2004-08-12 18 浏览
壽司款式好多,其他熱食較少,味道亦一般最失望係甜品,款式少,味道亦比普通酒店buffet水準差,梳乎厘尤其唔夠「梳乎」但侍應有禮貌,食物refill速度亦快
壽司款式好多,其他熱食較少,味道亦一般
侍應有禮貌,食物refill速度亦快
2004-08-09 16 浏览
星期四去, 食食下已見座無虛設, 我已經早兩個禮拜前訂位, 但個位俾我想像中冇咁好, 因為始終二人檯唔係主流, 冇乜好既二人檯, 四人檯會正d~限時供應既龍蝦, 排隊唔算等好耐, 我拎左兩次, 龍蝦都算有鮮味, 以自助餐既龍蝦黎講, 差唔多係最好架啦, 其他全部野包括梳乎里都唔使點排隊就有. 魚生有三款, 三文, 吞拿用立魚, 不過唔係咁好食, 唔係話佢唔新鮮, 係冇乜魚味, 唔知係咪雪得耐得滯......生蠔一流, 好新鮮, 係我食咁多自動餐見過最新鮮既一間, 補得又快, 唔會去到拎唔到, 源源不絕供應, 我食左十隻, 咁多樣最抵食我覺得係海膽壽司, 鋪到滿一滿, 絕不取巧, 又係拎極都有, 甜品比我想像中少款式, 尤其是Cake, 某d 酒店Lunch Buffet可能都多款過佢, 梳乎里我不嬲少食, 不過佢果度就好好食, 可能係我比較鍾意食重蛋味甜野, 食左三杯, 生果要食蜜瓜, 超甜超好食, 一盤裡面只有部份, 要拎趁手, 不過時令野, 可能只係咁橋.中間有個洗手盤, 抵讚設計!番到屋企肚痛, 都幾痛, 不過茶左白花油就冇事, 我老婆冇事, 佢腸胃不嬲硬過我, 亦可能係d生蠔,

中間有個洗手盤, 抵讚設計!

番到屋企肚痛, 都幾痛, 不過茶左白花油就冇事, 我老婆冇事, 佢腸胃不嬲硬過我, 亦可能係d生蠔, 因為佢只係食左三隻......
2004-07-29 2 浏览
幫襯過在於美麗華商場地庫Todai 餐廳lunch自助餐3次;感覺每次都好好,地方舒服;服務幾好!每次食完一碟已經好快有人收碟。食品幾豐富,尤其鐘意壽司愛好者!見到咁多不同式壽司真是好開心!甜品穜類都幾多!d cake 細細件可以試多幾件;我最鐘情法式蛋白幾好,和芝士cake 味道幾好!燒羊脾無乜騷味!連怕食羊肉的我都忍唔住口。冷有蝦撈!味道真是好正,炸帶子串都唔錯!不過小籠包太肥膩!栗米羹都好味味飲完感覺成口香味,總括食過幾次都好好水準!忍唔住遲d 會再去過!
2004-07-11 7 浏览
上個星期三晚去到此餐廳, 人座率果然厲害,全場滿座。此店食物種類很多,目不暇給。單是壽司已經有四十種之多, 海膽壽司,吞拿魚壽司,各樣反卷....唯刺身種類只有三種, 三文魚,立魚及吞拿魚。本人覺得雖然款多, 但係新鮮程度一般,元氣壽司刺身絶對比此店新鮮好味。至於腳蟹, 我個人嚟講就唔太欣賞, 肉唔算多, 味度鹹鹹地,多水,唔大隻.....熱葷方面,有某幾種食物都幾有特色, 開邊焗大蝦以及半邊龍蝦仔都係食客鍾情的食物, 但係因為龍蝦仔經常要排隊,所以我最後都冇食過,聴朋友講味道都係一般。甜品方面, 種類很多, 味道亦不錯, 我喜歡此店將cake 切到可以兩三口食晒成件的size, 咁食客就可以試多幾款,不至於太飽啦!!
上個星期三晚去到此餐廳, 人座率果然厲害,全場滿座。
2004-07-08 4 浏览
星期一同公司同事黎食lunch,真係好多款式,我都唔可以樣樣試齊,而且每款都係淺嚐即止都已經好飽,所以我覺得食得過喎首先第一round,我就食佢d壽司,d款都真係唔少,每款一舊都擺唔晒係一隻碟...之後食沙律,蟹腳(都好大隻,不過好難剝殼),點心,熱盤,炸物,pancake,湯,湯面,甜品.....好多好多大家可以去試下.....
大家可以去試下.....
2004-07-07 12 浏览
生日在此吃自助餐,蟹腳越吃越有海水鹹味。龍蝦鐵板燒好多人掛隊,甜品都唔錯的,特別是雪葩!吃了三四杯。如果吃悶了普通的自助餐咁多肉的話,呢度係一個好選擇。不過訂座都好多人,未夠鐘開始,都要係出面排隊。
2004-06-29 0 浏览
三個禮拜前的星期六和朋友仔兩個人去了todai食buffet dinner~我地大概7點鍾去到,已經見到好多人食緊.由於我地無訂位,所以只好坐吸煙區,起初我都不大願意,但係原來吸煙區d位都幾闊落喎,咁就張就啦~~ 出到去見到好多野食,壽司有十幾款,都幾新鮮,魚生長過飯,其他食家話有海膽,點解我o個次見唔到o既>.<"試左蟹腳同埋開邊大蝦,普通啦,唔夠新鮮....我覺得全場最值得食o既野係龍蝦,夠新鮮同惹味,不過好多人排除~軟殼蟹都幾好,夠脆同多肉,但係好熱氣.甜品有十幾款,全部都細細件,我試左tiramisu同埋藍梅乳酪,藍梅乳酪好好味,我食左幾柸 總結係值得一試~侍應們有禮貌,食物質素高右唔洗爭食但係價錢真係略貴,差不多300蚊一個人,下次都係食buffet lunch算啦,平百幾蚊一個人~~

2004-06-29 7 浏览
一間唔算平既餐廳,仲要係自助餐既餐廳,可以令我一個月去兩次!可想而知有幾得呀!我未試過佢既Lunch,次次都係食夜晚,因為佢有海膽同蟹腳!而且壽司款多過其他既自助餐!我次次都係去食海膽,甜蝦,蟹腳,甜品已經飽晒!但每次都會食一食個專人處理既蝦!之後就會食小小熱盤,熱盤當中,個羊最好食,可能我自己鍾意食羊啦!甜品中值得一試,一排再排係熱辣辣既梳乎里!仲有細細件既蛋糕仔,都好好味!個法式燉蛋好味,唔太甜,面頭既焦糖好脆!二百幾蚊食一餐,聽萵好似貴左些少,但好少地方二百幾蚊可以任食海膽,甜蝦,蟹腳同梳乎里,已經好抵,不過如果包埋野飲就簡直無得彈呀!值得一讚係餐廳既細心,明知自己有要落手落腳食既蟹腳,居然係餐廳裡面有個洗手盤洗手!雖然我唔知個真正用途係咪咁,但我有理無理洗左先算,唔通要我次次走去洗手間咩!係其他地方我就無見過!係咪好抵讚呢?不過我就未試過佢既Lunch啦!但在此奉勸各位去之前記得訂位!
不過我就未試過佢既Lunch啦!
但在此奉勸各位去之前記得訂位!
2004-06-28 13 浏览
o係今年五月,經朋友介紹下,我第一次去呢個地方,我覺得呢D服務好好,態度好親切,收碟,Refill又快,氣氛又好好呢.出去拎o野食時都唔會人迫人,好守秩序食物方面,個人認為sushi係最有特色,最好食都係"軟殼蟹"壽司,整得好香,海膽壽司都好新鮮,仲有個壽司唔記得叫乜名,佢入面係加o左Tuna fish+cheese,好suprise!味道…都不錯,cheese幾香,但又蓋過tuna陣味,幾有創意另外,生蠔又大隻又新鮮,仲有甜蝦,好鮮甜!呢度d烏冬又係出名好食,果然冇令人失望~好爽翻本作長腳蟹方面,可能我冇咩興趣啦,食o左一支咁大把,只係覺得好多水,但幾有肉地熱食方面,龍蝦真係一流,好香,又多膏,唔怪得咁多人排隊食,仲有開邊大蝦,好好味!都係好香~至於帶子都幾大隻同新鮮,最好食都係燒牛肉,五成熟,剛剛好,勁鮮味,絕對係翻本之作,天婦羅我冇乜點食,因為冇咩興趣甜品喇,最鍾意食佢個提子雪糕,好香,好好食!Tiramisu都幾唔錯,仲有chocolate cookies,幾鬆脆,口感幾好,梳乎里就真係一般般,味道太淡總括而言,可能都叫做酒店buffet,所以價錢較貴,但係物有所值,食物有驚喜
另外,生蠔又大隻又新鮮,仲有甜蝦,好鮮甜!
呢度d烏冬又係出名好食,果然冇令人失望~好爽
甜品喇,最鍾意食佢個提子雪糕,好香,好好食!
總括而言,可能都叫做酒店buffet,所以價錢較貴,但係物有所值,食物有驚喜,有創意,估唔到甜品都有酒店水平,Waiter/Waitress服務又好,即叫即到,呢間o野可以再去多幾次~
唔怪得咁受歡迎,book位都要早兩三日..勁
2004-06-27 7 浏览
今晚星期六去食,貴左少少,每人要$284,唔係話好貴,叫做值但無驚喜羅。的壽司好多款,味道亦都唔差;生蠔都幾肥美,亦refill得好快;的蟹腳好鹹,青口好食的;熱盤就無之前個位朋友所講咁多喇,我坐得幾入,響的熱盤隔離,我差的唔記得有熱盤。今晚淨係得海鮮湯、日式魷魚、炸帶子、炒飯、意粉、燒排骨天婦羅同即煮粉麵羅,仲有的白灼紅羅白呀、西蘭花呀咁啦。的開邊蝦幾好味,個廚師仲好好人tim,牛排亦有肉味,不過我無試帶子;甜品就真係遜色左少少喇,款少,亦唔係樣樣都好食,的puff一早放左出來,上面又有的糖漿,jam實左響隻碟度,好難夾,又硬;tiramisui好重咖啡味,好苦,而朱古力蛋糕就真係成舊朱古力咁,仲好硬tim;總結就係:環境、食物、服務加埋,二百幾蚊係值既,但若果比我揀,我就會比多幾十蚊去港麗、萬豪又或者香格里拉羅。
壽司好多款,味道亦都唔差;
生蠔都幾肥美,亦refill得好快;
的蟹腳好鹹,青口好食的;
之前打親黎book即日位都話full,今次幾日前打定黎BOOK﹐終於有位﹐去之前一日間餐廳打返黎confirm booking﹐心諗一定好多人喇﹐但去到原來唔full0既﹐原來佢地有好多位reserve 比walk in 客。老實講﹐去到時有d驚喜﹐因為幾方面都比預期好。呢度裝修唔錯﹐個人覺得唔會比酒店差﹐不過座位比較放得密﹐同隔離枱近得滯。食物好多款﹐同埋全部都好企理。首先sushi就唔駛講﹐話哂係sell 日式自助餐﹐款式多到望落去都有d眼花﹐味道都唔錯﹐仲有一d貴價少少0既sushi﹐好似海膽、軟殼蟹(好過萬福﹐萬福冇海膽﹐而軟殼蟹只出一兩次﹐仲要排隊先有)﹐最好係有靜係蛋sushi上面舊蛋拎﹐又厚又大舊﹐真係fit 哂我呢d只鐘意食玉子sushi舊玉子但唔想啃舊飯0既人﹔我貪得意拎左舊海膽﹐甘甘地唔係話臭或者鯹﹐但個人唔太欣賞﹔軟殼蟹就幾好﹐口感脆脆地幾得意﹔除左有日式冷麵外﹐仲有冷烏冬﹐我比較喜歡烏冬﹐但豬頭話唔夠煙un。熱盤都有好多好多:即燒counter(燒牛肉、鐵板帶子、鐵板虎蝦)、熟食、即淥粉麵(雲吞麵、日式烏冬、拉麵)我食左燒牛肉﹐可能要左中間部份所以生左少少而且略
老實講﹐去到時有d驚喜﹐因為幾方面都比預期好。
我食左燒牛肉﹐可能要左中間部份所以生左少少而且略肥但都幾夠肉味﹔我冇食到帶子﹐但見豬頭拎左兩轉﹐我諗應該唔錯﹐虎蝦佢就話梅﹔熱盤食左好多牛仔骨﹐又林又入味﹐好好食﹔食左個美國焗雞扒﹐肉夠滑﹔燒銀雪魚好肥味﹔炸蠔﹐好香口﹔天婦羅都係中上之作﹐天婦羅汁冇萬福咁salty﹔炒飯加左蠟腸就叫"香港炒飯"﹐笑死我﹐炒得乾左少少﹔香草炒意粉都係太乾﹐同埋偏淡﹔有個大穫海鮮湯﹐好足料﹐味道都唔錯﹐湯底好重海鮮味又唔會太濃太salty﹐一碗碗"筆"0既仲有栗米魚肚(鹹左少少)、麵豉湯(個樣好濃好似好鹹咁﹐所以冇試)、白粥(咁普通更加唔會試)﹔雲吞麵d雲吞好彈牙﹐麵煙un﹐湯清而不淡﹐烏冬係豉油湯底﹐豬仔致愛﹐我都覺得好好食。
甜品款式外貌ok﹐但就好似冇萬福咁多﹔有梳乎里﹐我其中一個心頭愛﹐當然唔會錯過﹐一焗起就好快比人拎哂﹐我食左兩個﹐好香蛋味道﹐正﹐但之不過texture唔夠"空"﹐比食開0既實左少少﹐我都係比較鐘意口感似陣"風" 0既梳乎里多d
creme brulee 就唔夠甜﹐可能焗得太耐﹐上面層焦糖好苦﹔cheesecake又係唔夠甜﹔tiramisui 夠滑但咖啡味太重蓋過朱古力同芝士味﹐而且好似落得唔夠酒﹔麵包包丁都唔係食開有個conatainer焗住﹐所以唔夠熱又硬又唔香牛油味﹔blueberry yogurt 酸酸地幾醒胃﹔有即整pancake﹐要左士多啤利、桃、yogurt做filling再加埋好多雲呢汁(我落到好似水塘咁)﹐外熱內軟﹐超好食﹐不過要等而且又好滯﹐所以只係食左一個。
要左兩杯有refill 0既飲品﹐連加一六百幾兩個﹐都貴貴地﹐不質素都算滿意。
不過美中不足就係有個別staff0既服務態度輕挑惡劣﹐基本上呢度所有staff d 服務態度都好好﹐有禮友善(尤其係燒牛肉同埋pancake果個阿叔)﹐但淥麵果個後生仔態度之差達令人反感0既情度﹐話說我興致勃勃埋去個counter到諗住要碗雲吞烏冬﹐一埋到去佢已經好串咁問我食乜﹐我講左我0既選擇後﹐佢就又用佢好串0既語氣答我"唔可以咁叫"﹐我奇怪問點解﹐答案係烏冬唔可以配雲吞﹐我心諗咁都得!?我鐘意食烏冬又鐘意食雲吞﹐點解唔可以咁配答﹐而且都係一樣咁淥之嘛﹐佢唔係咁蠢唔識變通下嘛﹐定一話佢有心流難客人!?只不過原本掉舊麵落個煲到變左係隔離舊烏冬0者﹐有咩難度呀﹐真係令人費解…加上佢0既語氣又掘又不屑﹐真係令人好討厭﹐淥好左個麵仲要聲都唔聲單手隊埋黎我面前﹐仲要身un un 好唔煩0既樣…離哂大譜…話哂我都係客佢係serve客0既staff﹐就算客人要求辦唔到﹐都可以客氣d轉告﹐佢0既態度絕對唔係服務性行業應有態度﹐佢0既惡劣態度令呢間餐廳矇上污點﹐返到埋位我即刻搵下有冇意見紙之類物體等我可以complain佢﹐可惜冇…
anyway,呢餐食得都頗滿意﹐食物、環境、服務都ok﹐只係有個別害群之馬
2004-06-19 5 浏览
真的不懂表達我現在這種憤怒的心情!!!!!我覺得好似比人欺騙了一樣!!!話說朋友生日...我問佢想食0羊?佢就提議食buffet...我之前聽聞呢間的buffet好評如潮..價錢雖然係好貴(對一個好似我這樣的窮苦學生是very very expensive),但朋友生日大過天!!所以還是屈服了...當日去食dinner buffet!因為朋友說dinner會試到多0的野!唉...總之生日大晒啦...可能以前真的未去過,所以一見到它的格局,大吃一驚!!好似去左food court甘!唉...吃一餐大約$300的buffet,竟然好似在food court食...興奮的心情即時降了一大半!此時,如果閣下是一個正常人(like me)的話,應該會好期待食物的質素,收得我$300,不會是甚麼劣質級數吧!唉...甘大家就錯啦..我可以講...全晚我吃的款式不多..因為有些食物..真係見到都唔想食..例如三文魚壽司,生蠔這些大路的食物..我眼見...就無人店過..又好似0的蟹腳..蟹鉗甘..又係無人問津!!其他的...好似sushi & salad...不算太好食,所以食左兩三件就無再食!!而這裡
真的不懂表達我現在這種憤怒的心情!!!!!
我覺得好似比人欺騙了一樣!!!
話說朋友生日...我問佢想食0羊?
可能以前真的未去過,所以一見到它的格局,大吃一驚!!
因為有些食物..真係見到都唔想食..
例如三文魚壽司,生蠔這些大路的食物..
我眼見...就無人店過..
又好似0的蟹腳..蟹鉗甘..又係無人問津!!
其他的...好似sushi & salad...不算太好食,所以食左兩三件就無再食!!而這裡要大排長龍的干燒龍蝦...可能燒得太干,0的肉變得好"鞋"...>.<...所以食左一口就放棄...
全晚我只主攻一款大頭蝦...但每人每次限拿一隻..如果好似我呢種厚面皮的人,當然唔怕多拿幾次啦..哈哈!!!
我大約食左四五隻...這種蝦膏多,汁多,肉嫩.真的好好食...
還有甜品是比較可取的..但質素還是很參差...
好像圖中(右上)的法式燉蛋,不冷不熱,完全唔店啊!
另外,圖中央的面包布甸,不知所謂..可能因為擺耐左..變得硬左!!!!!!全無口感..只感到口中有一"pat"膏狀的物體!!
其餘的嘛...好像鮮果乳酪和"提拉米蘇"都不過不失.
仲有雪糕(有芝蔴,綠茶等味)是好東東...不過我當時以經很飽了...所以食不下了!!!!
總的來說..如果大家考慮幫襯之前,還是先試試它的lunch or tea buffet先.....費事好似我甘,有被人搵笨的感覺=.="
2004-06-17 12 浏览
呢間餐廳係我個好朋友介紹我去o既~佢第一次帶我去o既時候, 我已經開心到傻o左!因為我是一個好鍾意食壽司同甜品o既人, 而佢o地o既壽司有成差不多20款, 有三文魚、墨魚、生帶子(^^!!)、北寄貝、甜蝦、蟹子、黃金墨魚(^^!!)、甜蛋、八爪魚、腐皮、熟蝦、蟹柳等等新鮮o既壽司, 我本人好鍾意o既係"鰻魚壽司", 熱辣辣, 醬汁o既濃度剛剛好!不得不提的是, 逢星期六、日仲有蜂蝦壽司! 好新鮮, 我阿媽仲笑說新鮮到仲有o的海水味^^!出面食要成$35一牒o架!!甜品方面, 有芝士蛋糕(正到冇野講)、橙酒布甸(味道好似葡撻)、百合南瓜蓉(不太甜, 好有百合味)。此外, 仲有紅桑莓、黑莓、奇異果、藍莓果撻仔, 純朱古力撻皮, 裡面有小小忌廉, 上面就有四、五粒莓, 好好味!蛋糕方面, 就有士多啤梨、朱古力、芒果、藍莓等小蛋糕, 的的骰骰, 唔會太飽又可以試多幾款!我男朋友就好鍾意佢o既朱古力粒, 佢話好濃味, 好o岩鍾意食朱古力o既朋友。熱盤方面, 有小籠包(唔好食太多, 如果唔係會滯)、一至兩款中式點心、羊扒(我細佬同男朋友都話ok)、日式餃子(我覺得ok, 但兩粒起三粒止)、煎雞扒(
呢間餐廳係我個好朋友介紹我去o既~
佢第一次帶我去o既時候, 我已經開心到傻o左!
因為我是一個好鍾意食壽司甜品o既人, 而佢o地o既壽司有成差不多20款, 有三文魚、墨魚、生帶子(^^!!)、北寄貝、甜蝦、蟹子、黃金墨魚(^^!!)、甜蛋、八爪魚、腐皮、熟蝦、蟹柳等等新鮮o既壽司, 我本人好鍾意o既係"鰻魚壽司", 熱辣辣, 醬汁o既濃度剛剛好!
出面食要成$35一牒o架!!
熱盤方面, 有小籠包(唔好食太多, 如果唔係會滯)、一至兩款中式點心、羊扒(我細佬同男朋友都話ok)、日式餃子(我覺得ok, 但兩粒起三粒止)、煎雞扒(小辣)、煎龍脷柳(有點膩)等等....
熱盤隔離仲有一個淥雲吞麵、拉麵等等o既檔, 佢o的雲吞絕不欺場, o的湯仲好好味添, 我上次膽粗粗叫o左一個淨雲吞(因為通常要配麵), 個師傅竟然冇拒絕到呢!
除o左食物令我好滿意之外(我阿媽同細佬都話正到想搬黎住!), 服務方面亦係值得一讚, 話說上次我細佬想食蜂蝦壽司, 但已經俾人拎哂, 佢企o左o係度望住話"冇哂lu", 個壽司師傅問佢係唔係要蜂蝦, 我細佬話係, 佢就即刻整o左俾我細佬, 唔似得其他部份舖頭會蝦細路仔。
星期一至五, 中午12:00-2:30, 大人$108, 另加一。
星期六及日, 中午12:00-2:30, 大人$128, 另加一。
六歲以下小朋友免費!
我上次見到兩個小朋友食勁多野, 生果啦、果撻仔啦, 係咁食, 都唔駛$, 好抵呢!
我覺得百零蚊, 可以食兩個半鐘, 舒舒服服唔駛趕頭趕命, 而且仲有綠茶飲, 真係好超值呢!
不過記緊要訂位, 因為好多人, 以免去到冇得食啦~
There are really many kinds of fresh sashimi, sushi & dessert (incl. freshly made souffle). However, it's ridiculous that the dinner buffet pricing at app. $283 (incl. 10% surcharge) does not incl. an after-meal drink. Moreover, the restaurant closes at 10pm (so early in TST).
2004-06-12 3 浏览
來了這裡食lunch buffet(119$連加一)很好食。壽司刺身refill得好快。下午只有青口,不過都ok好食。因為沒有飲品,於是找湯飲。個法式魚湯好味,似羅宋湯,但是沒有飲完口乾的感覺。試了博多拉麵,個湯底又是一流,奶白色的魚湯味。見有小籠包,一試之下都不差,皮簿,但是有點乾。cake方面芝士蛋糕就麻麻,太實。不過朱古力類就不錯。一試豆腐雪糕,太甜。即製pancake都不錯。可能星期五下午,人數不是太多,環境好適合六七人來傾計。時間是十二至二時半。服務只都有笑容,換碟同加茶都快。
來了這裡食lunch buffet(119$連加一)