2020-11-15 525 浏览
年年都会同frd一齐庆祝生日~因为大家都一样系天蠍宝宝🥰本身谂住去食pizza点知两间都无位🥺仓猝之下就拣咗呢间!去到既时候发现好耐之前有食过hahaa.一入门口就会见到有黑板写佐今日既special menu~大家简果阵可以留意下😚而主打有意粉同pizza🙆🏼‍♀️.▫️泰式冬荫公香辣肉碎薯团🥔 $138+$20😋👍🏻:👅👅👅.2/5分本身佢Menu上系宽面,我哋就加$20转咗薯团🙈一上枱唔算特别香,份量还好,入口时味道好似冬荫公汤浓缩版,辣嘅程度好似平时冬荫功咁,都几特别🌶但面团方面就比较失色,本身以为会更吸味,但质地唔够弹性,而且太散,可能发酵得唔够🤔同埋份量相对地有啲少.▫️蒲烧鳗鱼温泉蛋米仔粉 $178😋👍🏻:👅👅👅.4/5分又系好大条鳗鱼呀😍😍仲铺佐紫菜同芝麻~即刻感觉好日式😂但食落有啲多骨😶同埋真系第一次食米仔粉!!几得意~~有啲似Risotto但食落无咁creamy同更加粒粒分明🙆🏼‍♀️个汁有啲似鳗鱼汁再捞埋温泉蛋食口感都唔错~但温泉蛋略为熟得济🤔.◽️慢烤脆香五花腩肉配苹果芥末酱 $288😋👍🏻:👅👅👅.9/5分个皮系真系脆卜卜🙆🏼‍♀️抵赞😆有烤过同埋有香草就咁食猪味已经好浓
年年都会同frd一齐庆祝生日~
因为大家都一样系天蠍宝宝🥰
本身谂住去食pizza点知两间都无位🥺
仓猝之下就拣咗呢间!
去到既时候发现好耐之前有食过hahaa
一入门口就会见到
有黑板写佐今日既special menu~
大家简果阵可以留意下😚

◽️慢烤脆香五花腩肉配苹果芥末酱 $288
😋👍🏻:👅👅👅.9/5分
慢烤脆香五花腩肉配苹果芥末酱

个皮系真系脆卜卜🙆🏼‍♀️抵赞😆
有烤过同埋有香草就咁食猪味已经好浓~
有啲似食紧烧肉😂
个酱几清新 真系食到阵阵苹果味
同埋个薯蓉沙沙地几好食😚
◽️香草柠檬焗法国春鸡
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
香草柠檬焗法国春鸡

一上碟闻落都好香~
食落嫩口且带点香草味
◽️BBQ手撕猪pizza 🍕
😋👍🏻:👅👅.8/5分
BBQ手撕猪pizza

普通BBQ味咁无乜太特别
如果系厚批应该会食得爽啲
◽️玫瑰latte $38
玫瑰latte

饮落有啲普通,无乜玫瑰味☹
▫️特饮 $52
阿梅🍸:饮第一啖已经饮到梅味几香~同落佐好多青苹果碎🙈梅中带点果味几特别同有啲开胃~
荔枝清新🍹:加佐梳打水同薄荷叶入去所以饮落好清新🌿有两粒荔枝坐阵但味道唔重🤔
暖男:最特别地方系落佐八角落去🤔但味道唔重~frd一致认为好似热柠宾😂😂😂

总结,食物选择算几多但质素有啲偏普通😕感觉主菜反而好食啲🙈而且性价比都相对地偏高~同上菜速度有啲慢😕
慢烤脆香五花腩肉配苹果芥末酱
香草柠檬焗法国春鸡
意粉款式选择真系超级多, 有几多fusion嘅意粉试, 仲可以拣咩面😋✨忌廉黄金蟹肉意粉 💰148💫评分: 7.5/10📝咸蛋黄 x 蟹肉 x 蟹子=🤩🤩🤩, 都几多蟹肉🦀~ ✨ 明太子帆立贝意粉 💰153💫评分: 7/10📝三粒巨型帆立贝,每条意粉沾满明太子酱!𝕐 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒📍铜锣湾骆克道459-461号The L. Square 14楼(铜锣湾🚇C 出口行2分钟就到)💫评分: 7.2/10💬无话特别impressive🤣, 不过如果好想同fd一次过有得拣劲多意粉🍝, 都可以试吓🥳, 略嫌散嗌意粉有啲贵for呢个质素, 如果锺意嘅话意粉可以跟set😌, 再加钱可以转手工意粉不过我就冇试啦🤣#铜锣湾美食 #铜锣湾黄店 #黄色经济圈 #黄店 #黄店地图 #香港人加油 #惩罚黄店 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hk

✨忌廉黄金蟹肉意粉 💰148
💫评分: 7.5/10
📝咸蛋黄 x 蟹肉 x 蟹子=🤩🤩🤩, 都几多蟹肉🦀~
忌廉黄金蟹肉意粉

✨ 明太子帆立贝意粉 💰153
💫评分: 7/10
📝三粒巨型帆立贝,每条意粉沾满明太子酱!
明太子帆立贝意粉

𝕐 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒
(铜锣湾🚇C 出口行2分钟就到)

💫评分: 7.2/10

#铜锣湾美食 #铜锣湾黄店 #黄色经济圈 #黄店 #黄店地图 #香港人加油 #惩罚黄店 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #yellow铜锣湾 #hoisumeat铜锣湾 #hoisumeat黄店 #hoisumeat铜锣湾黄店
忌廉黄金蟹肉意粉
2020-11-30 137 浏览
向大家推荐呢间pasta迷嘅天堂😍🙌🏻😂卡邦尼蛋汁意粉🍝🍝好好食,平时食卡邦尼都系食到忌廉味比较多,有啲仲好漏添,但呢个嘅蛋味🥚就好香,唔会净系觉得好creamy!😋😋☺️而且每一啖意粉都好入味~啲意粉仲好有口感😆另外推介系酥炸鸡脾菇,菇切成薯条咁样🍟😂😂😂炸出黎口感劲正!仲配埋拉丝芝士酱,😂岩哂芝士迷呀!仲有,个pizza 好香黑松露同芝士味,好香😍😋😋大家得闲去试下啦☺️☺️

2020-11-16 208 浏览
好多时选择帮衬某啲舖头系因为佢系黄店,但有时硬系有啲少失望🤔呢间黄店都几岀名,个日去到都见成间餐厅都full晒🥇餐厅环境比较逼夹,小编同朋友总共六个人去到觉得自己好阻住晒😂埋单见到个价吓亲,连埋切饼费接近$1000,但重点系只系叫咗四样嘢,基本上每一样嘢一个人净系食到一两啖,份量好少,好似食咗阵风咁,最後靠自己带嘅蛋糕填饱个肚💩下次一大班人都系啱去返食大排档、打边炉个类😕.🍝明太子软壳蟹意大利面其实味道系唔错嘅,但又冇咩特别,好多餐厅都做到呢种水准🙈略嫌价钱比较贵同埋份量少🧐其实我地仲叫咗个千层面,个阵太肚饿成班人争住食,冇影相,但个size系得手掌咁大,送个黎个时,我地呆晒😐.🍝龙虾蛋黄酱菠萝大虾pizza都几足料,材料都配合得几好几夹,同埋个饼底焗到脆脆地☺️呢间餐厅真系爆多选择,睇到头晕眼花,真系拣唔到嘅可以上OpenRice 睇下人地介绍😂.🍝脆皮猪手个酱好特别,可以令到食落比较油腻嘅猪手有一种好fresh同小清新嘅感觉😛整体黎讲,食物质素唔错,但性价比就真系低咗啲啲喇.🍽味道: 3/5🏙环境: 2.8/5‍👨🏼‍🍳服务: 3/5💧卫生: 3/5💰价钱: 1/5
🍝明太子软壳蟹意大利面
‍👨🏼‍🍳服务: 3/5
💧卫生: 3/5
💰价钱: 1/5
2020-10-26 624 浏览
秋日湾仔街头,凭apps找到这间医肚。法式芝士浮台洋葱汤非常足料,味道浓郁。山葵蛋黄酱牛油果阔面,面条质地适中,沾上蛋黄酱很美味,不会太攻鼻。甜品是一口西多(榛子酱)配雪糕,热热的nutella西多配半溶的vanilla雪糕和cream,大满足。
法式芝士浮台洋葱汤
山葵蛋黄酱牛油果阔面
一口西多(榛子酱)配雪糕
2020-10-01
法式芝士浮台洋葱汤
山葵蛋黄酱牛油果阔面
一口西多(榛子酱)配雪糕
2020-09-24 1052 浏览
小弟间中平日放假,喜爱出外逛逛,当日就到铜锣湾的楼上铺《Y Pasta》,支持有心的本土小店。虽然是平日午饭时间,但一点钟的Y Pasta 却相对清静,不失为能够让自己放松的地方。香浓野菌汤忌廉打得细滑,汤中能咀嚼到一粒粒蘑菇粒,增强口感最紧要碗汤够热!原本想食羽衣甘蓝木棉豆腐沙律,但当日无货,只好改点一客牛油果藜麦沙律牛油果刚刚好熟,蕃茄、沙律菜够新鲜,配搭藜令整个沙律更健康焗肉酱千层面,甫到埗真的很烫手,当时肉酱仍在起泡泡面头的芝士能拉丝,内里层次分明,话说都几多肉,总算落足料。饮品是桃汁,应该是水蜜桃汁甜度适中,似是帮我在乱世打气。如果你都想帮有心小店打气,一至五午餐时间多多帮衬《Y Pasta》,疫情间全单有15% Off,支持香港人

香浓野菌汤忌廉打得细滑,汤中能咀嚼到一粒粒蘑菇粒,增强口感
最紧要碗汤够热!

牛油果刚刚好熟,蕃茄、沙律菜够新鲜,配搭藜令整个沙律更健康

焗肉酱千层面,甫到埗真的很烫手,当时肉酱仍在起泡泡
面头的芝士能拉丝,内里层次分明,话说都几多肉,总算落足料。

饮品是桃汁,应该是水蜜桃汁
甜度适中,似是帮我在乱世打气。

2020-09-06
2020-09-05 1001 浏览
·特浓茄蓉伏特加脆烟肉长通粉超浓既茄蓉配上长通粉 个汁调得刚刚好🍅身为蕃茄迷当然没有不点既理由·果碟牛 个汁系加分位用薯蓉做底 超级奶香甜品当然唔少得·朱古力心太软🍮内里朱古酱溶岩般流出黎 配埋雪糕食幸福到爆🍨
·特浓茄蓉伏特加脆烟肉长通粉
甜品当然唔少得
·朱古力心太软🍮
内里朱古酱溶岩般流出黎 配埋雪糕食幸福到爆🍨

2020-07-16 1086 浏览
一去到就见到大排长龙 一定好好味🤤叫咗个忌廉龙虾汁芦笋大虾扁意粉,啲虾肉大大只超弹牙! 而且个龙虾汁一流好夹。整体嚟讲环境唔错,几值得再去,强烈推荐各位同朋友过嚟 chill 吓😎
一去到就见到大排长龙 一定好好味🤤
嚟到Y Pasta一定要试下佢嘅特色意大利面💛拣左我最爱嘅忌廉汁,加咗黑松露酱点特别香,另外有野菌同洋葱粒;al dente嘅扁意粉沾满香浓又creamy嘅酱汁,仲有份量非常慷慨嘅巴马火腿,口感丰富又好味。小食嘅茄蓉肉丸味道就比较普通,茄蓉酸酸甜甜加咗芝士粉,份量都算多。香蕉酥就好惊喜喇!本身系见到餐牌上嘅图片几吸引就谂住试下,估唔到新鲜出炉嘅香蕉酥系咁正嘅!一层层松化嘅酥皮加上少许焦糖化嘅香蕉馅,完全满足到我嘅甜品胃~
嚟到Y Pasta一定要试下佢嘅特色意大利面💛

忌廉汁黑松露酱巴马火腿扁意粉

意式茄蓉肉丸

甜脆香蕉酥
忌廉汁黑松露酱巴马火腿扁意粉
甜脆香蕉酥
2020-07-09 736 浏览
餐厅开放式厨房,食物即叫即做,待应好有礼貌。感觉食物好新鲜,坐下很舒服。可惜人手不够,待应好吃力,又要传菜,又要厨房帮手,食物也上得较慢。食物叫咗:龙虾蛋黄酱菠萝大虾pizza , 忌廉汁牛乾菌米仔粉,意式茄尊肉丸龙虾蛋黄酱菠萝大虾pizza :个酱好夹D配料,亦食到龙虾味,饼底薄得嚟有口感,D虾几爽,好味。忌廉汁牛乾菌米仔粉:意粉类可以有8个不同选择,我哋择咗佢原本的配搭,像吃饭但又似吃意粉,几得意。个汁好入味,可以煮到D粉入味都不易。牛乾菌好香,整体好好味,如果D粉烟靭少少更好。意式茄尊肉丸(这道菜忘记了影相):好有自家制的感觉,比宜家家俬那些较小,细细粒,沾满茄汁和芝士粉好好味。

• 龙虾蛋黄酱菠萝大虾pizza
2020-06-30 623 浏览
中意食意粉既可以试下呢间y pasta,系主打唔同款既手工意粉,选择都有好多💖.🦐#忌廉大虾扁意粉,大虾爽口,意粉软硬适中,每一条都沾有浓浓既忌廉酱汁,食落好creamy😝😝😝 🍝#明太子酱帆立贝意粉,有3粒巨型既帆立贝🐚,帆立贝微微煎过,软嫩可口👍🏻,仲有啲蟹籽,口感唔错,明太子酱汁几重忌廉味,味道惹味⭐️.🍅#特浓茄蓉伏特加脆烟肉长通粉,好香蕃茄味之余仲有小小辣,好特别😛😛 #龙虾蛋黄酱菠萝大虾薄,Pizza饼底好薄脆,上面有满满既芝士,食起黎都几清新✨✨~.意粉整体唔会有好惊艳嘅感觉,但系味道都唔错😆😆.📸 #Y Pasta地址;铜锣湾骆克道459-461号The L. Square14楼....
意粉整体唔会有好惊艳嘅感觉,但系味道都唔错😆😆

📸 #Y Pasta
2020-06-26 407 浏览
Just I want to try this kind of restaurant making pasta. Friendly staff and good environment. Rich menu with many choice, we decide to go for masts carbonara and creamy mushrooms orzo pasta & tiramisu.Spaghetti carbonara: it’s good. Good taste ingredient perfect match but... it’s not original carbonara. Whatever is well make from the chef. Lovely, but suggestion, change name with special carbonara from our chef!! Sound should be better.Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredi
Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredient well melted together, perfect cook!
Tiramisu: very good! Perfect make with also good selection of ingredient, good quality. We can say italian tiramisu. Humble restaurant, some other should learn from them, pleasure time here. I will back again!!
Tiramisu
Creamy  orzo...
Carbonara
2020-06-26
Tiramisu
Carbonara
2020-06-19 465 浏览
星期六午餐, 十分悠闲, 店内光线充足, 感觉写意。可能当日人不太多, 所以没有见到的情况, 上菜时间正常。难得有餐厅做洋葱汤, 当然要试一下, 2块多士有厚厚的芝士, 洋葱都很香, 可惜多士酒味过浓,变得有点苦。但汤是好味的。另外叫了托托蚬白酒意粉, 蚬肉弹牙鲜甜, 每条意粉都满满有汁, 食完仲想再食。餐牌上的意粉选择多, 见到意粉都是用心制作。最後点了个素PIZZA, 脆薄底, 厚厚厚厚厚厚cheese! 如果可改善, 餐厅酙水时如果不是掂每个食客饮水的杯口就更佳, 感觉少少不卫生
星期六午餐, 十分悠闲, 店内光线充足, 感觉写意。
可能当日人不太多, 所以没有见到的情况, 上菜时间正常。

如果锺意食pasta嘅,可以嚟试试呢间,呢度有近20款唔同嘅pasta,味道亦唔错。酥炸软壳蟹黄金蟹肉意粉($178)软壳蟹味都几香,但略嫌唔够香脆,意粉咬口、酱汁味道亦唔错,但唔系好食到蟹肉嘅味道。巴马火腿薄饼($132)Pizza嘅饼底好薄,有别於出边平价嘅薄饼,加上芝士、巴马火腿,味道吸引, 值得一试。忌廉龙虾汁芦笋大虾扁意粉($153)大虾爽口,扁意粉亦唔错,唔会太硬,虽然忌廉龙虾汁食唔出龙虾味, 但味道亦唔错。芝士焗粗薯条($58)芝士味道浓郁,薯条味道亦唔错,但可能因为芝士焗耐左,薯条质感比较林,有点儿失色。人均:$143

酥炸软壳蟹黄金蟹肉意粉($178)

巴马火腿薄饼($132)

忌廉龙虾汁芦笋大虾扁意粉($153)

芝士焗粗薯条($58)
人均:$143
忌廉龙虾汁芦笋大虾扁意粉
巴马火腿薄饼
酥炸软壳蟹黄金蟹肉意粉
2020-05-29 842 浏览
同朋友系铜锣湾聚餐!最後醒起L square 有好多嘢食最後拣左呢架间Y Pasta 整体来讲,环境舒服😌每个位好阔落,但可能会有点吵(例如遇到小编个Fd)餐牌选择好多最後叫左Pizza 、小食、意粉同饮品如果中意饮酒🍻可以开枝红/白酒 试下价钱上小贵,但味道都好不错但系餐厅小姐姐好似好躁,不过不是大问题好味赢於一切当中最中意白酒蟹肉意粉同炸鸡脾菇配芝士酱,老实讲个酱好好食,杰杰地味好浓,但其实菇都炸得好好,入面仲系好juicy 。但两者放一齐有种不太夹,但原谅我的词穷唔知点解
同朋友系铜锣湾聚餐!
最後醒起L square 有好多嘢食
最後拣左呢架间Y Pasta
整体来讲,环境舒服😌
每个位好阔落,但可能会有点吵
(例如遇到小编个Fd)

餐牌选择好多
最後叫左Pizza 、小食、意粉同饮品
如果中意饮酒🍻可以开枝红/白酒 试下
价钱上小贵,但味道都好不错
但系餐厅小姐姐好似好躁,不过不是大问题
好味赢於一切

2020-05-28