2019-06-22
網上見到呢間新開嘅日本過江龍拉麵,聲稱係用特色雞湯湯底,好似幾唔錯,咁就同朋友放工來試試。佢嘅拉麵種類唔算多,其實得幾款,我同朋友就每人揀一款試下佢,佢第一位應該係招牌嘅白湯野菜醬油拉麵($88),其實即係叉燒拉麵,份量都算幾大,上面除咗有野菜同糖心蛋,叉燒有2大塊,仲有一大塊嘅紫菜。雞湯顏色呈白色,味道甘香濃郁,相信除雞之外應該都放咗唔少豬骨,因為同豬骨濃湯味道都幾似,拉麵底有咬口,份量都幾多 ,係其他拉麵店嘅1.5倍,啱晒我呢啲大食嘅人,不過佢嘅叉燒我就覺得一般,厚得來唔算好入味,亦唔係話好嫩,少少鞋。但我最愛佢嘅糖心蛋,所以另外再叫多一個,都係加多$12。另外朋友點左佢嘅白湯蜆松露鹽味拉麵($98)顧名思義佢雞湯底額外再加蜆肉入去,我覺得湯底比我既鮮甜,蜆肉都有六七隻大大隻夠肥美,拉麵名稱係唔會注名有啲乜嘢肉喺度,原來佢呢個拉麵係配慢煮雞肉,大概有三四片朋友俾咗一片我,嫩到呢,感覺比叉燒好味多了,正所謂冇比較冇傷害,所以我覺得佢嘅拉麵比我嗰個好食啲XD另外佢仲有拉麵套餐,加咗$42就多咗一個迷你吞拿魚飯同嘢飲,吞拿魚飯都算ok la,不過始終唔係話好鮮甜,不過不失咁,睇吓自己覺得
另外佢仲有拉麵套餐,加咗$42就多咗一個迷你吞拿魚飯同嘢飲,吞拿魚飯都算ok la,不過始終唔係話好鮮甜,不過不失咁,睇吓自己覺得值唔值。
食物係OK嘅,不過我自己覺得服務就一般,個樓面對答和態度麻麻,有點扣分😓令我懷念日本人良好嘅服務態度。
店名:どストライク軒 (尖沙咀)
環境🏝:6/10
服務💁🏼♀️:5/10