Tea
2022-08-05 516 浏览
當天假期,黎左科學園食T set, 非常抵食。首先叫咗個熱狗,超巨大,薯條不過不失。之後叫多個Pizza,依家嘅Pizza出乎地好食,並不是特別脆,但調味不錯,而且熱辣辣。總部非常抵食,晚餐都食唔落,值得推介。
總部非常抵食,晚餐都食唔落,值得推介。
2022-05-02 1442 浏览
今日我地尼到沙田科學園Tom Bar & Grill,貪有泊車優惠之餘,假期都唔洗等位。餐廳位置對海傍,內面空間幾大,又設有戶外座位,唔怕熱嘅朋友都可以坐出面chill 下!另外,餐廳名似扒房,但原來lunch menu 中西泰式嘅野都有,幾搞笑!炭燒美國肉眼扒配燒汁 $185牛扒叫左5成熟,睇落不錯。但一切就發現韌左d。。不過味道還好,呢個價位尼講係可接受。野菌帶子蘆筍意大利飯 $1085粒帶子大大粒,微煎過表面,整體黎講味道正常啦!*泊車優惠:$200 有2小時免費泊車優惠

炭燒美國肉眼扒配燒汁 $185

野菌帶子蘆筍意大利飯 $108
5粒帶子大大粒,微煎過表面,整體黎講味道正常啦!

*泊車優惠:
$200 有2小時免費泊車優惠

4月22日 星期五 中午時間因為想比小朋友喺開學輕鬆下就揀咗科學園 雖然我哋冇揸車🚗但其實交通都方便 沙田有綠色小巴直達朋友揀咗近海同單車路嘅餐廳🍴因為方便媽媽們可以一邊傾計一邊👀小朋友踩車可能係平日關係有Set Lunch有素食(無肉青咖啡雜菜)夠晒辣,白飯份量亦都適中有香辣(冬陰功海鮮湯懞)湯底濃郁海鮮有青口魷魚墨魚🦑中規中矩有中式(蝦醬牛肉炒河粉)夠鑊氣可惜牛肉只得五片適合兒童嘅白汁三文魚長通粉小朋友就好鍾意有蘑菇有菠菜亦都有三文魚食到入邊有拉絲芝士👍🏽午餐包括一杯餐飲可以以優惠價錢$18加小食我哋揀咗泰式酸辣鳳爪夠晒酸但辣就一般午餐價錢$8x~$1xx如果再去科學園我都會再揀呢間餐廳環境味道都OK
4月22日 星期五 中午時間
因為想比小朋友喺開學輕鬆下
就揀咗科學園 雖然我哋冇揸車🚗
但其實交通都方便 沙田有綠色小巴直達
朋友揀咗近海同單車路嘅餐廳🍴
因為方便媽媽們可以一邊傾計一邊👀小朋友踩車
可能係平日關係有Set Lunch
有素食(無肉青咖啡雜菜)
夠晒辣,白飯份量亦都適中

有香辣(冬陰功海鮮湯懞)
湯底濃郁海鮮有青口魷魚墨魚🦑
中規中矩

有中式(蝦醬牛肉炒河粉)
夠鑊氣可惜牛肉只得五片

如果再去科學園
我都會再揀呢間餐廳環境味道都OK
  • 蝦醬牛肉炒河粉
2022-04-15 540 浏览
同完屋企人在沙田飲茶後,因為時間尚早,所以即興約朋友入科學園chill下,欣賞綠草如茵。四月中的天氣真是10分熱,所以我們決定飲啤酒,我們分別叫了這款比較容易入口,味道較清淡的啤酒,因為只是下午吹一吹水。但是,由於我唔記得帶蚊怕水,沒有準備,所以成隻腳咬到開花,應該是蠓。

2022-03-15 581 浏览
太耐冇出城🥲🥲🥲今日去曬吓太陽🌞踩下單車🚴‍♀️Tom Bar & Grill (沙田)沙田白石角香港科學園科技大道東16E號海濱大樓二座地下S088-S089號舖環境好舒服,好靚🌈對住個海可以拋低一下疫情下嘅壓力我地坐喺出邊Outdoor, 帶埋我個🐶Happy仔,望住個單車徑,真係好放鬆野菌帶子意大利飯夏威夷Pizza泰式金邊粉
太耐冇出城🥲🥲🥲
今日去曬吓太陽🌞踩下單車🚴‍♀️

Tom Bar & Grill (沙田)

好舒服,好靚🌈對住個海
可以拋低一下疫情下嘅壓力
我地坐喺出邊Outdoor,
帶埋我個🐶Happy仔,望住個單車徑,真係好放鬆

野菌帶子意大利飯
夏威夷Pizza
泰式金邊粉

2022-03-13
2022-01-21 553 浏览
食物質素一般,扒類食物都OK。但價錢中價多少少。用QR code點餐,出賽速度快速,侍應服務水平可以接受。最正係個景觀,可以對住個超級無敵大海景食飯飲嘢,真係人生一大享受。
食物質素一般,扒類食物都OK。但價錢中價多少少。

用QR code點餐,出賽速度快速,侍應服務水平可以接受。

2022-01-21
  • 炭燒美國頂級肉眼扒
  • 海南雞飯
2022-01-02 390 浏览
食物又貴又唔好食,完全唔值。中伏。食個有史以來最難食嘅薯條,盛為$59 😡 無下次。完全好似未煮熟,仲要油淋淋都呢。😤裝修完全係茶餐廳咁,收費中環價錢,服務一般。
食物又貴又唔好食,完全唔值。中伏。
裝修完全係茶餐廳咁,收費中環價錢,服務一般。
2021-11-21 796 浏览
泰式燒牛仔骨配黑椒汁$99主角牛仔骨兩件,件頭算正常,但似是煎左一大堆,在熱燈下保溫,你落單就夾俾你,淋一大殼唔熱既黑椒汁上去浸住佢。伴碟既薯角,同樣係區議員自助餐入面嗰種凍晒硬晒干晒吸晒油既,炸澱粉塊。All Day Breakfast $118唯一最正常係個唔洗煮既煙三文魚,都有兩塊。薯餅似放左成日,吸滿左油,唔脆唔熱。薯餅迷表示要放棄左佢從未捨棄過的薯餅。腸兩條粗短的,同樣,唔熱,應該都係一堆煎左半日,落單夾兩條俾你。蛋,um,正常既蛋,應該無法整定,所以先係唯一落單先炒,但小心如果叫煎太陽蛋,就唔敢包係咪又煎定左半日。牛角包,um, 似係……well, 我只能諗起大陸超市大袋可以擺一年既牛角包。
泰式燒牛仔骨配黑椒汁$99

All Day Breakfast $118
唯一最正常係個唔洗煮既煙三文魚,都有兩塊。
2021-11-21
  • 個景
今天與家人一起散步到科學園,去了Tom Bar and Grill Restaurant。由於天氣很好,所以選擇坐在室外。這餐廳一直有光顧,食物選擇很多,有泰菜中菜和西餐。叫餐沒多久菜就來了,菜出得真係好快。燒雞、生菜包和芒果糯米飯都好好味,價錢非常合理。白石角居民還有優惠。較早前有一兩個服務員態度不是很好,但最近的服務員轉了不少,服務態度也好多了!這個天氣坐露天真的好享受啊!不知道為什麼有些人給了一些差評,我要為餐廳平反一下。😍😍🥰🥰
😍😍🥰🥰

2021-11-13
  • 燒雞
  • 芒果糯米飯
2021-11-13 416 浏览
We had very nice food which was delivered very quickly. We decided to sit outdoors to feel the autumn breeze and we also had a delightful view of the sea and the promenade. It was a very pleasant autumn evening ( not too hot, not too cold, not windy … just perfect )

2021-10-25 591 浏览
寫返之前啲食評。較早前嚟過呢間餐廳,嘢食都還可以,外面景色迷人,但當日揀咗室內坐,始終天氣熱。估唔到佢嘅炸魚手指小食都唔錯,意粉不過不失,勝在價錢唔算貴,可一試。
寫返之前啲食評。
2021-09-26 598 浏览
1. 我地五個人,問waitress 要多個menu, 佢好奇怪咁反問我,你已經有兩個la wor, 之後行咗去,無俾我地。我要再問另外一個waiter。2. 食物亦很差:炒河、海南雞飯、湯濛、兩意粉,全部都好難食不會再去的一間餐廳!!!!

不會再去的一間餐廳!!!!
2021-09-12 720 浏览
order左個芒果大蝦沙律,冇discount既差唔多200蚊,但完全唔值,真心差。芒果超酸,量極少,只有兩隻小蝦。未試過叫沙律菜咁小。好難會想打食評,但真心忍唔住,要分享。
2021-09-10 612 浏览
星期日玩完wakeboard 下就4點去科學園 食個tea 呢間位置算望到海 感覺chill D~-蝦醬乾炒牛河 ($88)呢個有驚喜  炒得好入味食落去好香口唔算超級油 好食!  可以一試!-黑松露薯條 ($58)薯條炸得幾脆身上面加左好少黑松露  無咩味冇乜特別 唔太吸引~-雞牛豬串燒 ($88)肉質都唔會好鞋沙爹醬都幾好食 但味道偏甜-蝦餅 ($88)出黎熱辣辣  外面炸得好脆身!蝦肉都幾彈牙 味道就正常-Magherita Pizza ($158)海鮮千島Pizza ($158)餅底薄身 一個人食幾塊都得味道一般 夾唔到 又唔太香口Magherita連芝士味都唔夠出整體上口感算OK~ --Tom Bar & Grill沙田白石角香港科學園科技大道東16E號海濱大樓二座地下S088-S089號舖
星期日玩完wakeboard
下就4點去科學園 食個tea
呢間位置算望到海 感覺chill D~
蝦醬乾炒牛河 ($88)

呢個有驚喜  炒得好入味
食落去好香口
唔算超級油 好食!  可以一試!
黑松露薯條 ($58)

薯條炸得幾脆身
上面加左好少黑松露  無咩味
冇乜特別 唔太吸引~
雞牛豬串燒 ($88)

肉質都唔會好鞋
沙爹醬都幾好食 但味道偏甜
蝦餅 ($88)

出黎熱辣辣  外面炸得好脆身!
蝦肉都幾彈牙 味道就正常
Magherita Pizza ($158)

海鮮千島Pizza ($158)

餅底薄身 一個人食幾塊都得
味道一般 夾唔到 又唔太香口
Magherita連芝士味都唔夠出
整體上口感算OK~
-Tom Bar & Grill
2021-09-05
2021-09-07 1258 浏览
媽媽話之前成日經過呢間餐廳都好想食咁好啦 雖然唔知佢點解會經過科學園但開到聲就特登book左枱帶佢黎大約五點九到 停車場上黎向海邊行五分鐘左右路程就會見到大大個餐廳牌去到嗰陣唔洗等位餐廳分左b區同c區 仲有室外同室內嘅位置呢邊好似係c區呢邊就明顯見到貼左個b字天氣幾好 又有少少風 我地都係揀室外坐計埋室內 位置應該超過一百個( ´▽`)。。不過呢邊係向東 所以其實睇唔到日落只係有少少晚霞 都好嘅 起碼唔熱落單後冇耐餐飲先到 最遠係passion cow 係cream soda 同熱情果糖水同雪糕汽水加雪糕係上一輩嘅童年回憶啊( ´▽`)左手邊係asahi 右手邊係coffee cow 就係咖啡加雪糕 同affogato唔同嘅係多左奶最近嘅係kiwi lemonade 呢杯就真係我飲嫁啦唔酸 仲甜甜地 有少少kiwi味 幾好飲呢度menu比較多元化 除左歐美西餐有埋中餐 泰國野 餐廳咁大 應該廚房都好大第一碟上嘅係柚子沙律有四隻蝦 少少蝦米同大量櫻花蝦 紫洋蔥 同好多碌柚肉菜就真係唔多嘅 主力都係食返柚少少酸 個汁係泰式辣醬嗰種味 唔辣 偏酸甜 四隻蝦好鮮甜 冇雪味( ´▽`)個味係好
媽媽話之前成日經過呢間餐廳都好想食

餐廳分左b區同c區 仲有室外同室內嘅位置
呢邊好似係c區

呢邊就明顯見到貼左個b字
天氣幾好 又有少少風 我地都係揀室外坐
計埋室內 位置應該超過一百個( ´▽`)。。
不過呢邊係向東 所以其實睇唔到日落

只係有少少晚霞 都好嘅 起碼唔熱

落單後冇耐
餐飲先到
最遠係passion cow
係cream soda 同熱情果糖水同雪糕
汽水加雪糕係上一輩嘅童年回憶啊( ´▽`)
左手邊係asahi
右手邊係coffee cow
就係咖啡加雪糕 同affogato唔同嘅係多左奶

有四隻蝦 少少蝦米同大量櫻花蝦
紫洋蔥 同好多碌柚肉
菜就真係唔多嘅 主力都係食返柚
少少酸 個汁係泰式辣醬嗰種味 唔辣 偏酸甜
四隻蝦好鮮甜 冇雪味( ´▽`)
個味係好食嘅!

然之後。。 廚房用八分鐘內全部上哂我地叫嘅
我哋一張四人枱就瞬間full哂

雞肉唔會好乾 食落都正嘅
肉汁芝士薯條

肉汁薯條 係啱啱焗出嚟 所以必然係熱嘅
佢有多隻底碟墊住 無知嘅我企圖拎走佢慳啲位
結果辣親自己 叫嘅話要注意熱啊!
整法就係將炸好嘅薯條放碟再落一羹肉汁同芝士

要讚嘅係side dish嘅露荀 車厘茄 同炸薯仔
露荀雖然壓住左 但伴碟黎講
紅黃綠伴返深色肉類係吸引嘅
車厘茄有落過獲煮下
唧花嘅係薯蓉 少見本身以為曲奇黎( ´▽`)
隻色好靚 唔係萬年油嘅顏色 食落口係外脆內軟
海鮮千島薄餅

寫住製作需時嘅pizza都好快黎左
其實我係想食margherita
不過佢哋怕酸 所以都係嗌左千島海鮮
冇人地啲相 同menu睇咁靚( ´▽`)
料唔算多 放得都唔均勻
係飽肚嘅!
總結黎講 味道算得上係高質嘅
對得住返個價錢
速度就快得有啲神

入座都係1807 結帳先係1900。。。
環境都靚嘅
六點到都仲係黃昏 七點左右就係睇夜景啦