2018-12-15
朋友話銅鑼灣登龍街新開左一間的Steak Bar,專食牛肉😍作為牛魔王的我,點都要去一嘗試佢的招牌菜。lunch 一點到,接近全場爆滿。一入到門口已經聞到陣陣牛肉既香味😋Steak Bar的食物選擇不算太多。套餐主要有8款,6款不同的牛,不吃牛的朋友可以選羊架或魚。一坐底,老闆熱心的做了簡單的介紹,我決定食每日限量供應嘅頂級板腱牛扒套餐,聽聞呢個連杜汶澤都大贊!另外,我再加左$25可以選一款小食和飲品。我揀左紫菜薯條🍟新鮮炸,好正!⭐️頂級板腱牛扒$195套餐包前菜及沙律,主菜同飲。前菜是麻醬凍豆腐,很重豆腐味,配埋芝麻醬,細細的一件, 好滑溜, 真的不錯!沙律是用左柚子醋醬汁,所以好開胃。醬汁同沙律菜既比例剛好🥗 主菜板腱牛扒是每日限量供應的,因為每日空運到港,所以一上枱已覺驚喜!賣相好吸引,上面有幾塊蒜片,有個汁同埋鹽俾你點黎食。我叫左7成熟,因為我比較無甘食生,老闆建議5成熟。切開板腱牛扒,雖然中間有條根,已經feel到肉汁爆發出黎。食入口果然係非常軟腍。套餐的珍珠米加了紫菜加鰹魚既飯素,份量很多,拌白飯好好味,好快就食晒!雖然價錢不算平,但絕對對得住個價錢,因為牛肉既質素真心唔錯
Steak Bar的食物選擇不算太多。
套餐主要有8款,6款不同的牛,不吃牛的朋友可以選羊架或魚。
和風紫菜薯條🍟
⭐️頂級板腱牛扒$195
套餐包前菜及沙律,主菜同飲。
麻醬凍豆腐
柚子沙律
沙律是用左柚子醋醬汁,所以好開胃。醬汁同沙律菜既比例剛好🥗
頂級板腱牛扒
主菜板腱牛扒是每日限量供應的,
因為每日空運到港,所以一上枱已覺驚喜!
賣相好吸引,上面有幾塊蒜片,有個汁同埋鹽俾你點黎食。
我叫左7成熟,因為我比較無甘食生,老闆建議5成熟。
紫菜加鰹魚既飯
頂級板腱牛扒
雖然價錢不算平,但絕對對得住個價錢,因為牛肉既質素真心唔錯🐮
牛肉愛好者必試🤤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻