餐厅: 瘋狂小面 (佳德商業大廈)
资讯:

2020-01-16 1941 浏览
见到《疯狂小面》呢个名,以为系台湾餐厅,就盲中中入咗去。点知,系川菜馆嚟⋯平时嘅我绝对唔食川菜,因为唔食得辣。但既然入咗去,硬住头皮都要试下😅。不过佢哋除咗辣嘢,都有清汤嘅面架,所以唔食辣嘅朋友都可以嚟🥰装修好古代风,店面都几大;仲有唔同京剧面具嘅摆设,好有四川风味😛原来「小面」系重庆人叫麻辣素面嘅统称,调味会用到姜葱蒜、酱醋、辣椒、花生等等。百味交集,令味蕾打开、精神亢奋,咁就系「疯狂小面」嘞。😆除咗面之外,佢哋仲有个叫钵钵鸡嘅餐,好似麻辣串串锅咁,一嚟就几十串嘢串住嚟食🤣呢到落单嘅方法好简单,只需要拣面嘅类型、睇下使唔使加料;拣饮品;仲可以配小食同甜品。我哋嗌咗两个A+B+C餐 ($88),有晒面+饮品+小食 (D系甜品,我哋冇嗌)。# A - 疯狂小面 #两个面我哋都用$9加咗只煎蛋🍳,煎得好好食,蛋黄仲流流地心架🤤疯狂大排面 (白汤) (煎蛋 +$9)本身想叫疯狂烧白面,姐系五花肉面,系厨师推介,仲要每日限售15碗,听落好吸引🤤可惜呢晚真系已经卖晒,唯有叫第二个啦🥺叫咗呢个疯狂大排面~卤水排骨以慢火焖熟,非常入味;入口松软,嫩而不柴;肉好容易就拆到出嚟👍👍酸辣粉 (只有红汤选择

百味交集,令味蕾打开、精神亢奋,咁就系「疯狂小面」嘞。😆

A+B+C餐
A+B+C餐

# A - 疯狂小面 #
疯狂大排面
疯狂大排面 (白汤) (煎蛋 +$9)
可惜呢晚真系已经卖晒,唯有叫第二个啦🥺
疯狂大排面
叫咗呢个疯狂大排面~
酸辣粉
酸辣粉 (只有红汤选择) (煎蛋 +$9 ; 牛肚 +$13)
酸辣粉搭配红薯粉,Q弹烟韧,口感唔错,而且仲好吸汁添!
酸辣嘅汤底好惹味,麻、辣味够香够平衡,再加上鲜明嘅酸香提升味道嘅层次🤪
富油香,但食起上嚟有唔觉得好油腻。
其次系配料,十分丰富,唔少肉碎、酸菜、花生、韭菜,香葱、芫荽,同薯粉一齐食就更加香😚

# B - 疯狂饮品 #
金桔柠檬 (+$6)
冻柠茶 (+$5)
两杯都唔错,比较特别嘅系金桔柠檬。食辣就最啱饮返啲酸酸地嘅饮品,解解辣🥵

# C - 疯狂小吃 #
蒜泥青瓜
蒜泥青瓜
青瓜清甜爽脆,十分开胃。
蒸蛋
蒸蛋 (+$18)
呢个蒸蛋亦都系每日限售15份,好好彩俾我哋叫到。
的确无推介错,真系好好食。
蛋味香浓🥚,质地够滑溜,滑到可以跣入喉咙🤪;表面仲加咗少许惹味肉碎。

位于中环嘅楼上平价川菜面馆,可以一战👍

Menu: