2013-05-24 2370 浏览
i had heard about this restaurant for over a year. However, as you may have known recovery bay is like too far away to visit on normal day. Fortunately, my friend and i had a day off the other day and we decided to have a BIG lunch.Well, to those never been recovery bay b4, i do recommend you to pay it a visit when you have time. Defo worth it, heaps restaurants around with supermarket, beach and everything. Nice place to go especially during day time, you can experience a different HK there for
Well, to those never been recovery bay b4, i do recommend you to pay it a visit when you have time. Defo worth it, heaps restaurants around with supermarket, beach and everything. Nice place to go especially during day time, you can experience a different HK there for sure.

The menu is very extensive with many dishes. There was just too many food we wanted, so we ordered a few to share.
mind blowing. Not only it was tasty, but you got very generous portions! It was typical burger with egg, onion, patty and sauce. The burger was huge which there was noway one could finish it at lunch. We shared it between the 3 of us.
Big portion, even salad.
It contained lettuce, garlic, olive oil, wine vinegar, lemon juice, egg yolks, tomato, and Parmesan.
This dish made a delicious appetizer. It was a sunny day, we definitely wouldn't want the Caesar Salad off lunch order.
the fact that we drank a few beers prior to this might have also played a small part in our desire for bacon nachos, Fatty nachos was yum, melted cheese, sour cream and bacon. Nothing could beat that.
As it turned out, we didn’t miss the chips one bit! The mexican dish turned out to be a prefect. The only downfall is that although we love when nacho cheese makes my chips soggy while I’m eating nachos I prefer that my chips are nice and crispy. Luckily we ate the dish pretty fast so we didn’t have to worry about that too much.
Beach and Corona.
We had a few beer after the satisfied lunch

There was not much people around at all, prob becuz we went on weekday. It was one of a few relaxing afternoons i got in months. The restaurant is quite big, table setting both in and outside.

Food taste better in an environment like this
2013-04-22
2013-05-19 1186 浏览
餐廳內境︰四年前已想來這裡了,今天心血來潮便來到訪。先來了一客seafood crepe ($85) tea set menu吃一口便失望了,一向crepe在心中都是咸點,為何變了咸點,感覺怪怪的,像在吃spaghetti,而底下是甜餅呢。還order了一客zak's special pizza餅底是即製的,所謂的厚批也不過是1cm左右厚呢,始終正宗的pizza是薄嘛!一咬下去有濃濃的芝士,配料也不過不失還可以加錢配一份side dish,我們選了厚薯條,每條也有手指般粗呢,十分香口,當然比麥當當的好吃多了。
餐廳內境︰
四年前已想來這裡了,今天心血來潮便來到訪。

還order了一客zak's special pizza
一咬下去有濃濃的芝士,配料也不過不失
题外话/补充资料: 晚上來情調真的一流,望著醉人海景,誰不心動。
2013-05-17
2013-04-30 2282 浏览
Discovery bay seems to be really far away for city dwellers but I DON'T CARE as long as i can find the BEST BANOFFEE PIE there! Distance means nothing to me in that case hahahaYou can either take bus from Tung Chung or ferry from Central to D-Bay, FYI. D-Bay is a nice, laid back place. You don't feel like you are living in such a hectic city when you are there, instead you ll feel so chill and relaxing ! It is so easy to lose track of time there !Zaks has a large al-fresco area. You could even

You could even watch fireworks from Disneyland over there.
Comfortable and laid back ambiance with sea view, it is too good to be true!
Apart from the Banoffee pie, i usually order NACHOS here.
Their nachos s MASSIVE, you can't possibly finish that with only 2 people but it was good with loads of melted cheese, sour cream and a spread of avocado. You can always order beer to pair with it ! ( i like to eat it in this way haha )
We had FAT CHIPS WITH SOUR CREAM AND BACON BITS as well.
Carbs overloaded and fat overloaded haha but it was sinfully delicious, so make your choice people!
Thick cut fries is always my ultimate fav, so i can't really say NO to it
LINGUINI WITH CLAMS
I think its mediocre.
My friend finished almost the whole thing, so i guess it couldn't be so bad?
haha at least she liked and enjoyed it!
RACK OF LAMB was good, though the sauce didn't really quite match the lamb. I suggest asking for the peppermint jelly, it was soooooo good pairing with the lamb and so much better than the sauce they gave you.
Nevertheless, i still liked this dish a lot!

Well, you may question how many people were sharing all the food with me
hahaha there was just one but we managed to finish almost everything
and we had TWO BANOFFEE PIES for dessert !
BEST THING ON EARTH
No description needed, simply the BEST!
It literally made all other desserts pointless to try.
Banana and toffee are the best combination ever *clap clap*
2013-04-25
  • banoffee pie
2013-04-28 946 浏览
去到門口,感覺冇乜人, 但一入到大堂就俾佢戶外景色吸引, 因為冇訂枱, 唯有上1樓的室內地方食, 想去食記得訂戶外位,靚好多點左個蘑茹黑松露飯, 飯就好大碟喇, 不過冇咩味.另外再點左個肉眼手八, MEDIUM , 但又係個句, 冇乜味, 佢俾既汁倒哂上去都唔夠, 因為佢個手八係比較大, 但汁既份量比大家樂個D差唔多, 碟入面仲有著仔同菜, 但D 菜就唔多新鮮, 有30%的葉都有黑邊服務人員態度都幾好, 仲提我地攞個單可以有FREE TICKET 搭船. 同埋如果鐘意靜既朋友1樓係一個唔錯既地方

點左個蘑茹黑松露飯, 飯就好大碟喇, 不過冇咩味.

. 同埋如果鐘意靜既朋友1樓係一個唔錯既地方
2013-04-27
2013-03-18 1125 浏览
今日同女朋友慶祝一百日所以就搵左個浪漫又少人嘅地方拍拖食好野本人唔鍾意同人逼,銅鑼灣旺角尖沙咀都行到有d厭一search之下發現我好似從來無嚟過愉景灣,呢度同馬灣一樣都係中環碼頭一程船就到,更抵嘅係呢度19:30後於指定餐廳消費滿$100就送一張回程船票(即係$33.6來回,抵哂啦),$200 for 2,$300 for 3視乎人數女朋友同我一樣都鍾意食西餐尤其鍾意食香口野去到搵左5分鐘其實己經搵到Zaks真係好近碼頭只係一條街嘅距離一早已經打定電話BOOK好哂位,(+special request 叫Zaks幫我喺個chocolate pudding上寫定字)已經諗定要叫half bbq back rib(本人最愛)同Nachos 因為出面少有事先已經check定今晚Disneyland嘅煙花係20:00放,我地個Nachos同Smoked Salmon Salad with Honey Mustard Sause嚟左無耐就可以睇煙花!!!!XDDRib 我都食過好多間喇,間間嘅燒烤醬都係差不多味濃濃地,偏甜,我比較注重嘅就會係肉質同肉味香唔香.果然無信錯網上的食評呀,肉質嫩口,不
今日同女朋友慶祝一百日

所以就搵左個浪漫又少人嘅地方拍拖食好野

本人唔鍾意同人逼,銅鑼灣旺角尖沙咀都行到有d厭

女朋友同我一樣都鍾意食西餐尤其鍾意食香口野

去到搵左5分鐘其實己經搵到Zaks真係好近碼頭

只係一條街嘅距離

已經諗定要叫half bbq back rib(本人最愛
)同Nachos 因為出面少有

Rib 我都食過好多間喇,間間嘅燒烤醬都係差不多味

濃濃地,偏甜,我比較注重嘅就會係肉質同肉味香唔香.

果然無信錯網上的食評呀,肉質嫩口,不會太淋太梅,唔會over cook,同Boat house,ruby tues比呢間都唔會比下去!!

有自家燒烤爐出品嘅感覺,又夠熱!必食之選!!

叫左杯Strawberry Smoothie好好飲呀好FRESH,唔會藥水味呀!!
沙律嘅Sauce係出面少食到嘅青新味道,唔會好稀

啱哂鐘意食重口味嘅我地,salmon 卷成一朵玫瑰,幾有心思!食都食得愉快d!
Nachos就唔係講啦,成碟都mega size,味道亦好夾,如果同朋友嚟一定要叫!

食到凍左都仲係脆同仲係好好味,好多cheese,完全唔吝嗇!!!

當晚微微雨,我地邊食邊欣賞煙花,周圍都好暗又靜靜地,人少少,真係幾浪漫呀
呢度嘅waiters都好好,好體貼,全部都係外國人嚟呀

會問我地鍾唔鍾意今晚嘅食物

又會問我地凍唔凍使唔使加heater比我地(事實上個HEATER對住我地背脊已經夠哂暖)

呢度唔需要趕船,半個鐘就一班,去到兩點都仲有得走,無馬灣(23:30)咁早,換埋飛,去埋廁所

bye bye Zaks!

Hope to see you soon!!!
2013-02-28
纪念日
  • Nachos
  • Back Rib
  • Strawberry Smoothie
2013-03-05 1209 浏览
好耐無寫食評了,今次真係要寫篇食評讚讚這間餐廳,仲有特別要讚下個華藉男待應。訂位前都睇了晤少食評都係有讚有彈的,不過親身試過後都感覺幾好,之前有人批評過的地方都有改善。首先可按我訂位時的要求按排到樓上的窗口位置,其次係餐牌加入了中文方便了我依類英文一般的食客,第三就係由入門口到離開時D待應都好有禮貌,特別係主要service我們的華藉男待應,佢真係好好有禮又細心特別要讚讚佢。食物方便總括來說雖然晤算十分出色,但勝在份量搭救再加上現埸的氣紛同戶外的景色,確實係同女友興祝生日的好地方。愉景灣感覺真係遊閒呀粟米片好香脆配上牛油果醬及Cream兩種醬汁,再加上D茄醬肉碎酸酸椒椒味道好夾咁感亦無咁熱氣,而且分量頗大我們見到都嚇一跳呀最後都係食晤晒呀。Chicken Schnitzel 的雞肉食落感覺晤似雞肉,肉質有D硬無咩肉汁要配付上的蘑菇醬汁先覺得有D味道呀。Carbonara芝士醬汁好香濃好夠味加埋D火腿肉味道好出好夾。最後到了訂位時以order定的甜品“Chocolate Pudding”,雪糕上的燭光襯托碟上用朱力畫上的花紋及Happy Birthday的字句真係好靚呀,cut開個蛋糕D

愉景灣感覺真係遊閒呀
最後到了訂位時以order定的甜品“Chocolate Pudding”,雪糕上的燭光襯托碟上用朱力畫上的花紋及Happy Birthday的字句真係好靚呀,cut開個蛋糕D朱古力流出來呀,暖暖的朱古力配上冰凍的雪糕真係好好味呀。

2013-03-03
  • Chocolate Pudding
  • Fettucinui Carbonara
2013-02-13 686 浏览
之前已經去過呢間餐廳, 覺得唔錯於是番叮...戶外環境唔錯, 又可欣賞迪士尼煙花... 不錯!!呢個意粉確實唔錯, 芝士味夠香夠濃郁...最緊要係芝士唔太"傑", 又唔太水... 份量掌握一流...令我尋回惜日係外地食到既一樣美味.... 超讚雞肉夠脆身又唔油膩, 蔬菜有波菜仔, 蘿紋菜, 紅/黃椒絲...再配以pesto汁 唔錯但紅毛菜及紅椰菜就太苦上次未叫過呢個三文魚扒...嘩... 超難食呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!三文魚皮係夠脆既, 可惜魚皮上一點點既鹽燒也沒有, 味道很淡魚質亦唔算太滑, 魚味好淡完全無三文魚味... 唔知自己食緊咩要自己叫waiter 比salt 先至食得落... too bad...
之前已經去過呢間餐廳, 覺得唔錯於是番叮...
戶外環境唔錯, 又可欣賞迪士尼煙花... 不錯!!
呢個意粉確實唔錯, 芝士味夠香夠濃郁...
令我尋回惜日係外地食到既一樣美味.... 超讚
但紅毛菜及紅椰菜就太苦
上次未叫過呢個三文魚扒...

2013-02-03
2013-01-31 650 浏览
在堆積了近80間店都未寫的情況下竟然還會和友人來郊外活動,說實在....要不是因為與這幾位老死出來相信我也寧願好好的留在家寫寫稿好好休息一下!不過,難得是我們幾個一同出外,就一同出來呼吸一下新鮮空氣吧!由梅窩走到愉景灣的上山下山還真是不簡單.....不過這條先苦後甜的路當中,我們邊行邊聊,偶爾又停下來拍拍照,倒是十分寫意的!5時多就到達愉景灣,閒逛了一會我們就決定6點左右吃飯,雖然訂了6點半但6點入座都可以立即安排到地方,哥訂的位置在室內最後要求改坐在帳篷中也可以辦到有趣的是,他們會不停問我們準備好點餐沒有,不過催我時是不是應問問我們是否要一點RECOMMENDATIONS呢?最後,一行5人點了一客前菜,再點了4個主菜,飲品也各自點了一杯....飲品比上次來差了...所以不值一提了!前菜是Nachos ($112), 份量相當的大!肉醬惹味而不辣,加上牛油果醬,起司等以及香脆的粟米片,雖然不是超好食/超讚的出品,不過是合乎水準的出品!4種主菜分別有意大利飯,意大利雲吞, 烤雞以及薄餅!蘑菇黑松露意大利飯($135) 份量是頗驚人的,是平常吃的1.5倍大,晚粒咬下的質感 al dente

4種主菜分別有意大利飯,意大利雲吞, 烤雞以及薄餅!

蘑菇黑松露意大利飯($135) 份量是頗驚人的,是平常吃的1.5倍大,晚粒咬下的質感 al dente醬汁滲進飯粒中,雖然黑松露的味道不鮮明,但也是一味不錯的意大利飯
意大利南瓜雲吞($125) 這味大家都一致認為很重口味,下調味也未免太重了!而奶油汁也做得不夠香,故水準平平,再來也不會再點
特式烤雞($148) 兩大塊烤雞排加上暖印度薄餅與沾汁, 雖然薄餅很厚完全沒有什麼驚起可言...但雞排吃下十分十分嫩滑,調味方面微辣而惹味, 再加點點檸檬汁提味更為出色,是大家最快清碟的一味主菜!
特色印第安薄餅($130)如果說薄餅做的水準而言,因為不能一手拿起來吃,所以是不合格的!不過論材料....每件都會吃到幾款toppings(菜單上寫的都有待,味道配搭得宜再加上體型十分龐大,賣相也不俗....那薄餅不夠脆我仍是會接受的!
整體食物都不錯呀,不過可不可以不要前菜及4個主菜同時上桌呢?食物是會變冷的啦!

雖然這5味我們都不能大舉消滅...不過這裡的甜品,我是不會錯過的,總覺得每天也要吃上一點甜才完美!最後點了焦糖香蕉蛋糕及酥皮焗朱古力2味!
焦糖香蕉蛋糕($70) 我過去吃的都是超甜而像一個批形的,這裡的是一件大約3吋左右高的蛋
糕!見到香蕉片的橫切面,份量可是不少呢!加上了奶油和帶酥香的餅底以及焦糖醬,雖然很甜但卻沒有過膩!是驚喜的作品!蛋糕旁再有雪糕,這件Banoffi Pie,基本上也消除了我過往吃那種一味死甜的印像!
酥皮焗朱古力($65)用上了酥皮包著三角朱古力去焗的甜品,沾上巧克力醬再佐雪糕同吃,焗過的三角朱古力呈半溶狀,再加上鬆脆的酥皮,也是大家一致讚好的甜品,也許下次我們幾個煮飯仔時,都可以一試做做這個呢!
與你們在一起總是快樂的,5個人吃得飽飽捧著肚子離開才$1100, 相宜得很,在愉景灣消費...不便宜,這裡的價位十分合理!好像每人消費滿指家金額還可以有免費船回中環呢....不過我們沒有享用,因為都寧願一起坐巴士回欣澳!謝謝你們的陪伴,與你們一起的戶外活動實在很愉快!

上一回光顧Zaks是08年的11月了,那夜是要慶祝在一起一個月吧!時間過得還真快...當日伴在身邊的人今天已成陌路人....雖然經過我們曾合照的地方總會想起那夜的美好時光..!但我不會再留戀著那些亳無意義的殘念.....我要把握的是現在我擁有的一切...畢竟過去了就是過去,回頭再望還是回不了過去的....還是向前走吧!
2012-12-29 419 浏览
你們平安夜和聖誕日去了那裡? 我又去了D bay吃我的平安夜晚餐,很討厭城市的熱鬧,所以去了人煙極少的離島。來過這裡都好幾次了,每次都覺得舒服,人極少,空氣很清新,又可以看海,百去不厭。一聽愉景灣,感覺就是很遠,不想去,但其實從中環搭船三十分鐘也不需就可以到達了,其實頗方便的。今次又去了ZAKS,真的不想再吃這間店,食物不算特別出眾,但全港只有一間ZAKS又位於離島又可以訂座。其實愉景灣有十多二十間餐廳,但很多都是連鎖店,真不想山長水遠來到也要吃隨處都有的餐廳,所以最後還是選了ZAKS!今次多了少少聖誕氣氛,就是我手中的玩具,拉扯後bump一聲,雖很無聊又不環保,不過節日無聊一下又何妨呢~平安夜的早上很冷,幸好晚上不太冷,坐在室外感覺更好,吹著海風,遠眺迪士尼,聽著聖誕音樂,還有人即場拉提琴,多寫意喔。如果你也想感受寫意的聖誕,下年記得來喔。說真的,ZAKS的食物做得一般,不過位置優越,相比其他餐廳只在角落,ZAKS絕對佔了愉景灣最優越的位置,餐廳也最大!喜歡坐室外的記得要request坐最旁邊的座位,景色是最好的。既然不是為了吃而來,而且那天中午吃得太飽,只隨便叫了些食物。不怕熱氣的

如果你也想感受寫意的聖誕,下年記得來喔。

不怕熱氣的我又點了香辣炸薯條配酸忌廉和煙肉($75),原本想點墨西哥脆片,不過有人說不想吃,而且家裡總有一兩包存貨,還是吃些在家裡吃不到的食物吧,至少我不會為了幾條薯條而倒一大鑊油吧。

薯條未來前,以為是愛爾蘭瘋薯的粗薯條,想不到這比那粗薯更粗,薯條還是粗的好吃呢。
點菜時都不知道這是辣的,吃著才感到辣意,每條都辣得很均勻,炸得很香脆,又熱;用上了新鮮的煙肉,沾些酸忌廉,減低炸薯的油膩感,相比用芝士醬感覺更健康。
這幾天吃得太多食物,所以要吃得清淡些,不如來些沙律菜吧,想清淡,所以沒有加任何肉類。
這沙律名為ZAKS Cob Salad ($115),只需加$30就會有雞、煙三交魚或牛肉。蜜糖芥辣醬令到新鮮的沙律菜更加清甜美味,醬汁撈得很勻,加上熟度適中的牛油果,清甜的車厘茄,十分開胃呢;脆脆的麵包粒,令整道沙律增加了不錯的口感。
要了一個ZAKS Salad,不如來多個ZAKES House Special($125),招牌沙律的餡料其實就是有sausage, ham, pepperoni, green peppers, onion & pineapple。
看賣相其實是一般吧,餅底是厚批,有點似在吃麵包,pizza hut比它好吃,不過一早也沒甚麼期望,所以也沒有甚麼失望吧。幸好也有足夠的芝士,有幾片pepperoni,如果ham不是此ham會更好吧!size方面,大約8吋左右吧,切開有6塊,份量剛剛好。

整體來說,食物味道一般,勝在環境一流,食景多過食飯。價格算是適中,以這個價錢,在其他店應該可以吃更好的味道吧。肉類大約都是二百多一份,與一般西餐廳的價格無異,頗合理的。不過針無兩頭利,怎可以要求很滿意的食物,一流的環境,平民的價格呢? 所以還是值得來一趟的。

聖誕來這裡更適合,因為多了燈飾,可以慢慢欣賞,又有聖誕歌,氣氛很好,最重要的是沒有聖誕menu,只是平日的menu,不需要被人搵笨!
船飛雖然比較貴,要$33.8一程,但在指定餐廳用餐滿$100就可以得到一張回程票,如此類推,而船票數量只限於賬單上的入座人數。
想知更多請瀏覽官方網吧
同場加映: 迪士尼煙花

雖然我不是十分喜歡看煙花,不過既然有,當然要看一看吧。我覺得這個位置看比在迪士尼裡看更好吧,看得更清更舒服。
話又說回來,很久沒有去迪士尼了,香港迪士尼已比同胞攻陷,怎去呢?
香港地方細細 , 要安排慶祝生日一天遊 , 話難唔難話易唔易 拍拖勝地要去o既其實好多地方都去過 , 諗黎諗去 , 愉景灣 ok wor ,大家都未去過 , 又靜靜地 , 又有沙灘 , 又有海邊餐廳 , 足夠閒遊一整天地點選好 , 下一步係要搜尋晚飯餐店 , 當然要黎 Openrice 啦 , 總觀愉景灣數間有特式o既美式餐廳 , 最後決定有 outdoor o既 Zaks見到食評介紹 , 食物種類合心 , 甜品可以o係碟邊畫花 , 仲睇到迪士尼煙花預早打電話去 book 好 outdoor 位置 , 同埋要 hold 定甜品同講低要寫咩字 接聽電話o既全是外國人 , 打電話黎 confirm booking 都係講英文o既 ~下晝黎到 , 先視察環境 , 當然主角唔知道今晚就係o係呢度食飯啦我地只係o係海濱行過 , 呢度沿住海邊都有好幾間有 outdoor o既餐廳 ,吹吹海風 , 睇下日落 , 晚上又有海邊夜景 , 不致醉人但也算是浪漫吧太陽下山 , 晚飯時間到喇 , 帶住少許緊張o既心情走到 Zaks 領位 ,果然符合我 Booking 時o既要求 , o係最靠外o既室外座位 ,

果然符合我 Booking 時o既要求 , o係最靠外o既室外座位 , 最能睇到煙花
menu 全英文 , 前菜小食 , 沙律 , 主菜 , 甜品各點一份 , 另外叫左兩杯飲品

1. Thai Salad
~ 以前食過o既 thai style salad , 會有 d 甜甜o既花生醬 ,
呢個 thai salad 完全唔係o個回事 , 只係酸酸甜甜 , 少少辣
但又唔係泰式辣醬o個種味喎 , 反而有少少似越式魚露 ,
有芽菜 , 紅椒 , 洋蔥 , 甘荀絲 , 羅馬生菜 , 蕃茄 , 清新爽脆 ,
但因為個 dressing 唔係幾夠 , 所以無乜味 , 可是泰式應該係濃味吧
topping 選了烤雞肉 , 香口但肉質唔夠嫩 , 亦只有少少黑椒味

2. Lobster Nachos
~ 份量雖然唔少 , 但真係太貴喇 , 只係薄薄o既粟米脆片加上醬料 ,
未加龍蝦肉都要 $ 11x , 醬料係幾特別o既 , 由其係牛油果醬
濃稠香滑 , 酸忌廉亦很不錯 , 芝士就o係面上有一片而已 ,
因為溶左再乾返 , 痴住晒d粟米片 , 加埋 d 醬撈埋 , 好快就唔脆喇
脆片內同樣藏住醬料 , 以及酸椒 , 相當有墨西哥風味 , 都幾辣o家
龍蝦肉唔值 $ 25 , 得好少同埋同烤蝦仁o既味道無乜分別

3. Baby Ribs ( half size )
~ 半份合二人份量 , 烤得好香 , 燒烤醬超濃味 , 酸酸地幾開胃 ,
肉嫩軟腍 , 非常入味 , 越食越覺得佢過咸 , 伴碟o既沙律 , 味道一般
旁邊o既醬汁同樣係燒烤醬 , 基本上食親 ribs 都唔需要另外再蘸醬

4. Apple Crumble ( + ice cream )
~ 要預早訂好 , 因為係生日驚喜o既一部份 , 店員見我地用餐完畢後 ,
主動幫我地收拾好餐枱 , 然後我暗示可以上甜品後 , 連忙放好新餐具 ,
因為事前我係唔會知道碟邊會畫 d 咩 , 只係訂o既時候講底寫咩字 ,
點上蠟燭o既 Apple crumble 送上 , 好香好香o既肉桂同牛油味 ^^
個人對碟邊花紋乃字樣都幾滿意 , 主角亦很讚嘆 , 謝謝甜品師傅
雪糕細細球 , 好快就比新鮮焗起o既金寶熱溶 , 唯有撈埋落去食啦 ,
整個味道都唔錯 , 酸甜爽軟o既蘋果肉 , 充滿肉桂o既香味 ,
舖面o既玉桂糖粒粒都烘得好香脆 , 兩顆紅潤士多啤梨相對偏酸
5. Stawberry Smoothies / Mango Smoothies
~ 好似飲緊士多啤梨奶同芒果奶 , 有欠濃稠滑溜口感 , 而且偏甜
## 甜品食完 , 坐多一陣 , 迪士尼煙花即將開始 , 驚喜二要出場 ,
我超緊張囉其實 , 迪士尼我地去過好多次 , 但咁遠睇煙花係第一次
係比我想像中 , 更迷你 , 更遙遠 , 都幾好笑 , 個海景比煙花更浪漫
呢一餐整體都唔錯 , 但唔係真係特別出色 , 而家價格略高 , 試一次好了
生日
話說當日係我生日正日 , bf一早book左枱 (book左7:00pm)***bf於當日3點幾時擺左個cova birthday cake喺餐廳好喇~到左6:50pm , 我同bf正想由沙灘行去餐廳時bf發覺唔見左張八達通 , 於是陪佢喺沙灘搵左around 20mins (結果都搵唔到)btw,咁我地去到餐廳已經7:16pm於是即刻講唔好意思遲左哩個時候 , 一個外籍waiter指住佢自己隻手錶+態度極唔好老脾同我地講(中文意思-->你睇吓,而家幾點吖,你地遲左囉)OK...咁我地都算...事實係我地無準時去到又無打電話講聲...我地say sorry話唔好意思要你地等***間餐廳個老闆係外籍人士開的~老闆雖然唔係話有咩差ge態度~但真係非常cool同催極都好多甩漏 相反香港籍waiter真係無乜問題,態度比較好同唔會黑面個waiter一邊帶我地入座時,一邊仲喺度講(你地吖,遲晒大到囉,又要我地等你,你搞到我地要留張枱留咁耐,我地仲有好多客人........好心準時d啦)我真係開始扯火...直情想講粗口WTF....駛唔駛咁講野...講左一次咪算囉...仲要不停講哩d服務

好喇~到左6:50pm , 我同bf正想由沙灘行去餐廳時
btw,咁我地去到餐廳已經7:16pm
於是即刻講唔好意思遲左

相反香港籍waiter真係無乜問題,態度比較好同唔會黑面

我真係開始扯火...直情想講粗口
哩d服務我哩世都唔會再幫襯!!!!

其他bad list原因:
1) 坐低15mins 水都無杯 , 問到第3次先拎兩杯水過嚟
2) 個意大利飯簡直難食到嘔...淡到死...一d味都無..好似白烚咁 (我同bf勁無奈!!!!)
3) 食完主菜後 , 留肚食cake , 叫個waiter拎個cake嚟 , 等左真係over 30mins都未見有 , 又要催吓佢 , 催左3次 , 終於嚟到 , 但係唔係bf一初買個cake囉!!! 嚟左件飛碟咁ge死樣ge心太軟 , 都唔知d人有無搞錯
搞左一輪...先見到我地個cake....shit!!!我真係好Q憎哩間餐廳

***only有一樣野係好好味的...就係牛扒 , 唔um又唔鞋

結論: 又唔係平 , 服務又差 , 一餐受超過10次氣
2012-10-01
生日
今次係第1次寫食評,之所以會打呢篇野,係因為呢間餐廳無咩HEART !!!~~~~前幾日係男朋友仔既生日,不過係1個星期前已經打左黎book台我地book 左7點中,坐左係最出既位置,個位近海邊 ,海風吹過,好舒服 !!!我地叫左3樣野,有ZAKS既招牌Pizza ,煙肉闊麵同一個Lobster Nachos3樣都好好味,由其係個Lobster Nachos,送啤酒真係一流牙 !(唔好意思ar.. 食物果到就唔多講啦,因為都係好食既!! 我主要係要講以下既野 。。。)~~~~~汁左張枱之後我order 左個Chocolate Pudding ,點知等左成5個字都無黎到 於是我就問左個女職員睇下會唔會漏單?,個女職員話會幫我跟下>>>但係之後又等左15分中都依然無黎到,其實果陣都已經係9點幾啦 。。。之後男朋友就話不如叫左埋單先,睇下張單有無洛到order先再算,(我又唔可以話俾男朋友知有surprise==”) 可能因為嗌埋單既關係,跟住有個職員行過黎叫我地再等多2分中。。。其實係book台果陣有同佢地講男朋友生日 , request 係甜品果到加 HAPPY BIRTHDAY 既字
~~~~

~~~~~

汁左張枱之後
其實係book台果陣有同佢地講男朋友生日 , request 係甜品果到加 HAPPY BIRTHDAY 既字眼 ~~~
~~~~~
係就係2分中有黎到,但係點 ??
(1), 唔係點左candle過黎 ,係過黎先點!
(2), 同左我講“生日快樂” ==“
(3), 最錯既係串錯左男朋友個名,,
其實book枱果陣已經再3Confirn 係” CHUN WAI”, 而且佢地仲串俾我聽係無錯既 !! 最後變左”CHUENWI“
我都有同佢地講係boyfriend生日,但係最後點解會同我講HAPPY BIRTHDAY 呢 ???
男朋友見到都呆左 !!!

其實呢間野既食物質數真係唔差,而且都好抵食 !! 但係做野點解會咁求其 ?? 有時好多野都係成正比既,
唔係話好食就會多人幫親,如果員工個個都係咁樣,我諗食客都係黎1次起2次止!!

2012-10-03
2012-10-01 265 浏览
又一個週末午後,逃離喧囂嘈雜的鬧市,到躲相對寧靜舒適的Discovery Bay,這裡的風格有幾分似西方,即使是住宅區,但只是低層的apartment buildings,密度也很低,空間寬闊很多,不禁讓我懷念起santa monica的時光。海灘與藍天,讓人覺得距離自然近了很多,一切都平靜祥和起來。整個下午都只是發呆,偶爾踩踩水。夕陽西下時,肚子也餓了,找個地方吃點東西,最重要還是繼續享受這份好景致。 岸上有不少餐廳,多是各種西餐,對我們來說吃什麽不是最重要,每個國家的菜式里總是可以找出幾樣喜歡的,所以,好環境還是我們選擇的重中之重了。ZAKS處於靠海邊的第一排,半開放格局,面積很大,但桌與桌之間並不太寬敞,坐滿人的話還是會略顯擁擠。好在是日時間尚早,只有一些喝下午茶聊天的食客,晚餐高峰尚未來到,我們可以選個心儀的位置坐下,繼續好環境下的好心情,順便滿足食慾。 看到Nachos,大家都喜歡,雖然沒有球賽可看,但聊天時當零食最棒了。Nachos口感不錯,很香脆,芝士、茄醬和chili和cream都算豐富;而且分量頗大,滿滿一大盤,遠多於一般starter的分量,而且勝過一盤主菜了。主菜

Nice snack!
主菜方面, Grilled chicken breast: 不過不失,雞肉稍微幹了一點,雞肉的鮮味也不足,但調味還算不錯,特別是加了黑椒汁,雞肉比較清淡、黑椒汁味道濃郁,black pepper更添風味。配菜西蘭花和薯仔考得剛剛好,很香口。
Roast beef: 比chicken好吃,beef六分熟,外表有一點點焦,很香;裏面很Tender,而且很juicy。
美景和舒適的環境是這裡的最大賣點,食物雖然算不上非常出色,但還好沒有辜負了這份好景致。

P.S. 在這裡就餐,憑收據可以換回中環的船票,張數以收據上就餐人數爲準,算是額外收穫了。
Nice snack!
今天是我的生日,,喺openrice睇到食家們都推介呢度過生日,,就來試食了我和男朋友的第1次!餐廳都幾大,, 共有2層,,一層有outdoor,, 有band show睇,,一層在2樓的,, 正是今晚我地晚餐的地方,,後來再上openrice睇,,先知道原來12歲以下唔可以上2樓。怕破壞2樓餐廳的寧靜吧?!Menu全英,, 圖片提供並不多,,自問英文不好的我們,,只好選擇我地睇得明的啦~ZAKS FIELD MUSHROOMS我超鍾意菇類,,所以一見到有"MUSHROOMS",,就即刻想要試下!!汁好似芝士,, 加埋裡面有麵包,,麵包"索"哂D汁好好味!!但係d菇就麻麻地,, 冇乜特別!!另外一提佢初上枱我食第一舊,,好似食左好大舊陳皮咁嘰野,,男朋友之後都食到,, 超難食的唔知係乜東東!!BEEF BURGER份量大,, 味道都幾好,, 不過有d遜色係,,個BURGER佢冇幫你分定,,而且用刀切係好難一啖食哂咁多層,,而且,, 伴碟嘰薯條有D "LONE"左。LINGUINE VONGOLE呢個我不得不比個"劣"佢,,扁意粉有少少SPICY幾惹味,,但係d蜆肉 細到我接受唔到..仲
今天是我的生日,,

喺openrice睇到食家們都推介呢度過生日,,

就來試食了我和男朋友的第1次!

餐廳都幾大,, 共有2層,,

一層有outdoor,, 有band show睇,,

一層在2樓的,, 正是今晚我地晚餐的地方,,

後來再上openrice睇,,

先知道原來12歲以下唔可以上2樓。

怕破壞2樓餐廳的寧靜吧?!

Menu全英,, 圖片提供並不多,,

自問英文不好的我們,,

只好選擇我地睇得明的啦~
ZAKS FIELD MUSHROOMS

我超鍾意菇類,,
所以一見到有"MUSHROOMS",,
就即刻想要試下!!

汁好似芝士,,
加埋裡面有麵包,,
麵包"索"哂D汁好好味!!
但係d菇就麻麻地,, 冇乜特別!!
另外一提佢初上枱我食第一舊,,
好似食左好大舊陳皮咁嘰野,,
男朋友之後都食到,, 超難食的唔知係乜東東!!
BEEF BURGER

份量大,, 味道都幾好,,
不過有d遜色係,,
個BURGER佢冇幫你分定,,
而且用刀切係好難一啖食哂咁多層,,
而且,, 伴碟嘰薯條有D "LONE"左。
LINGUINE VONGOLE

呢個我不得不比個"劣"佢,,
扁意粉有少少SPICY幾惹味,,
但係d蜆肉 細到我接受唔到..
仲要有沙,, 中上價錢我接受唔到係食呢d食物,,
比起我喺18 GRAMS食的差得太遠,,
但係價錢仲要比佢平。最後我退左,,
唔想勉強食左佢。
OREO CHEESE CAKE

最後要謝謝男朋友比我嘰驚喜

因平時佢都唔識做呢D野。
蛋糕我不評論了。

總括黎講係幾失望,,
餐廳好有情調,,
好岩情侶或者姊妹淘黎,,
不過食物浪費左呢個咁好嘰因素,,
亦唔值呢一個價錢,,
真心希望佢會有改進。

另外一提餐廳唔係太睇到迪士尼煙花,,
反而碼頭個邊會睇得到
2012-08-30 188 浏览
一直都想入愉景灣,終於一落想心願。搭船入黎都係三十分鐘。入到去就去左食Zaks~我之前都有朋友食過~我order佢既fettuccine carbonara 加 lychee smoothies.Fettuccine carbonara 都係睇openrice有人介紹,所以點。口味比較cream,所以有d"流",不過,唔錯!lychee Smoothies都幾香~值得推介。
  • Fettuccine carbonara