餐厅: ULURU
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
話說當日520,當然要伴侶食好野,係openrice 一search,就見到依間係榜首,當然去食啦。一去到,間野都幾多人。叫佐個羊扒伴大蝦,同龍蝦汁帶子意大利飯。個餐湯一飲,嘩,fresh 到好似食咁個生蕃茄咁,當然都唔算係難飲,唔鐘意生番茄味既,建議唔好飲。再黎個意大利飯,d飯爽口同有小小硬,係唔熟既。。。完全唔係意大利飯重點黎啦,個羊扒size好似把餐刀咁闊,份量十足,我叫7成熟,唔知隻陶瓷碟係咪識加熱,變咗10成熟,要大刀先切到,個蝦好有陣濃烈蝦醬味。整體黎講食開重口味既可以試下佢話晒都係榜首
一去到,間野都幾多人。
叫佐個羊扒伴大蝦,同龍蝦汁帶子意大利飯。

整體黎講
食開重口味既可以試下
佢話晒都係榜首
2023-05-20 1097 浏览
終於捨得出post講🤣 係近期最愛‼️同朋友係灣仔搵Pet friendly cafe慶祝生日搵到呢間😆 有 bookmark到但依家先第一次食🙆🏻‍♀️設計超有特色係2D風格( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾ 好似入左異世界咁🌎 打卡慶祝一流🎉Dinner❣️阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士 $138日式泰式嘅生蝦就食得多🤣 紅蝦刺身第一次食🦐配上蕃茄莎莎好清爽 多士好脆🍅🍞❣️煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158高質‼️ 帶子煎過✨意大利飯有菇菌一齊燉 龍蝦汁濃而不鹹🦞🥰 蟹籽同魚籽豐富左個口感🫶🏻 收曬汁 啱啱好( ˙༥˙ )❣️香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258美美的擺盤~ 豬鞍扒微焦釋放油脂 肉質爽彈🐷 豬肉配蘋果蓉係不敗🍎配菜有粟米筍🌽蕃茄仔🍅薯仔🥔豆🫛有誠意‼️Lunch❣️All day breakfast $128大癲‼️ 本來仲以為係揀一樣 點知個adb係咩都有‼️應該係我食過最豐富最 mix & match🤣 有個egg Benedict煮得幾好🍳 吉列炸蝦酥皮盒都熱辣辣🔥連港式雞蛋仔都有🙆🏻‍♀️ 日式炸雞都幾好食 沙律新鮮🥗❣️煎蛋芝士馬來沙嗲醬穀飼雞扒漢堡配沙律及薯條 $138建議三
終於捨得出post講🤣 係近期最愛‼️

Dinner

❣️阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士 $138
日式泰式嘅生蝦就食得多🤣 紅蝦刺身第一次食🦐
配上蕃茄莎莎好清爽 多士好脆🍅🍞

❣️煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158
蟹籽同魚籽豐富左個口感🫶🏻 收曬汁 啱啱好( ˙༥˙ )

❣️香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258
配菜有粟米筍🌽蕃茄仔🍅薯仔🥔豆🫛有誠意‼️

Lunch
❣️All day breakfast $128
大癲‼️ 本來仲以為係揀一樣 點知個adb係咩都有‼️
連港式雞蛋仔都有🙆🏻‍♀️ 日式炸雞都幾好食 沙律新鮮🥗

❣️煎蛋芝士馬來沙嗲醬穀飼雞扒漢堡配沙律及薯條 $138
建議三個人叫兩個 main 佢哋份量驚人‼️
薯條好似唔使錢 好大條即炸🥔 burger咬唔到要切開食🍔 配搭新穎幾惹味 雞扒超大塊🐓

❣️ULURU 2D Cake $138
超可愛😽 冇預訂就會係草莓味🍓🍓🍓
本身有啲驚會畫成點因為冇得睇咗先🙈每個都唔同‼️
店員好有心機畫咗好多圖案🫶🏻🤍🖤每塊雲都唔同樣☁️
比想像中唔甜 內層係海綿蛋糕夾草莓醬 好鬆軟🎂 忌廉比較厚身好飽㗎🤰🏻

❣️嚕嚕米-森の家 $128
真係好似卡通人物屋企🍄 好薄嘅白朱古力包住草莓乳酪草莓醬🍓 加上大量朱古力餅碎都好食🍫

❣️富士芝櫻祭 $118
呢個咁有意境 上面細細個鳥居真係好得意😆🇯🇵
係牛奶同抹茶奶凍🥛🍵 非常濃郁 裏面仲有蛋糕同外面嘅餅碎有層次⸜( ´ ꒳ ` )⸝

❣️花見 $98
以上都比較飽肚 如果想要款輕盈啲又有特色絕對可以揀🌸🌺
上面嘅玫瑰啫喱好香‼️ 仲有花瓣好靚🌹🌷
配檸檬芝士蛋糕 唔係ny cheesecake咁硬 比較軟滑🍰 加上消化餅碎可以清盤🙆🏻‍♀️

Pinot noir $78
Lychee mojito $78
  • 富士芝櫻祭
  • 嚕嚕米 - 森の家
  • All  day  breakfast
  • 香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁
灣仔這家可愛黑白漫畫二次元主題ULURU已經在我探店名單已久,終於今天有時間跟妹妹來打卡喇✌️一入門口樓梯就已經好有氛圍,整間餐廳以黑白色為主色調,牆壁上全都是手繪漫畫,真的像是置身於漫畫世界裡!餐廳環境簡約舒適,座位寬闊感覺好舒服,店員們都好友善❤️我覺得這裡特別適合朋友聚會或者慶生和慶祝節日,菜品也都很精緻,質素都好高👍Shrimp Focaccia($138)前菜同妹妹一人一件,又唔會太飽,西班牙红蝦刺身配上蕃茄加上多士一齊食,清新開胃😋ULURU特色燒肉拼盘($338)份量超大份,有肉眼、猪柳、雞扒、香草腸。三四個人share都可以😌我同妹妹俩個人食唔曬🤣肉眼煎得啱啱好,肉質鮮嫩,唔會感覺乾或者韌,仲有燒汁可以一齊食,另外猪柳、雞扒都算嫩滑。呢個餐仲有跟薯条🍟Soft Shel1燴飯意大利飯煮得剛剛好,芝士味好濃郁,再上炸的香脆美味的軟腳蟹🦀️餐湯係粟米湯,味道好香濃~仲有多士可以食~ 🍮甜品富士芝樱祭-misu($118)呢個甜品賣相好吸引😍係富士山🗻造型好得意😍口感Q滑,好濃抹茶味!配埋「富士山下」嘅朱古力脆脆好美味😋姆明世界🍄蘑菇🍄造型實在太可愛!打卡一流!敲開表面的巧克力脆片
餐廳環境簡約舒適,座位寬闊感覺好舒服,店員們都好友善❤️

Shrimp Focaccia($138)
ULURU特色燒肉拼盘($338)

Soft Shel1燴飯

餐湯係粟米湯,味道好香濃~仲有多士可以食~

🍮甜品
富士芝樱祭-misu($118)

姆明世界🍄
蘑菇🍄造型實在太可愛!打卡一流!敲開表面的巧克力脆片裡面的草莓🍓乳酪流出來,酸酸甜甜真的超好吃😋
🍹特色飲品
蔓越莓汁
草莓莫吉托🍓
2023-05-16 104 浏览
放假夜晚想食餐好,今次揀左依間裝修有特色嘅樓上舖試下!首先叫左阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士($138),紅蝦刺身味道鮮甜配埋蕃茄沙沙,酸酸甜甜咁好開胃主菜就試左酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯($148),軟殼蟹炸得鬆脆,個飯忌廉汁夠哂香濃,入口好creamy另一個主菜叫左澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268),塊扒肉質嫩滑又充滿肉汁,紅酒燒汁微鹹又唔會遮蓋左肉質嘅鮮味依到嘅甜品都好出色,首先試左富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu($118),賣相真係好靚,用小山園綠茶,Mascarpone 芝士同焙茶手指餅整,入口好滑好香仲叫左ULURU 2D cake($138),賣相好盞鬼,係用草莓果醬同鮮草莓,蛋糕鬆軟,入面仲有士多啤梨肉,味道香甜今餐真係食到好滿足!
放假夜晚想食餐好,今次揀左依間裝修有特色嘅樓上舖試下!

今餐真係食到好滿足!
🎀灣仔。歡迎進入二次元黑白漫畫世界🚶🎀🪄店名* #ULURU🔮地址*灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1041 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵見到最近好多人推介呢間黑白漫畫風格既西餐廳 環境都好精美 過黎試一試🤗鋪面已經別樹一格 白色牆身滑滿黑色花紋 地下採用木板墊高 推門時會有清脆鈴聲作歡迎 一進入餐廳已經聽到播放住優雅音樂 感覺好舒服🎶推門後需要先上長長白色樓梯 樓梯旁邊均有黑色繪畫花紋 十分值得打卡📷餐廳環境十分寬敞 分開左好多區域 同埋提供不同座位款式 包括沙發位 bar枱 普通座枱等 多人或少人都可以安排😊仲會有隔板 所以有足夠私隱度而且每一個角落都充滿細節 一啲都唔馬虎 即使連洗手間都系用全白色設計 環境衛生乾淨值得一提佢地有個露台位置 地板有少許油漆製造雪地感覺 仲裝有燈柱 好似置身於電影情節😎餐廳服務十分有禮待人 會細心介紹餐牌 保持微笑😊 🍽️食物質素🍽️食物種類十分豐富 包括意粉,意大利
🎀灣仔。歡迎進入二次元黑白漫畫世界🚶🎀

🪄店名* #ULURU
🔮地址*灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1041 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵
一進入餐廳已經聽到播放住優雅音樂 感覺好舒服🎶
餐廳服務十分有禮待人 會細心介紹餐牌 保持微笑😊

🍽️食物質素🍽️
食物種類十分豐富 包括意粉,意大利飯,pizza,甜品等 而且每一款菜式份量好多 賣相亦精美 尤其系餐廳會定期出限定甜品 造型都相當可愛有心思

🪄是日餐湯及包$28
餐廳為意大利雜菜湯 並沒有太多渣滓 反而有好多番茄蓉 質地較稀身 味道酸酸甜甜 番茄味濃 另外提供麥包 口感軟熟 邊邊脆身

🪄阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士$138
前菜先試呢款菜式 見到出面都好少有😯賣相好靚 紅蝦擺放得十分立體 蝦肉鮮甜嫩滑 無雪藏味 面頭更添黑松露 所以好有香味 麥多士咬落卜卜脆 旁邊亦配上番茄及洋蔥碎粒 好開胃😜

🪄慢焗美國安格斯牛胸肋骨$298
牛扒就食得多 牛胸肋骨真係第一次叫😱雖然價錢小貴 但係份量真係十分多 起碼3-4人先夠分 肉質軟淋 一絲絲 肥瘦適中 再配上特有醬汁 味道十分好食 慢煮方法感覺會更健康及入味🙈而且更配*上好多類型配菜 包括甘筍,蘿蔔,豆,薯仔 菜本身有少少鹹味

🪄煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯$158
去到西餐廳當然唔少得試下意大利飯😋賣相依然十分靚 由於有龍蝦汁 所以飯呈金黃色 意大利飯質感軟硬適中 加上有蟹籽 更有咬口 帶子總共有三粒 外表煎得脆身 味道鮮甜 咬落有彈性

🪄富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu$118
當然唔少得試下佢既限定甜品 外型好似一座富士山 上層為芝士 下層為小山園抹茶Tiramisu 內裡會有較濕潤既蛋糕 整體口感有少少似慕斯 偏彈性 濃濃抹茶味但又不會苦澀 側邊會有朱古力曲奇碎扮作泥土 更有花瓣作裝飾

🪄ULURU二次元立體夢幻蛋糕 (白色)$138
呢一款都係好值得叫黎打卡的蛋糕 佢另外仲有兩個款系需要提前兩日預訂 今次就試左白色呢個系草莓果醬加鮮草莓配搭 賣相好可愛 餐廳會為蛋糕及草莓畫上表情 好生動🤣蛋糕系海綿蛋糕 外層塗上厚厚忌廉 蛋糕三層中間夾住甜甜地既草莓醬 口感好特別

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Tiramisu Coffee & Peach Soda +$28 & $12
兩款飲品各有特色 都係唔會太甜 Tiramisu Coffee外型超大杯 有一啲朱古力針作裝飾 咖啡及朱古力味調配適中 唔會太苦或太甜
Peach Soda杯造型好特別 系微斜架 味道偏果香 但又唔會落得太多糖漿 感覺不錯

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu
  • TiramisuCoffee
  • PeachSoda
2023-05-16 109 浏览
今日森仔媽媽生日🎂,我準備左同媽媽過一個難忘嘅生日。所以,我就帶她去到一間港島著名嘅打卡西餐廳🍴,同佢影一輯靚相,留下倩影😍😍果間餐廳🍴叫:Uluru❤️佢用左2D黑白畫風,打破了一個如童話世界嘅餐廳🍴。整間餐廳🍴嘅嘅裝修畫風一致,2D黑白線條,勾畫了成個童話世界。講返食物方面,森仔盡情叫咗各種美味嘅食物,包括: ULURU特色燒肉拼盤,煎帶子龍蝦汁意大利飯,二次元夢幻立體蛋糕🍰和Moomin森之家😍而我地加左$38套餐,每個主食都會包餐湯,沙律和餐飲❤️盡情對自己同媽媽好一點👍🏻是日餐湯係忌廉粟米🌽濃湯,真係好濃厚,仲食到一粒粒粟米蓉👍🏻幾正!而包更加係廚師🧑‍🍳特製,烤得熱辣辣,小麥味濃郁😉當日令森仔最深刻嘅係以下三款:🥇ULURU特色燒肉拼盤此個拼盤真係大件兼抵食😉入面有肉眼扒,豬柳,雞扒,香華腸和薯角❤️真係超級豐富😆每一種廚師🧑‍🍳都用心烹調,煎得外脆內軟,鎖🔒住肉汁,正!仲配上黑椒汁,配上肉扒,美味非常😊🥈二次元夢幻立體蛋糕🍰此蛋糕🎂外觀真係一流,用黎打卡100分同時,配合餐廳🍴二次元的風格,完全係可愛至極,勁igable。蛋糕上仲有一粒草莓🍓,用朱古力醬畫上二次元的眼耳口鼻,超
今日森仔媽媽生日🎂,我準備左同媽媽過一個難忘嘅生日。
果間餐廳🍴叫:Uluru❤️
佢用左2D黑白畫風,打破了一個如童話世界嘅餐廳🍴。

而包更加係廚師🧑‍🍳特製,烤得熱辣辣,小麥味濃郁😉

當日令森仔最深刻嘅係以下三款:
🥇ULURU特色燒肉拼盤
此個拼盤真係大件兼抵食😉
入面有肉眼扒,豬柳,雞扒,香華腸和薯角❤️真係超級豐富😆
每一種廚師🧑‍🍳都用心烹調,煎得外脆內軟,鎖🔒住肉汁,正!
仲配上黑椒汁,配上肉扒,美味非常😊

🥈二次元夢幻立體蛋糕🍰
此蛋糕🎂外觀真係一流,用黎打卡100分
蛋糕上仲有一粒草莓🍓,用朱古力醬畫上二次元的眼耳口鼻,超可愛👏
蛋糕🎂外有一層濃厚嘅忌廉,而入面嘅海綿蛋糕蛋味濃郁可口,仲有果莓蓉做夾心,正😄酸甜開胃,美味🍓

🥉煎帶子龍蝦汁意大利飯
此個意大利🇮🇹飯味道都唔錯,海膽汁濃烈。
而飯身煮得恰好,不會過硬或過稔身。
特別最好食嘅一定係個煎帶子,煎得外脆內軟,美味可口。
充份食到帶子嘅鮮味😌

🥉Moomin森之家😍
佢外形就係一個蘑菇屋😂真係勁趣字,勁可愛😍
媽媽同佢影相📸️,真係好開心😂
而蛋糕整個都係由滿滿的草莓乳酪和草莓🍓果蓉所組成😁
而蛋糕底仲有朱古力🍫粉和莓果,幾得意😎

整體來說,餐廳🍴食物精緻美味,環境亦十分舒適精明,每處都係打卡位😍絕對係一間打卡好去處🤣
  • ULURu特色燒肉拼盤
2023-05-16 110 浏览
呢間係位於灣仔嘅西式Cafe ☕️,餐廳以黑白色⚫️⚪️及簡約為設計主軸,外牆非常型格,以黑色嘅線條帶出餐廳嘅不平凡。座位寬敞,環境舒適光線充足,喺舖頭食嘢都幾 chill 🤤餐廳有唔同款式嘅意粉、意大利飯、小食拼盤、紅酒🍷、cocktails🥂、mock tails 🍸等!.《阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士》$138大大隻阿根廷紅蝦刺身,晶瑩剔透,啖啖蝦肉🦐,配埋淡淡嘅蕃茄味🍅,仲有黑松露🤤 刺激味蕾!《煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯》🍝 $158三大粒帶子🫶🏼 兩邊都煎過,意大利飯帶香濃嘅龍蝦汁🦞,粒粒分明。忌廉同芝士味重🧀 意大利飯上面鋪滿芝士碎🧀,配合埋蟹籽,口感豐富👍🏻《慢焗美國安格斯牛胸肋骨》🥩🍖 $298牛胸肋骨份量多,仲有配菜,包括蕃茄仔、粟米仔、焗薯、西蘭花等😋 安格斯牛胸肋骨肉質鮮嫩牛味濃厚🫶🏼《Fuji Shibazakura Festival 》🌁$118富士山形狀嘅甜品😍 抹茶 Tiramisu, 非常軟滑,芝士味重🤤 可以配合埋下面啲朱古力碎食!《Moomin World》🍄 $128打卡一流📸😆 好特別,好可愛嘅蘑菇造型😎 蘑菇係由白朱古力脆皮製成,入面係草莓同草莓醬餡

《阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士》$138

《煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯》🍝 $158

《慢焗美國安格斯牛胸肋骨》🥩🍖 $298

《Moomin World》🍄 $128
打卡一流📸😆 好特別,好可愛嘅蘑菇造型😎
蘑菇係由白朱古力脆皮製成,入面係草莓同草莓醬餡料,唔會好甜👍🏻 周圍仲有啲朱古力碎,好似泥土咁逼真🫶🏼

《Rose Latte》+$23 🌹
玫瑰味濃,配合埋濃厚嘅奶

《Tiramisu Coffee》+$28 ☕️
好巨型好大杯👍🏻甜度啱啱好!
  • 嚕嚕米 - 森の家
  • 富士芝櫻祭
‼️又同好友三個人去了位於灣仔的ULURU西餐咖啡店食飯,度過了一個愉快的時光。❤️❤️我們點了幾款菜式,其中最引人注目的是蜜汁焗雞中翼。這道菜的雞翼烤得香脆多汁,蜜汁的味道也恰到好處,非常美味!另外還有ULURU沙律,新鮮的蔬菜搭配特製的沙律醬,味道清新,很開胃。🥗😋值得一提的是黑松露野菌龍脷魚卷配龍蝦忌廉汁,龍蝦忌廉汁與嫩滑的龍脷魚卷和野菌的結合非常出色,口感豐富,令人驚喜!另外,ULURU特色卡邦尼Pizza也很吸引眼球。薄脆的餅底上滿滿的新鮮配料,口味層次豐富,色彩鮮豔。🍕😋不得不提嘅係ULURU嘅裝修,佢哋以黑白手繪圖設計,好有個獨特嘅風格!整間餐廳同埋咖啡店嘅氛圍都好輕鬆同埋舒適。而啲上菜嘅時候,見到啲色彩繽紛嘅菜式擺喺枱上,真係超靚仔!影相嘅話絕對係一流啊,可以滿足社交媒體的需求。🌈ULURU係一間真心值得推薦嘅餐廳!食物好味,環境又舒適~如果你鐘意西餐同埋有藝術氣息嘅咖啡店,ULURU絕對值得一試‼️

ULURU沙律
蜜汁焗雞中翼
黑松露野菌龍脷魚卷配龍蝦忌廉汁
ULURU特色卡邦尼Pizza
蜜汁焗雞中翼
黑松露野菌龍脷魚卷配龍蝦忌廉汁
ULURU特色卡邦尼Pizza
2023-05-15 70 浏览
餐廳黑白風格,充滿藝術氣息, 餐廳好大又舒適,到處都係打卡位! Dinner set 蘑菇湯好足料,有濃郁嘅磨菇而且好creamy, 配香脆嘅麵包不錯!🍞 蝦多士🦐蝦非常大條有一隻手掌嘅長度,係刺身,味道非常鮮甜! 自家製炸蝦餅芝士牛肉漢堡配薯條🍔牛肉同蝦餅都好大塊, 蝦餅非常厚身,牛肉嘅牛味香濃juicy!  漢堡夾有番茄同生菜,好高身! 薯條炸得金黃脆卜卜! 😍 士多啤梨焗豬肋排骨豬肋骨有兩塊,配薯條😍 豬肋骨唔會只係得骨,都有啖啖肉,而且好夠淋! 因為份量多,較適合同其他人一齊分享! 士多啤梨令排骨酸酸甜甜好惹咩! VIRGIN LYCHEE MOJITO荔枝味濃郁, 唔會太甜, 有青檸味同梳打,幾清新! Matcha latte抹茶有回甘, 好可愛嘅造形,有驚喜! 富士芝樱祭-丸久小山园抹茶Tiramisu賣相吸引,抹茶Tiramisu creamy 又好食😍 又睇得又食得👍🏻👍🏻👍🏻 ULURU 二次元立体梦幻蛋糕 -白蛋糕造型好有特色,好可愛! 牛油蛋糕好柔軟,有三層, cream唔會太多,士多啤梨好香好甜!

Dinner set

蝦多士🦐
蝦非常大條有一隻手掌嘅長度,係刺身,味道非常鮮甜!

自家製炸蝦餅芝士牛肉漢堡配薯條🍔

士多啤梨焗豬肋排骨

VIRGIN LYCHEE MOJITO
荔枝味濃郁, 唔會太甜, 有青檸味同梳打,幾清新!

Matcha latte
抹茶有回甘, 好可愛嘅造形,有驚喜!

富士芝樱祭-丸久小山园抹茶Tiramisu

ULURU 二次元立体梦幻蛋糕 -白

2023-05-14 104 浏览
呢間二次元餐廳上次黎完,今次一定訪主要麵因為環境佈置太夢幻,食物質素又夠高~🥢阿根廷赤蝦剌身配蕃茄沙沙多士蝦口感鮮嫩,色澤艷麗,充滿彈性,鮮甜爽口,蝦頭裡的蝦膏更是濃郁,配埋沙沙多士吸收滿蝦頭的濃汁~🥢白酒忌廉牛油紐西蘭半殼青口配蒜蓉包好濃郁的奶油忌廉味,青口鮮甜嫩滑,配埋芝士焗蒜蓉多士,好有層次感好正!🥢澳洲肉眼扒配紅酒燒汁肉眼扒肉質嫩滑又多汁,牛味濃郁~🧁嚕晒米-森の家極級靚的蛋糕甜品,是姆明的小屋,完全是一件藝術品一般的蛋糕。蛋糕分了兩層,是用朱窩力外殼做出菇的形狀,入面是棉滑的草莓乳酪,草莓醬和朱古力碎🎂二次元立體夢幻蛋糕一個非常立體的藝術品,配埋佢牆上的二次元牆畫,影相打卡好靚既甜品🍮,入面是士多啤梨醬蛋糕,忌廉幼滑,吃下去有五層蛋糕和士多啤梨,好看又好吃😋🥤ROSE TEA加入左士多啤梨🍓荔枝和玫瑰🌹茶,好香甜好清新🥤TIRAMISU COFFEETiramisu、朱古力醬和朱古力碎的咖啡,好奶香好棉,唔會太甜

🥢阿根廷赤蝦剌身配蕃茄沙沙多士

🥢白酒忌廉牛油紐西蘭半殼青口配蒜蓉包

🥢澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
肉眼扒肉質嫩滑又多汁,牛味濃郁~

🧁嚕晒米-森の家

🎂二次元立體夢幻蛋糕

🥤ROSE TEA
加入左士多啤梨🍓荔枝和玫瑰🌹茶,好香甜好清新

🥤TIRAMISU COFFEE
2023-05-11
  • 嚕嚕米-森の家
  • Tiramisu coffee
  • Uluru Rose Tea
2023-05-13 253 浏览
ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓🤍🖤帶你入到一個2D嘅世界🤍🖤呢間餐廳真係好特別😍😍佢嘅設計同裝修都好獨特~每個角落都好適合影相打卡✨餐廳以黑白色調為主~好簡潔大方🥰仲有好多舒服嘅梳化✨好啱慶祝生日或者打算同朋友傾偈敘舊😗1. Shrimp Focaccia ($138)前菜係生蝦多士😗味道幾好~蝦頭仲有好多膏,配埋洋蔥、蕃茄同黑松露醬,味道幾特別🥰💥評分:7.5/102. Scallop Risotto ($158)意大利飯粒粒分明😋海鮮味道鮮甜~仲有啲帶子同蘑菇仔,加上蟹子口感更加豐富🥰🥰我影咗好耐相都熱辣辣💥評分:8.5/103. Rib Bone ($298)呢個慢焗美國安格斯牛胸肋骨真係好出色😍😍😍超重牛味~咬落去好嫩好多汁🤤啲肉焗到好林~完全唔洗切 睇得出係用左好多時間整✨💥評分:8.5/104. 🖤Uluru 2D cake 🤍🍰 ($138)必叫😋✨呢個招牌蛋糕都好出色~奶油香濃~仲加咗好多士多啤梨醬 外型仲勁可愛🥰💥評分:8.5/105.Moonin World ($128)另一款菇型蛋糕🍄味道酸酸地😗有好多朱古力碎同白朱古力🍫不過個人中意2D個蛋
ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

🤍🖤帶你入到一個2D嘅世界🤍🖤

1. Shrimp Focaccia ($138)

💥評分:7.5/10

2. Scallop Risotto ($158)

💥評分:8.5/10

3. Rib Bone ($298)

💥評分:8.5/10

4. 🖤Uluru 2D cake 🤍🍰 ($138)

💥評分:8.5/10

5.Moonin World ($128)
另一款菇型蛋糕🍄味道酸酸地😗有好多朱古力碎同白朱古力🍫不過個人中意2D個蛋糕多啲

💥評分:7/10

💥總性價比:8/10
👍🏻餐廳唔止周圍都係好特別嘅打卡位🤤食物甜品都好出色🖤🤍生日來啱哂🍰真係值得一試👍🏻
  • Uluru Rose Tea
2023-05-13 174 浏览
🪞 黑白童話國度魔鏡餐廳🪞魔鏡,魔鏡,邊個最靚 ? 一間小編十分喜愛的餐廳。整間餐廳以黑白設計元素作主調,到處充滿打卡位,當客人甫進台內,已被步往餐廳必經的樓梯所吸引,牆上畫滿每一個角落黑白手繪壁畫,每踏上一級,都仿如步往黑白童話故事書,讓人充滿新鮮感。🍅 蕃茄湯 • 餐包 (主餐加配價$18)是日餐湯是番茄湯,微微的酸度開胃清新,餐包外層香脆,入口鬆軟。🦐 阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士 $138作為頭盤是吸睛度高的黑松露阿根廷剌身紅蝦配蕃茄沙沙多士。兩大隻紅蝦配上酥脆多士,加上食用花作配襯,擺盤盡顯心思,仿如藝術品一樣。紅蝦刺身入口豐腴飽滿,以黑松露配以清新的洋蔥和番茄粒粒,增強味道層次,是一道亮眼又美味的前菜。🦀 酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 $148軟殼蟹炸得金黃香脆,香噴噴的,口感酥脆。 意大利飯軟硬適中,忌廉汁濃郁香滑,有有蘑菇和露筍,整體味道濃稠好吃。🥩 特色燒肉拼盤(肉眼、豬柳、雞扒、香草腸)$338肉肉子朋友一定會喜歡,拼盤實在是超級豐富… 澳洲肉眼扒肉味香濃,鬆軟多汁。雞扒、豬扒和香草腸烤得香味滿溢,配上新鮮沙律菜,份量十足,叫人滿足。🍰 ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $
🪞 黑白童話國度魔鏡餐廳

🍅 蕃茄湯 • 餐包 (主餐加配價$18)

🦐 阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士 $138

🦀 酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 $148

🥩 特色燒肉拼盤(肉眼、豬柳、雞扒、香草腸)$338

🍰 ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138
每一個ULURU 二次元立體蛋糕都是超夢幻的,因為每顆士多啤梨的表情和蛋糕外圍所勾畫的圖案都不同,外層以白色忌廉加朱古力醬勾畫出可愛圖案及線條,內層是士多啤梨蛋糕,絕對是打卡精選。味道方面,微甜口感,加上綿密而幼滑的忌廉正是小編所愛,酸酸甜甜的草莓果醬蛋糕,甜而不膩,吃著每一口都充滿幸福感。視覺與味覺結合的二次元立體蛋糕真的是超治療喔 !

🍄 嚕嚕米 – 森の家
小編原本想為大家再次介紹富士山甜品的,但朋友說到童話故事中有白雪公主、有黑魔后,好像也有毒蘑菇出現的呢 ! 為配合場境,我們點小蘑菇造型的甜品吧 ! 這是餐廳另一款招牌造型甜品,鮮紅色蘑菇造型的甜品,就像剛剛在森林中採摘回來一樣,賣相吸睛,充滿打卡度。蘑菇外殼是白朱古力脆皮,外層是草莓乳酪、草莓果茸及慕絲蛋糕,再以朱古力曲奇碎裝飾成泥土,配以食用花、紅桑子及藍莓,呈現出森系感覺,味道同樣酸酸甜甜,這款甜品酸度會比二次元立體蛋糕強,相對清新度亦較高,兩款都是值得一試的單品呢 !

🌹 Uluru Rose Tea - Cold (主餐加配價$28)
🌹 Rose Sangria- Cold $78
2杯玫瑰特飲都是店內的招牌,唯美感滿滿,兩杯分別在於有酒精及無酒精,小編喝的是無酒精的玫瑰花茶,飲品有一朵玫瑰花及一枝香草作裝飾,杯邊亦掛滿玫瑰花碎,入口微甜,散發出清幽花香。

🔸小總結:
餐廳境簡潔闊落,視覺效果強烈,店內會播放著宮崎駿的純音樂,客人會倍感輕鬆。餐廳內可任意拍照打卡,小仙女們能盡情在黑白遊樂園裡吃喝玩樂。個人最喜歡餐廳近門口位置,設有魔鏡和梳妝椅,簡約線條的壁畫佈置,讓客人充滿童趣。餐廳重視視覺與味覺的結合,配搭出高質具創意的餐點,誠意推薦大家一試。

👅 味道:4.9/5
🌐地址: 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
🐮 #cowing吃在灣仔
2023-05-10
2023-05-10 81 浏览
今次呢間餐廳係朋友搵,餐廳都好好打卡嘅,黑白色為主,白色牆身畫咗黑色圖案,近門口嘅坐位就少D,再行入少少就大D,我哋無訂位所以staff安排我哋坐入面,但可能容納嘅人數多過出面好多,變咗好嘈,如果再去,我會訂位要求坐出面,反而仲靜。講食物啦❤️香煎美國西冷牛扒芥末籽汁🥩晏晝想鋸吓扒,就叫咗呢個,又OK喎,唔靭,juicy,除咗本身唔食嘅車厘茄,成碟掃晒🤤跟餐仲有餐包🍞蘑菇湯🍄同飲品,叫咗個熱朱古力☕️,嚟到我都笑咗一吓,好簡單嘅幾筆,就有個得意公仔樣,好開心。呢餐唔貴,每人200蚊唔洗落樓,地點都方便,地鐵站一出5分鐘左右就到,book嚟開party都唔錯呀🥰

講食物啦❤️
香煎美國西冷牛扒芥末籽汁🥩

2023-05-09 83 浏览
灣仔最愛❤️數一數二,一定係黑白🖤🤍餐廳🍴——Uluru🖤🤍今次慶祝4 月生日🎂,又來打卡食好西,更特登襯曬黑白配,唸著影相📸️影靚D。呢度的裝潢令每一位第一次來的食客驚嘆❗️因為全部都係一手一筆繪畫✍️出來的,也令熟客有溫馨感覺,因為餐廳🍴服務態度的確賓至如歸。必食菜式推介:1. 是日餐湯🥣(今天是番茄🍅湯,開胃🤤)2. 前菜:阿根廷紅蝦刺身配義大利🇮🇹香草🌿包(擺盤靚到不得了,紅蝦刺身超新鮮,必食推介)3. 主食:羊排大蝦配新薯紅酒🍷燒汁 (羊排完全💯高質,愛吃羊一定要試)自家製炸蝦餅芝士🧀️牛肉漢堡🍔配薯條(第一次試好香脆自家製炸蝦餅,牛肉入味彈牙漢堡🍔,薯條大大條,漢堡🍔愛好者這次餐更加必食)4. 蛋糕甜品:(超級出色的甜品🍮🍰)魯魯米——森之家(蘑菇🍄蛋糕,有陷真係好surprise , 必食之一)Uluru 2 D cake (二次元立體夢幻蛋糕🍰,外層的牛奶🥛cream香濃到不得了,招牌蛋糕必食)5. 特色飲品:Lavender dream (招牌超香醇薰衣草)Tiramisu coffee(超靚圖案可以打卡,咖啡香濃,愛喝咖啡不要錯過)Uluru 絕對係有賣相又有實力的餐廳🍴,喜
必食菜式推介:
1. 是日餐湯🥣(今天是番茄🍅湯,開胃🤤)
3. 主食:
自家製炸蝦餅芝士🧀️牛肉漢堡🍔配薯條
4. 蛋糕甜品:(超級出色的甜品🍮🍰)
5. 特色飲品:
Lavender dream (招牌超香醇薰衣草)
Uluru 絕對係有賣相又有實力的餐廳🍴,喜歡打卡食好西,一定要來試下。
2023-04-26
2023-05-09 70 浏览
環境好特別,漫畫風黑白主題,坐得舒服,食物份量多,女仔可能食唔晒,可以share,飲品都好靚😉,甜品必叫‼️一定要打卡,除左靚仲好食,下次一定會試埋另一款😋