2010-01-24 22 浏览
今晚4大2細去食,叫咗蒜茸包X6條....好食,夠香,又唔會好乾,配咖哩汁好正越式薄餅X2塊....OK,都係用來配咖哩汁好食黃咖哩牛肉....只係一般,因為D牛肉一D口感都無,又無咩肉味,不過咖哩汁就OK,好彩有叫蒜茸包同越式薄餅!!芒果炒飯....好奇怪,炒飯帶有甜味,後來謎團終於解開,因為我食咗一啖有舊糖未熔炒粉(唔記得叫咩炒粉).....都係一般啦,但係都係甜甜地架喎三文魚壽司X10.....三文魚唔算肥美,最攪鬼係D米甜嘅,真係好怪三文魚手卷X1....同壽司一樣蟹柳手卷X1....呢件係個小朋友食,不過可想而知D米都係甜甜地加州反卷X6件....呢個我無食過,不過都係果句,佢地話D米甜甜地有D怪玉子卷X6....完全無祈望啦,又係甜嘅甜蕃薯天婦羅....呢樣最詭異,上面樣樣唔應該甜嘅就甜,但係甜蕃薯就唔甜,係咪玩野羊架X1....呢件係OK架,不過唔可以食太生嘅就要叫佢整熟少少!講真,野食就一般過一般,不過價錢算OK啦,我地今晚食咗$496,不過就無咩意欲會再食,因為食唔慣樣樣都係甜椰椰....
今晚4大2細去食,

玉子卷X6....完全無祈望啦,又係甜嘅

2010-01-23
2009-12-14
三文魚刺身好好味
有少少"鞋", 但味道ok
肉碎好好味
豬頸肉超正啦
蒜蓉包好味, 一定要食
尼個唔記得咩麵, 麻麻地囉
有少少"蘇"味
2009-11-09 7 浏览
琴日一家人去荃灣悅來酒店探一個係星加坡過離玩嘅親戚,係酒店商場見到間餐廳幾特別就入去試下,初時係著就腳都唔抱期望,我地order咗個刺身併盤,一個大蝦天婦羅同手打蝦餅做頭盤,D刺身勁新鮮,尤其是三文魚,大大件又非常鮮甜,我地都忍唔著叫多兩份,天婦羅都唔錯,而手打蝦餅就好彈牙同好香蝦味,主菜叫左個黃咖喱炒蟹加四件蒜茸包,原來蒜茸包點咖喱蟹汁係咁好食嘅,真正絕配,親戚重話好食過佢地個便D咖喱添,其間見到D好似泰國人係廚房出入,唔怪得咁正宗啦!最後佢地送左幾粒甜品比我地,雖然少D(一人得一粒)但係又幾好味.

2009-11-08
  • 黃咖喱炒蟹
2009-05-17 14 浏览
之前同公司 d 同事去左荃灣打羽毛球,打完之後,就黎左悅來坊商場呢間 TV at 30 食晚餐。起初見餐廳入面冇乜人,仲以為佢 d 野唔多掂,不過因為懶得再行,先至入去做「白老鼠」。坐低後就開始叫野食,可能因為客比較少既關係,個侍應係咁同我地吹水~~傾左一陣後,最後就叫左以下既食物~~~蒜蓉包好好食,外脆內軟,加上個樣又好有特色,正!三文魚手卷絕不欺場,由前至底都有三文魚,唔似得某 d cheap cheap 日本餐廳咁,淨係得面果丁屎咁大塊既三文魚黎呃錢~~ 海南雞,好厚好大件!但最衰係佢仲見血...........唉~泰式炒菜唔係話唔好食,但天下「炒菜」一樣款........咁同日式、中式、粵式有乜分別.........泰式牛肉炒河...............同上面一樣,同其他「式」冇乜分別............蟹子炒飯!正!啖啖都有爆蟹子既感覺!椰汁糕,味道唔錯,但唔係用葉包住就比較失色少少。生果涼粉 & 西米,正正常常,唔多有特別~~

傾左一陣後,最後就叫左以下既食物~~~

蒜蓉包好好食,外脆內軟,加上個樣又好有特色,正!

蟹子炒飯!正!啖啖都有爆蟹子既感覺!

椰汁糕,味道唔錯,但唔係用葉包住就比較失色少少。

生果涼粉 & 西米,正正常常,唔多有特別~~
2008-04-23
2009-02-07 4 浏览
6/2/2009 (星期四)今日 Lunch 同同事一齊去呢間餐廳食飯,平時都間中有嚟幫親呢間餐廳,因為佢地點就腳,交通方便,係悅來酒店地下,門口就有的士站,而且環境唔錯都幾好坐,侍應的服務都幾好。Lunch set 價錢合理,由$29-$46 (要收加一),款式幾多,有泰式及日式食物供應,亦有日式便當,包飲品一杯,凍飲唔須要好似茶餐廳另外加錢,如果想飲特飲(珍多冰、三色冰、咸檸蜜糖梳打….)就比多$5啦。我叫咗一個泰式海鮮泡飯($30),可揀清湯底或冬蔭公湯底,我唔食得辣,所以揀咗清湯底。我嘅例牌係凍檸茶少冰少甜,不過好耐無飲過咸檸蜜糖梳打,所以揀咗佢。海鮮泡飯都幾多料,有兩隻青口,仲有尤魚同蝦仁,清湯底幾好飲,不過味精多,番到公司猛咁飲水,泡飯都幾好食,我唔鍾意食軟飯,呢間餐廳的泡飯軟硬適中,幾啱我口味。咸檸蜜糖梳打就有D令人失望,飲落好似咸檸七好飲D,而且只係得半個檸檬,個檸檬仲好袖珍,好似泰國青檸咁細個,唔係花旗國嘅新奇士檸檬。
6/2/2009 (星期四)

咸檸蜜糖梳打就有D令人失望
2008-12-16 5 浏览
返完教會有一段空檔時間, 未能跟大伙兒去飲茶, 故只好獨個兒尋食.以前的八佰伴全面裝修了以後都好少去, 只去過一次Fat Angelos, 今次步入TV30全因佢個格局好似幾適合一個人食飯, 而且lunch set價錢都頗公道呢!餐牌的選擇很有趣, 一係泰式, 一係日式, 門口display明明放住個便當, 裡面又放泰式的擺設, 是positioning不夠清淅, 還是想做大路生意?選了至愛的鰻魚拉麵, 完全跟正宗拉不上關係, 超港式, 港式的湯底, 冇溏心蛋, 頹頹的"6"了個拉麵, 撻兩塊鰻魚, ok交貨........幸好鰻魚是至愛, 厚厚地加埋d燒汁, 都唔會差得去邊ge, 但不用再來了.

鰻魚拉麵
2008-09-09 9 浏览
summer holiday黎左幾次好鍾意坐面.個feel幾好.可以smoking不過d音樂太大聲喇今次食左:手打蝦餅(呢個真系好好味.好彈牙)咖哩蟹(OK啦)咩知咩咩薄餅(太油了.下次咪攪)炒通菜(好硬.吾知點解有腥味lor)blueberry cheese cake(賣相幾好.ok啦)服務員好nice.笑容好好.好細心.會問下你d野好吾好食.同你傾計甘.同埋黎左1~2次就認得你不過埋單收錢果個肥婆好冇禮儀.多謝晒都冇.好似好趕甘
summer holiday黎左幾次
好鍾意坐面.個feel幾好.可以smoking
不過d音樂太大聲喇
今次食左:
手打蝦餅(呢個真系好好味.好彈牙)
咖哩蟹(OK啦)
咩知咩咩薄餅(太油了.下次咪攪)
炒通菜(好硬.吾知點解有腥味lor)
服務員好nice.笑容好好.好細心.會問下你d野好吾好食.
同你傾計甘.同埋黎左1~2次就認得你
不過埋單收錢果個肥婆好冇禮儀.多謝晒都冇.好似好趕甘

2008-09-07 1 浏览
忘記帶相機,就用新買的500萬像數手機來拍,總覺得效果不是太理想。鳥 at 29,原本標榜是做泰國菜,後來改吓改吓,家陣越南菜又做,甚至日本定食都有,餐廳裡面還播放著英文歌,好聽d叫做新派fusion,難聽一句就係做到不倫不類。不過,價錢唔會太貴,當是食快餐咁都好。是日就一行四人來食飯餐,瞄瞄餐牌後拿定主意叫幾個菜大家share食。來一客燒豬頸肉、濕炒海鮮河、香芒蟹肉炒飯及馬拉棧通菜。服務員後來話沒有芒果,問介唔介意不要芒果,多給一些蟹肉。經商議後,決定照殺。馬拉棧通菜,蒜茸、椒絲、薑絲唔少,通菜炒得好香,又夠青綠,色水配搭甚好,而且十分野味;燒豬頸肉,唔會過份乾身,也不是太韌,咬落肉質其實好爽口,而邊有小小脆,再點上醬料,也是出色。蟹肉炒飯也不算差,起碼蟹肉夠多又大粒,口感不錯。飯本身炒得幾乾身,不會油淋淋咁。最後的濕炒海鮮河,有魷魚、蝦、青口等,濕炒比較開胃,汁也好有味,魷魚爽口而不硬,大家都幾滿意。服務員話頭醒尾,值得一讚!

服務員話頭醒尾,值得一讚!
2008-08-24 21 浏览
很久也沒有到荃灣逛逛,今次適逢在附近打保齡球, 又有荃灣的居民帶路,所以就到悅來坊吃晚飯.原來想到3樓的金田日本料理進餐,可是人太多, 不知等位等到何時,於是就轉到地下的"鳥 at 29"去.現在的"鳥 at 29"好像不再主攻日本料理,反而它改了名字為"西泰日創意餐廳",顧名思義, 它有日本菜, 又有西餐, 更有泰國菜.最後, 我們大部分人都叫了醬汁豬軟骨拉麵,還叫了蒜茸飽和泰式串燒讓大家分享.首先上菜的是蒜茸飽, 我們都很滿意.蒜味濃厚, 飽也烘得軟綿綿, 比Pizza Hut的好吃.之後醬汁豬軟骨拉麵也來了,可是我覺得這個拉麵毫無特色,豬軟骨不是軟稔稔的, 湯底也熬得不夠濃.一會兒後, 串燒也到來了, 有豬肉, 牛肉和雞肉串燒.跟那拉麵相似, 串燒醬汁不夠濃,而肉質也不夠軟, 要花點力氣才能咬開.我都差不多感到飽了, 但女生們還想叫些甜品.我們叫了焦糖燉蛋和芒果糯米飯.一如所料, 甜品水準平平,焦糖燉蛋味道尚可, 但焦糖略嫌太少.至於芒果糯米飯, 芒果很可惜是酸的, 大家立刻對它的印象打了折扣. 總括而言, 我不可以說它的菜難吃,但是我覺得水準一般,雖然名叫"創意餐廳", 但我從
很久也沒有到荃灣逛逛,
今次適逢在附近打保齡球, 又有荃灣的居民帶路,
所以就到悅來坊吃晚飯.

原來想到3樓的金田日本料理進餐,
可是人太多, 不知等位等到何時,
於是就轉到地下的"鳥 at 29"去.

現在的"鳥 at 29"好像不再主攻日本料理,
反而它改了名字為"西泰日創意餐廳",
顧名思義, 它有日本菜, 又有西餐, 更有泰國菜.
最後, 我們大部分人都叫了醬汁豬軟骨拉麵,
還叫了蒜茸飽和泰式串燒讓大家分享.

首先上菜的是蒜茸飽, 我們都很滿意.
蒜味濃厚, 飽也烘得軟綿綿, 比Pizza Hut的好吃.
之後醬汁豬軟骨拉麵也來了,
可是我覺得這個拉麵毫無特色,
豬軟骨不是軟稔稔的, 湯底也熬得不夠濃.
一會兒後, 串燒也到來了, 有豬肉, 牛肉和雞肉串燒.
跟那拉麵相似, 串燒醬汁不夠濃,
而肉質也不夠軟, 要花點力氣才能咬開.

我都差不多感到飽了, 但女生們還想叫些甜品.
我們叫了焦糖燉蛋和芒果糯米飯.
一如所料, 甜品水準平平,
焦糖燉蛋味道尚可, 但焦糖略嫌太少.

總括而言, 我不可以說它的菜難吃,
但是我覺得水準一般,
雖然名叫"創意餐廳", 但我從菜式中看不見任何創意,
我肯定不會特別重來這餐廳.

看過OpenRice的食評, 有點後悔不堅持在金田等位.
2008-08-14 2 浏览
我覺得食嘢最緊要食我舒服~食得開心!!呢度啲泰國嘢食正宗好味~最緊要既係侍應啲服務夠warm~有班青春靚女侍應~~好笑容!舒服!仲有個手腳夠快,又有禮貌既男侍應~每次去等位,都有佢幫手!實在抵讚!
我覺得食嘢最緊要食我舒服~食得開心!!
呢度啲泰國嘢食正宗好味~
最緊要既係侍應啲服務夠warm~
有班青春靚女侍應~~好笑容!舒服!
  • 手打蝦餅
  • 契媽有功
  • 蝦醬炒飯
2008-08-13 5 浏览
星期日原本係同男友同埋伯母一齊去大窩口食野....行行下..入到lee個panda商場...見到一間有泰菜feel但係冇咩人等位嘅餐廳我地行去睇一睇menu就入左去喇~ 發現係一間有泰, 日, 西餐食嘅餐廳,好多選擇,亦有不同甜品供應。服務ok...但人手不足....我地坐係corner位...經常要等一段時間先有人行過....一行3人...叫左五個餸同麵加白飯一個海車雞半隻($78), 燒豬頸肉沙律, 馬拉盞炒通菜, 炸雞軟骨, 忌廉蜆肉天使麵海車雞半隻 - 無味雞,一啲都唔香,亦無去骨, 但個汁做得幾像泰國吃到的...(但在泰國..此汁不是for海南雞的....)燒豬頸肉沙律 - 好味~燒得夠香口...但唔會太脆~汁做得同係泰國食到嘅豬頸肉有9成像,但佢地將汁同豬頸肉混了一齊,不能吃辣的伯母吃不到了....應該分開上會好一些...馬拉盞炒通菜 - 普通, 無乜香味....炸雞軟骨 - 普通忌廉蜆肉天使麵 - 天使麵ok,唔會太soft,有口感, 汁夠'杰'但味不夠香無叫飲品,埋單連加一共$303.00好似好貴..但係以我地食左嘅野黎講就一啲都唔貴,不過下次食,會選擇番泰菜or試下日
一行3人...叫左五個餸同麵加白飯一個
馬拉盞炒通菜 - 普通, 無乜香味....
炸雞軟骨 - 普通

無叫飲品,埋單連加一共$303.00
好似好貴..但係以我地食左嘅野黎講就一啲都唔貴,不過下次食,會選擇番泰菜or試下日本野(但見到拉麵要60蚊一個...)~甜品今次無試到..下次試下....
可以一試的餐廳.
  • 燒豬頸肉沙律
2008-08-04 12 浏览
(2/8/08)平時行過此餐,也覺得它油煙味勁,無好感。估唔到這晚與老爺、奶奶,特破性地,去這「特色」餐廳食晚飯。亦估唔到那些o靚仔侍應都幾有禮貌&好services。先來越南薄餅(兩塊)極似中式咸煎餅脹bob bob,不過义一拮,一陣風咁,便”謝”了,成印度薄餅feel,不過我都係鐘意印度式咯!有口感d。南瓜蓉三文魚天使麵,奶油汁遠遠over 左敷衍的南瓜蓉,好失望,唯獨麵質合格。馬拉盞炒通菜,不錯、冶味。燒乳鴿 和 燒立魚,需久等,果然是即燒。其實我不太”好”燒物,不過這裡的都ok香。而條魚,侍應說是生猛魚o黎添~可惜下鹽過多,而且立魚過火,好”鞋”口。

南瓜蓉三文魚天使麵
燒立魚:魚鰭豎起,生猛!
今次係我第三次黎幫襯.蒜容包-都幾脆幾大件,可惜蒜容不夠多.(算ok)炸蝦天婦羅-炸粉不算正宗,但勝在熱辣辣,蝦都算大隻.(一般)蜆肉忌廉天使麵-蜆夠多隻大隻,忌廉汁夠濃,天使麵好味.(好味)冬菇&茄子串燒-沒特別.(一般)豬頸肉串燒-必食(好味)*但$24/串,貴左d.
今次係我第三次黎幫襯.
蒜容包-都幾脆幾大件,可惜蒜容不夠多.(算ok)
冬菇&茄子串燒-沒特別.(一般)
豬頸肉串燒-必食(好味)*但$24/串,貴左d.
  • 豬頸肉串燒
2008-07-19 5 浏览
1. 泰式併盤通常呢d野都係例牌,冇咩特別囉真係2. 泰式鳳爪本人呢一晚唔係太想食,冇食到..哈3. 海南雞原來冇油飯配既! 唔得,完全冇雞味,仲衰過茶餐廳4. 菠羅海鮮炒飯都係唔夠味,好啖口5. 蝦醬炒通菜ok喇6. 炸雞軟骨脆口,唔會淨係食到d粉7. 芒果冰,唔錯,真係用芒果打出黎,$25,唔係打死佢味道一般,朋友相聚,食物都是其次喇,服務ok, d 侍應仲成日搭訕
1. 泰式併盤
通常呢d野都係例牌,冇咩特別囉真係
2. 泰式鳳爪
本人呢一晚唔係太想食,冇食到..哈
3. 海南雞
原來冇油飯配既! 唔得,完全冇雞味,仲衰過茶餐廳
4. 菠羅海鮮炒飯
都係唔夠味,好啖口
5. 蝦醬炒通菜
ok喇
6. 炸雞軟骨
脆口,唔會淨係食到d粉
7. 芒果冰,唔錯,真係用芒果打出黎,$25,唔係打死佢

2008-05-18 6 浏览
去過這間食幾次 lunch,初期的上菜時間實在太慢了,試過差 d 點飲嘢都飲唔忉,但個豬肉丸湯河加冬蔭公很好味,於是都間中去下。上菜時間進步了,如果可以再快 d 就更好。依然首推佢丸類的河粉,尤其是冬蔭公湯底,超正又夾,佢他飯都 ok,但飲品就差 d,龍眼冰、梳打都偏甜,還是最穩陣是凍檸茶。環境都唔错,侍應態度都幾好,值得試試。
上菜時間進步了,如果可以再快 d 就更好。
環境都唔错,侍應態度都幾好,值得試試。