2021-02-12
繼Pici, The Pizza Project後又多一間Pirata Group 旗下嘅餐廳進駐星街小區😆,這間餐廳出現必定令到這個小區越來越熱鬧了。星期一至五供應的Lunch Set (我估星期六、日、公眾假期有另外一個lunch set 掛),有2 courses (HKD148)或3 courses (HKD168)揀 - 前菜、主菜、甜品 三揀二或揀晒全部。飲品要另外加錢,有咖啡、Iced tea、啤酒等。兩個人分別點咗一個 2 courses 同埋 3courses lunch set。前菜 ▫️Karaage - 日式炸雞,目測呢個前菜好多枱都有點。我哋坐吧枱望到個open kitchen,見到廚師即刻整炸雞㗎,新鮮滾熱辣。將件炸雞沾上有少少辣粉嘅醬汁後先食,正!主菜▫️Katsu-san - 日式炸豬扒、枝豆、椰菜、飯▫️West Coast - 有用醬油醃過嘅生三文魚、牛油果、椰菜、炸豆腐、番茄、coleslaw、飯兩個飯都幾好味,食到椰菜嘅時候就覺得味道有啲鹹喇,我估應該係啲醬汁嘅問題。甜品▫️Poppin’ Ice Cream - 好有創意嘅甜品。爆谷嘅鹹味跟雪糕嘅甜味原
前菜
主菜
▫️Katsu-san - 日式炸豬扒、枝豆、椰菜、飯
甜品
▫️Poppin’ Ice Cream - 好有創意嘅甜品。爆谷嘅鹹味跟雪糕嘅甜味原來可以做出一份有驚喜嘅甜品。爆谷黏上雪糕的外面,初初嚐到嘅係鹹味然後才到甜味。上面嗰層黃色液體味道鹹鹹地,我覺得似牛油多過橄欖油 (餐牌上係咁寫嘅😆)
▫️Fried banana - 敗筆之作。上枱時啲雪糕溶晒,好失望。其實點解見到啲雪糕溶晒都仲俾個客人呢😞
我哋光顧當日係餐廳第一日開門做生意,運作上有點亂一啲都唔出奇,我哋亦都會諒解。除咗出餐要等好耐之外其他方面我哋都幾滿意,應該會再幫襯嘅。
雖然呢間係日本餐廳,但裝潢一啲日式傳統感覺都冇。一反傳統,店內裝潢有型有格,走遙滾派路線,尤其係嗰幅「收音機」牆 (第9張相),真係令人眼前一亮。可惜裡面空間太少,坐滿人嘅時候出出入入都有點困難😞
第10張相係開業前嗰晚影嘅。店外牆上嘅塗鴉剛剛由人手完成,好靚呀!
⭐️No service charge