餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

9 0 的 味 蕾.作為一個專業吃貨,除咗要識品嘗最受歡迎既地道美食之外,都要了解下唔同國家既食物特色,同大家分享.講到印尼大家又有幾多呢? 9成9既答案都係姐姐😓😂.今日lunch就同同事揀咗間印尼餐廳,親身了解下,舖頭門口細細地,入邊嘅裝修都幾骨緻,仲用左竹製嘅屏風,充滿東南亞特色。.我呢啲土生土長嘅香港人老實講真係對印尼零知識,所以一坐低就搵左員工推介🤣..🐣花膠+雞 +腸粉💥推薦💥雞大件好嫩滑,佢既薑蔥醬係秘製,好好食。佢個湯入面有兩塊大花膠雖然膠質唔重,但係滑身,最得意係原來印尼人會用腸粉做湯麵,一改我對腸粉點甜辣醫既印象🤪,連啲杞子都有醃過,好用心!.👹四大天王超級傳統既印尼飯,中間係班蘭飯,配上四種餸: 沙甸魚、巴東牛肉、雞&香茅炒菜。.菜重香茅味,巴東牛肉煮得淋,沙甸魚辣得惹味.🥭青芒草沙律 推薦芒果偏甜帶少酸,同平時泰國青芒果唔同,佢比較軟身,唔洗咬到牙較痛,最特別係個醬,由花生,蝦醬、其他調味料製成,咸得黎有少少海鮮味,令到口感好豐富.野飲係誇張式大杯😂、好多冰,滿瀉既狀態,夏天解渴一流,不過兩個女仔可以share一杯,太大杯,飲唔哂!.今日一嘗發覺東南亞每個國家嘅
9 0 的 味 蕾

講到印尼大家又有幾多呢? 9成9既答案都係姐姐😓😂

🐣花膠+雞 +腸粉
💥推薦💥

雞大件好嫩滑,佢既薑蔥醬係秘製,好好食。

👹四大天王
菜重香茅味,巴東牛肉煮得淋,沙甸魚辣得惹味

🥭青芒草沙律
推薦
青芒果沙律

今日一嘗發覺東南亞每個國家嘅食物都各自特色,印尼雖然近泰國,大家會以為食物差唔多,但係食完先知有分別。
青芒果沙律