2005-07-28
07/14/2005 20:30今晚約了細妹同老媽吃飯,地點老媽子話事,勢估唔到一向都鍾意食中菜o既佢竟然會話去UCC..........呢間都好耐冇去過,原因一來價錢略貴,二來質素有下降趨勢,不過老媽請食當然仆到去啦~晚上八時多去到還要等位,這裡位於海港城環境不錯坐著卡位亦舒服,除了食飯外亦是傾計的好地方。三個人叫左三個main course,兩個跟餐,跟餐有自助沙律同餐飲。三個main course分別係咖哩豬扒飯,鮮蝦帶子意粉同芝士海鮮焗飯。先講沙律吧,材料以蔬果為主,其他有薯蓉同吞拿魚,可能同refill得快關係,全部都很新鮮。Main course方面,芝士焗海鮮飯冇試過,不過賣相唔錯,應該幾重芝士味。鮮蝦帶子意粉賣相奇差,套用細妹一句話"好似跌左落地下執番上碟"咁。味道方面普通,蕃茄味唔夠濃,蝦同帶子都幾新鮮,不過太細隻了。咖哩豬扒飯令我失望,不是質素的問題,因為我一心以為會是吉列豬扒,可惜送上來的只是普通煎豬扒,即係有骨果款。味道方面不錯,偏甜的日本咖哩與重香料的印度咖哩比較下別有風味,不嗜辣者亦可一嚐,豬扒肉質略韌唔夠鬆化。這裡的炭燒咖啡相當出色,不過晚餐少飲,餐飲要了
這裡的炭燒咖啡相當出色,不過晚餐少飲,餐飲要了凍檬茶,原來茶也是不錯的,有少少澀但茶味濃。
埋單二百幾。