2020-03-19 1197 浏览
好耐無行山,今日行完黃牛山回到沙田,在無頭緒,而各人都未試過下決定識下聞名已久的龍華酒店中菜。   睇報導就睇過好多次,每次都對這裏的乳鴿讚不絕口,難得今日有機會,當然要試下。經過門口掛滿紅燈籠的長走廊,入到去貴賓廳,環境比預期的陳舊,室外撐起太陽傘,都有幾枱客,室內客人較少。牆上掛滿了名人的合照,可見這裏的確有不少名人到訪。   餐廳選擇不少,最終我們選了個4人餐外加2個餸。上菜速度令人滿意,先講花雕乳鴿,肉質可以,但花雕味不濃,聞落去都無甚花雕香,失望!    馳名的脆皮乳鴿是合格的,皮脆肉也嫩,但就有點乾,沒有想像中好食,味道不過一般,期望越大所以帶來有點失望!   好吧到大良炒鮮奶,好耐無遇過可以炒得咁老嘅鮮奶,個樣還可以,但入口真係唔得!如果你話唔健康加油落去炒到水嫩都可以接受,但這裏的係炒得好老,類似乾左嘅蛋白咁!啲帶子又細粒。連普通茶餐廳質素都不如!5人一致覺得難食!! 腐皮卷味道正常,可是沒有很香脆,普通貨色!懷舊琵琶豆腐味道正常,豆腐都做得入味,算係不錯。   水餃麵份量頗多,但啲水餃肉質不算太新鮮,入口帶粉,基本上隻水餃咬咗一啖,就食唔落去。麵底鹼水味都重,所以

水餃麵份量頗多,但啲水餃肉質不算太新鮮,入口帶粉,基本上隻水餃咬咗一啖,就食唔落去。麵底鹼水味都重,所以最後剩返大半都冇人食!

菠蘿咕嚕肉喺呢度嘅十大名菜之一,我有好大期望!上枱賣相都不錯,橙色咕嚕肉配上新鮮菠蘿!菠蘿都新鮮,但不算甜。最可惜係啲咕嚕肉炸到好乾,加上啲汁唔夠,所以入口得個乾字,滿心歡喜打算叫碗白飯,但食到呢碟咕嚕肉,白飯都慳返!

蒸扇貝買相最靚,五顏六色,都算大隻,但扇貝肉質不算鮮甜,而且都冇乜味!

豉油皇虎蝦算係套餐入面最多人覺得滿意的一道菜,至少虎蝦夠大隻,都算入味,但其實隻蝦不算新鮮,不過當其他菜都失色的時候,呢啲虎蝦顯得比較出色了!

鮮茄浸時蔬,正常貨色,但係啲菜都比較老,而且個湯底都咸。

仲有最後嘅我以湯應該好穩陣,蟲草花燉鮑螺雞都算足料,見到大大隻雞同螺頭,不過味道偏鹹,喊都唔飲半碗就飲唔落去,又係令人失望!所以連相都懶得影~

整體來講,呢餐飯食得唔開心,一來這個價錢在出面的大排檔食到更好的,二來味道真係連出邊普通大排檔都不如,味道偏咸,大部份餸都質素以下!令人大失所望!

以馳名幾十年,這麼多名人特地來訪的噱頭黎講,今日一試真係發覺名過其實!同行的幾位朋友亦深表失望!

龍華酒店也許是上一代很多人的回憶,這個地點懷舊有歷史,可是如果食物的水準依舊這樣故步自封的話,再過幾年便會被淘汰,新一代的客人未必會幫襯,因為客人如我,食過一次就唔會回頭!
2020-03-14