2018-05-21 89 浏览
朋友之前推薦話呢間食物唔錯,一於平日尼試下呢間。環境寧靜,店面不算大,平日客人亦不多,是聊天的好地方。前菜叫了黑松露蟹肉煙三文魚卷,煙三文魚鹹度適中,蟹肉鮮甜,黑松露味未算太特出。這個黑松露薯條必吃!非常香,炸得脆脆的,令人一條接一條!鮮雜菌意大利燉飯有很多菇菇,非常creamy,飯粒顆顆分明,推薦。是日甜點為芒果千層蛋糕,這個甜甜的,芒果味濃,層次分明,不錯,唯獨水果不太甜,扣了點分。這間cafe價錢不算太貴,但食物環境都很好,推薦!
黑松露蟹肉煙三文魚卷

這個黑松露薯條必吃!非常香,炸得脆脆的,令人一條接一條!

黑松露薯條

雜菌意大利燉飯

芒果千層蛋糕

這間cafe價錢不算太貴,但食物環境都很好,推薦!
黑松露蟹肉煙三文魚卷
黑松露薯條
雜菌意大利燉飯
2018-05-21 42 浏览
Zappy Cafe & Bar 係時代廣場後方耀華街百樂中心, 在繁華鬧市中烹調著與城市速度格格不入的西餐菜色。我在周末晚上時份來到, 初時人不算多, 但原來老饕客一早已預約好, 坐下坐下, 餐廳已經八成滿了。是晚我叫了一客黑松露鮮菌扁意粉, 並將之轉為套餐, 套餐包是日精選沙律, 餐湯及餐飲。是日精選沙律 - 牛油果三文魚沙律沙律以牛油果三文魚作為主打, 配上小許新鮮蔬菜, 並佐以有少許芥末味的汁,非常清新開胃。餐湯: 鮮什菌忌廉湯說Zappy 是一間供應Fine Dinning 的餐廳實在不為過,餐湯是在我吃完沙律後才徐徐送上, 可以讓我慢慢地品嚐食物的味道。什菌是深啡色的, 菌味濃郁, 也十分香滑, 熱度也剛剛好, 稍稍吹一下就可放入口, Nice.黑松露鮮菌扁意粉吃得出餐廳用了幾種鮮菇來煮成醬汁,味道豐富而不單調,而且最重要的是還加上了黑松露醬,簡直是整碟意粉的靈魂。黑松露醬也下得比我想像中還要多很多, 甚至我吃到最尾也還有在碟底, 巴不得我能像貓一樣用舌頭把碟清乾淨。最後叫了一杯凍檸檬茶結束。總括而言, 能在銅鑼灣地區找到一家對食物質素有要求、而價錢相對地不貴的餐廳實在難能
在繁華鬧市中烹調著與城市速度格格不入的西餐菜色。

是日精選沙律 - 牛油果三文魚沙律

非常清新開胃。

餐湯: 鮮什菌忌廉湯

黑松露鮮菌扁意粉

吃得出餐廳用了幾種鮮菇來煮成醬汁,味道豐富而不單調,
黑松露鮮菌扁意粉

而且最重要的是還加上了黑松露醬,簡直是整碟意粉的靈魂。
黑松露鮮菌扁意粉

巴不得我能像貓一樣用舌頭把碟清乾淨。

最後叫了一杯凍檸檬茶結束。
凍檸檬茶

總括而言, 能在銅鑼灣地區找到一家對食物質素有要求、而價錢相對地不貴的餐廳實在難能可貴,
個人認為, 預多一點用餐時間, 才能細心品嚐食物的真味呢~
凍檸檬茶
2018-05-20 880 浏览
zappy 位於食肆林立的百樂中心,在銅鑼灣時代廣場走過來三數分鐘就到,其實很方便。餐廳位於大廈的13樓,門面和來裡不算很大,但正因為居高林下,如在午市時間來視野會很開揚。店員面帶笑容彬彬有禮,看見我們的杯沒水會主動加水,讓我對餐廳留下深刻印象。是晚叫了一個香煎帶子墨魚汁燉意大利飯 。與及一客是日精選甜品 -- 檸檬雪芭。因為即叫即燉的關係,大概等了十數分鐘。但因為餐廳有wifi供應,時間其實不難過。意大利燉飯來到的一刻,不禁「嘩」的一聲,因為那帶子實在大得讓人驚訝,足足有3分1隻手指的厚度,又厚身又實肉。意大利飯最重要的步驟係一邊煮一邊攪拌。而zappy煮的意大利飯也做得幾好,飯的表面煮得濕潤,而且粒粒分明有咬口, 飯粒吸收了墨汁精華,十分好吃。飯後叫了一客是日甜品,是檸檬雪芭,味道甜甜酸酸非常醒胃清新,絕對能在嚴夏之中提神喚腦,並作為一餐晚餐及一整天完滿的結束呢。

是晚叫了一個香煎帶子墨魚汁燉意大利飯

與及一客是日精選甜品 -- 檸檬雪芭
檸檬雪芭。

意大利燉飯來到的一刻,不禁「嘩」的一聲,
香煎帶子墨魚汁燉意大利飯

意大利飯最重要的步驟係一邊煮一邊攪拌。
而zappy煮的意大利飯也做得幾好,飯的表面煮得濕潤,
香煎帶子墨魚汁燉意大利飯

而且粒粒分明有咬口, 飯粒吸收了墨汁精華,十分好吃。
香煎帶子墨魚汁燉意大利飯

飯後叫了一客是日甜品,是檸檬雪芭
檸檬雪芭

味道甜甜酸酸非常醒胃清新,

檸檬雪芭。
2018-05-19 878 浏览
懶洋洋的周末,甚麼也不想理、甚麼也不想做、甚麼也不想諗,最好就是坐著發呆,讓腦袋放空,默許光陰悄悄流逝。發夢,也需要場景配合,於是來了銅鑼灣百樂中心。這幢大廈的食店,光顧過不少遍,今次則試試這間西餐廳。到了門口,見到一幅綠油油的仿草牆,還有幾隻鳥兒裝飾,似乎很田園、很自然,直覺覺得找對了地方。步入餐廳,整齊潔淨、光猛開揚,和熙的陽光透過大片玻璃窗跑進來,舒適悠閒。由於時間尚早,暫且未有客人,整個空間也屬於我們,無拘無束,愜意極了。星期六仍有午市套餐供應,包括餐湯、主菜和飲品,價錢由$88至$108,另收10%服務費。是日四款主菜為:無花果橙柳合桃沙律、和風牛肉意大利麵、牛油果蟹肉意大利麵和香烤孜然雞扒。若想吃得豐富點,不妨叫款甜品慢慢嘆。今天可選北海道千層蛋糕及檸檬雪葩,每款只售$48。夏日的腳步漸漸走近,騰多兩轉身體經已冒汗,還是快快點杯冰涼果汁解渴。橙汁和蘋果汁均是現成貨,味道正路,不過配上特別造型的飲管,整件事即時變得可愛。不消一會,牛肝菌忌廉湯便送到面前,由於溫度頗熱,要稍為放涼方能享用。儘管湯的質感略稀,香氣卻絕不遜色,散發濃郁的牛肝菌芬芳;面頭的點點香草,不但能起美化作用,
到了門口,見到一幅綠油油的仿草牆,還有幾隻鳥兒裝飾,似乎很田園很自然,直覺覺得找對了地方。步入餐廳,整齊潔淨光猛開揚,和熙的陽光透過大片玻璃窗跑進來,舒適悠閒。由於時間尚早,暫且未有客人,整個空間也屬於我們,無拘無束,愜意極了。
星期六仍有午市套餐供應,包括餐湯主菜飲品,價錢由$88至$108,另收10%服務費。是日四款主菜為:無花果橙柳合桃沙律和風牛肉意大利麵牛油果蟹肉意大利麵香烤孜然雞扒。若想吃得豐富點,不妨叫款甜品慢慢嘆。今天可選北海道千層蛋糕檸檬雪葩,每款只售$48。
夏日的腳步漸漸走近,騰多兩轉身體經已冒汗,還是快快點杯冰涼果汁解渴。橙汁蘋果汁均是現成貨,味道正路,不過配上特別造型的飲管,整件事即時變得可愛。
不消一會,牛肝菌忌廉湯便送到面前,由於溫度頗熱,要稍為放涼方能享用。儘管湯的質感略稀,香氣卻絕不遜色,散發濃郁的牛肝菌芬芳;面頭的點點香草,不但能起美化作用,亦可增添多一層滋味。成品混入適量的忌廉,柔滑順喉;喝罷,胃口已做好熱身了。
作為一個不折不扣的牛油果控,心無雜念地選了這款主菜。牛油果蟹肉意大利麵($108)疊得高高的,頂頭加上一撮苜蓿芽,賣相誘人。略為撈勻再送進口中,首先嚐到蟹肉的鮮甜,然後是牛油果的豐潤,最後是菇菌的爽滑。意粉煮得軟硬適中,配合清新的醬汁,感覺輕盈,女生們應該會喜愛。
香烤孜然雞扒($88)勢不可擋,在烹調過程中,味道已從廚房猛攻出來,引得食客口水直流。大大塊雞扒有手掌般巨型,煎得外皮略脆,脂肪不多、肉質普通。孜然粉味香但沒有過份霸道,吃落不會覺得太鹹或嗆喉;至於雞扒中心,仍需靠微酸的醬汁來添味。此品配飯,飽肚豐富,適合不過。
最後便是甜品環節,北海道千層蛋糕($48)造型漂亮,怎能不多拍幾張照片呢?蛋糕層層分明、清晰俐落,製作工夫絕對不少。蛋餅透薄挺身,夾著的忌廉柔滑香甜,兩者匹配得宜,叫人忘我地一口一口吃下去。大家也切勿遺忘旁邊的士多啤梨藍莓啊!酸酸甜甜,有助消化。
2018-05-17 57 浏览
平日夜晚餐廳唔算多人,環境又好安靜舒服,最岩同朋友黎食飯傾計。跟餐沙律系三文魚牛油果沙律,跟餐沙律黎講三文魚同牛油果分量都好多。另外,餐湯系黑松露蘑菇湯,勁濃累松露味,好好飲。前菜叫左蒜蓉多士煎鵝肝,鵝肝好肥美但唔騷,入口即溶,配多士真系絕配,最驚喜系佢既藍莓紅酒醬,酒味令鵝肝更香,好好好食。😍而薯條系即炸,好脆好金黃,份量都唔少,必點。主菜叫左黑松露蟹肉意大利飯,面頭鋪左滿滿既黑松露,蟹肉又好多,每啖飯都有蟹肉,真系好足料。最後甜品系蜜桃雪葩,原個蜜桃上,打卡最岩,味道不錯。所有野都好好食,會再返黎食。
另外,餐湯系黑松露蘑菇湯,勁濃累松露味,好好飲。
而薯條系即炸,好脆好金黃,份量都唔少,必點。

最後甜品系蜜桃雪葩,原個蜜桃上,打卡最岩,味道不錯。

所有野都好好食,會再返黎食。
鵝肝
黑松露蟹肉飯
鵝肝
黑松露蟹肉飯
2018-05-12 106 浏览
姊妹淘飯聚,今晚又一齊試新野❤️之前黎開附近食飯,見到百樂中心成棟都係餐廳,今次就係OP search下,揾到呢間西餐廳。早放工的鳥兒有蟲吃,我地比較早去到餐廳,環境靜靜地,加上裝修得好有情調,可以舒舒服服咁傾下計。來一個黑松露主題之夜🍴Starter揀左黑松露蟹肉煙燻三文魚卷~綿綿的三文魚包著啖啖濃郁鮮味的蟹腳肉,配埋沾有意大利醋的沙律菜,成個配搭好正。肉和菜的比例適中~對於Risotto控的我,來到一個新餐廳,當然要試下Risotto啦!一於試下黑松露蟹肉意大利燉飯☺️原先以為只係得蟹肉配意大利飯啦,點知一上枱發現個意大利配有好多菇架🍄食落啖啖菇同蟹肉~~個人黎講鍾意較硬身嘅飯,但朋友就鍾意較為軟綿綿嘅飯身。今次個飯就岩哂朋友仔口味啦!之後個燒銀鱈魚芥末籽乳酪醬汁,一定要俾5個Like滿分呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚肉好嫩滑、剛剛熟,魚皮煎到脆卜卜,配上非常醒胃的乳酪汁,完全將魚的鮮味提升到淋漓盡致。2個人其實已經食飽架啦~但你知啦,女仔有2個胃架ma,而家就開動另一個胃食甜品😋一人揀左一件cake🤣芒果千層蛋糕🍰&雲尼拿千層蛋糕~芒果味有唔少果肉,甜而不膩!雲尼拿味十分香滑😍餐廳雖然身處
姊妹淘飯聚,今晚又一齊試新野❤️

來一個黑松露主題之夜🍴

Starter揀左黑松露蟹肉煙燻三文魚卷~
黑松露蟹肉煙燻三文魚卷

燒銀鱈魚芥末籽乳酪醬汁

雲尼拿千層蛋糕
芒果千層蛋糕

餐廳雖然身處繁華的銅鑼灣,但座立次繁忙的後街,讓都市人可以在這裡放鬆數小時,專心享受西餐!情侶拍拖、姐妹談心,一定唔可以錯過呀!
2018-05-08
黑松露蟹肉煙燻三文魚卷
燒銀鱈魚芥末籽乳酪醬汁
雲尼拿千層蛋糕
2018-05-12 68 浏览
今日好開心約左好朋友食飯😄而大家又唔想食亞洲菜, 所以就搵左間係銅鑼灣嘅西餐。地點位於 Time Square 後面都唔係太難搵。上到去發現餐廳細細只有數張枱, 但係環境好舒服💟好適合同好朋友談心啊。而且小裝飾都好有心思。餐牌只有一張😚不過都有魚有肉, 而且都幾吸引。先叫左一個 starter, 黑松露蟹肉煙燻三文魚卷, 擺盤好靚好吸引, 食落口有微微煙燻味, 而且有好多蟹肉。一個 Risotto, 黑松露蟹肉意大利飯 (我地實在太愛黑松露蟹肉😚), 但呢個味道又比剛剛嘅三文魚卷唔同, 黑松露味更突出, 而且飯嘅軟硬度適中。再黎一個 Main, 燒銀鱈魚伴芥末籽乳酪汁, 同之前一樣, 擺盤已經好吸引人😍食落口有微酸嘅乳酪汁, 剛剛好配襯燒銀鱈魚嘅鮮味。而魚燒得剛剛好, 唔會太熟。最後嘅甜品叫左芒果千層蛋糕同雲尼娜千層蛋糕。芒果味好香, 而且都做到千層蛋糕嘅層次感。非常滿足嘅一餐💕唔單止食物靚, 而且味道都好好食。

餐牌只有一張😚不過都有魚有肉, 而且都幾吸引。

好吸引, 食落口有微微煙燻味, 而且有好多蟹肉。

非常滿足嘅一餐💕唔單止食物靚, 而且味道都好好食。

2018-05-07
2018-05-06 111 浏览
上午和下午在銅鑼灣也有活動,中午有一個小時空檔吃午餐,上網看看附近有什麼好吃,看到這家餐廳有週末優閒午餐,食評也很好,那便試試看!餐廳位於耀華街一幢商業大廈之中,踏出升降機左邊便是今次的午餐地點牆上告示板貼著a la cart and set menu午餐set價錢好像很相宜餐廳內的水吧窗邊擺設餐廳有兩邊大玻璃窗,令自然光透入左看右見最後決定散叫因為今日唔想食澱粉質無花果橙柳合桃沙律$88沙律當然少不了沙律菜,內裡除了主打的無花果和橙柳,還加入芝士和蔥花,整體配合得得好,好清甜,不過如果合桃用上烤烘焦糖合桃,味道一定會再提升這道是店長推介的黑松露蟹肉煙三文魚卷$78煙三文魚包著蟹肉和小菜苗和細蔥,在面層加入黑松露,每一口也滲出黑松露香味。茴香白酒煮蜆$68以$68這個價錢,份量很足,蜆肉得鮮甜不到5分鐘只剩下一碗空殼難得在銅鑼灣有個環境優靜的地方歇腳醫肚,實在很不錯👍🏻

牆上告示板貼著a la cart and set menu

午餐set價錢好像很相宜

餐廳內的水吧

窗邊擺設

餐廳有兩邊大玻璃窗,令自然光透入

左看右見最後決定散叫

茴香白酒煮蜆$68

茴香白酒煮蜆

以$68這個價錢,份量很足,蜆肉得鮮甜

不到5分鐘只剩下一碗空殼

難得在銅鑼灣有個環境優靜的地方歇腳醫肚,實在很不錯👍🏻

2018-04-28
無花果橙柳合桃沙律
黑松露蟹肉煙燻三文魚卷卷
唔知幾時開始,星期六日都會經常去銅鑼灣,所以一早預先上Open rice 搵下有咩未試過嘅餐廳,今次黎Zappy Cafe & Bar 試下佢地嘅lunch set,尼度嘅設計有D小清新嘅感覺,中午陽光o係玻璃窗透入黎,感覺好舒服。一望餐牌就揀到我心水,尼度一個餐包餐湯、主菜、飲品,價錢合理!泰式冬蔭蝦意大利麵 $88 完全係我嘅口味,上枱時熱辣辣,出晒煙,尼個要讚!而且意大利麵好足料,蝦肉超多,好似食極都重有,蝦肉爽口、好彈牙又有口感,配上泰式冬蔭醬,有少少辣,味道一流!麵上灑左好多香草,食起黎好清香,而且混合左雜菇菌、紅椒絲,令口感好豐富,食完唔會油膩!朋友叫左個 烤石斑魚柳伴血腥瑪莉意大利麵($98),個名好得意,原來係醬汁加Tabsco,岩晒我口味。石班柳烤至外皮微焦,好香口。西班肉質超鮮嫩,而且無骨咖,咬落口啖啖肉!上枱時熱度非常足夠,加分加分!扁意粉上面灑滿芝士碎,食落口感更加香滑!仔細望望餐牌原來唔洗加一,覺得好抵,出面個甜品櫃又好多引誘,所以就叫埋甜品。另外,我同朋友點左蘋果汁、凍檸茶,飲品、甜品都係微甜而且味道唔錯,好健康!最後想講講,尼間餐廳雖然地方唔大,不過o係過

唔知幾時開始,星期六日都會經常去銅鑼灣,
所以一早預先上Open rice 搵下有咩未試過嘅餐廳,
尼度嘅設計有D小清新嘅感覺,
中午陽光o係玻璃窗透入黎,感覺好舒服。
一望餐牌就揀到我心水,
尼度一個餐包餐湯、主菜、飲品,價錢合理!
泰式冬蔭蝦意大利麵 $88 完全係我嘅口味,
上枱時熱辣辣,出晒煙,尼個要讚!
而且意大利麵好足料,蝦肉超多,好似食極都重有,
蝦肉爽口、好彈牙又有口感,
配上泰式冬蔭醬,有少少辣,味道一流!
麵上灑左好多香草,食起黎好清香,
而且混合左雜菇菌、紅椒絲,
令口感好豐富,食完唔會油膩!

朋友叫左個 烤石斑魚柳伴血腥瑪莉意大利麵($98)
個名好得意,原來係醬汁加Tabsco,岩晒我口味。
石班柳烤至外皮微焦,好香口。
西班肉質超鮮嫩,而且無骨咖,咬落口啖啖肉!
上枱時熱度非常足夠,加分加分!
扁意粉上面灑滿芝士碎,食落口感更加香滑!

仔細望望餐牌原來唔洗加一,
覺得好抵,出面個甜品櫃又好多引誘,
所以就叫埋甜品

另外,我同朋友點左蘋果汁、凍檸茶,
飲品、甜品都係微甜而且味道唔錯,好健康!
最後想講講,尼間餐廳雖然地方唔大,
不過o係過程中感受到餐廳真係用心製作食物,
職員嘅服務好貼心,隨傳隨到,又成日幫我地加水。
D食物上枱真係熱辣辣,而且味道好有質素,
希望餐廳可以繼續KEEP住水準!
下次受朋友黎試下dinner~~
2018-04-21
午餐
  • 烤石斑魚柳伴血腥瑪莉意大利麵
  • 泰式冬蔭蝦意大利麵
2018-05-04 103 浏览
今天挑選了這間餐廳跟男朋友約會,見劣評甚少,不妨試試!走進餐廳,氣氛舒適寧靜,燈光柔和,環境整潔,侍應姐姐態度親切招呼我們,整體感覺很好。我們各自點了兩個主食,並加了$88,可升級至套餐。套餐包括沙律,餐湯,咖啡或茶。不一會兒沙律便到了~是煙燻三文魚牛油果沙律🥗賣相幾吸引,煙三文魚份量也不少,大大塊,沙律菜新鮮,紅洋蔥清脆爽口,牛油果質感細膩。 單點這個沙律的話要88元,所以叫set是比較划算啦。要讚一讚這個西蘭花忌廉湯來到的時候是熱氣騰騰的,之前去過有些西餐廳,忌廉湯到時只是半温不熱,令人覺得好像放了許久。湯身比較濃稠,西蘭花的味道不會太濃烈,至少不是罐頭湯,能感覺到有用心煮。香烤加拿大豬胺伴蜜糖芥末醬汁一咬落去,勁有肉汁,而且肉質鮮嫩,不是雪藏的豬,肉質有彈性,一點也不會柴和老。醬汁有點酸酸甜甜很開胃,可以中和一點肉的油膩感,伴菜是蘆筍和抱子甘藍,與豬胺配搭感適宜。黑松露蟹肉意大利燉飯看似份量不多,但實際上很creamy,所以食完都有點飽滯。這個飯的口感偏軟,我比較喜歡煙韌有咬口的,所以會扣點分呢。蟹肉和黑松露的份量都算多。最後是甜品~吃完之後,我有點懷疑是不是上錯了另一款蛋糕給我
今天挑選了這間餐廳跟男朋友約會,見劣評甚少,不妨試試!

不一會兒沙律便到了~
是煙燻三文魚牛油果沙律🥗
煙燻三文魚牛油果沙律

最後是甜品
英式伯爵茶風味千層蛋糕

吃完之後,我有點懷疑是不是上錯了另一款蛋糕給我們🤣
完全吃不出有伯爵茶的味道啊,而且偏甜,個人並不推介這款甜品

整體而言,食物質素不錯,而且餐廳內的人不多,可以慢慢吃很久,也很安靜,可以一邊吃飯,一邊輕鬆地聊天。 背景音樂也很浪漫,記得當時在播的是Michael Bolton- A Love So Beautiful 和 How Am I Supposed to Live Without You ❤️😆
2018-04-08
煙燻三文魚牛油果沙律
2018-04-25 67 浏览
到過旺角不同的樓上cafe,都有不同特色及風格,朋友知我喜歡閱讀,今天我們到了銅纙灣百樂中心的Zappy Cafe & Bar。一般在樓上的cafe,這裏環境清靜優雅,裝潢亦屬歐陸風格。設有90度的落地玻璃幕牆,極力採用自然光,能讓一眾「打工仔」在午膳後也可慢閱書籍。火腿粟米濃忌廉湯,加上拉花效果,可見廚師的用心。(午餐包含餐湯及飲品)紅酒燴牛肉珍珠米飯及沙律 $98 ,將紅蘿蔔、紅酒燴入牛肉,牛肉味帶絲紅酒香,再配軟熟珍珠飯和伴碟沙律菜。從牛肉紋理可見,炆得非常入味。燴石斑魚柳伴血腥瑪莉意大利麵 $98, 把連皮石斑魚微微煎香,本人第一次品嚐到Bloody Mary sause的香味,和意粉神奇地夾。芒果千層蛋糕,在碟上拉糖花,滲透藝術氣息。餐飲不需自費,較為經濟一餐。Entrance以綠色掛牆草地設計,歐陸田園風格。

從牛肉紋理可見,炆得非常入味。

芒果千層蛋糕,在碟上拉糖花,滲透藝術氣息。

餐飲不需自費,較為經濟一餐。

Entrance以綠色掛牆草地設計,歐陸田園風格。
2018-04-21
2018-04-21 73 浏览
今日約左個好耐無見既朋友係銅鑼灣食dinner.朋友話想食西餐, 所以同左佢黎依間café食.我就嗌左個香烤加拿大豬鞍伴蜜糖芥末醬汁, 好juicy, 配埋個蜜糖芥末醬汁好易入口, 好快就食哂成舊, 比多十舊我都食呀, 真係好正.朋友嗌左個卡邦尼意大利麵, 好足料喎 比左好多煙肉, 食到我地好滿足.至於飲品方面, 我地都嗌左soda, 我就飲Peach Soda, 朋友飲Lychee Soda. 兩杯fruit soda 都有好多果肉, 飲之餘仲有得食生果, 岩哂食完主菜既我地, 食生果消濟一下.最後嗌左個英式雲尼拿千層蛋糕作總如結, 估佢唔到細細件咁幾令人驚喜, D cream 好滑, 蛋皮又薄, 我覺得仲好食過坊間個D咩千層蛋糕專門店, 而且價錢又合理D.最後總結, 佢鋪仔細細, 環境唔錯 坐得幾舒服, D staff都nice 既, 食物水準高, 可以再戰!
今日約左個好耐無見既朋友係銅鑼灣食dinner.
朋友話想食西餐, 所以同左佢黎依間café食.
最後嗌左個英式雲尼拿千層蛋糕作總如結, 估佢唔到細細件咁
今晚同朋友選擇了位於銅鑼灣既Zappy食晚飯,因為係朋友推介既,所以都滿心期待會食到美味既一餐,結果果然無失望,仲有驚喜!Zappy 位於銅鑼灣既中心點,就係係百樂中心既13樓,從時代廣場行過去,唔洗5分鐘,位置方便,如果係呢頭行街諗唔到食咩好,絕對可以考慮黎食餐飯!百樂中心整棟大廈都有唔少餐廳,但係佢既Lift就比較細,於是到左晚餐時間,樓下會有一條龍,但幸好都唔算話要等太耐,印象中用了十分鐘左右啦,傾下計咁等都算快過既。入到餐廳,環境舒適,氣氛唔錯,比較寧靜,坐得都舒服。餐牌設計簡單易睇,整體同餐廳都好夾。我地因為下午茶食得太飽,所以無叫太多野(真d可惜!因為呢度既野食值得試!)我地點左以下既食物:沙律(升級套餐)— 牛油果煙三文魚沙律 餐湯(升級套餐)— 西蘭花忌廉湯飲品(升級套餐)— 橙汁小食 — 泡菜雞翼餃子 58 HKD意大利飯 — 香煎帶子墨魚汁意大利飯 178 HKD (+88 HKD升級成套餐)店員服務相當好,非常友善、耐性。首先上菜既係沙律,擺盤相當有心思,係花形既煙三文魚,份量正常,唔會因為係跟餐沙律而變左碗仔咁細,雖然兩份食既都可以好快清曬Creamy既牛油果配

餐牌設計簡單易睇,整體同餐廳都好夾。

我地點左以下既食物:
沙律(升級套餐)— 牛油果煙三文魚沙律
餐湯(升級套餐)— 西蘭花忌廉湯
飲品(升級套餐)— 橙汁
小食 — 泡菜雞翼餃子 58 HKD

店員服務相當好,非常友善、耐性。

Creamy既牛油果配搭清爽既蔬菜加煙三文魚,口感立體、煙三文魚夠味,沙律醬宜配搭得宜,唔錯

接住上菜既係泡菜雞翼餃子,就係雞翼入面包住泡菜粒啦

同樣賣相好正,一上菜已經聞到好香既雞翼味,直頭唔想等影相就食

份量超充足,58蚊有5隻肥美雞翼黎講,好抵食
表皮脆口得黎唔覺得熱氣,所以心理上食得好安心

外面鹽燒感覺既雞翼配搭上入面酸酸辣辣既泡菜,感覺幾特別。不過第一下食落去會覺得無想像中咁濃味,不論係外面既肉還是泡菜,初頭我地還以為係因為入面有泡菜唔想鹹味太出而刻而調淡味道,
後來我地發現左,係因為前面既煙三文魚口味比較重,當緊接吃呢個雞翼就會覺得味道不夠重,但係當我地飲埋比較清既餐湯再食雞翼,就即刻好味好多!
D味出返曬黎,好味!

係雞翼期間,上了餐湯—西蘭花忌廉湯
我未飲過呢隻味既湯,不過我就唔怕食西蘭花既~呢碗個味幾自然,就係西蘭花味既忌廉湯
你會感覺到佢幾清,feel到並唔係一味落味精既湯
原汁原味~而飲完呢碗湯再食埋最後果隻雞奇蹟就發生啦哈哈哈,雞翼惹味左好多啊!!
所以強烈建議先上西蘭花餐湯、雞翼,再上有煙三文魚既沙律,令味蕾可以順住享受美食

順帶一提,就連杯橙汁都好味,真係無誇張,係杯甜度酸度剛好既橙汁~

最後,是日最最最驚歎既一味菜出現了!!

呢碟Risotto上面其實有三粒超大帶子,每粒都有直徑4-5厘米!而且每一粒都剛好地鹽煎過咁,真係名副其實既香煎帶子—超!香!口!超!惹!味!
係驚喜度超高既帶子
口感面脆、下面軟得黎唔痴牙,彈口到好似Jelly咁。講真,唔好睇佢要178HKD,剩係呢三粒帶子都絕對值100HKD
好味到唔捨得食曬
口頭度100%

Risotto同樣驚喜
,好多西餐廳都煮唔好Risotto,而呢一碟正正係Al dente既risotto,口感一流,外軟、內有咬口,再配上creamy又濃味既墨汁
即使帶子已經超有味道,墨汁仍然無被佢搶走味道,兩者味道調校得恰到好處
呢碟Risotto真係200%完美,極度推薦
178HKD既呢碟係絕對不會後悔既選擇!

最後,其實真係好想試埋佢地既甜品,不過我地個tea正正係食左好多cake同雪糕,所以實在係想叫都不能再叫了,唯有留返下次吧

以上就係今晚係Zappy既美滿晚餐報告啦

2018-04-14
  • 香煎帶子墨魚汁意大利飯
這幾天,銅鑼灣有大型體育活動,無需特地購買入場票,因為隔離有免費的嘉年華會,提供現場直播。所以我倆先在附近午餐,再到嘉年華體驗這項體育盛事。在時代那邊,有一整棟大廈,全都是餐廳,有不同的菜系,可以慢慢選擇。發現有一個新名字,反正未試過,就到這家午餐吧! 幸好今天是陰天,没有刺眼的陽光,選擇倚窗而座。細看餐牌,雞豬牛魚蝦,樣樣皆備,而且無加一,好似著數左! 點了二個午市套餐後,先著小米去清潔雙手。  餐湯先上 西蘭花忌廉湯 特地要求一碗走CREAM。西蘭花湯的忌廉份量不太多,依然嚐到淡淡的西蘭花味道。香烤孜然雞扒配珍珠米飯及沙律 Cumin-Grilled Chicken with rice & Salad 雞扒表面有香草和原粒孜然,並非孜然粉,咬落有粒粒口感。加上雞扒夠嫩不乾柴,雞肉有光澤,還會滲出肉汁。配上油潤的雞皮,真是每一口都是那麼滑。 如果使用孜然粉,反而會吸走雞肉汁/油脂,令整體口感較乾,即是孜然羊肉串那種乾爭爭口感。   而微酸的醬汁,剛好中和雞扒的豐腴。 嚐過雞扒,碟子上還有少量醬汁和雞扒釋出的雞肉精華。不能浪費,就以沙律菜沾上,保證一滴不留。  烤石班魚柳伴血腥瑪莉意大
發現有一個新名字,反正未試過,就到這家午餐吧!

幸好今天是陰天,没有刺眼的陽光,選擇倚窗而座。
細看餐牌,雞豬牛魚蝦,樣樣皆備,而且無加一,好似著數左!

點了二個午市套餐後,先著小米去清潔雙手。
餐湯先上

西蘭花忌廉湯
特地要求一碗走CREAM。
西蘭花湯的忌廉份量不太多,依然嚐到淡淡的西蘭花味道。

香烤孜然雞扒配珍珠米飯及沙律
雞扒表面有香草和原粒孜然,並非孜然粉,咬落有粒粒口感。
加上雞扒夠嫩不乾柴,雞肉有光澤,還會滲出肉汁。
配上油潤的雞皮,真是每一口都是那麼滑。

而微酸的醬汁,剛好中和雞扒的豐腴。
嚐過雞扒,碟子上還有少量醬汁和雞扒釋出的雞肉精華。
不能浪費,就以沙律菜沾上,保證一滴不留。

烤石班魚柳伴血腥瑪莉意大利麵
Grilled Grouper Fillet with Bloody Mary Linguine
小米看到魚柳,雙眼已發光。
但是菜名有<血腥瑪莉>。
向職員了解,原來醬汁有TABASCO,而魚肉本以香辣的醃料來調味。
小米不食辣,唯有走TABASCO,和改用未經醃制的石班柳。
烤石班魚柳伴血腥瑪莉意大利麵

卷曲的石班,魚皮烘烤後收縮,還帶著焦香。
這烤魚柳的味道,很接近清蒸石班。魚肉纖維細緻,無骨,總之啖啖肉,方便品嚐。
難怪小米喜歡魚柳,多於中式原條清蒸魚。
烤石班魚柳伴血腥瑪莉意大利麵

而下方的扁意粉,更能看出餐廳是否用心製作。
因為下單前己告知職員,小米對芝士敏感。
負責人便把原來的芝士碎碎,變為麵包糠。
乍看之下,教人難以分辨。
如果職員不告知這是<麵包糠>,自己也蒙在鼓裡。
最重要是小米没有發現!
烤石班魚柳伴血腥瑪莉意大利麵

没有TABASCO的醬汁,顏色比較淡,整體味道也較淡,很適合小米。
餐廳可以特意調配這道石班扁意粉。食物是否用心製作,由細微之處,即可窺視一番。
文雅的說法:見微知著!
所以服務比滿分。

餐飲 咖啡
不加奶不加糖,可以嚐到咖啡的原味。
剛開始時,咖啡仍然溫暖,味道帶酸。
放涼後,咖啡味帶甘苦。
而小米,就只懂欣賞甜甜的蘋果汁囉!

嚐過悠閒的午餐,要向嘉年華出發了!
有人扮鬼扮馬,這盛事的氣氛不錯呢!
嘉年華~小朋友有免費活動玩,大人有酒飲!
正呀!
2018-04-07
午餐
2K
2018-04-10 435 浏览
百樂中心出名多野食眾所週知,但你又知道在云云餐廳中有一間cafe小店嗎?餐廳內裡有一個精緻的玻璃櫃,佈置精美,放滿了女士們最愛的植物,還配上輕快的音樂,真是情侶約會好去處。🐷香烤加拿大豬鞍伴蜜糖芥末醬汁($218)朋友向來不太吃肉,但竟對這碟豬鞍改變了無肉的改變。豬鞍賣相非常不錯,旁邊伴上蔬菜和已調味的炸薯角,還有蜜糖芥末醬汁。豬鞍肉質非常嫩滑,口感極佳,配上蜜糖芥末醬汁味道極佳!推介推介!🍝卡邦尼意大利麵($128)意大利麵爽滑彈牙,掛汁力夠高,配上煙肉條和什菇伴起來味道非常好,卡邦尼味道不會過濃或太淡。🍰英式雲尼拿千層蛋糕($48)千層蛋糕擺碟非常吸睛,味道不會太甜,蛋香味和雲尼拿味道來得恰度好處。蛋糕層層分明,小小一件,非常滿足!最後點了兩杯soda, 加入了青檸,清新又解渴,還配上果肉,太好了!🍑Peach Soda ($38)🍸Lychee Soda ($38)📌店名:Zappy Cafe & Bar’📍地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室

🐷香烤加拿大豬鞍伴蜜糖芥末醬汁($218)

🍝卡邦尼意大利麵($128)

🍰英式雲尼拿千層蛋糕($48)

🍑Peach Soda ($38)
🍸Lychee Soda ($38)

📌店名:Zappy Cafe & Bar’
📍地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室