2019-05-15 5859 浏览
食物❤️❤️❤️❤️食物質素來講,去得米之蓮都唔會太差,所以可以嘅,但係我啱啱先醒起原來冇寫食評,已經過咗兩個月,唔太記得每樣食物嘅細節,不過印象唔深刻,應該每樣味道中等。份量❤️❤️套餐嘅菜式種類比較少,份量都好少,未試過幫襯米之蓮餐廳覺得唔夠飽。服務❤️以五星級酒店來講,服務都算幾差,之前幫襯過米之蓮二星同埋三星餐廳唔係酒店,佢哋會有侍應生喺附近睇住你有冇需要,而唔會要你每次飲到底都冇人理你,要自己叫佢過嚟加水。價錢❤️兩個人叫咗套餐,埋單好似4500-4800百幾蚊左右,唔太記得實數。環境❤️❤️❤️❤️❤️ 環境好靚因為係102樓望落去成個維港睇晒。總括嚟講,我會寧願幫襯返米芝蓮三星餐廳,因為服務好啲價錢仲再合理啲,亦都坐得好舒服,純粹冇佢咁大個海景。
食物❤️❤️❤️❤️

份量❤️❤️

服務❤️

價錢❤️

環境❤️❤️❤️❤️❤️
環境好靚因為係102樓望落去成個維港睇晒。

餐包
扇貝耶路撒冷朝鮮薊黑松露
鱸魚海鮮汁芹菜
杏仁意大利沙冰野草莓醬
意大利芝士蛋糕
由於一行10人包了一間房景觀睇哂成個維港,無得輸有專人服侍落order,每度菜詳細介紹服務都滿分💯食物質素有少少失望,可能期望太高但食物都有中上水平主菜牛,魚,羊任揀一款適合所有人,主菜要俾讚只係甜品同前菜唔夠特式,很一般但整體氣氛都算極佳,下次可再來
由於一行10人
包了一間房

景觀睇哂成個維港,無得輸
有專人服侍落order,每度菜詳細介紹
服務都滿分💯
食物質素有少少失望,可能期望太高
但食物都有中上水平
主菜牛,魚,羊任揀一款
適合所有人,主菜要俾讚

只係甜品同前菜唔夠特式,很一般

但整體氣氛都算極佳,下次可再來
2018-09-15
  • Homemade fusilli
  • chicken tomato sauce and provolone cheese
繼上次在IFC某餐廳吃過令我們大感失望的afternoon tea後,閨蜜們繼續尋覓好食又好坐既high tea餐廳,今次特地選了Tosca為我慶生😊因提早兩星期訂座,當天我們獲安排一個靠窗的角落,ICC 102/F居高臨下景觀非常開揚,讓我們飽覽維港海景,心曠神怡之餘在角落位置亦令我們可以盡情聊天唔怕嘈到旁人我們一行4人點選了兩份Afternoon Tea Set ($688 for two) — savory 共4款、sweet共6款、茶品是來自新加坡的Tea WG 從芸芸眾多茶品中,我選了「Number 12 Tea」— 成品的茶味香濃深沉,帶琥珀色澤的黑茶茶湯入口纖細滑順、過喉雄渾溫暖,悠長的餘韻與甜點甚為相宜主角上場,傳統的英式三層架令人賞心悅目,每款點心賣相精緻漂亮,影相都影左好耐🤣咸點中最愛Scottish Smoked Salmon Rose,中間的dill cream可謂神來之筆,大大提升了野生煙三文魚的鮮味、中間的三文魚子則中和了dill cream的膩,整體配合得很好甜點中最愛的是Plain and Raisin Scones,鬆餅新鮮出爐溫熱鬆軟,用手指就能輕易

Number 12  Tea

Afternoon  Tea  Set

Scottish  smoked  salmon  rose  with  dill  cream  blinis

甜點中最愛的是Plain and Raisin Scones,鬆餅新鮮出爐溫熱鬆軟,用手指就能輕易撥開,無須使用餐刀。先塗上果醬,再輕輕抹上質感幼滑的clotted cream,口感外酥內軟,洋溢著陣陣濃濃奶香😊
Raisin  Scone  with  jam  and  clotted  cream

其他甜點如Raspberry Pave Breton和 Blackcurrant & Chestnut Tart都美味精緻

雖然Afternoon Tea Set價值不斐,但偶爾能與閨蜜一齊享受悠閒也不錯👧🏻👧🏻
Number 12  Tea
Afternoon  Tea  Set
  • Afternoon  Tea  set
2019-03-22 2336 浏览
令人難忘的一餐飯以前日本老闆時時帶我地食好野呢餐都係佢帶我地黎個view 咁靚,環境又特別同情人去的話會開心好多不過係呢度睇靚view真係要睇緣份美道、賣相,都係好不過無一樣美食令我有印象P.S. 呢度食飯要講英文
令人難忘的一餐飯

以前日本老闆時時帶我地食好野
呢餐都係佢帶我地黎
個view 咁靚,環境又特別
同情人去的話會開心好多
不過係呢度睇靚view真係要睇緣份

美道、賣相,都係好
不過無一樣美食令我有印象

P.S. 呢度食飯要講英文
2015-06-30
2019-03-17 1825 浏览
今週與意大利有緣,繼 Cucina 的花式意大利薄餅世界冠軍表演,昨晚又來到全港最高的意大利餐廳的一星 Tosca,享受由新總監 Angelo Agliano 主理、滿有西西里風情的 “Mediterranean Bliss” Media Dinner,加上人人有份的大家抽獎環節,每個人都盡興而歸! 說起來,在 Tosca 吃過午餐及下午茶,晚市到訪卻是第一次,原來環境比日間更美更夢幻,正是酒不醉人自醉;加上全晚豐富的意大利美酒,絕對是美好醉人的一晚。 抵達後先有來自意大利的 Bellavista Alma Franciacorta Gran Cuvée Brut,一款帶白花及果香的氣泡酒,配上場內超好吃的火腿捲條、芝士多士、鱈魚小吃等,我花了好大的意志力才能讓自己停下來的! 開始晚餐前,先由酒店 GM 致詞介紹來自意大利西西里的 Chef Angelo Agliano(右);真人比上鏡更加英俊不凡的他,行廚超過廿年,曾任三星 L'Atelier de Joël Robuchon 行政主廚,經驗豐富,這晚為大家準備的四道菜晚宴也甚有驚喜。 這晚除了重見很多熟悉的臉孔,聊得聚得很開

這晚除了重見很多熟悉的臉孔,聊得聚得很開心,眼睛也實在大飽眼福:團險對場地佈置十分用心,黃白玫瑰之間,還有巨大清香的西西里檸檬,未開餐已經帶來陣陣西西里氣息~

吃過高水準的麵包配優質橄欖油後,第一道菜【 Crudo di Capesante 西西里式生扇貝.魚子醬】很快也上檯了。來自北海道的帶子切片後,嫩甜依然,配上鹹鮮魚子醬以及西西里調味料,味道鮮美豐富,令人忍不住一點不剩的吃光!

意大利紅蝦被譽為是世界上最好吃的蝦,接著我們也品嚐了【Risotto ai Gamberi Rossi 西西里紅蝦意大利飯.法蔥】。這晚的意大利飯米骨比早一晚吃的更明顯,加上鮮濃的紅蝦醬汁,鮮美不得了;當然甜蝦本是也是超好吃的~

這晚四道菜都有 Wine-pairing,全是來自意大利西西里的佳釀,但最值得介紹是第三款 Tasca d'Almerita, Tenuta Regaleali, Rosso del Conte, Sicilia 2012,5L裝特大的容量,除了讓我們眼界大開,也確實令酒香及風味保存得更好,配搭紅肉實在一流!

這晚主菜【Pluma Iberica Scottata alle Erbe con Indivie e Cipolline Caramellate 西班牙豬頸肉.香草.菊苣.洋蔥】也很有驚喜,大廚用上奇妙香草,令黑毛豬頸肉的肉味變得十分濃厚,肉質腍滑彈牙而不會膩滯,連配菜也超好吃啊!

開始甜品前,又有呈漂亮琥珀色的 Marabino, Moscato della Torre, Val di Noto, Sicilia 2016。這款甜酒甜度不會太高,微帶花果香氣,與接下來的酸甜清新的【Granita di Mandorla con Coulis di Frangoline di Bosco 杏仁意大利沙冰.野草莓醬】十分匹配。

原以為四道菜的晚餐不會太飽,但加上繽紛豐富又吸引的精緻甜點 Petit Fours,肚子已經去到百分百滿分,連餐廳精心準備的 Limoncello 也喝不下,只容得一杯幫忙清化的 Earl Grey!

不得不說,這杯 Earl Grey 除了味道好,所用的茶具也美得令人怦然心動,果然不負全球最高意大利餐廳/米芝蓮一星店的風範!

一邊進行晚餐時,還有豐富的大抽獎,加上人人有份的禮物袋,好一個飲飽食醉、幸福豐收的晚上。期待酒店接下來更精彩的活動~

2019-03-13
用餐优惠
試食活動
2019-02-26 990 浏览
最高的米芝蓮二星意大利餐廳,有名廚 Pino Lavarra 座陣,為客人製作出一道又一道的意大利南部精美菜式。Buffalo Mozzarella Golden Sphere,Fennel Seed Bread Crumble,Crispy Anchovies and Martini Cocktail 漂亮的賣相,以鮮嫩的蕃茄蓉置底,上面放了一球芝士波,上半部還鋪上了華麗奪目的金箔,置頂是卷成了一圈的銀魚柳,金銀紅綠的搭配,彷如一幅名畫的亮麗。Sea Tiramisu,Mediterranean Red Prawn Carpaccio,Sea Foam,Cereal Crumble, Roasted Scallop,Caviar and Parsley Pasta 置底的一片紅色,是以地中海生紅蝦薄片鋪成,上面分別放了如象牙色般的烤帶子,黑色寶石一般的 Caviar,以海鮮湯打成的白色泡沫,上面還灑上吞拿魚碎,演變成一道海鮮版的 Tiramisu。Charcoal Crusted Wagyu Beef Tenderloin,Foie Gras Sphere,Potato Flan,

上面放了一球芝士波,上半部還鋪上了華麗奪目的金箔,

黑色寶石一般的 Caviar,以海鮮湯打成的白色泡沫,
上面還灑上吞拿魚碎,演變成一道海鮮版的 Tiramisu。
Garden Vegetable and Baked Bread and Tomato 火喉拿捏得準繩的和牛柳,
肉質超軟嫩的說;放上面的鵝肝油脂豐厚,配合和牛肉一起吃,讓一切來得更油潤鮮香。

Roasted Rack of Sea Bass,Stew Cheek Tomato Spaghetti,
Baby Prawns Biscuits and Spinach Cream Sauce 海鱸魚有別一般西菜的烹調方式,
大廚特意保留三條主魚骨一起烤焗,保留更多屬於魚肉的鮮味。
是日品嚐了一道又一道揉合了創意和美味並重的新菜式,
把傳統意菜以全新方式演繹,實在是味覺和視覺都獲得滿足的新體驗,一定會繼續支持!
2019-02-24
2019-02-24 1029 浏览
是日相約朋友到Ritz Carlton 一試下午茶,可能因為是一個月前已經致電訂位的關係, 餐廳安排了一個靠窗的角落可飽覽維港景色, 單是景觀已經值回票價。Tea Set 每兩位$688另加一, 以五星級酒店來說價錢合理。每人可選一款茶飲, 我選了Paris Singapore, 味道帶微甜, 很清新。平常去酒店吃三層式的下午茶, 都不會對食物有很高期望, 因為總覺得賣相與味道不成正比,還有主要都是甜食比較多, 但這次不得不讚Ritz Carlton 的tea set食物質素是很高的, 除了賣相一流味道也很好。Savory方面這件三文魚子很小巧, 味道清新。甜點賣相也很精緻, 這件蛋糕味道酸甜帶果莓香味, 令人食慾大開。Tea set份量很多, 每人共11件鹹甜點, 朋友都吃不完, 最後只好每件淺嘗一下, 建議每件份量可以小一點。整體來說整個下午茶體驗非常好, 價錢不便宜但絕對值得。

Savory方面這件三文魚子很小巧, 味道清新。

整體來說整個下午茶體驗非常好, 價錢不便宜但絕對值得。
2019-02-24
2019-02-24 979 浏览
| 浪漫生日餐 🎂|生活需要儀式感 適合過生日約會的餐廳🍴—————————————————————🦁️座的尾巴~這次的餐廳整體來說蠻喜歡的💖米其林一星👨‍🍳 因為提前訂了位置,菜單有客人的名字,蠻不錯的,直接拿回去做紀念了。大堂有直梯上到102層餐廳,環境很讚,隨便一拍都是美的~ 靠窗的位置視野很贊,飽覽維港夜景🌃菜品很滿意,主廚訂製菜單,和平時菜單上的菜品有不同,需要提前一兩個月定,服務超好,每道菜品都會一一介紹,服務費10%,這點個人覺得特別值!餐後有甜點🍮+ 餐廳會特製一款生日小蛋糕送來,燕麥做的,口感很讚👍
| 浪漫生日餐 🎂|
生活需要儀式感 適合過生日約會的餐廳🍴
—————————————————————
🦁️座的尾巴~這次的餐廳整體來說蠻喜歡的💖

2018-08-22
  • dessert
2019-02-16 1065 浏览
為左慶祝情人節 揀咗呢間位於102樓嘅餐廳環境氣氛食物服務都很好 黎到咁靚嘅餐廳 食法國餐時間都比較耐叫左一支紅酒慢慢飲 本身揀咗支酒 然後waiter介紹另一支意大利酒比我地試下 非常唔錯我地無叫到set dinner第一個前菜係 西西里式油甘魚生片 魚子醬兩個嘅配合都幾好食第二個前菜係扇貝配黑松露之後到主菜 和牛 (medium rare) 正正常常另一個主菜 銀雪魚 外脆內軟由於我哋嘅食量都唔係好大 唔使加pasta都夠飽甜品係最鍾意嘅環節 一定要叫我哋叫咗士多啤梨芝士蛋糕 好creamy整得好靚我自己就叫咗Tiramisu 超級好食都係餐廳嘅signature 推介總括而言 今次係tosca食飯感覺非常好希望不久將來可以再黎
為左慶祝情人節 揀咗呢間位於102樓嘅餐廳

2019-02-13
情人节
Tiramisu
2019-02-09 911 浏览
因為公司係icc有staff discount 所以決定再試一試之前無discount食過麻麻地一早book定有窗口位今次食lunch員工好有禮貌揀左個3 courses set lunch 重要包咖啡茶兩個人連加一先$8xx有icc staff card嘅真係要試下話哂都一星又可以打卡又有折又有view 重點個3 courses set 竟然可以唔一定要揀甜品揀左1)頭盤2)意粉3)主菜P.S.感覺最好食係個羊不過餐牌會不定期轉
因為公司係icc有staff discount

重要包咖啡茶
兩個人連加一先$8xx
有icc staff card嘅真係要試下
話哂都一星
又可以打卡又有折又有view

重點個3 courses set

2019-01-29
用餐优惠
優惠券
2018-12-15 1763 浏览
生日在這裏吃午餐 試這裏的米之蓮廚師精選午餐 環境當然是10分 環境優美 服務一流 望晒成個香港 裝修也10分 這裏的麵包也很不錯 很鬆軟 可以無限量供應頭盤和主菜都是很一般 所以也不太記得了 最深刻印象的是甜品 我覺得甜品做得最出色 是朱古力心太軟
生日在這裏吃午餐 試這裏的米之蓮廚師精選午餐

這裏的麵包也很不錯 很鬆軟 可以無限量供應

2018-12-13 4085 浏览
同男朋友一齊咗兩年啦佢話紀念日要fine dine 💋👫去到先知喺Tosca 到食對於fine dining 冇概念嘅我男朋友話食咩就食咩啦😂🙈最後一人一個set 畀大廚幫我地諗食咩😂嚟先嘅係麵包!個籃有三款包,三款都好好味特別推介係黃色薄薄地嘅芝士脆包(?)好似食薯片咁😂🙈係咁食係咁食個waiter 係咁幫我地refill 😂😂😂😂餐前小食係風乾火腿同呢個芝士小球(其實每一道餸都有專人講解係咩嚟原諒我才疏學淺真係唔記得個菜名係咩)好冇儀態咁一口一隻😂超級開胃😂😂😂😂芝士流心好開心紅菜頭芝士沙律(?)下面似係 mozzarella啲friend 配紅菜頭淡淡嘅芝士味配搭住紅菜頭嘅酸甜好開胃😘因為唔食得牛同海鮮嘅關係喺個course 到轉咗做呢款好似係Gnocchi(如果唔係請留言指正)個人麻麻地呢款因為覺得好似食番茄醬同一舊粉咁😂到鴨胸最精采!😍食開好劣嘅鴨胸,食到呢個先知咩係靚嘢咬落去好爽口好juicy,好似係牛舌咁😂🙈隨餐仲有鴨肉餃子,中西合璧咁個餃子都好出色🙆🏻‍♀️係皮薄餡靚💋個餡好似吞拿魚嘅texture 咁好特別🥰最後有個甜品(啲栗子片係即刻磨出嚟😀😀😀)成世人都未食過呢款甜
同男朋友一齊咗兩年啦
佢話紀念日要fine dine 💋👫

去到先知喺Tosca 到食
對於fine dining 冇概念嘅我
男朋友話食咩就食咩啦😂🙈

最後一人一個set 畀大廚幫我地諗食咩😂

麵包

嚟先嘅係麵包!
個籃有三款包,三款都好好味
特別推介係黃色薄薄地嘅芝士脆包(?)
好似食薯片咁😂🙈係咁食係咁食
waiter 係咁幫我地refill 😂😂😂😂

餐前小食

餐前小食係風乾火腿同呢個芝士小球
(其實每一道餸都有專人講解係咩嚟
原諒我才疏學淺真係唔記得個菜名係咩)
好冇儀態咁一口一隻😂
超級開胃😂😂😂😂芝士流心好開心

紅菜頭芝士沙律(?)

下面似係 mozzarella啲friend 配紅菜頭
淡淡嘅芝士味配搭住紅菜頭嘅酸甜
好開胃😘

因為唔食得牛同海鮮嘅關係
喺個course 到轉咗做呢款
好似係Gnocchi(如果唔係請留言指正)
個人麻麻地呢款
因為覺得好似食番茄醬同一舊粉咁😂

到鴨胸最精采!😍
食開好劣嘅鴨胸,食到呢個先知咩係靚嘢
咬落去好爽口好juicy,好似係牛舌咁😂🙈

隨餐仲有鴨肉餃子,中西合璧咁
個餃子都好出色🙆🏻‍♀️係皮薄餡靚💋
個餡好似吞拿魚嘅texture 咁
好特別🥰

最後有個甜品
(啲栗子片係即刻磨出嚟😀😀😀)

成世人都未食過呢款甜品😂都唔知點品評
點都好,個人覺得有啲太甜啦

最後有多個surprise
係慶祝anniversary 嘅甜品
呢個椰絲凍餅嘅甜品感覺一般
食咗一半冇食嚕

總結服務質素十分好,無論香港人定expat 嘅staff都好熱心🥳🥰
嘢食除咗麵包同鴨胸外,冇乜記憶點😂🙈
如果真係為嘢食/食得飽呢到未必係最好嘅option
但係食環境食氣氛係一流👌
2018-12-08
麵包
2018-12-11 1577 浏览
位於102樓既意大利餐廳 TOSCA,淨係個景都夠坐大半日很意式風情既餐包,款款都好味,特別薄片脆卜卜個塊,Mr Wong同我都忍唔住要多一籃我們各人都叫左個3個courses 既lunch set。(由於每度菜個名都太長,所以用了簡稱)前菜:豬腩肉食落口,唔會好油。金槍魚,初時以為係刺身,但原來係半熟,食落一般。主菜:餛飩配芝士,配合得幾好,一粒一粒追住食。意大利麵,真係如職員所說用海水煮,所以真係偏咸,墨汁包住每一條意大利麵,除左真係偏咸啲,其餘都不錯。甜品:意大利芝士蛋糕,很正宗既味道,酒味、咖啡味、芝士味,樣樣都有!紅蘿蔔蛋糕,紅蘿蔔味十足啊!同蛋糕面既芝士都好好味。最後,餐廳送左個甜品俾我地哦,係椰子味,好清甜。
位於102樓既意大利餐廳 TOSCA,淨係個景都夠坐大半日
我們各人都叫左個3個courses 既lunch set。
(由於每度菜個名都太長,所以用了簡稱)
前菜:
主菜:
餛飩配芝士,配合得幾好,一粒一粒追住食。
甜品
紅蘿蔔蛋糕,紅蘿蔔味十足啊!同蛋糕面既芝士都好好味。
最後,餐廳送左個甜品俾我地哦,係椰子味,好清甜。
2018-11-24 1342 浏览
每逢特別嘅日子,我哋都會揀一啲特別有情調嘅餐廳慶祝一下!今次我哋揀咗位於ICC既餐廳享受一下!不過當日天氣麻麻,有小小雨,所以景色都係比較陰暗。雖然係咁但都無影響我地心情一去到坐低,係坐係窗口嘅位置。我哋左兩杯香檳飲,我地揀左比較甜既香檳!味道好好!係我哋叫完食物之後,侍應就為我地送上餐前麵包,佢哋會好詳細介紹每一款麵包俾我哋知道!我老公一向對麵包都唔太感興趣,但係佢竟然食到唔停,成籃都比我地食晒每一款都好好味!呢個係餐前小食係餐廳送嘅就連食物上面嘅鮮花都食得嫁!之後我地叫左一個頭盤,生牛肉!呢個係我地從來都未試嘅食物,但一般無咩特別。主菜我地叫左意粉同和牛。意粉都一樣無太大既感覺,味道ok既。唯一另我地好吸引既係呢個牛,係煮得好出色,好淋好有肉味!鍾意食牛既朋友記得要試下呀!最後食埋個甜品再慢慢欣賞香港既夜景
每逢特別嘅日子,我哋都會揀一啲特別有情調嘅餐廳慶祝一下!

今次我哋揀咗位於ICC既餐廳享受一下!

每一款都好好味!
呢個係餐前小食係餐廳送嘅就連食物上面嘅鮮花都食得嫁!

主菜我地叫左意粉同和牛。
意粉都一樣無太大既感覺,味道ok既。

最後食埋個甜品再慢慢欣賞香港既夜景
2018-07-19
  • Tiramisu
2018-11-11 7077 浏览
今日同朋友慶生,便去了座落香港麗思卡爾頓酒店102樓的意大利餐廳Tosca。去到酒店大堂坐lift 直上到103樓之後扶手電梯落一層就係Tosca。我們之前已訂枱,所以安排坐在近窗位置,飽覽維港海境,餐廳環境很美。我們分別點了Dolce Vita Set Lunch, Dolce Vita Wine Lunch及 Evian Lgr Still 。另外,叫了甜品加happy birthday。餐前小食麵包番茄吞拿魚雞蛋闊條麵肉醬野餐籃內的甜品(以上四款應該是不變的)海鮮意大利薄麵包或烤西冷牛扒芝麻菜帕馬森芝士✅(二選一)所以合共便是五道菜意大利餐廳首先會送上麵包,麵包點橄欖油食,不是搽牛油,只要搣開麵包,逐件點來食便可。餐前小食一口一啖,每上一道菜,侍應都會向我們介紹。麵包番茄吞拿魚,好好食。雞蛋闊條麵肉醬,侍應會問需不需要加Pama cheese 🧀 我們都加了,提升肉醬味,食呢度菜要小心慢慢食,我太大力食闊條麵,醬汁彈到件白恤衫同條裙都係。烤西冷牛扒芝麻菜帕馬森芝士,西冷牛扒軟硬適中。最後,侍應呈上假草皮,加上盤栽甜品,一個野餐藍及椰絲蛋糕,誠意十足。餐廳侍應好有禮貌,環境一流,抵

餐前小食
麵包番茄吞拿魚
雞蛋闊條麵肉醬
野餐籃內的甜品
(以上四款應該是不變的)

海鮮意大利薄麵包

烤西冷牛扒芝麻菜帕馬森芝士✅
(二選一)

所以合共便是五道菜

餐前小食一口一啖,每上一道菜,侍應都會向我們介紹。

麵包番茄吞拿魚,好好食。

烤西冷牛扒芝麻菜帕馬森芝士,西冷牛扒軟硬適中。

餐廳侍應好有禮貌,環境一流,抵讚。
2018-11-10