Sukiyaki Set $680前菜分别有豌豆、日本茄子加富山湾莹光鱿鱼 食既次序系豌豆、茄子再到鱿鱼 豌豆好大粒 食落有啲甜味 而茄子既表面有啲酱油啫喱 成个配搭好夹🍆 最后系烟熏过既鱿鱼 食落有啲爆浆既感觉 其实系鱿鱼既酱黎 自己接受到都ok 不过屋企人就麻麻地 好睇个人口味😹第二个前菜系樱花虾蒸蛋 面头仲有啲姜蓉 夹埋一齐食会更提鲜 不过我唔食虾所以就俾哂屋企人 佢哋话冇乜特别 而蒸蛋就好出色 蛋香味重之余仲好滑😋然后就到主菜部分 今次食既系近江和牛 分别有肉眼、西冷、牛肩三个部位 由于佢系关西和牛既关系 煮法同一般关东和牛落汁煮有分别 呢款系落糖煎香块牛 带有焦糖效果 比较特别🤣第一块会由肉味较淡既肉眼开始 呢块加咗洋葱上 食落够淋身 虽然话系最淡味 但都食得出牛肉既香味架 而且每人会有一少碗白饭 唔够的话可以任添😌食完第一块会食啲蔬菜先 分别有豆腐、冬菇、娃娃菜同日本面筋 每样都吸收哂啲酱汁既精华 特别系日本面筋 咬落好淋之后就食到超烟韧 好得意😚第二块系西冷会加春菊同蒟蒻条食 春菊即系皇帝菜/唐芹既同品种 西冷肉味教浓 相对有咬口啲 点蛋汁食更出色 而且蒟蒻条可以去油 口
Sukiyaki Set $680

第二块系西冷会加春菊同蒟蒻条食 春菊即系皇帝菜/唐芹既同品种 西冷肉味教浓 相对有咬口啲 点蛋汁食更出色 而且蒟蒻条可以去油 口感都好好✨

之后就会食洋葱 🧅愈外就愈老 愈内就愈嫩 可以试下就咁食外面个几层先 食落都鲜甜 最内个几层可以点蛋汁食 食落会更易入口 两者都好夹😆

食完洋葱就到蒟蒻面 虽然用上寿喜烧汁去炒既食法唔太健康😂 不过口感都唔错 而且味道好浓郁😍

第三款就系较嫩同牛味最重既牛肩肉加上带甘三叶一齐食 呢款菜味就较重 未必人人接受到 但配牛系几夹的🤩

因为加咗两份牛舌(每份+$100) 一份大概有4块左右 食落好淋 加上少量葱花 更有特色🥰

食咗和牛就到滑蛋牛肉饭 啲蛋食落好滑 而煮既时间加咗少量酒去调味 而且饭量唔会太多 因为你食到呢个时间已经好饱🧐 之后会上埋面豉汤 饮落带甘同麻 师傅话系有消滞解腻既功效 仲有啲渍物 有青瓜、萝卜同紫苏叶加梅 同牛肉饭一齐食紫苏叶加梅既味比较特别 个人就麻麻 未必人人接受🤧

最后就系甜品既时间 有日式黄豆粉厥饼同樱花奶冻 日式厥饼好烟韧同黄豆粉劲match! 加埋超滑溜既樱花奶冻 同埋生日既装饰都好精致 值得一试🤤
评分: 10/10🌟
———————————————————————
すき焼 森 (荷李活道) (中环)
中环荷李活道66号地库
Sukiyaki Set