茶嘅甘香,剛好蓋過啤酒嘅苦澀味!一入口先係抹茶茶香,然後再帶出啤酒口感,完全唔覺得呢杯係啤酒,感覺更似飲緊一杯抹茶氣泡特調!我本人十分喜愛,大家如果鍾意飲酒,又鍾意抹茶,就千奇唔好錯過! 🔴焙茶法式焦糖燉蛋 HKD45 絕對係誠意之作!一入口已經食得出陣陣焙茶芳香,茶香味濃,同時帶有奶滑般質地,上面仲有一層焦糖脆脆,質素更比其他日本茶品專門店出色,大家黎到一定要試! 🔴提拉米蘇 HKD 58 選用咗意大利食材製作而成嘅Tiramisu,芝士味香,配上帶有酒香手指餅,不錯。 🔴Suntory神泡生啤HKD58 黎到坪洲小島都可以飲返杯神泡生啤,的確係不錯嘅享受,大家除咗可以飲咖啡茶飲之外,仲可以叫啤酒呀! 🔴免治雞肉
----------------------
🔴抹茶手工啤酒 HKD88
🔴焙茶法式焦糖燉蛋 HKD45
🔴提拉米蘇 HKD 58
🔴Suntory神泡生啤HKD58
🔴免治雞肉軟骨串 HKD48/2pac
飲啤酒點都要叫返個小食搭配,粒粒軟骨口感配上免治雞肉,味道不錯。
----------------------
評價:
🍽 休息小聚好地方
👅 茶作優良
🖼 環境舒適
😍 飲品別具特色
推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)