2018-12-05 298 浏览
一直都好想試呢間嘅pancake。。。但上次週末來,人好多,食唔到難得閒日途經石門,即刻過來碰一碰運氣又好好彩,唔算太多人喎呢度叫野食係要自己去cashier的,餐具也是自助👇🏻,煮好佢就會拎過黎俾你嘅我今次叫的當然係期待已久的pancake 再加杯咖啡(散叫,非套餐)香蕉榛子厚鬆餅賣相我俾90分,味道我俾60唔係難食,純粹只係我個人都係比較中意食一陣風果款soufflé pancake呢個就有點厚實,質感較近蛋糕。香蕉有d生,唔甜又偏硬個醬就比較甜,榛子味不濃一個人食哂,是有點膩的Iced cappuccino 我覺得呢個係誠意之作!呢杯凍嘅 個奶泡比例都真係1:1架,且奶泡都好幼細😋不過估佢唔到嘅係無加糖,亦沒糖漿供應(利申: 本人飲咖啡多數不加糖)唔知係地區關係還是什麼。。。其實我覺得有點貴Total:$108
一直都好想試呢間嘅pancake。。。
但上次週末來,人好多,食唔到
難得閒日途經石門,即刻過來碰一碰運氣
又好好彩,唔算太多人喎

香蕉榛子厚鬆餅

賣相我俾90分,味道我俾60
呢個就有點厚實,質感較近蛋糕。
香蕉有d生,唔甜又偏硬
個醬就比較甜,榛子味不濃
一個人食哂,是有點膩的

Iced cappuccino

我覺得呢個係誠意之作!
呢杯凍嘅 個奶泡比例都真係1:1架,且奶泡都好幼細😋
不過估佢唔到嘅係無加糖,亦沒糖漿供應
(利申: 本人飲咖啡多數不加糖)

唔知係地區關係還是什麼。。。其實我覺得有點貴
Total:$108

依間cafe主打pancake,一開張比人瘋狂宣傳,🍔專登等熱朝過左先去試食,點知都係要等🤷🏽‍♀️ cafe環境唔大,光線亦都不太充足,個佈置都幾好。等完入坐,仲要等多40分鐘等個pancake, 唯有”食住雞”,四圍望下咁等😂個日簡直係慢活人生🚶🏽‍♀️-原味厚鬆餅 ($62) 食落都幾鬆軟,有一定嘅厚度,蛋香濃,甜度適中,自家製嘅cream好滑身!但空氣感就唔太夠喇,發好嘅蛋白同蛋漿未攪拌好,食落就有蛋白粒😂 (可能佢哋一次過整太多個pancake嘅關係)。牛油唔知點解用左有鹽嘅,如果加左會有又甜又鹹嘅感覺。楓蜜味亦都唔係好香🧐 -🍔建議大家可以平日泥,係打發時間嘅好地方⭐️佢哋嘅咖啡看起來都不錯喔!

2018-10-09
  • 原味厚鬆餅
2018-11-21 315 浏览
自從係Osaka嘅Grams食過佢嘅soufflé pancake後,真係日思夜想…雖然而家TST都開咗,但本身係新界人,唔想走到出去,又要排隊。今日剛好去石門,打開OpenRice 睇下有咩好食,不得鳥,發現呢間小店,一定要試一試。鬆軟,蛋香濃,每件一個拳頭咁大,三件剛好一人份量,不過正由於細件薄咗,果種鬆軟到好似Grams嘅”凳下凳下”感覺少好多,而cream 略嫌不夠,但綜合來說我都十分推介👍👍而dirty 咖啡,味道一般,我估熱飲好味d

而dirty 咖啡,味道一般,我估熱飲好味d
2018-11-16
2018-11-11 477 浏览
The second time visiting this café, quite nice experience last time n I decided to encore.Tried different coffee this time - dirty. It is a mixture of cold milk and hot espresso, so that can feel cold and hot at the same time. Quite nice, pancakes seems attractive too, let’s try next time

Dirty

Dirty
2018-11-05 486 浏览
中午有時間就唻到呢間cafe,位於石門站一個商場內,細細間既咖啡店,但環境非常好,坐得舒適,好適合三五知己或情侶既傾計地方Order咗兩份鹹點同一份甜點,份量剛剛好,好滿足價錢相宜,雖然甜點質素一般,但賣相都幾吸引,黑糖配抹茶係幾好味例牌到cafe都會點all day breakfast,呢個都做得幾好味,賣相又吸引仲點咗呢碟豬柳漢堡拿破侖意大利粉,都幾大碟,好香蒜味整體呢間cafe都值80分,可以再光臨

Order咗兩份鹹點同一份甜點,份量剛剛好,好滿足

仲點咗呢碟豬柳漢堡拿破侖意大利粉,都幾大碟,好香蒜味

整體呢間cafe都值80分,可以再光臨
2018-11-05
  • All Day Breakfast
2018-10-27 461 浏览
分子食物新境界,香蒜,無!蜆肉,無!白酒,無!得黑椒同硬意粉,癲覆您對食物嘅睇法,飲咖啡算,甜品都ok,食咗正餐先好嚟,同埋位置好少,員工好多但好忙,辛苦大家啦
2018-10-20 633 浏览
週末,想去少人一點的地方。到了石門,卻發現人流一點也不少。 😂朋友說Whitewood 的意粉好食,所以我們來到了,剛好有兩個人的位子。😎這裡是「半自助」的Cafe, 意思是要自己拿餐具、水和到櫃檯點餐。現在越來越多餐館都是這樣子,可以更集中員工的工作之餘,顧客自己serve自己,動一動也不錯。🤗🤗簡簡單單的叫了一個pasta, 一個pancake 和一杯coffee~💖1)Napoleon Pasta $68🍲沒有預想中的特別好食。朋友也說比她上次食差了一點。不過不失的一個番茄意粉。 2) Rose Latte (regular) $36🌷因飲不出玫瑰味,我有一點小失望呢。🥀3) 黑糖抹茶Pancakes $68🍮🍽三件pancakes, 兩個女生食剛剛好。味道可以,但pancakes不夠鬆化,食落像一個普通的蛋糕。😅
週末,想去少人一點的地方。
到了石門,卻發現人流一點也不少。 😂

1)Napoleon Pasta $68🍲

2) Rose Latte (regular) $36🌷
因飲不出玫瑰味,我有一點小失望呢。🥀

3) 黑糖抹茶Pancakes $68🍮🍽
三件pancakes, 兩個女生食剛剛好。

2018-10-18 351 浏览
去果日係公眾假期,想同屋企人歎返杯咖啡但又諗到馬鞍山、沙田都太多人,就上OpenRice搵下有冇其他近既cafe試下,見到呢間好似唔錯就去左試。去到叫左一個all day breakfast同埋另一個意粉加埋2杯咖啡,意粉煮得岩岩好,唔會太熟又唔會太硬。All day breakfast個toast有驚喜,係黑色既,咬落好脆而且冇好油既感覺coffee一杯係mocha 一杯係cappuccino,係拉花果度真係睇得出係有心拉。(之前去連鎖啲咖啡店真係是是但但沖一杯比客就算,見到都無言)我飲既係mocha,夠chocolate味,唔會太奶,而且甜度岩我口味。唔洗等位,高質又抵食!2個人加埋$200頭,飽肚又好食。

唔洗等位,高質又抵食!
2個人加埋$200頭,飽肚又好食。
Cappuccino
2018-10-17
Cappuccino
  • All Day Breakfast
2018-10-10 419 浏览
Weekday 經過諗住無乜人不用迫,order 了焦糖coffee 及cheesecake, 咖啡淡而無味,比連鎖式咖啡店還差!Cheesecake 像是一磚仲未解凍的牛油!😔😔

Cheesecake 像是一磚仲未解凍的牛油!😔😔
2018-10-06 445 浏览
腦子最近被眼球牽引,總想緬懷一下梳夫厘的溫暖😅石門午飯後,特別過來食梳夫厘pancake,見到新出*黑糖抹茶厚鬆餅*,決定一試。這一試,是充滿苦澀的滋味😅所謂黑糖抹茶原來是原味厚鬆餅晒上抹茶粉,搭配旁邊的抹茶cream,自動波淋上黑糖漿,入口卻完全無法融合。既沒有黑糖味,抹茶忌廉零甜度而鬆餅軟身卻偏乾,食完我和友人也忍不住靜默了片刻,可能外表與味道有一點距離,可能配一杯咖啡或奶茶或許會填補內心的空盪。
腦子最近被眼球牽引,總想緬懷一下梳夫厘的溫暖😅

這一試,是充滿苦澀的滋味😅

黑糖抹茶厚鬆餅

2018-09-30 653 浏览
這間小小cafe, 週末比較多人, 店面積不大, 有點迫狹!英式早餐 - All day Breakfast, 包括有炒蛋、蘑菇、煙肉、大番茄、香腸、茄汁豆、沙律菜及一份炭麵包, 非常之豐富。炒蛋加上了香草, 煙肉同蘑菇的好夾好好味, 還有很特別的黑炭麵包是店家自家製的手工麵包! 原味厚鬆餅 - 這個即叫即做的梳乎里厚班戟, 即點即做, 過程大約半個鐘(要有耐性)。軟綿綿鬆軟的口感, 但蛋黃味比較濃郁, 楓糖漿不會過甜, 與忌廉同吃, 味道還可以!

原味厚鬆餅 - 這個即叫即做的梳乎里厚班
Whitewood English Breakfast
Classic Pancake
Chocolate (Large)
Whitewood English Breakfast
Classic Pancake
Chocolate (Large)
2018-09-29 598 浏览
近年愛上吃梳乎厘班戟,到日本更加會慕名去朝聖,但是試過之後還是覺得,香港這間咖啡小店的厚鬆餅的口感同味道是最好的!日本的Gram同幸せのパンケーキ外型當然十分吸引,好有蛋味。不過吃梳乎厘班戟最重要的是口感,應該好似吃梳乎厘那樣鬆軟才是,這方面WhiteWood就做得最好。每次到訪都忍不住要叫一份才滿足😋除了班戟,手調咖啡都不俗,他們所選的咖啡豆都很有特色,如果唔知怎樣揀,亦可以問一下店員意見,他們也樂意向客人講解同介紹
Latte
Latte
2018-09-27 278 浏览
今日同同事食晏,本來去食隔離間 Burger, 不過入錯咗就錯有錯著試吓呢間 Whitewood Coffee. 叫咗一個漢堡豬柳拿破倫意粉同 Flat White. 先講個 Pasta, 賣相吸引,鮮茄汁 Pasta 上面放咗漢堡豬柳,上面再有一隻 Sunny Side Up. 好 Sharp 的一碟 Pasta. Pasta 是 Al Dente, 漢堡豬柳則多汁鬆化,唔似係交來的,份量適中偏多,夠飽。杯 Flat White 我無 expect 到會有拉花 ( 各同事即刻攞電話 Instagram 哈哈 ),香滑精緻。唯一就是跟餐加二十蚊一個 Regular Size 有D貴,幸好是好喝的一杯。店子小小但坐位都是舒適的,雲石枱面襯出簡約優雅,美中不足就是抽氣系統,稍為大油煙味。
2018-09-27
  • 漢堡豬柳拿破倫意粉,咖啡
2018-09-12 654 浏览
第一次來石門,就係為左去呢間咖啡店☕️見佢既pancake好似幾出名咁~ 無諗過呢d商場入面嘅coffee shop會咁好生意😂大約3點去到,咁啱得返一張枱叫野食先!我就揀咗個avocado toast~ 多士係黑色的竹炭多士。有cream cheese 牛油果同蛋個賣相幾好,但係一食。。個牛油果係硬的。。未熟哂,d質地好爽口。。好奇怪🤦🏻‍♀️有d失望😞朋友就叫咗香蕉pancake🥞幾好食好鬆軟!同出面d日本pancake店有得揮!價錢只係$66唔怪得個pancake咁出名!但等嘅時間要大慨20分鐘的!🤤咖啡都唔錯!:3
第一次來石門,就係為左去呢間咖啡店☕️
見佢既pancake好似幾出名咁~
無諗過呢d商場入面嘅coffee shop會咁好生意😂
大約3點去到,咁啱得返一張枱

叫野食先!

我就揀咗個avocado toast~

多士係黑色的竹炭多士。
有cream cheese 牛油果同蛋

個賣相幾好,但係一食。。個牛油果係硬的。。
未熟哂,d質地好爽口。。好奇怪🤦🏻‍♀️
有d失望😞

朋友就叫咗香蕉pancake🥞
幾好食好鬆軟!同出面d日本pancake店有得揮!
價錢只係$66
唔怪得個pancake咁出名!
但等嘅時間要大慨20分鐘的!🤤

咖啡都唔錯!:3
2018-09-09
2018-08-26 653 浏览
又一個晴朗嘅週末,諗住又係搵間coffee shop Hea下,上OpenRice周圍搵,見到呢間平價嘅soufflé pancake,就叫朋友陪我嚟試吓啦。地點,我個人覺得有啲偏僻,如果冇揸車,就真係唔會專登入到黎囉。一上到去嗰間鋪,鋪頭極細,所以要排隊,排左一陣終於入到去啦,見到人人幾乎都係食嗰啲嘢。我自己就叫咗個soufflé pancake再加埋一杯white coffee,佢嘅價錢同佢嘅味道,其實真係出色過出面好多。