2020-11-25
媽媽生日當然要食好野,今次揀呢間餐廳,媽咪成日都話想食北京填鴨,之前喺尖沙咀食過呢間古琴雅苑,一直都好想再試下❤️藉住今次媽咪生日就再食多次啦🤫🔸招牌烤北京填鴨半隻,呢度嘅烤鴨好正宗,而且嗰presentation好靚😋😋烤鴨既皮好薄身,重點勁脆,心心眼🤩又唔油膩,食落鴨肉多汁又嫩滑❤️❤️配料有青瓜,京蔥,哈密瓜,鴨卷餅,配埋京醬,蜂蜜黃梅醬同砂糖,按照個人喜好,將唔同嘅配料放喺鴨卷餅上邊,再配上唔同嘅醬汁😙媽咪喜歡吃雞🤫🤫嗌左荷葉杭雞,帶有荷葉的清香,因為包裹了荷葉既雞肉,空氣裡都瀰漫香味濃郁😘😘肉質嫩滑有彈性,侍應特登介紹原來雞底仲有好多精華,果然內裏乾坤😙🔸紅燒肋骨,媽媽不停讚燒出漂亮而且入味好吃的紅燒肋骨🤗肋條非常入味軟稔,湯汁濃稠,醬汁依附在肋排好正呀,滋味無窮🤩🔸蟹粉扒豆苗,大閘蟹季節,加上選用時令豆苗,鮮嫩嘅豆苗走油後更加嫩,配搭鮮味蟹粉,真係油香撲鼻,炒埋一齊,鮮甜味美😙感覺好高級呀😊😊