見到樓下嗰間文華冰廳早餐假日成日都好多人排隊,想試佢嘅早餐好耐,今日終於的起心肝排咗10分鐘就入得。我本身主要想試佢嘅炒滑蛋同埋熱奶茶,湯粉麵都係其次,於是我就揀咗個B5號早餐($33)忌廉雞湯湯底火腿通粉轉米粉,配炒滑蛋多士再配熱奶茶。上菜有啲慢,大概等左10分鐘先至嚟杯熱奶茶同炒滑蛋多士,不過杯熱奶茶唔夠熱同唔夠香滑,扣分。炒滑蛋亦都唔夠滑,好似炒定咁樣, 令我好懷念港大canteen的新鮮炒滑蛋。反而佢嘅厚多士好有驚喜,方包去邊微烘,烘得啱啱好,做到外脆內軟,實屬難得👍👍反而佢嘅溫度仲高過炒蛋,可能等咁耐就係為咗等烘呢塊厚多士😂。再過多5分鐘個雞湯火腿米粉就到,咦?佢的忌廉雞湯真係唔錯,都幾香濃,加上配米粉又夠掛湯,出面嘅餐廳早餐湯底唔會咁揼本用清雞湯,不過火腿絲就唔多得十幾條😅同埋值得一提係服務態度真係麻麻,有個感覺大粒的阿姐,喺你仲未食完時佢就想收你嘢,收走我啲嘢完全唔使問,我飲緊奶茶時撞到我又唔會講唔好意思,得個趕字,呢個真係扣分😟。總括然而更嘅早餐算唔錯,不過服務態度就麻麻,不過呢個都係佢個人嘅問題,希望大家去嘅時候唔好遇到呢個阿姐就OK,我幫襯嘅是太子分店😅——————

炒滑蛋配厚多士

整體🙆🏻‍♂️:7/10
地址:
旺角通菜街162號地舖

2018-10-06
$33 (早餐)
炒滑蛋配厚多士