銅鑼灣駱克道一向出名多美食,今天來到L. Square大廈吃西餐,店內裝潢呈藍白歐陸風,像去一趟希臘愛琴海🇬🇷🕌,很有渡假的感覺。🍝明太子醬北海道帆立貝意粉 $158煎得金黃色的大粒北海道帆立貝,肉厚肥美,晶瑩剔透的蟹籽放在意粉上,配上濃稠的明太子醬汁掛在麵條上,每吃一啖麵也被醬汁包裹着,客人亦可自行選擇麵條類別。🍕墨西哥香辣煙鴨胸薄餅 $138個人喜歡香辣程度適中,是開胃的辣度,薄餅上的拉絲芝士烤得金黃香口,配上肉汁豐富的煙鴨胸充滿墨西哥風味🇲🇽🦞忌廉龍蝦湯 跟餐$58龍蝦湯質感濃稠,啖啖充滿海鮮鹽香的鮮味🦐🦞忌廉龍蝦湯加酥皮 跟餐$76焗成金黃色的酥皮相當鬆脆,把酥皮浸在熱湯中一齊吃是一大享受~餐飲方面:🫖菊花杞子茶 清幽的菊花香氣撲鼻,具有清肝明目功效🌹玫瑰花茶玫瑰花啖啖香味甘甜,具有鎮靜、抗憂鬱功效

🍝明太子醬北海道帆立貝意粉 $158

🍕墨西哥香辣煙鴨胸薄餅 $138

🦞忌廉龍蝦湯 跟餐$58
龍蝦湯質感濃稠,啖啖充滿海鮮鹽香的鮮味🦐

🦞忌廉龍蝦湯加酥皮 跟餐$76

餐飲方面:
🫖菊花杞子茶
清幽的菊花香氣撲鼻,具有清肝明目功效

🌹玫瑰花茶
玫瑰花啖啖香味甘甜,具有鎮靜、抗憂鬱功效
2022-11-18 71 浏览
開門一行入去好有外國風情,藍白色嘅主題好有希臘嘅感覺🤣。另外接近Halloween節日,店裏面亦都有萬聖節嘅佈置。套餐(湯+主菜+飲品)$226香濃野菌湯 野菌味非常濃郁,上枱熱辣辣,飲落暖笠笠。香草焗原條魷魚墨汁意粉上枱嘅時候第一眼見到原條嘅魷魚真係嚇咗一跳😳,原條嘅魷魚非常之巨型,食落鮮味到不得了,真係一試難忘。墨汁意粉🍝墨汁味濃厚,意粉軟硬度適中👍。龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦薄餅 $142餅底薄得嚟脆卜卜😋,每塊pizza 都有大蝦🍤,蝦肉結實彈牙,重點係個醬汁,引出蝦嘅鮮,再配埋個餅底天衣無縫👍👍。熱情果汁🍹味道甜甜酸酸,好清新,亦減輕咗食物嘅油膩感👍。

套餐(湯+主菜+飲品)$226

香濃野菌湯

野菌味非常濃郁,上枱熱辣辣,飲落暖笠笠。

香草焗原條魷魚墨汁意粉

墨汁意粉🍝墨汁味濃厚,意粉軟硬度適中👍。

龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦薄餅 $142

熱情果汁🍹

味道甜甜酸酸,好清新,亦減輕咗食物嘅油膩感👍。

2022-10-30
  • 龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza
  • 香濃野菌湯
2022-11-12 68 浏览
銅鑼灣有很多美食,一座大廈差不多每層都是餐廳,西日意都有。今次選了間意大利餐廳,裝潢簡潔舒服,食物質素很好,7点幾已經有很多人。香辣水牛城雞塊,醬汁很濃郁,酸酸辣辣,每塊雞件都啖啖肉,而且沾滿醬汁,非常開胃好味。牛油白酒熟紐西蘭托托蜆,每隻蜆大大隻,蜆肉新鮮彈牙,牛油白酒汁非常好味,上面加有少少西藏紅花,外觀都非常吸引。龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦薄餅,薄餅烤焗得剛好,薄薄脆口的薄餅皮,上面舖滿芝士及蛋黃醬,加上爽口鮮甜的大蝦及清新好味的菠蘿粒,非常多汁,但完全不油膩,簡單的食材,但配合得好好味。

2022-10-31 82 浏览
今日同朋友去了銅鑼灣 Y Pasta,聽個名都知食意粉。除咗可以在餐廳食之外,仲有自家品牌食材包,餐廳電視機上都有教點整嚟食,非常方便,又多選擇。今日叫咗一個明太子醬北海道帆立貝意粉,帆立貝又大隻又嫩;另一個龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza,總係覺得Pizza要有菠蘿先至係最好食😋另外叫多一個小食芝士釀燒烤蘑菇,啲芝士好正,蘑菇都幾大隻,又多汁,仲有好多沙律菜食添。甜品係朱古力心太軟配雪糕,朱古力蛋糕一切開啲朱古力醬就流出嚟啦,覺得剛剛好,再配雪糕一冷一熱非常好味。

2022-10-21 75 浏览
陳皮茄香燴牛脷👅x上海梅乾菜扣肉🥩.依排比較忙 冇乜時間煮飯 有時放咗工返到屋企都好攰 都想唞吓 要買餸 返嚟預備🥡餸/切🔪/洗💦食材 煮飯 洗碗 煮一餐飯都幾多功夫🍳 呢個方便食材包🕑 入面係煮熟咗嘅餸 可以倒啲熱水/拎去蒸 (放入飯煲連埋飯🍚咁煲最方便 又慳時間🤔).➵陳皮茄香燴牛脷幾入味同林 加埋紹興酒🥃入去炆 牛脷嘅鮮味更出 平衡返蕃茄嘅酸 牛脷更上色 小編拎埋啲汁嚟送飯😂.➴上海梅乾菜扣肉五花腩肉好厚身 就算蒸完之後個賣相都好好!葉比較多梅菜鹹度適中 拎嚟撈飯都唔錯 食完之後要做返D運動🤣不過冬天係要食多啲野嘅.🏷整熱之後冇雪藏味 抽真空嘅方法令啲餸保存得更好*呢兩個餸都係由銅鑼灣Y Pasta 大廚主理*
陳皮茄香燴牛脷👅x上海梅乾菜扣肉🥩
➵陳皮茄香燴牛脷
➴上海梅乾菜扣肉
🏷
整熱之後冇雪藏味 抽真空嘅方法令啲餸保存得更好
*呢兩個餸都係由銅鑼灣Y Pasta 大廚主理*
平日晚上,估計大家都係鍾意去唔同地方食飯👯‍♀️香港的確係美食之都,真係好多唔同款式食!所以同朋友食飯每次都揀下唔同餐廳試!🔎今晚跟朋友泥左位於銅鑼灣的Y PASTA📍-地點算易找,而且係樓上鋪所以環境都闊落🔖整間餐廳是白色同藍色為主調,光猛!💛朋友知道我都好重視餐廳既環境呢😆食物方面係以西餐為主!🍴最岩叫泥一齊SHARE!用QR CODE落單都幾方便!📱-小食方面,點了芝士焗粗薯條🍟🧀薯條一直係我最愛! 新鮮熱辣真係有拉絲呀!🤤真係超正又超邪惡!💯而且份量都好夠呢! 必點呀!-主食方面,我同朋友都係點了一齊SHARE!我揀左夏威夷薄餅🍕食材有蕃茄醬,火腿,菠蘿🍅🍍🥓經典的PIZZA款式!我鍾意係薄底PIZZA!✅即使2個女仔食都會食到!😁而且好脆身呢! 當然熱辣辣食真係無得輸呀!-朋友揀左煙鴨胸天使麵!🍝原來點餐時仲可以揀唔同的意粉款式呢!📃好夠味的意粉! 而且好多煙鴨胸!😋唔會太難咬! 絕對係經典之選!我地仲係意粉上加了套餐,點了南瓜湯同番石榴汁🥣南瓜湯好CREAMY! 絕對係驚喜之選!😋而番石榴汁都係新鮮榨呢!🚸-滿足的晚上! 不過樓上店的確少機會主動搵到值得留意下呢❗️
平日晚上,估計大家都係鍾意去唔同地方食飯👯‍♀️
香港的確係美食之都,真係好多唔同款式食!
所以同朋友食飯每次都揀下唔同餐廳試!🔎
今晚跟朋友泥左位於銅鑼灣的Y PASTA📍
地點算易找,而且係樓上鋪所以環境都闊落🔖
整間餐廳是白色同藍色為主調,光猛!💛
朋友知道我都好重視餐廳既環境呢😆
食物方面係以西餐為主!🍴
最岩叫泥一齊SHARE!
用QR CODE落單都幾方便!📱
小食方面,點了芝士焗粗薯條🍟🧀
薯條一直係我最愛! 新鮮熱辣真係有拉絲呀!🤤
真係超正又超邪惡!💯
而且份量都好夠呢! 必點呀!
主食方面,我同朋友都係點了一齊SHARE!
我揀左夏威夷薄餅🍕食材有蕃茄醬,火腿,菠蘿🍅🍍🥓
經典的PIZZA款式!
我鍾意係薄底PIZZA!✅即使2個女仔食都會食到!😁
而且好脆身呢! 當然熱辣辣食真係無得輸呀!
朋友揀左煙鴨胸天使麵!🍝
原來點餐時仲可以揀唔同的意粉款式呢!📃
好夠味的意粉! 而且好多煙鴨胸!😋
唔會太難咬! 絕對係經典之選!
我地仲係意粉上加了套餐,點了南瓜湯同番石榴汁🥣
南瓜湯好CREAMY! 絕對係驚喜之選!😋
而番石榴汁都係新鮮榨呢!🚸
滿足的晚上! 不過樓上店的確少機會主動搵到
值得留意下呢❗️
番石榴汁
2022-10-10
番石榴汁
2022-09-30 229 浏览
放工經過見到Y-pasta,對於我這個意粉控來說有不能抗拒的魔力,馬上拉著同事一定要嘗嘗。餐廳位於14樓,一出電梯感覺便十分新清,店面光亮亦寬敞,店員安排我們座下便可以用手機點餐,十分方便。食物選擇十分多,亦有不同粉類可以選擇,最後揀了兩款最吸引我的意粉,其中一個加了餐,有湯有飲品。🥰龍蝦湯鮮艷的橙紅色,看著吸引,奶白色忌廉調味,質感濃稠,啖啖鮮味,還有粒粒蝦肉,口感豐富,歐芹葉點綴,味道更有層次,令人胃口大增。焗肉醬千層麵由一層層滋味的蕃茄肉醬、融化芝士和寬大的麵皮而組成,一般食開都是番茄醬較多的,但這裡的是芝士極多,不惜工本,啖啖芝味,每一下都能拉出絲,千層麵更有著香濃牛肉味與綿密口感,味道層次更加豐富,沙律菜伴碟,既可以清新一下又可以去膩,配合得天衣無縫。軟殼蟹寬麵原隻剛炸起的軟殼蟹,口感酥脆香口,啖啖蟹肉,蟹下的那堆醬原本以為是蟹膏,一吃之下原來是咸蛋黃醬,還散發著淡淡的忌廉香,寬麵亦爽口,還有蟹籽,多重口感,十分突出亦驚喜,超愛。令人回味無窮。最後兩杯餐飲,蜂蜜薑的薑味濃郁,甜甜的,桃汁有濃郁的桃味,每喝一口都像吃著新鮮水蜜桃,很清爽。非常喜愛這裡的意粉,大贊👍🏻

焗肉醬千層麵

軟殼蟹寬麵

非常喜愛這裡的意粉,大贊👍🏻

• 酥炸軟殼蟹黃金忌廉蟹肉意粉
2022-09-09 946 浏览
今日勞累了一天,想找間食店舒舒服服食個晚餐後再回家作息! 友人帶了我去一家食手功意大利麵的食店,店內裝修行歐陸風格,餐牌內選擇甚多,我倆點了兩客主食和一客小食, 再將其中一客主食加$58轉為套餐,應該可滿足到我倆大胃王。小食:香辣水牛城雞塊 雞塊切成小件,經油炸後再沾滿酸酸甜甜的醬汁,食完一件接一件,十分惹味。主食:川辣雞肉意粉配爽脆青瓜絲好少見到意粉配搭上四川麻辣的煮法,見到後已決定一試。雞肉和意粉吸收了麻辣椒的味道,香氣四射,嚐一口麻痺感已在口腔內,再配襯爽脆青瓜絲,馬上令到舌尖上有很大的沖擊,刺激過癮。主食:巴馬火腿pizza餅面鋪滿巴馬臣火腿和火箭菜,咸香味十足,餅底的番茄醬和芝士,酸味調得剛好又有芝士香,餅底亦烤得脆脆的,一口咬下去真係有多種口感和味道,十分夾。龍蝦湯 十分濃郁鮮味,飲多兩碗都無問題。石榴汁好清香又甜美,剛好可去去川辣的麻辣口感。食完今餐晚飯,刺激感滿滿,充滿力量地回家。

小食:香辣水牛城雞塊

主食:川辣雞肉意粉配爽脆青瓜絲

主食:巴馬火腿pizza

龍蝦湯
十分濃郁鮮味,飲多兩碗都無問題。

石榴汁
好清香又甜美,剛好可去去川辣的麻辣口感。
石榴汁

食完今餐晚飯,刺激感滿滿,充滿力量地回家。
2022-09-02 140 浏览
銅鑼灣除了是購物逛街的好地方!美食同樣多元化!位於銅鑼灣駱克道459-461號The.LSquare14樓的這間Y pasta就是很好的選擇餐廳環境整齊,坐位舒適!享受美食之餘!不論是情侶或三五好友聊天都是不錯之選!餐廳的美食選擇多元化,食客可以隨自己的口味選擇!而我就喜歡餐廳的西湯!野菌湯香味四溢!菌香味停留在嘴裏!細滑的口感,同樣是細滑口感的南瓜湯也不錯!口感帶有南瓜天然的甜味!巴馬火腿薄餅,脆脆餅底吃起來特別有口感!巴馬火腿鹹香,再加上新鮮的火箭菜!特色的配搭!味道特別好吃😋😋😋😋原條蒲燒鰻魚溫泉蛋米仔粉,特色餐廳就是選擇多,這裡的蒲燒鰻魚也很美味!溫泉蛋香滑!原材料跟意粉一樣的米仔粉口感像是米飯跟意粉之間!喜歡的食客可以去品嚐!
銅鑼灣除了是購物逛街的好地方!美食同樣多元化!
2022-08-31 110 浏览
呢間餐廳主打自家製手工意粉,選擇非常豐富。佢哋亦有出售自己嘅意粉醬同材料畀大家自己煮,雖然出餐時間比較耐,但等待都係值得既 🍝☘️ 自家製香草醬鮮帶子意粉 $158意粉口感非常彈牙,十分驚喜。而且青醬味道同油膩感恰到好處,加上大大粒鮮帶子,海鮮同香草嘅鮮味加起來,真係食到停唔到口 🍝🍛 咖哩馬莎娜雞扒意粉配牛油酥皮 $158呢個咖哩醬用左幾多香料,同茶餐廳既咖哩汁唔一樣,辣味較為濃郁,炸雞扒做到外脆內嫩,同彈牙嘅意粉形成好大嘅對比,而脆脆酥皮類似咖哩角咁,但係入面就冇餡料。🍕 水牛城辣味薄餅 $138呢款係用咗薄身餅底,咬落好香脆,又唔會太飽。上面有芝士醬同粉,仲有香脆炸雞,肉質嫩滑,味道同馬莎那意粉嘅咖哩相似,但相對比較辣,唔食辣嘅朋友要量力而為 依間係暫時我食過最好食嘅意粉餐廳Openrice上面好似有優惠券,下次再嚟就試試佢。Y Pasta 🍝🍕🥗銅鑼灣駱克道459-461號 The L.Square 14樓人均~$200 +10%

🍝☘️ 自家製香草醬鮮帶子意粉 $158

🍝🍛 咖哩馬莎娜雞扒意粉配牛油酥皮 $158

🍕 水牛城辣味薄餅 $138

依間係暫時我食過最好食嘅意粉餐廳
Openrice上面好似有優惠券,下次再嚟就試試佢。

Y Pasta 🍝🍕🥗
人均~$200 +10%
2022-08-01
2022-08-24 92 浏览
最近迷上吃西餐 西餐必不可少的就是意粉我們來到y pasta 被menu 上各式各樣口味的意粉給吸引了 一時之間不知道吃什麼 最後選了special menu 裡面的黑椒燒牛肉濃汁意粉燒牛肉舖在意粉的面上 牛肉外層蘸了大量的黑胡椒,加入creamy 的意粉裏面,瞬間變得不膩。意粉熟度適中,份量不算太多,所以整體不heavy我們另外叫了一個太陽蛋煙三文魚pizza 太陽蛋為pizza 的中間位置增加了一點濕潤感 而餅皮則是保留著薄脆的感覺煙三文魚味道不會過於鹹 大量芝士覆蓋著 這是芝士控的天堂我們加錢轉了一個set 可以有多個湯 當晚選了野菌湯 味道非常濃郁 喜歡黑松露的朋友一定會喜歡最後還有餐飲 也是比較特別 果汁竟然有熱情果汁 酸酸甜甜結束了美好的一餐
最近迷上吃西餐
西餐必不可少的就是意粉

意粉熟度適中,份量不算太多,所以整體不heavy

我們另外叫了一個太陽蛋煙三文魚pizza
太陽蛋為pizza 的中間位置增加了一點濕潤感
而餅皮則是保留著薄脆的感覺
煙三文魚味道不會過於鹹 大量芝士覆蓋著 這是芝士控的天堂

• 香濃野菌湯
  • 太陽蛋煙三文魚pizza
2022-08-13 133 浏览
Y pasta5級評分好味😋😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯黑松露野菌湯架酥皮,酥皮夠脆+埋啲湯真係好好飲羊架超好食,加埋個薄荷汁真係冇得頂!龍蝦意粉,仲可以轉做寬粉,貼心嘅服務,值得一讚👍🏻
Y pasta

5級評分

好味😋😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯

黑松露野菌湯架酥皮,酥皮夠脆+埋啲湯真係好好飲

羊架超好食,加埋個薄荷汁真係冇得頂!

龍蝦意粉,仲可以轉做寬粉,貼心嘅服務,值得一讚👍🏻
2022-08-07 107 浏览
銅鑼灣L square呢棟嘢不嬲都有唔少餐廳 今日試新嘢 嚟咗Y Pasta呢間餐廳食Dinner 叫咗三款野食香辣水牛城雞塊 雞扒首先用炸漿炸起 再淋上香辣水城醬 Buffalo醬酸酸辣辣 幾開胃 不過就一定要趁熱食 如果唔係啲醬就會令到雞扒個炸漿開始淋牛油白酒煮紐西蘭托托蜆 一碟分量大概有十幾隻 蜆肉超級鮮甜 有海水鹹香味忌廉龍蝦汁露筍大蝦扁意 個龍蝦汁超濃郁 係我鍾意嘅味道 大蝦有四隻 而且意想不到係超級實淨彈牙有蝦味 亦有海鮮鮮甜味 絕對唔係普通雪藏蝦貨色 扁意粉好有咬口 仲有啲蕃茄仔同露筍煮成 成個配搭都好好味整體嚟講呢度嘅食物質素都幾平均 對得住價錢

整體嚟講呢度嘅食物質素都幾平均 對得住價錢
2022-07-27 115 浏览
26/6 Y pasta cwb黑椒燒牛肉濃汁意粉牛肉燒得很嫩,切成薄片,咬落時感到有肉汁, 一塊一啖都幾滿足。意粉方面,鹹鹹的醬汁好容易刺激食慾。仲有少少火箭菜鋪面,帶有一啲清新嘅感覺。自家製香草醬鮮帶子意粉濃厚嘅香草及橄欖油,令到意粉變得軟滑可口,重點係鮮帶子,帶子嘅厚度大小非常有睇頭,直徑約5cm… 咬落啖啖肉,非常滿足;味道亦鮮甜爽滑。南瓜湯甜甜的南瓜湯,不只有味,南瓜蓉很細滑。凍蜂蜜薑配搭特別,有濃郁嘅薑味
26/6 Y pasta cwb
黑椒燒牛肉濃汁意粉
自家製香草醬鮮帶子意粉
南瓜湯
甜甜的南瓜湯,不只有味,南瓜蓉很細滑。
凍蜂蜜薑
配搭特別,有濃郁嘅薑味
2022-07-27 107 浏览
友人帶我去的,她說很好吃。點了龍蝦汁 蝦及香草汁帶子意粉龍蝦汁的,蝦及粗意大利粉很不錯,但個汁醬 咸了一點,如果減咸 便完美了。香草汁,帶子可以但有點不夠熟,個意粉太油了,要減咸減油。因是很早的晚餐,所以人不多,吃了一個小時左右,便與友人去散步。另外店內可買,醬汁回家煮,買了牛肉醬及蛋黃醬的 回家試煮。希望好吃啦。如果好吃,可能只買醬汁回家自己煮。聽聞意大利粉是自制的,不記得有沒有得買。如果有也會試試,那樣在家閉關也有美食了
友人帶我去的,她說很好吃
。點了龍蝦汁 蝦及香草汁帶子意粉
香草汁,帶子可以但有點不夠熟,個意粉太油了,要減咸減油。
如果好吃,可能只買醬汁回家自己煮。
聽聞意大利粉是自制的,不記得有沒有得買。
如果有也會試試,那樣在家閉關也有美食了
2022-07-24