2019-02-06 614 浏览
今日年初二、見中式既餐廳多數好多人、唔想等位、就去咗銅鑼灣既Wildfire食lunch! 好正唔洗等位就立即有位、仲要唔洗加二加三 估唔到新年仲有lunch menu咁就叫咗個spaghetti AOP,從menu嚟睇、話係辣既等咗9個字、個意粉終於出場啦!係熱辣辣既! 但食落口都冇al dente 既感覺、淋pat pat、唔講唔知係西式囉又話辣既、完全0辣 順帶一提個菲藉員工全程黑口黑臉係我走人果一下先笑一下、多謝哂喲!

估唔到新年仲有lunch menu

又話辣既、完全0辣

順帶一提個菲藉員工全程黑口黑臉
係我走人果一下先笑一下、多謝哂喲!

Spaghetti  AOP
2019-02-06 412 浏览
今天去了 Wild Fire 吃午餐,因為是年初二,去吃西餐不用加二加三。叫了一份 All Day Breakfast,不錯,個 set 好大份,塊麵包真的好好味,其他正常,不過杯咖啡好難飲,可能因為冇加錢要特色咖啡,such as LATTE?不過,個非華裔女侍應可以全程西口西面、面冇表情、都算厲害,可能其他工作人員又好 proactive 好 friendly... Anyway,餐廳位置完全 excellent and convenient.

All  Day  Breakfast
All  Day  Breakfast
在其他人的 FB,IG 上見到些照片和文字,令我想聊一聊「全日早餐 (All Day Breakfast)」這個課題。某程度上,它好像已經被演變成一種所謂生活態度,大家一窩蜂,最緊要打卡。好有悠閒個性和懂得識享受人生啊! 剛剛一集「財經透視」講文具店。現今此類店舖已轉型,賣的是文具設計背後的「品味」,已不是實用性。當然,「品味」兩個字,任你演繹。今天 M 記 都在賣 All Day Breakfast,你覺得是否賣「品味」?我覺得似生意難做多啲。將來可能佢會攞埋酒牌,賣 cocktails,做埋 happy hours 一條龍,咁就真係「開心樂園餐」喇。Who knows ? 有句說話叫「To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art」,意思大約是「食嘢,是生存必需;但若食得聰明的話,就是一種藝術。」呢啲弗洛伊德啲 friend 講嘅說話,對我來講,係講咗等於冇講,包裝而已。 對 All Day Breakfast 的泛濫,查實英國人一般只會稱下午都有供應的英式早餐做「English Breakfast」。原因是倫

對 All Day Breakfast 的泛濫,查實英國人一般只會稱下午都有供應的英式早餐做「English Breakfast」。原因是倫敦上班族和香港一樣,要忙碌或東奔西走;而早餐就是他們三餐中最重要的,因為感覺吃了份英式早餐,便有力量完成整天的工作,這才是供應「全日早餐」背後的意義。

這份「All Day Breakfast」$179 +10%,我覺得煎蛋才是它的靈魂:

沒有標榜滑如牛奶的 3.6牛乳炒蛋,所有放在碟上的食物都沒半點花巧。煎蛋、多司、蘑菇、香腸、煙肉片、沙律菜、茄汁豆。我喜歡吃平實簡單的煎太陽蛋,蛋白分明蛋黃飽滿,用叉輕輕一刺便緩緩流出蛋液,治癒得想拍手掌,好吃。

此乃半自助餐,包任吃頭盤、甜品、湯,仲有咖啡,真係食一餐飽一日:

講到尾,人靠衣裝。識飲識食扮有品味,有運行,社會就係咁。希望在新一年,所有人都可以注重多啲內涵,共勉之。

2019-01-12
2019-01-05 524 浏览
12月31日除夕夜,同一班朋友準備倒數,但又唔想係寒冷嘅天氣坐係海邊,結果入咗去wildfire 餐廳飲嘢,剛剛食飽,決定先飲支甜酒然後叫少少小吃,佐酒時間到了,站就在餐廳門口已能夠看見煙花匯演,太正呀睇完煙花,當然等人潮散左先至離開啦,結果叫多杯嘢飲

然後叫少少小吃,佐酒

時間到了,站就在餐廳門口已能夠看見煙花匯演,太正呀

睇完煙花,當然等人潮散左先至離開啦,結果叫多杯嘢飲
2018-12-31
$250 (其他)
庆祝纪念
除夕
假期當然要與一班朋友共聚暢飲,是日選擇了鄰近銅鑼灣世貿旁的wildfire,雖然一早知道是美心集團旗下品牌,但不得不讚賞一下當晚的食物味道非常不錯,而且人流不多,假日又多一個選擇。1. 牛油果pizza有別於一般腸仔pizza牛油pizza相對比較清新易入口,而且營養價值豐富。Pizza即叫即焗,皮香芝士味濃,配搭啤酒一流。2. 墨西哥脆脆是大路的黑西哥脆脆款式,醬汁上混合肉碎及芝士再烤焗,脆片香口之餘肉碎味濃。3. 小食拼盤拼盤包括醬汁燒骨、豬架、腸仔及薯條。燒骨燒得較乾身,味道一般,反而豬架則夠香口入味。4. 提子沙律有別一般田園沙律,提子沙律混個藍莓果肉及果仁,清新易入口,朋友大讚。

1. 牛油果pizza

牛油果pizza

2. 墨西哥脆脆

墨西哥脆脆

3. 小食拼盤
小食拼盤

4. 提子沙律
提子沙律

聚會餐廳推薦🎉🎉主打pizza和bar bites😎 吃和喝都很有特色 小女孩都適合啊🙆.🍕Black n White$178🍕黑松露與薯蓉的配合 清甜的薯蓉更突出黑松露 整體不嗆不過濃👏pizza有點厚度 底部有少焦黑👍但個人喜歡更薄底的 始終薯蓉也是挺飽肚🙊.🍎Apple Strudel$68🍎很推薦的甜pizza 餅皮薄又酥脆 像脆餅 舖滿爽甜蘋果 和吉士醬 加上movenpick雪糕 不負擔的甜品😙.🍢chilli beef nachos $118🍢香脆Nachos配上芝士+酸忌廉+牛油果醬💑💁 薄脆香口 味道豐富 比起一般炸物/薯條 更愛這個共享小食.🍹Babyclub未夠磅$88🍹岩曬我地😂 真的好飲 益力多的fruit punch 酸甜有不少果肉 很清新🌱仲有好多款.☕☕4人份Tiramisu $ 178☕☕Kekeke一上枱又打開了本是飽飽的胃們 朱古力球包著tiramisu 很多食脆餅 咖啡果凍 草莓 菠蘿做底 假如少些配料 但多球雪糕會更完美🍨🍨.
🍕Black n White$178🍕
🍎Apple Strudel$68🍎
🍢chilli beef nachos $118🍢
🍹Babyclub未夠磅$88🍹
☕☕4人份Tiramisu $ 178☕☕
2018-08-31 818 浏览
果日系同我閨蜜兩個人一起聚會食晚餐,捻住距系銅鑼灣放工會方便d,我就book左哩間啦。平時搭巴士去紅隧都會經過見到間鋪頭。一入去就覺得個環境唔錯,燈光柔和,每張枱都有一個蠟燭,總而言之就系舒服啦。d 服務員都好好態度,ummm... 每個人全程都係笑笑口的,我比成個環境滿分嘻嘻本身我打算照舊都係一個pizza一個一個意粉一份小吃甘。但系果日我fd就好像食肉啦,其實我地兩個都系食肉獸哈哈。所以我地就oder左一個肉類拼盤啦,幾乎咩肉都有啦。本身平時我中意落多d野食,但係距menu寫住哩個拼盤系 for兩人分量。所以我地就打算落住先,唔夠再加單啦。就算距上菜之後,我都系覺得唔夠食架,點知。。哈哈清到三分之二,其實我地已經食唔落啦,勁飽。每款肉都唔錯的,都系都無邊樣令我印象深刻。飲品方面,我地兩個都落左有酒精的飲品,下面果杯系我fd落的,唔記得叫咩啦,請無視飲品對面胖胖的我。橙色果杯有唇印的系我order的,杯野個名同鋪頭名一樣,所以我就落左啦,整體而言,我果杯最好飲,我朋友杯紫色的就麻麻最後我地想傾多一陣,又無人等緊位,所有我地就落多杯啤酒,坐多陣其實酒哩d野,我地都唔識,都系隨便落的,不

其實酒哩d野,我地都唔識,都系隨便落的,不過最後哩杯野飲,我地真心不喜歡啊,覺得超難飲,最後凈系飲左三分之一,杯酒都要差不多一百蚊杯啊

最後我地兩個人食左九百蚊左右啦,我就覺得對於我地稍貴啦,不過環境滿意就忽略啦
2018-08-07
2018-08-20 777 浏览
4人行食生日飯 餐廳環境算可 卡邦尼意大利粉$148 美國牛腹肉迷你漢堡3件$98 牛腹肉好juice配紅葉生菜泰式辣醬好好味炸魚薯條$148 不過不失烤肉拼盤$498有美國牛腹肉扒 美國豬肋骨 圖林根腸 澳洲羊扒 美國春雞配埋蕃薯條 上菜時賣相感到有點失色而且份量有點小 但牛腹肉扒5成熟剛好唔會韌 羊扒冇咩羶味 豬肋骨肉質有點乾幸有醬汁撘夠 燒春雞肉質嫩滑 腸就冇咩特別水牛城雞翼3件$68 配辣醬同沙律醬外層炸得好香脆Baby Club 7未夠秤$88最左邊係apple mint$78 薄荷味較重但飲入口感覺好清新 最右邊係my pleasure$88
4人行食生日飯 餐廳環境算可

炸魚薯條$148 不過不失

水牛城雞翼3件$68 配辣醬同沙律醬外層炸得好香脆

Baby Club 7未夠秤$88

庆祝纪念
生日
2018-07-30 602 浏览
今天放工,和同事V到CWB逛逛。逛到攰了,隨意找個地方吃吃喝喝聊個天。腳步剛好走到百德新街,就看見wildfire的霓虹招牌。.這次我們坐在近窗邊的角落,很好,這可以讓我們更放肆的說話。.巴馬火腿雜菌薄餅🍕 - 很愛火箭菜的味道,🍕內有巴馬臣🧀和蒙紗里拉🧀,是🧀人必點,加上巴馬火腿,鹹味很足,是重量級的下酒菜。(好似放錯左重點。)Bay breeze - absolute vodka 小支上,配上pineapple juice, cranberry juice和lemon juice,甜度和冰量剛好。Alcoholic會略嫌不夠,但酒精廢人表示一杯就剛好,建議可以自己調整一下,免得一開波淨飲果汁,後來就在隊vodka。HAHAHA,, 報告完畢。只能說,平日晚上人不算多,是個把酒聊天不錯的地方。
這次我們坐在近窗邊的角落,很好,這可以讓我們更放肆的說話。
巴馬火腿雜菌薄餅

Bay  breeze
HAHAHA,, 報告完畢。
只能說,平日晚上人不算多,是個把酒聊天不錯的地方。
2018-01-18
Bay  breeze
2018-07-28 351 浏览
同朋友慶祝生日想搵個地方飲嘢但係唔想去酒吧,怕好多人食煙最後嚟咗呢間wildfire 飲野呢間餐廳其實係可以食dinner不過亦都好多人淨係飲嘢一行三人叫咗兩杯coctail 加一杯mocktail我個杯係青蘋果mojito 青蘋果同薄荷味好夾令杯cocktail 更容易入口朋友叫咗杯Berries味既飲品,佢都話唔錯而Mocktail既賣相都好cute,味道亦幾好除咗飲嘢之外仲叫咗個甜品雲呢拿雪糕配上脆餅整體體驗幾好環境舒適飲品價錢合理
同朋友慶祝生日想搵個地方飲嘢
但係唔想去酒吧,怕好多人食煙
最後嚟咗呢間wildfire 飲野
呢間餐廳其實係可以食dinner
不過亦都好多人淨係飲嘢

一行三人
叫咗兩杯coctail 加一杯mocktail
我個杯係青蘋果mojito
青蘋果同薄荷味好夾
令杯cocktail 更容易入口
朋友叫咗杯Berries味既飲品,佢都話唔錯
而Mocktail既賣相都好cute,味道亦幾好

除咗飲嘢之外仲叫咗個甜品
雲呢拿雪糕配上脆餅

整體體驗幾好
環境舒適
飲品價錢合理
2018-07-21 2465 浏览
黄昏落下大雨,十分狼狽,因約朋友在fashion walk飲Happy hour,好久無來,想試el born 西班牙菜,只可walkin。Mr steak露天位,要在餐廳內自己付錢拿出外飲,內裏半自助餐,约每位2百幾元,為甚麼不試?將軍澳坑口同店便宜些。大雨傘周圍滴水,地下氹氹水,往日熱鬧,今天顯得冷清,可能我們早。飲完往el born問問看看,約8時,內裏已滿座,坐露天,當然不想,好天還可以,價錢唔係平,外面枱櫈濕糴糴,隨時再落雨,不如去尾尾越南餐廳,又話牛肉河貴過蔡灡新開個間,simple life又無反應(可能無新意),彈琴話來此處(最緊要佢有提議)。望去好多人,有些人在外面食煙,問問,侍應將預留的枱(梳化長櫈)俾我們(之後再深入去,內裏多位,但已滿座,星期五無happy hour)。煙三文魚藜麥沙律$118,三文魚大方塊粒(不似煙,烤或煎?),青蘋果,新薯,橙片,車里茄,BB波菜,沙律菜,特調檸檬汁(不知點特?),檸檬橄欖油?好香,好清新,好健康有益,還有藜麥,好特别,超级食物,食完好似強壯咗,如果有牛油果更ichiban!Parma ham mushroom pizza,$

Parma ham mushroom pizza,$168,胭紅蝴蝶在綠草黄花小紅花嚐味,巴馬火腿,火箭菜,蕃茄醬,巴馬臣,蒙沙里拉芝士,雜菌的配答,好少會輸,全是我喜,咸咸香香,硬脆薄餅,夠香,芝士味當然蓋過菌味。

香蒜辣椒蘆筍意大利粉$138,蘆筍較幼,蒜,辣椒,芝士蓋過其清新味,我喜較硬身意粉,其帶淋,品質中等。

在雨中,我遇見你

2018-07-13
煙三文魚藜麥沙律
巴馬火腿火箭菜雜菌批蕯
2018-02-13 2475 浏览
我諗WILDFIRE唔洗點介紹你都識 就算未食過都應該會知係公司早走左2個鐘 但係都講緊22:00   行去名店坊 環境的確係浪漫D 不過今日想食經濟少少所以行多2步黎呢度係門口睇MENU既時候 阿熊平日用黎裝飾既眼 竟然見到松露PIZZA 唔洗講即刻入去坐低啦松露PIZZA 叫做BLACK N WHITE 有大量黑松露同埋薯蓉 PIZZA面頭用既唔係芝士 而係薯蓉 出奇地又無芝士咁濟 咁頂胃渦 好輕易就KO左成個PIZZA無理由得個PIZZA咁DRY 就嗌左2款小食 同正常同輕量SIZE 價錢大概係HALF HALF最緊要係唔怕食唔哂 又岩哂3心2意 既我 ! 呢個係美國蕃薯條 配左X黃醬同茄汁 送酒一流一人點左杯COCKTAIL再有個輕量既X魚 帶少少咖喱味 正!呢餐我地都好滿意!
我諗WILDFIRE唔洗點介紹你都識 就算未食過都應該會知
所以行多2步黎呢度

出奇地又無芝士咁濟 咁頂胃渦 好輕易就KO左成個PIZZA
最緊要係唔怕食唔哂 又岩哂3心2意 既我 !
呢個係美國蕃薯條 配左X黃醬同茄汁 送酒一流
一人點左杯COCKTAIL
再有個輕量既X魚 帶少少咖喱味 正!
呢餐我地都好滿意!
2018-02-10
$260 (宵夜)
2018-01-04 2084 浏览
行街行到攰攰地,決定食埋晚飯先返屋企~~經過呢間wildfire無數次都冇入過去,難得想飲杯野慢慢坐,就幫襯吓叫咗2杯cocktails,好似係新品推介,約有4款唔係平時一般見到的飲品,好得意又好似幾好味,就揀咗呢2款,mojito 同咖啡:每款都各有一款成支的酒版仔插响度,都咪話唔夠酒味不過呢個設計都有啲唔完善....因為我杯mojito 開頭都係用飲管督督吓咁飲,整體味道唔錯,酒味唔算好勁不過ok....但飲多2淡覺得開始懷疑酒冇流出嚟,一拉起個樽果然bang bang聲倒出嚟😅下次記得影張相就清咗個樽先飲啦晚餐叫咗一份steak同三文魚沙律。牛扒煎得夠香配菜都 好食份量都幾大,啱哂sharing 半熟三文魚啖啖肉好味清新餐廳好坐,係飲酒傾計的好地方

每款都各有一款成支的酒版仔插响度,都咪話唔夠酒味

晚餐叫咗一份steak同三文魚沙律。
牛扒煎得夠香
配菜都 好食
份量都幾大,啱哂sharing

半熟三文魚啖啖肉好味清新

餐廳好坐,係飲酒傾計的好地方
2017-09-12 2699 浏览
This is a very special place to spend an evening. The staff are amazing, especially Didi. She took our complicated group order by memory and food and drinks delivered exactly as ordered! Incredible. We love this place, it's now on our must visit list every time we come to Hong Kong. Maxims
2017-06-22 3316 浏览
This is the second time I have dined here. I feared there may be a decline in quality as is common over time with western style restaurants in HK. I was wrong! Serving sizes are generous. The sole used for fish and chips was perfectly light. Wildfire's unique take on the chicken kebab was great. In fact, it is juicier, more flavorful and better cooked than what you will find in many Turkish eateries. The happy hour drink menu could be expanded to offer more choices, and the house draft was lacking in quality. Fortunately, there are plenty of other beers, wines and spirits on offer if you are looking for that. The prices are moderate and overall, I think Wildfire is doing a great job
2017-06-22