2025-08-19
最近放工之後,想同朋友搵個地方慢慢傾下計,就諗起荃灣廣場嘅 「ufufu cafe」。呢間係源自日本佐賀既咖啡品牌,主打西日式料理,裝潢係暖暖既日式木系風,仲有開放式廚房,食野同時都可以見到師傅煮野既情景🍳,店內到處擺滿日式盆景,感覺好療癒,好有日本小鎮既味道🌿。 .🍔 醬油燒雞腿漢堡 $88一上枱已經聞到陣陣香味🤤,漢堡包面頭鬆軟,咬開仲感覺到內面煎香左,帶少少脆口。夾住既醬油燒雞腿鹹香味岩岩好,雞肉嫩滑到不得了🥰,仲配埋清新既車瓜、生菜同蕃茄,口感層次好豐富,食落非常滿足。 .🍕 番茄羅勒薄餅 $118批底厚薄岩岩好,咬落去吾會太硬又有少少煙韌口感🫶。上面舖滿厚厚既芝士,仲有拉絲效果,芝士控一定會好開心🧀!番茄既酸香加埋羅勒既清香,啖啖都好清新又吾膩口。 .🍑 山梨県白桃芭菲 $148 (期間限定✨) 呢款一定要推!山梨縣既白桃向來出名,口感細緻又多汁😋,餐廳入面用高杯裝,一上枱已經感覺好精緻好想影相📸。頂層係原隻白桃切成一塊塊,仲配埋食用花做裝飾🌸。白桃下面係一層層滑滑既cream,四周圍仲有藍莓同啫喱,咬落去既白桃清甜多汁,帶少少輕脆感,真係每一啖都好幸福💗。
🍔 醬油燒雞腿漢堡 $88
🍕 番茄羅勒薄餅 $118
🍑 山梨県白桃芭菲 $148 (期間限定✨)