2020-10-28 114 浏览
今日同朋友嚟咗呢一間見到好多好評嘅Cafe,上網睇見佢哋都環境唔錯同埋裏邊有貓可以玩咁晏晝去到第一步佢哋一間Cafe嘅時候係要戴上一個鞋套,消毒衛生做得好足。未去之前都有啲擔心會唔會有嗎會唔會環境唔係咁乾淨,去到發現原來係保持好好嘅衛生。😚😚入到去之後搵個位坐低隻貓啱啱就係我哋枱上邊,呢間Cafe係俾啲貓自由喺呢邊活動好得意你食食下野會有可能隻貓坐上你大髀,鍾意貓嘅人士一定要去下🙈我朋友食咗嘢佢就點左一個沙律,我就點左一個香草汁雞扒加薯菜👍🏻,雞扒都好厚身,啲肉都好嫰滑Ps 如果想啲貓貓過嚟你身邊佢哋仲可以額外喺舖頭買貓罐頭餵貓$18

雖然疫情未算安穩 相比每日過百單來說現在算是受控吧早陣子為左減低感染 外出用膳可免則免不過難得外出相約飯腳 於是選了樓上cafe 貪其選擇多網遊時看到不少網友介紹呢間人氣cafe又得玩又有得食 於是同飯腳相約一試究竟未夠7點已經差不多坐了過半人數 的確人氣度極高其實環觀四周 空間感不算高 甚至有點擠除了是客人多 原來餐廳內貓咪也多 令人頗意外望望餐牌 選擇真不少 而且款式也多雖然二人套餐是挺合胃口 不過還是想自由隨心點南瓜湯聽說是餐廳自家製作呈金黃色 顏色亮麗飽滿質感濃厚柔滑 味道香甜 食落非常creamy隱約仲會食到絲絲南瓜 真材實料金文不芝士挪威煙三文魚意大利黑醋沙律整體份量不算少 煙三文魚大件新鮮 入口嫩滑金文不芝士粒軟腍煙韌 味道略帶清淡 食落唔會太咸配上新鮮爽脆既沙律菜 口感清新特別再混合酸酸甜甜既黑醋 作開胃前菜實為不錯新西蘭露絲瑪莉羊前膝 配黑松露燒汁 跟薯菜份量十足既羊前膝 大大隻 賣相非常不俗意外地羊膝煮得軟腍入味 輕輕一切已經骨肉分離不單入口羊羶味不會太重 配合燒汁味道仲好夾 亦完全沒有違和感唯獨是黑松露味道不算突出 有點小失望薯角炸得香口酥脆 即使不沾茄汁都覺好味
雖然疫情未算安穩 相比每日過百單來說現在算是受控吧

若嫌甜味不夠 更可自行添加蜜糖
味道即時又有點不一樣了
即使不愛品茶的亦可放心一試
2020-10-22 152 浏览
吸取上次去嘅經驗(⊙ω⊙)今次冇帶功課,冇帶電腦嚟溫書-知道佢哋觀塘都開咗分店,但旺角依度依然超多貓貓💕 -🐷西班牙黑毛豬肋骨配薯菜|💰158整到超淋,超入味,好香香料味豬肋骨啲肉一切就離骨,超嫩-🍚即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯|💰108好多菇,而且配埋香料更加惹味好多芝士碎片,好香濃又creamy-🥗沙律今日落咗芝麻醬,仲有菠蘿,好清新.+$28仲有滋味二人小食拼盤🌟法蘭克福腸|唐楊雞塊|薯角雞塊係即炸!仲好熱外脆內嫩分量超多超抵食 -🍫朱古力沙冰都幾香濃,好滑,夠多忌廉.HOt milk latte-+💰25雪山心太軟🌟有抹菜同朱古力選擇友人揀咗抹茶味-野食keep住好好食✨係好食既樓上cafe,同埋其實好抵🥺平日嚟都好多人‼️所以大家嚟之前記得要book啦‼️最後有全貓宴睇-

吸取上次去嘅經驗(⊙ω⊙)今次冇帶功課,冇帶電腦嚟溫書

知道佢哋觀塘都開咗分店,但旺角依度依然超多貓貓💕
🐷西班牙黑毛豬肋骨配薯菜|💰158
整到超淋,超入味,好香香料味
豬肋骨啲肉一切就離骨,超嫩

🍚即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯|💰108
好多菇,而且配埋香料更加惹味
好多芝士碎片,好香濃又creamy

🥗沙律今日落咗芝麻醬,仲有菠蘿,好清新

+$28仲有滋味二人小食拼盤
🌟法蘭克福腸|唐楊雞塊|薯角
雞塊係即炸!仲好熱外脆內嫩
分量超多超抵食

🍫朱古力沙冰
都幾香濃,好滑,夠多忌廉

HOt milk latte

+💰25雪山心太軟
🌟有抹菜同朱古力選擇
友人揀咗抹茶味

2020-10-21 143 浏览
📍Urban Cafe依間貓貓餐廳真係啱曬貓奴🐈,全場有成十幾隻貓😍,隻隻都好可愛!佢地每隻都有唔同名㗎。我去過佢哋兩間分店,我覺得觀塘嘅貓貓比較痴人🥰!佢地會瞓係你大髀上邊😫,勁得意!!不過兩間分店嘅貓貓都唔怕人,佢哋行過嗰陣可以摸吓佢哋😻!食物方面都好出色!意粉好掛汁,款式又夠多(=^ェ^=)🔍另外,我地仲可以買罐頭🥫餵貓貓,佢地見到就會衝曬過嚟「搶食」😂😂,到時我地就會好受貓貓歡迎👏🏻,記得要影相啊!📸其實睇得出店員好錫貓貓,佢地時不時會抱下佢地😻,絕對係動物友善餐廳💛!依間一定會encore!!!💜
📍Urban Cafe
2020-10-20 146 浏览
第一次去 好多貓貓係度 隻隻都好大隻同好健康 叫左二人套餐 味道唔錯 食飯個時一直被貓吸引注意力建議啲人去可以咩個背郎 裡面唔好放硬嘢 擺係凳底 啲貓貓就會係你個袋趴住 就可以趁機摸佢喇

2020-10-14
用餐优惠
試食活動
2020-10-19 121 浏览
每隔一排就會想來Urban Cafe,除咗掛住呢度嘅嘢食之外,更加掛住呢度得意可愛嘅貓咪。今晚同朋友再度幫襯,全場座無虛席,非常熱鬧。4個人,叫個「4人套餐」就perfect ($538)🥄是日餐湯🍄即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯意大利飯相當Creamy,濃濃嘅黑松露香味份外誘人。🦀日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉🍔安格斯牛肉手工竹炭漢堡 配 薯角(竹炭漢堡、安格斯牛肉、牛肝菌燒汁、車打芝士、蕃茄、萵苣)黑蚊蚊嘅竹炭漢堡好過癮,唔止賣相特別,用料亦非常豐富,絕無欺場!🍕巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅(番茄醬、水牛芝士、巴馬火腿、野菌、車厘茄)Pizza亦冇令人失望,焗得剛剛好,香噴噴、熱辣辣上桌。免費贈送飲品四杯($38或以下,其他需補差價)🍫Oreo 脆脆特濃朱古力 $58由於朋友當中有大胃王,我哋另外單點了:🍗避風塘香酥雞亦$58🍝三重芝士肉醬意大利麵 $88四個人食咁多嘢真係飽,又有美食,又可以同貓咪玩,難怪客似雲來!

4個人,叫個「4人套餐」就perfect ($538)

🥄是日餐湯

🍄即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯
意大利飯相當Creamy,濃濃嘅黑松露香味份外誘人。

🦀日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉

🍔安格斯牛肉手工竹炭漢堡 配 薯角
(竹炭漢堡、安格斯牛肉、牛肝菌燒汁、車打芝士、蕃茄、萵苣)

🍕巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅
(番茄醬、水牛芝士、巴馬火腿、野菌、車厘茄)
Pizza亦冇令人失望,焗得剛剛好,香噴噴、熱辣辣上桌。

免費贈送飲品四杯
($38或以下,其他需補差價)
🍫Oreo 脆脆特濃朱古力 $58

由於朋友當中有大胃王,我哋另外單點了:
🍗避風塘香酥雞亦$58

🍝三重芝士肉醬意大利麵 $88

2020-10-06
2020-10-19 61 浏览
🥰💛滿足既一晚.🦪冬陰功忌廉煮紐西蘭青口($68) 大隻青口啖啖肉🤤creamy 醬汁微微辣度👍🏻👍🏻👍🏻推介·🥗金文不芝士挪威煙三文魚意大利黑醋沙律($68) 煙三文魚花拌上🧀🍅🥬🌽🍍好足料~再加入黑醋,酸甜清新🥰·🐥避風塘香酥雞翼($58) 熱辣辣炸起既雞翼真係好好味🥰調味剛好,香酥惹味😋·🐏新西蘭露絲瑪莉羊前膝配黑松露燒汁跟意粉 ($168)羊脾肉質軟嫩,朋友話好易切開!唔算太羶,易入口☺️·🐂菲力牛柳配香草荷蘭汁跟意粉($158) 大大件牛柳,保持肉汁未有煎得過火👍🏻·🍫雪山心太軟($58) 幾飽都好點埋甜品先完美🥰一切開,朱古力一湧而出~加埋雪糕,100分😋·🍵藍花皇家伯爵荔枝紅茶($69)飯後來一杯養生花茶🌱底部有荔枝肉,果香滿溢🥰·🥤URBAN CAFE 精選特調咖啡 ($41) 本身以為係齋啡🤣點知有奶有糖水~不過咖啡偏淡甜度亦過高·餐廳仲有好多可愛店長喵😽食飯之餘仲可以同貓貓互動一下啊🥰·📍Urban Cafe旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓
🥰💛滿足既一晚

餐廳仲有好多可愛店長喵😽食飯之餘仲可以同貓貓互動一下啊🥰

📍Urban Cafe
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓
2020-10-18 171 浏览
放假約咗朋友去旺角食lunch,朋友推介嚟間Urban Cafe,入餐廳前需要穿鞋套、消毒雙手同探熱,入坐後很快坐滿客人。對每個客人好貼心❤️藍花皇家伯爵荔枝紅茶,花香清濃紅茶配上藍花粒,唔錯👍🏼蘋果玫瑰🌹普洱茶,有新鮮蘋果粒,有少許玫瑰花粒,飲落冇苦澀味👍🏼西班牙黑毛豬肋骨配薯菜,肉肥瘦均勻分布,肉質嫩滑又juicy加入烤醬汁好入味配上薯角😋美式炸魚拼薯角,魚柳炸得卜卜趣熱辣辣👍🏼環境乾淨企理,服務態度非常之好,CP值高😋
2020-10-10 141 浏览
Happy Friday 👯‍♂️又完成左一星期嘅工作啦🙌🏻去食餐好先!.📍Urban Cafe (旺角店).🥗金文不芝士挪威煙三文魚意大利黑醋沙律($68)-前菜叫左個沙律☺️煙三文魚捲成花置中再拌有芝士粒、蕃茄仔、生菜、粟米粒同菠蘿~好fresh!黑醋酸酸甜甜好開胃👏🏻🍗避風塘香酥雞翼($58)-新鮮炸嘅雞翼絕對係作為雞翼控嘅飛彿🤣醃味啱啱好又炸得好juicy!!正呀😋🐚冬陰功忌廉煮紐西蘭青口($68)-青口粒粒都好大隻好有肉地🤤個汁好出色!!微辣又creamy~應該可以配個naan🤣🐏新西蘭露絲瑪莉羊前膝配黑松露燒汁跟意粉 ($168)-好有份量嘅羊脾🤭啲肉好嫩滑好淋!!切出黎真係完全無癡住條骨~掂!🐂菲力牛柳配香草荷蘭汁跟意粉($158)-厚厚嘅牛柳切開好juicy有肉汁又唔會overcooked🤤好淋唔會韌~🍵藍花皇家伯爵荔枝紅茶($69)-花茶養生啱哂🙆🏻‍♀️~茶底好香🌱仲有荔枝肉添!!大大壺又有蠟燭座keep住唔會凍~推介啊🥰🥤URBAN CAFE 精選特調咖啡 ($41)-本身以為呢杯係一杯齋啡🤣點知原來有奶又有糖水嫁喎~但咖啡偏淡糖水亦多左少少😅🍫雪山心太軟 朱古力($5
📍Urban Cafe (旺角店)

🍫雪山心太軟 朱古力($58)-食完正餐好似要食個甜品先完滿😆朱古力好流心好正!個雪糕都食得出唔係普通貨色👍🏻

餐廳仲有好多可愛店長喵啊~😽鍾意貓嘅朋友仔可以去探下佢哋啊💕
都聽過Urban Cafe好耐,知道佢好出名,果然有得玩貓咪之餘食物唔錯又多選擇💯❕價錢好公道,會再嚟啊😆。Tea time時間嗌左幾款甜品,先嚟一個「雙層朱古力蜜糖吐司」,是日雪糕係焦糖雪糕🍨賣相好色彩繽紛好吸引!另外仲有忌廉、朱古力碎、蜜糖漿、士多啤梨、藍莓,兩片厚多士上面塗滿朱古力漿🍫出爐多士夠哂脆,食完幸福感爆錶🔺🥰。甜品怪再嗌左個「比利時窩夫」,兩件cute爆的的色色嘅窩夫🧇一上枱已經好香噴噴,窩夫本身甜度唔算太高👍🏻所以上面灑左啲糖粉同糖漿就啱啱好喇😋。食完甜野就到咸食🤤試左個午餐risotto「泰式青咖喱雞肉野菌忌廉意大利飯」,仲有前菜沙律🥗送,性價比好高。risotto勁creamy!圓碌碌嘅飯粒有咬口但唔會過硬,材料其實好多,三色椒、菇🍄、雞肉絲,入口有少少青咖喱嘅香辣,惹味得嚟好刺激😆👍🏻。飲品兩杯都叫左凍特濃朱古力,一杯薄荷一杯oreo脆脆,oreo嗰杯就口感豐富啲,薄荷就好清涼解渴😘,好飲!

2020-10-09 2046 浏览
話說自上次去「Urban Cafe」觀塘店後,就念念不忘主子們同美食,最重要係店家每兩星期轉一次menu,嚟多幾次都唔會悶🤪。香辣蒜香煙鴨胸野菌橄欖油炒意大利麵($57)••••••幾驚喜💯!意粉炒得夠乾身,🍝意粉用料唔差,麵質彈牙有嚼頭,炒完意粉吸收哂三色椒、洋葱及橄欖油香味,加上炒香左嘅煙鴨胸碎及雜菌碎,真係幾高質😋。蒜香豬扒($63)配黑松露燒汁配薯菜••••••要讚豬扒煎得恰到好處,好香油脂味,表層香脆扒肉軟腍,同黑松露燒汁都好夾,配菜係帶皮薯角嚟,啖啖薯仔蓉🥔,食哂好full😂。楓糖漿蕃薯條($38)••••••💓天生一對嘅組合,超甜蕃薯條加楓糖漿,成件事無咁乾得嚟,入口有漿又多種層次!蘋果醋薄荷梳打(+$20)••••••蘋果醋成分唔多,唔會超甜,會飲到少少薄荷味,存在感較低。洛神紅莓莓乾花茶(+$31)••••••個setting幾浮誇🤣貼心地有蠟燭🕯️熱住壺茶,花茶幾清香,雖然要加卅十蚊,計返咁大壺又足料唔算好貴。

香辣蒜香煙鴨胸野菌橄欖油炒意大利麵($57)
••••••

蒜香豬扒($63)
配黑松露燒汁
配薯菜
••••••

楓糖漿蕃薯條($38)
••••••

蘋果醋薄荷梳打(+$20)
••••••
蘋果醋成分唔多,唔會超甜,會飲到少少薄荷味,存在感較低。

洛神紅莓莓乾花茶(+$31)

2020-10-07 192 浏览
今日帶屋企人去試試另類的餐廳 另類嘅意思唔係嘢食另類 而係餐廳嘅主題 店內有十多隻貓咪陪住用餐 可愛又搞笑嘅貓咪能讓大家在飯局中感到輕鬆愉快呢間位於油麻地同旺角交界嘅貓貓cafe人氣相當強勢 入座率超高的 每位入座人士必須先量度體溫和消毒雙手 而且進店必需要穿上鞋套 確保店內衛生 保障自己 保障他人 還需要保障貓咪今日點咗個四人套餐 內容包括 四碗餐湯 四份沙律前菜 四款主食 及 四杯38蚊的飲品(更高價錢的飲品需要額外補差價)熱騰騰的西餐湯馬上送上 是香甜的玉米湯 濃稠度適中 入口非常細滑 還有陣陣的香草味 好渴非常沙律前菜非常開胃 蔬菜新鮮 顏色翠綠 口感爽脆多汁 醬汁酸甜開胃還有菠蘿粒 是一道清新 的開胃菜多謝貓咪賞面過嚟陪食即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯 味道濃郁 creamy 雜菌香氣逼人 飯中有粒粒大大小小的雜菌 令整個口感層次提升 意大利飯烹調時間剛好 軟硬度適中 還加了大量芝士 十級邪惡 未食已經流口水了日式青蟹子大蜆大蔥忌廉扁意粉 最令我感興趣的是青綠色的蟹子 顏色非常艷麗奪目 我從未見過青綠色的蟹子 品嚐了一口 原來味道與平時吃的蟹子是沒有分別的 咀嚼意粉嘅過

多謝貓咪賞面過嚟陪食

日式青蟹子大蜆大蔥忌廉扁意粉 最令我感興趣的是青綠色的蟹子 顏色非常艷麗奪目 我從未見過青綠色的蟹子 品嚐了一口 原來味道與平時吃的蟹子是沒有分別的 咀嚼意粉嘅過程中 咬到粒粒蟹籽 噗噗聲 很有趣呢

安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角 漢堡份量超驚人 四個share食啱啱好 竹炭麵包非常軟熟 夾著又厚又肥美的安格斯扒 配上牛肝菌燒汁及車打芝士 安格斯扒非常juicy又有牛肉味 肉質鮮味 油分和口感一流 旁邊還有熱騰騰即叫即炸的脆薯角 很香口

巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅 材料包括: 番茄醬 水牛芝士 巴馬火腿 野菌 車厘茄 , 芝士非常濃厚 能做出拉絲效果 巴馬火腿味道鹹鮮 是整個薄餅的靈魂所在

避風塘香酥雞翼 $58 這是另外單點的小吃 雞翼隻隻又大又肥 脆漿唔會好厚 炸到卜卜脆 中間雞肉依然多汁 還有惹味的避風塘蒜蓉 有五隻 好抵食

另外還單點了肉醬意粉一客 本人覺得這裏的意粉很出色 麵質堅韌還帶點爽口的 肉醬夠多 醬汁能夠掛在麵條之上

店內的飲品除了味道好之外賣相也很吸引 和家人朋友 在這裏用餐 時間瞬間即逝 實在很高興 不願意離開 唔捨得咁可愛嘅貓咪
2020-10-06 126 浏览
這家餐廳不但食品好吃,而且價錢適中,也是一個休閒的好地方!入到去非常衛生,首先要着鞋套同埋消毒雙手,確保衛生。因為選擇實在太多,花多眼亂,我們兩位還是選擇二人套餐會比較方便。二人套餐$278南瓜忌廉湯、沙律都非常不錯,南瓜忌廉湯吃到南瓜絲,味道香濃,沙律上更有菠蘿, 十分特別。 日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉青蟹籽平時比較少見,同蟹子差不多但係個顏色唔同,非常奪目,而且除此之外還有蜆肉,一列排開分量十足。巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅這個薄餅大概有六吋的size,是麵包底,感覺較為飽肚,表面的巴馬火腿鹹香十足,加上不錯的水牛芝士,加分加分! 紅豆抹茶加$20Oreo脆脆特濃朱古力加$17飲品也比想像中有驚喜,味道不錯,特濃朱古力熱飲很香濃!滋味二人小食拼盤加$28有法蘭克福腸,唐揚雞塊,薯角分量十足,都幾抵食,如果想食啲炸物就建議可以加呢個優惠價啦!

這家餐廳不但食品好吃,而且價錢適中,也是一個休閒的好地方!

入到去非常衛生,首先要着鞋套同埋消毒雙手,確保衛生。

二人套餐$278

南瓜忌廉湯、沙律都非常不錯,南瓜忌廉湯吃到南瓜絲,

味道香濃,沙律上更有菠蘿, 十分特別。

日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉

巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅

紅豆抹茶加$20

Oreo脆脆特濃朱古力

加$17

飲品也比想像中有驚喜,味道不錯

,特濃朱古力熱飲很香濃!

滋味二人小食拼盤加$28有法蘭克福腸,唐揚雞塊,薯角

分量十足,都幾抵食,如果想食啲炸物就建議可以加呢個優惠價啦

2020-10-05 126 浏览
旺角有好多樓上Cafe,但質素參差,呢度嘅食物質素絕對稱得上為中上,最啱一眾為食嘅貓奴!!!今次嗌咗個2人餐,有兩個餐湯+沙律、一個意粉、一個主菜同兩杯餐飲💛西班牙黑毛豬肋骨配薯菜平時出街好怕食豬肋骨,因為怕會食得好論盡,但呢度嘅豬肋骨整得好淋,淨係用叉都可以輕易食到,配上燒烤醬,味道唔錯,但略嫌有少少過鹹。💛溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉意粉軟硬適中,溫泉蛋嘅生熟啱啱好,拮穿溫泉蛋,再同忌廉汁撈均,令每條意粉都沾上忌廉,味道香濃而不膩,煙肉同野菌嘅份量好多,味道絕對令人驚喜!!!💛雪山心太軟二人餐+$25有心太軟做甜品,心太軟應該係急凍貨再翻熱,加上一球雪糕,味道不過不失,朱古力味比綠茶味更好食。💛忌廉南瓜湯好多Cafe都係紅白餐湯,呢度竟然係南瓜湯!!! 味道充滿南瓜嘅甜同忌廉嘅香,質地濃厚適中而口感順滑,仲有一絲絲嘅南瓜蓉,餐湯有咁嘅質素絕對係有誠意!!!入去之前要先著鞋套,避免踩污糟個地下。建議想去就先喺openrice預先book位,walk-in都要等幾耐下架!!其實原本鐘意狗仔多啲,但去完之後完全深陷咗貓貓嘅魅力😍 (喂! 呢篇唔係食評黎架咩?!😂)味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務:

💛西班牙黑毛豬肋骨配薯菜

價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Oreo脆脆特濃朱古力
  • 西班牙黑毛豬肋骨
2020-09-30 178 浏览
入到去時,明明有位多,刻意安排死角位,見到有同行小朋友已經西曬面。(其實唔歡迎小朋友可以寫明咁唔去幫襯)叫幾十聲都無人應。餐廳迫到都唔係人坐,全塲爆滿後嘈到以為去左大排檔食飯,隔離枱班港女什至為左引貓不停拍打張枱都無人阻止。食物一般,份量偏少。唔會有下次~
叫幾十聲都無人應。
食物一般,份量偏少。
唔會有下次~
2020-09-29