2011-06-29 161 浏览
2011-06-13**是日隂天,,相約了兩好友飯聚,,她極力要求要到ZAKS一嘗,,反正未曾到過愉景灣,,,便到次行一轉,,在欣澳站出閘後再乘專線巴到總站,,原来呢度又是外國人的聚居地,,難怪打電話到餐廰book位都要講英文,,行了一會兒沙灘,,談了談近況,,就迫不及待要進店坐坐,,大家都熱了累了吧,,哈,,安排到2/F 室內,,窗旁位置,,天色未晚,,望著海的感覺很怡人,,有選擇恐懼症的我由2位友人發板,,她們都想快d有野食呢,,哈,,Iced Cappuccino: 好大杯,,賣相也不俗,,可惜味道很淡很淡,,Mango Smoothies / Strawberry Smoothies: 友人都一致讚好,,Fettuccini Marinara: 賣相不錯,,顔色都很鮮,,看似很惹味,,但入口缺淡淡的,,不咸不辣,,not my cup of tea,,Pizza (#9 House Special): 好大個,,材料都算足,,批底唔油,,我們一致讚好,,比其他pizza專門店好很多Beef Tenderloin: 厚厚的牛扒,,要求了7成熟,,來到仍覺過熟,,但更重要的是
2011-06-13**

Beef Tenderloin: 厚厚的牛扒,,要求了7成熟,,來到仍覺過熟,,但更重要的是冇牛味!!! 完美唔知自己食緊咩既感覺,, "鞋",,冇味,,配菜反而更突出,, 2百蚊既牛扒就是如此?,, outbreak 好太多了頓覺,,

好啦,,主菜失望啫,,期望一下甜品啦,,心太軟,,我地黎啦

Chocolate Pudding: 容我說一句失望,,或許是我不喜歡這類形吧,,外層完全軟林林,,太多chocolate漿,,切開流心也不是那回事,,伴在身旁的ice cream只覺是雀巢口味,,普通非常,,完全不能為此增色,,

Ice Cream & Topping: 再一次說:雀巢口味的雪糕,,差差差,,

該處的服務員都冇咩精神,,完全冇笑容可言,,我不太明白為何那麼多人到次進餐?! 若是為這景色,,相信TST等很多地方都有吧,,呢度完全不值.

OK只能說是給我們相聚愉快的一晚,,not here!
餐廰外,,outdoor位不錯 =]
2011-06-13
(非会员)
2011-06-07 56 浏览
到愉景灣享受假日, 出發前先上openrice 找到ZAKS 特別多好評, 就專登一試日落時間walkin 走進餐廳, 經理安排了outdoor 位置, 看了一遍menu, 選擇了羊膝和蜆肉意粉,不幸地意粉sold out, 所以先order 了羊膝....接著order 了肉眼扒, 前後不到5分鐘, 羊膝已經到了, 令我們不禁聯想是否預先做好。果然.....伴以薯蓉, 賣相一般的羊膝只有微溫, 伴隨而來的是濃濃的失望 - 肉質比煲湯的湯渣更鞋更硬.....2百多元吃下湯渣, 確實不值! 第二道菜來了 - 肉眼扒.....沒有濃厚的牛肉味, 入口尚算嫩滑, 可能是因為5成熟的關係吧, 但2百多元的肉眼扒...味道也不應太差吧!最後, 湯渣實在吃不下了埋單4百多元, 食物的質素真的不值, 幸好有免費船票, 感覺比較好一點.....p.s.環境的確不錯, 但如想觀看煙花, 建議可到2步之隔的pacific coffee 或沙灘欣賞, 定覺比較化算
2百多元吃下湯渣, 確實不值!
最後, 湯渣實在吃不下了
2011-06-06
2011-06-06 60 浏览
適逢男友生日, 今年揀左呢到黎慶祝。好彩一早已經訂位, 因為當日好full唔俾walk in wo~我地準時7點入座, 被安排坐係outside對住個海, 雖然無冷氣, 但一d 都唔覺得熱哦!間餐廳原來都好大, 有2層, 當日差唔多full晒。不過間餐廳比我預期中嘈, 可能又多人, 咁岩又有brand show, 同埋好多鬼bb走黎走去。我地2個人叫左3樣野1) caesar salad + smoke salmon (hk$90+20): 個樣得, 味道得, 有成4,5塊煙三文魚, 麵包粒大大粒, 羅馬生菜好爽脆。2) fettucinui carbonara: 呢個好味, d 麵質同平時食既有d唔同, 似係handmade,不過因為太creamy,所以都幾溜下。3) 烤雞半隻$90: 半隻都好鬼大隻, d 肉唔鞋哦, 讚!3) ice Coppuccino: 好抵哦, 大大杯都係$3x 因為每樣野份量都大, 所以2個人叫3樣野都好足夠。我地食到8點, 仲見到disney個邊小小既煙花, 讚!最後埋單$380‧價錢合理!之後仲可以拎張單去換船飛出返中環。
適逢男友生日, 今年揀左呢到黎慶祝。
間餐廳原來都好大, 有2層, 當日差唔多full晒。
我地2個人叫左3樣野
因為每樣野份量都大, 所以2個人叫3樣野都好足夠。
我地食到8點, 仲見到disney個邊小小既煙花, 讚!
最後埋單$380‧價錢合理!
之後仲可以拎張單去換船飛出返中環。
2011-06-05
  • Fettucinui Carbonara
2011-05-03 54 浏览
有位朋友我想同佢慶祝, 所以一早打電話去book枱同order 咗個心太軟, 仲叫咗佢寫上慶祝既字句.咁當日去到order 咗Fettucinui Carbonara味道都ok, 再叫咗個炸魷魚......淡而無味....食咗幾件放棄咗.店員招待一般....連水我都係自己加到最後我叫佢上"心太軟".....諗住比個驚喜我朋友.....點知上面完全無字.於是我問店員點解, 佢話我無要求到, 我話無可能, 當日我book枱有講架喎, 無可能架. 於是我要求佢寫番, 佢話廚房好忙寫唔到......我好失望, 於是我無食個心太軟, 立即比錢走.我對黎間中級西餐廳好失望同不滿.....所以我唔會再去要我去到咁遠而比D咁既服務我.....我覺得唔值得
味道ok
差.....淡而無味
店員招待一般....連水我都係自己加

我對黎間中級西餐廳好失望同不滿.....所以我唔會再去

要我去到咁遠而比D咁既服務我.....我覺得唔值得
2011-05-01
纪念日
2011-05-02 41 浏览
今次做壽星仔~ 女友帶我呢位於愉景灣既 Zak's~ 估唔到佢都幾識搵 bo~! XD先呢一客 smoke Salmon Salad, 穩陣菜式又點會失禮? 不過 Olive oil 落重手左, 雖然我唔係好介意~辣蜆肉麵? 本身唔係想叫呢個, 不過黎錯左~ 念在不要浪費所以無要求更換 (換走餐廳多數會成碟掉左, 好哂) 不過呢道菜認真麻麻, 蜆無乜肉~ 其中一隻仲成 "pat" 沙係裡面~>< 好在都無損我地既興致~ 小事小事~!雞胸 + 薯蓉配蘑菇醫, 呢個都值得推薦~ 雞胸嫩滑多汁~ 唔錯~最後一個心太軟~ 夠熱~ 其實呢道菜可以挑剔既位真係唔多~ haha~環境都舒適, 仲睇到迪 X 尼既煙花, good~!服務都唔錯, 記得要 keep 番張單, 原來可以用呢換張免費回程船飛!

環境都舒適, 仲睇到迪 X 尼既煙花, good~!

三文好味~ Olive oil 落得比較重手~
無咩特別
雞胸夠嫩, 好味~
必勝甜品~
2011-05-01
生日
三文好味~ Olive oil 落得比較重手~
雞胸夠嫩, 好味~
必勝甜品~
2011-04-30 73 浏览
apr 25, 11........行程緊密,入咗發現灣行吓,因其1友人未去過呢個離島.......順便食埋dinner+睇煙花........共叫咗 : 1) grenadine mint milkshake (hk$35)-好少見到呢個味道,所以叫來試吓-紅糖水+咗新鮮嘅刴碎嘅薄荷葉-第1啖入口有點似牙膏,幸好飲多幾啖就習慣咗,薄荷無咁明顯-味道嘅combination喺gd try因紅糖水只得甜味,所以搵上有個性嘅薄荷帶起佢2) lychee smoothies x 2 (@hk$45)-友人話甜咗d 3) ice lemon tea+大 (hk$30+10)-友人叫凍檸茶,女侍應即刻介紹可以+$10upgrade成大杯-只喺用咗hg杯啫,但好大杯好抵飲,友人足以飲足成晚 4) caesar salad + smoke salmon (hk$90+20)-這是我全晚最欣賞嘅菜-有水準嘅地方喺羅馬生菜好新鮮,好爽脆,又粗壯,仲帶有甜味添,應是有機貨-另外煙3文魚有4大片,煙肉碎同脆麵包粒都稱職 5) linguine vongole (hk$130)-呢個衰在無嘜味-帶有少少辣-意

-好少見到呢個味道,所以叫來試吓
-紅糖水+咗新鮮嘅刴碎嘅薄荷葉
-第1啖入口有點似牙膏,幸好飲多幾啖就習慣咗,薄荷無咁明顯
-友人話甜咗d
3) ice lemon tea+大 (hk$30+10)
-只喺用咗hg杯啫,但好大杯好抵飲,友人足以飲足成晚
-這是我全晚最欣賞嘅菜
-另外煙3文魚有4大片,煙肉碎同脆麵包粒都稱職
5) linguine vongole (hk$130)
-呢個衰在無嘜味
-帶有少少辣
-意粉都唔腍,但蜆又細又無味,鮮味更不用多說啦
6) rosemary seared scallops (hk$110)
-用煙肉包住帶子,帶子肉都彈
-有幾粒棒子
-ok的
7) chocolate pudding (hk$65)
-朱古力醬將朱古力布甸蓋得線條模糊
-的確好朱古力,+上溶溶哋嘅雪糕,都不錯
8) pavlova (hk$60)
-喺pavlova鬆化蛋白餅底,友人話勁甜,我就覺得ok甜啦
-但上面嘅蛋白mousse嘅質感麻麻哋
-有whipped cream同芒果味醬汁底
-普普通通啦
* 喺中環入咗閘後,就見到呢個搭船promotion........喺指定嘅13間食肆消費........按收據............每$100就送去中環船飛1張.........當然上限喺你用餐嘅人數........好似我哋食咗$7xx,但都只會換到4張船飛
* 食到8點時,就睇埋煙花
2011-04-25
2011-04-25 38 浏览
可以一邊看海, 一邊用餐(足足坐了2.5鐘), 享受陽光, 實在太好了!點了Caesar salad, spaghetti & Hawaiian pizzaCaesar salad: 很fresh, 很好吃, 並非一般美國餐廳的質素!spaghetti: 唔多記得個名, 不過用料其實係得蕃茄醬, vegetables, 不過, 分量適中, 而且, 味道配搭得剛好!Hawaiian pizza: 比較齋了一點...服務呢: 需要等一段時間, 侍應都很忙似的! 不過, 食物質素搭救!

Hawaiian pizza: 比較齋了一點...

2011-04-24
2011-03-18 205 浏览
一一年生日前數天,跟好友來到愉景灣閒逛,第一次到這裡,很有外國感覺的好地方,而且接近情人節,浴著碼頭海岸都有心型裝飾,很是浪漫。朋友訂了二樓座位,座位距離都比較接近,有點擠迫感。但看著窗外黑漆漆的,閃著一點一點的燈光,加上檯面的燭光,情調還算好。幸好知道食物份量頗大,所以只點了一份沙律、一份意粉及一份主菜,兩個人吃完已飽得很。食物及飲品價錢合理,House red wine 易入口,價錢又很實惠,所以一人飲了三杯,滿足!簡簡單單的凱撒沙律,美味永遠有保障。可以自選意粉,原本想點天使麵的,但友人不好幼面,所以點了意粉。大大的一碟,兩人吃完已飽了大半。卡邦尼汁好香蛋味,本身十分喜好芝士,所以個人應為芝士味略為不足。意粉硬度正合心意,九分的卡邦尼意粉,一定要試!肉眼扒燒得十分好!六成熟就夠了,肉質不致於過硬,仍保留到肉汁。伴菜墊在肉扒下十分聰明,吸收了肉汁後變得更美味。精美的朱古力畫花,未品嘗已添加分數。拍了數張相後才把心太軟切開,內裡的朱古力溶液緩緩流出,暖暖的,搭配著雪糕,亦為這餐飯作個完美的結尾。服務殷勤,細心基於餐檯太細,所以食物都是一份一份接著來的,吃完沙律、到意粉、再到牛扒,待應

凱撒沙律
簡簡單單的凱撒沙律,美味永遠有保障。
卡邦尼意粉
肉眼扒
心太軟

服務殷勤,細心基於餐檯太細,所以食物都是一份一份接著來的,吃完沙律、到意粉、再到牛扒,待應亦很細心的,在你完成主菜休息一會後,才上點好蠟燭的心太軟,實為慶祝生日或紀念日的好選擇。

2011-01-29
凱撒沙律
卡邦尼意粉
肉眼扒
心太軟
  • Chocolate Pudding
  • Fettucinui Carbonara
2011-03-06 85 浏览
有好多位,平時唔係咩特別節日一定有位~我早左4日打去BOOK,個個人講english的,我問can u speak chinese:佢話no!留左之後佢勁趕住收線,我問野都問唔到,佢話only幫我keep張desk15mins,搞到我鬼咁緊張~點知去到原來大把位~之後1日我再打去改時間係有人識講中文的,男人黎~去到佢俾左張outside seat我,凍到死原來...好大風..d野黎到一陣就凍晒..叫野食,d人個個黑口黑面唔想做咁,我地見到係得一個totally係香港女生waitress..都係一樣差,我地叫晒野食,坐左勁耐水都冇杯,o個度又大,d waiter waitress又唔想做咁,完全唔理人,我地望左好耐都冇人做出黎,試過2次叫人都係要自己行番入去...有2個dishes好快到,之後2樣等左成40mins,仲要搵唔到人幫我地追...佢個日都冇人,唔知點解咁耐同埋d人咁唔得閒囉,個chocolate pudding我4日之前訂,佢俾我個個係咩都冇寫,冇message,咁我4日之前訂做咩呀我叫佢寮happy birthday的!!!一d surprise都冇!!!!!!!!!!!!
有好多位,平時唔係咩特別節日一定有位~
我早左4日打去BOOK,個個人講english的,
我問can u speak chinese:佢話no!
留左之後佢勁趕住收線,我問野都問唔到,
點知去到原來大把位~
之後1日我再打去改時間係有人識講中文的,男人黎~

去到佢俾左張outside seat我,
凍到死原來...好大風..
d野黎到一陣就凍晒..

叫野食,d人個個黑口黑面唔想做咁,
都係一樣差,
我地叫晒野食,坐左勁耐水都冇杯,
o個度又大,d waiter waitress又唔想做咁,
完全唔理人,我地望左好耐都冇人做出黎,
試過2次叫人都係要自己行番入去...
有2個dishes好快到,之後2樣等左成40mins,
仲要搵唔到人幫我地追...
佢個日都冇人,唔知點解咁耐同埋d人咁唔得閒囉,
個chocolate pudding我4日之前訂,
我叫佢寮happy birthday的!!!
一d surprise都冇!!!!!!!!!!!!!!!之後我再叫人黎,佢拎入去加番囉!!!
真係激死我!!!!!
差差差!!!!!!!!!

我地叫左人地話最好的5樣...
mini baby back ribs, Chocolate Pudding, Fettucinui Carbonara, noaches, smoked salmon sald
mini baby back ribs我覺得mama地...
唔係好入味,同埋好"鞋"d肉....
其他都幾好...

但service真係好好好好差...
個日係男友生日...俾呢間野搞到好冇mood~
個環境真係好囉...
但d人真係好差~
2011-02-24 43 浏览
一年一度的情人節,從來都是花店和食肆賺錢的好機會是次光顧的ZAKS,就最能將呢種揾銀精神發揮到極致.平日餐價是HKD250左右一位.情人節承惠HKD988兩位,足足貴了一倍節日慶祝,本來是預了要駛錢,但駛得舒唔舒服又係另一回事先說收費安排,餐廳硬性規定要先買餐券,目的是省卻用餐後埋單的時間,務求返枱快,多做幾枱生意環境方面,ZAKS實在係求其到爆摺枱加上餐紙上用箱頭筆大大隻字寫個枱號係度,連大家樂都不如擺枱都咁隨便,仲邊會有人俾面?服務又係得啖笑,外籍waitress黑口黑面,似保安員多過似服務員帶位帶到你去大廳,然後同你講"鍾意坐邊張就坐邊張"咁其實駛乜帶位?叫啲客入去自己揀位咪得囉坐好後女朋友想去restroom,剛踏上幾級樓梯就被職員阻止話上層好多人,暫時唔開放,要用厠所唔該出出面用商場厠所.唔通坐樓下就唔係ZAKS嘅客?食物又點呢?情人節只有情人menu可以從三款頭盤中選兩款,三款主菜中選兩款,再加上甜品全部事前做定,餐單設計馬虎,湯只有磨菇湯一種,然後pasta又係磨菇天使麵點餐時無問我哋牛柳要幾成熟,我諗應該係全部劃一煮好咗七成熟.磨菇天使麵十分大碟但味道不佳,眼見隔離左右
一年一度的情人節,從來都是花店和食肆賺錢的好機會
是次光顧的ZAKS,就最能將呢種揾銀精神發揮到極致.
價錢倒是酒店級的
節日慶祝,本來是預了要駛錢,但駛得舒唔舒服又係另一回事
先說收費安排,餐廳硬性規定要先買餐券,
目的是省卻用餐後埋單的時間,務求返枱快,多做幾枱生意
環境方面,ZAKS實在係求其到爆
摺枱加上餐紙上用箱頭筆大大隻字寫個枱號係度,連大家樂都不如
擺枱都咁隨便,仲邊會有人俾面?
唔通要啲員工記住C14枱喺邊,真係咁困難?
連花園金鳳這些平價扒房也不屑用的摺枱
帶位帶到你去大廳,然後同你講"鍾意坐邊張就坐邊張"
咁其實駛乜帶位?叫啲客入去自己揀位咪得囉
話上層好多人,暫時唔開放,要用厠所唔該出出面用商場厠所.
唔通坐樓下就唔係ZAKS嘅客?

食物又點呢?情人節只有情人menu
可以從三款頭盤中選兩款,三款主菜中選兩款,再加上甜品
本晚最佳算是這個凱撒沙律
磨菇湯味道普通,頗鞋口,攪拌的時間不夠
磨菇天使麵十分大碟但味道不佳,眼見隔離左右幾枱都食剩哂.
非常淡,好像在家中弄白汁意粉,罐頭湯下得不夠多那種淡!
甜品方面朱古力蛋糕又硬又實,士多啤梨慕絲比較好味,就是在超級市場買到那種味道
這道甜品在我離座經過吧枱時,見到還有廿碟在stand by
食到尾聲,無厘頭有個小提琴手進場拉咗首不知名的本地情歌,
然後就是派發票恭請交枱離座,感覺非常突兀,下次應該拉歡樂今宵晚安歌嘛

ZAKS能夠將情人節晚餐弄成這個樣子,是拿自己店鋪名聲作透支,起碼今次之後,我一定唔會再幫襯
食完之後乜嘢mood都無哂,女朋友話都幾好吖,其實我心知佢唔鍾意的,I am so sorry~~
2011-02-14
情人节
連花園金鳳這些平價扒房也不屑用的摺枱
  • 暖水
2011-02-13 25 浏览
下晝加上天氣凍, 無乜人, 最適合靜靜地橕抬腳唔知乜野係Pita bread所以一試, 少少"煙韌", 麵包本身無乜味, 裡面薄荷汁加生菜蕃茄沙律幾好食厚多士比想像中大份, 賣相味道亦唔錯
下晝加上天氣凍, 無乜人, 最適合靜靜地橕抬腳
Pita bread with salmon fillings
Thick toast with ham and pineapple toppings
厚多士比想像中大份, 賣相味道亦唔錯

2011-02-12
情人节
見到開飯的食評甘好,於昰揀左呢間餐廳同朋友慶祝生日,果然沒拎我失望。環境很優美,食物質素都吾錯,最喜歡是tuna chunk 及 chocolate pudding. 服務都几好,又可以睇到煙花,雖然有點遠。整体系好滿意的一餐。
tuna chunk & salmon salad
tuna chunk & salmon salad
chocolate pudding
seafood resotto
窗外景觀
  • Chocolate Pudding; Tuna Chunk
2011-02-07 29 浏览
今日同朋友慶祝有花紅出, 於是我地揀左去愉景灣嘆下~今日天氣真係好到爆! 雖然都大風, 不過有太陽曬著都 ok 啦! 我地一坐底就 order 左支酒飲, 味道一般, 之後我又揀左我既最愛 Caesar Salad 同埋人地話好食既 Nachos, 我地一路傾, 一路食, 一路飲, 唔夠酒又 order 多一支, 唔覺唔覺天都黑埋! 另一個朋友終於收工, 飲左一杯朱古力, 我地就走人, 轉場食 Dinner! Caesar Salad - 味道都可以, 不過唔夠 JuicyNachos - 唔錯友人請客 - 埋單 Around $900
今日同朋友慶祝有花紅出, 於是我地揀左去愉景灣嘆下~

Nachos - 唔錯

友人請客 - 埋單 Around $900
2011-01-29
午餐
2011-02-02 43 浏览
休息一天去d-bay行過圈,當然要找間舒服的餐廳hea下啦, 今次揀左去zaks, 環境好靚架食物質素也十分之好,我地食左mini ribs & 海鮮飯, 份量夠大, 兩樣都好味道~悠閒地坐了約3小時, 開心的一餐!
view from window

正!
悠閒地坐了約3小時, 開心的一餐!

2010-08-20
view from window
  • mini baby back ribs
Seeing so many comments here that giving many positive sights of this restaurant, I couldn’t miss my chance to come over and give a try. Oh, a petit tip for the food bloggers: it’s recommended to choose a table on the upper floor instead of the ground floor. You’d simply enjoy and.be attracted by this enormous sea view. Anyway, back to the topic of “food”, we ordered Fettucinui Carbonara and Roasted Spring Chicken. Indeed it took a bit long for us waiting.(maybe I was hungry?) I had been drinkin

Oh, a petit tip for the food bloggers: it’s recommended to choose a table on the upper floor instead of the ground floor. You’d simply enjoy and.be attracted by this enormous sea view. Anyway, back to the topic of “food”, we ordered Fettucinui Carbonara and Roasted Spring Chicken. Indeed it took a bit long for us waiting.(maybe I was hungry?) I had been drinking couple glasses of drinks to ‘kill time’. The Fettucinui arrived firstly. Personally I think it’s quite a huge dish. The taste of cheese is absolutely rich and strong. I could say I was kinda ‘full’ after eating a bit (the chicken wasn’t arrived yet!!!)
Then the Spring Chicken arrived respectively. Wow it looks huge to me (the dish I mean). I always love eating grilled/ roasted stuffs, so as this one. It’s so juicy inside. Sadly it’s a bit reddish inside, but overall it’s acceptable.
I heart juicy roasted chicken
I would recommend this place for people who like to enjoy a lovely sunny afternoon with friends/family/love etc. What more can people ask for a better sea view and nice dinning environment than this? This is the choice
priceless seaview
I heart juicy roasted chicken
priceless seaview