2009-04-20 10 浏览
去呢間餐廳食飯,都係因為睇左食評先試~見到咁多人去食~之前情人節已經想黎食啦!但情人節要限制食佢嘅餐~所以無試!今晚终於有機會試啦~我地驚多人,一早6點半就去到餐廳,入到去感覺幾好,乾淨同燈光舒服!可能仲早,所以無咩人,一坐低待應就十分禮貌地招呼~睇左一陣餐牌就叫左三樣野啦~一個晚餐:燒牛柳配意粉.....幾好食,味道啱啱好,有湯同飲品,算係咁啦~未及得高級餐廳,但好過茶餐廳質素!焗肉醬意粉.....呢個就麻麻地啦~焗到很乾,很難入口,但份量都幾大,一個女仔未必食得晒!芝士柳魚pizza.....咁多樣野食,最鐘意個pizza,賣相十分吸引,色彩均衡地分配在pizza上,而且夠脆夠薄,好正宗既pizza!好食!總括黎講,服務都算很好~食物質素與價錢又合理!下次亦會再去食其他pizza~

2009-04-19
(非会员)
2009-04-15 15 浏览
見OP咁多朋友的食評不錯, 我們三人在EASTER假期最後一日決定到此晚餐, 卻是乘興而去, 敗興而回! 餐前麵包是最普通的棍包切片, 冷兼硬, 我們點了: 龍蝦湯 -- 一般.四季pizza -- 招牌菜, 卻連pizza最基本的蕃茄和cheese 的香味也沒有! 餅邊烤焦!什菌rissoto -- 太水, 亦是沒有 chesse香味燒牛柳 -- 用洋蔥炒煙肉作伴菜, 太濃味, 另原本就不太美味的牛柳更加無味!

龍蝦湯 -- 一般.

2009-04-13
2009-04-12 13 浏览
:今日大約22:00 去吃晚餐,第一次來, 我們的感覺很舒服,喜歡這餐廳的味道不濃, 吃完也不口干!喜歡淡味的朋友可嘗嘗!吃了菠菜蚝湯,公司pizza,什肉,coffe, ice-cream等。服務員好好,有禮貌地介紹食物給我們。
喜歡這餐廳的味道不濃, 吃完也不口干!
喜歡淡味的朋友可嘗嘗!
服務員好好,有禮貌地介紹食物給我們。
2009-04-11
  • 公司pizza
2009-03-21 41 浏览
總被"老牌"感覺蒙蔽,是日姊生日再來幫襯..記得上次的食後感是非常麻麻, 今次簡直難食..特別是牛扒,我們要五成熟...來的時候像黑炭頭,但裡面只有三成熟.再有招牌pizza都是極之淡而無味.. 現寫食評提醒自己不用再幫襯了
總被"老牌"感覺蒙蔽,是日姊生日再來幫襯..
記得上次的食後感是非常麻麻, 今次簡直難食..
再有招牌pizza都是極之淡而無味..

現寫食評提醒自己不用再幫襯了
2009-03-19 27 浏览
since i saw it from open rice and so many gd comments, thus i give it a try today.maybe it just not reli my cup of teai try the company pizza $98 + $10 for pineapple, the base is too thin, thinner than fat angelo's half, seems nth to bite, just crispy, fair to say it's full of cheese n seafood but doesn;t mean taste gdfor the spaghetti, i order clam墨魚汁面 which makes me totally disappointed, it's very oily with garlic taste but zero 墨魚汁, just 係spaghetti in black colour but no 墨汁味, totally differen

for the spaghetti, i order clam墨魚汁面 which makes me totally disappointed, it's very oily with garlic taste but zero 墨魚汁, just 係spaghetti in black colour but no 墨汁味, totally different from the traditional and real italian one.

the beef fillet, just fair , bcoz it;s the steak house, i won expect too much of it

the taste + the price, i may not come back
(非会员)
2009-03-16 19 浏览
一行5人同班fd第一次黎呢間餐廳食野入到去燈光較暗, 每臺客都會點支爉燭,幾好feel~我地點左個4人餐加一個晚餐4人餐包括:棷菜花火腿忌廉湯: 幾多料, 每次飲忌廉湯都會俾人好飽肚既感覺, 但呢度唔會,非常好鮮果沙律: 無咩特別燒牛柳: d牛柳整得岩岩好, 肉質嫰,最鐘意呢道菜, 連配菜既薯仔同紫棷菜都好味!海鮮薄餅:好多料, 邊邊都焗到好脆波菜煙肉寬面: 寬面既口感唔錯, 但整道菜感覺一般1人餐:魔鬼雞扒: 其實系黑椒雞扒, 但燒得皮好脆整體感覺好好, 朋友都讚唔錯.下次可以再去!
一行5人同班fd第一次黎呢間餐廳食野
入到去燈光較暗, 每臺客都會點支爉燭,幾好feel~
我地點左個4人餐加一個晚餐
4人餐包括:
鮮果沙律: 無咩特別
海鮮薄餅:好多料, 邊邊都焗到好脆
波菜煙肉寬面: 寬面既口感唔錯, 但整道菜感覺一般
1人餐:
魔鬼雞扒: 其實系黑椒雞扒, 但燒得皮好脆
整體感覺好好, 朋友都讚唔錯.下次可以再去!

2009-03-15
  • 燒牛柳
2009-03-02 14 浏览
星期六, bf 同我 cele. 番情人節... 佢話上網搵到呢間野, so 試下...一入去, 估唔到咁多人, 坐滿哂, 我地 8 點到, 但我地覺得如果冇訂枱一定要等 15 mins 以上...好攪笑, 食既人都係情侶多, 但其實好多都係外國人, 佢地都識得黎呢度食, 好攪笑...燈光暗暗, 每張 table 有支 candle, 環境佈置 ok, 十足懷舊意大利餐廳 feel, 見到 d waiters, 個個都年齡比例大, 見到埋 d 餐具, 更加覺得佢係''意大利版''太平館了...但佢野食 mama地, 唔係話好好味, 反而 fat angelos 好味過佢好多....但不得不讚係佢個周打蜆湯, 好夠料, 好好味......
但不得不讚係佢個周打蜆湯, 好夠料, 好好味......
周打蜆湯
牛尾濃湯
seafood pasta
公司 pizza
周打蜆湯
牛尾濃湯
2009-02-09 80 浏览
朋友生日的這晚,到了Tivoli 意大利餐廳。打頭陣的是洋蔥湯。法包上的雖然只是芝士粉,但焗後變得香脆,還不錯;而湯內的洋蔥份量足料亦很鮮甜。跟湯的麵包與牛油。麵包是沒有烘過的法包,有點失望;不過一圈圈的牛油很特別很有心思。法式焗田螺,讚! 哈哈,笨笨的我其實不懂用吃田螺的鉗子,侍應先生大概看不過眼我的狼狽相,主動走來教導我們使用的正確方法。Al Dente 的蜆肉墨魚汁意粉。充滿蒜香的配料幾乎鋪滿整碟意粉;意粉的口感彈牙,好滋味唷! >V<四季薄餅,正宗的薄批,在門口處可以看到師傅在搓餅的。由火腿、意大利腸、磨菇、洋蔥組成的薄餅,材料簡單,不過味道一流。用手捧著吃,熱烘烘脆卜卜的,很滿足。這裡的環境真的不錯啊。餐廳內環境昏暗,每木台都會點上一根長長的蠟燭,情調十足。晚飯時段頗多客人,有些人客好像要搭木台,幸好我們已預先訂座,所以被安排坐在靠牆的位置,感覺良好。服務方面,侍應都十分殷勤友善,風趣的經理先生(?)間中更會走來攀談幾句。哈哈,對這家餐廳的印象極度良好呢,下次有機會要再來喔。
朋友生日的這晚,到了Tivoli 意大利餐廳。

哈哈,對這家餐廳的印象極度良好呢,下次有機會要再來喔。
跟湯的麵包與牛油
法式焗田螺
蜆肉墨魚汁意粉
四季薄餅
法式焗田螺
蜆肉墨魚汁意粉
四季薄餅
2009-02-01 16 浏览
想食意大利嘢, 喺呢度用意大利+佐敦search, 此店頭幾名, 加上咁多人讚好, 即管試一試.叫咗公司pizza, 肉醬千層闊條麵, 同埋紅酒牛肉. 紅酒牛肉差唔多百五蚊, 但水準跟本就係港式茶餐廳煮法, 除咗d牛肉比較靚之外; 公司pizza仲差過超巿雪櫃買番屋企叮嗰d, 除咗有幾隻蝦之外; 最勁係肉醬千層闊麵, expect會好有芝士味,有肉汁, 點知居然係菜味, 因為闊麵用咗波菜, 難食到好似食緊香口膠. 整體黎講, 好難食! 就好似中國人食鬼佬既中國菜, 都唔知似咩!有兩樣嘢係可以一讚: 一係裝修都幾似意大利d餐廳; 二係服務的確唔錯, 好過好多茶餐廳.不過既然係茶餐廳水平, 快餐店水準, 就咪收我西餐廳價錢啦.唔同人有唔同口味, 呢間嘢咁耐歷史又咁多人讚, 我惟有認自己口味怪癖.

2009-01-21 14 浏览
這店開了29年,不知為何從沒來過。生日好友請食飯,就試試這裡。Book 了枱以防萬一沒位,7點到也已滿一半。坐下先叫一公升Sangria,甜甜的不同以往紅餐酒加果汁的感覺。跟經理熟絡後,得告之是加了點gin 在裡面,兩種酒混在一起很易醉,可是沒這感覺,應該是酒的比重不多吧,反正好飲就是。再來叫了蕃茄飽和escargot作頭盤。蕃茄又多又醉,要配底下的麵飽來一起吃是有點困難,所以留下很多蕃茄在碟中。至於escargot,個子小小的,將入面的汁混和碟上的薯蓉來吃,分外美味,不然單吃薯蓉會很乾。跟著上的是生蠔菠菜湯,入面有兩隻蠔及菠菜絲,朋友說不錯。可是我說一般,因為忌廉湯底像極小時吃的平價學生餐的餐湯。主菜是燒羊架和什錦海鮮。燒羊架超抵食,2百不到有6件,每件有兩支骨的份量,很嫩不膻,可能有嗜羊的人不會喜歡,但合我們口味。什錦海鮮有水在裡面,有點奇怪感覺,不太合胃口。那晚full house,走時外面有人等位。個人覺得食物抵食(跟我去開的意大利餐廳比),但食物一般。服務非常讚,食物上枱是 one by one。經理說這樣可以慢慢吃,坐到12點打烊也可以。呵呵... 很體貼呢!而家沒錢時期,

什錦海鮮有水在裡面,有點奇怪感覺,不太合胃口。

而家沒錢時期,我想會再去的。
2009-01-17 18 浏览
三十三仔,一行人到,到地鐵站路必經過的TIVOLI一嘗.先上來做功課,有人話是茶餐廳,有人話係低食意大利餐廳.三十三仔心思思去左一試,事前重故意話圍內去食D唔好食既野,目的係減低期望,提升美味度.三十三仔一行人,去完的回應係 ... ...三:Garlic Beard :脆但不夠蒜蓉味Seafood Risotto: 唔夠熱, 多料既普通白汁飯Ravioli: 好蕃茄,但有d少Company Pizza: 料新鮮,餅底脆,冇cheese味同埋蕃茄味評分: 味道3 環境3 服務3 衛生3 抵食3 十三:Garlic Beard :脆但不夠熱Seafood Risotto: 好似普通白汁飯Ravioli: 好蕃茄,但有d少Company Pizza: 料新鮮,餅底脆,但不夠cheese&蕃茄味好似好迫咁,樓底有d矮,唔太舒服。評分: 味道2.5 環境3 服務2 衛生3 抵食3 仔:Garlic Beard , good quality but I would not recommend at allSeafood Risotto, not imp

三:

Garlic Beard :脆但不夠蒜蓉味
Ravioli: 好蕃茄,但有d少

評分: 味道3 環境3 服務3 衛生3 抵食3

十三:

Garlic Beard :脆但不夠熱
Seafood Risotto: 好似普通白汁飯
Ravioli: 好蕃茄,但有d少

好似好迫咁,樓底有d矮,唔太舒服。
評分: 味道2.5 環境3 服務2 衛生3 抵食3

仔:

Seafood Risotto, not impressive, is kinda Hong Kong Style
Ravioli, tastiest one I found, but the dish is sorta small
Company Pizza, unimpressive, but it's Italy pizza, it is ok

The manager keeps selling their wine and dessert from the beginning to the end. Is the restaurant in trouble or something ?

評分: 味道 3 環境 3.5 服務 2 衛生 4 抵食 3

Remark: Over all mark is based on " Mode" to compute.
Garlic Beard
Seafood Risotto
Ravioli
Company Pizza
  • Ravioli
2008-12-15 15 浏览
餐廳燈光較昏暗,每枱也點了洋燭,力求營造浪漫高雅的格調。可惜客人太多,環境較嘈雜,座位亦較迫,令整體氣氛變得普通。羅馬什果沙律:無乜特別,ok焗海鮮酥:海撒沙律伴碟,生菜都幾新鮮;海鮮酥皮鬆化香脆,配合熱辣辣的海鮮配料,味道不錯四季薄餅:意大利薄餅底,夠香脆;薄餅芝士亦很香濃。唯一不足之處是食唔到有「四季」嘅感覺焗芝士腸粉:美味嘅茄汁配合香濃嘅芝士,味道很rich很好味烟肉蛋意粉:烟肉蛋白粒炒意粉,香口惹味,不錯四個人$500埋單,很抵吃!

羅馬什果沙律:無乜特別,ok
焗芝士腸粉:美味嘅茄汁配合香濃嘅芝士,味道很rich很好味
烟肉蛋意粉:烟肉蛋白粒炒意粉,香口惹味,不錯

四個人$500埋單,很抵吃!

[13/12/2008, Sat]

2008-12-04 87 浏览
前晚係尖沙咀佐敦行咗好耐, 都唔知食咩好? 最後選擇了Tivoli我們無Book位, 好彩都有枱, 環境好暗, 坐好咗會點起蠟燭, 幾有情調 我們點了燒牛柳 Set dinner 和 四季pizza先來餐湯同餐包, 兩樣都係一般, 不過牛油上枱個樣好有特色四季pizza: 批底好脆, 好多芝士, 老公話幾好味燒牛柳: 雖然一定唔會係靚牛, 但係都幾有肉味, 老公又話幾好食, 我就比較欣賞伴碟的忌廉蘑菇薯仔餐飲: 凍檸茶好好飲, 可能因為室內氣溫好熱啦, 所以好想飲凍飲 由於我同老公當晚都好攰, 所以食完匆匆埋單走人, 懶理燭光晚餐的好情調

我們點了燒牛柳 Set dinner 和 四季pizza

先來餐湯同餐包, 兩樣都係一般, 不過牛油上枱個樣好有特色

四季pizza: 批底好脆, 好多芝士, 老公話幾好味

四季pizza
燒牛柳
  • 四季pizza
2008-11-11 17 浏览
昨晚朋友生日去了Tivoli食飯,但不知是否金融海嘯還是星期一晚的關係,店內客人不多,與一年多前的環境嘈雜、椅背貼椅背的情況完全不同,反而可靜靜地傾吓計!另外他們的裝修都幾舊,最唔鐘意D滕椅同吊係天花板的飾物,仲有個燭台同支紅蠟燭... 感覺怪怪地!而食物都係一般啦... 始終係港式化的意大利餐廳,並非正宗的意大利菜啊!當然不可對食物質素期望太高吧!我們一行五人點了:1. 鮮果沙律 — OK!(其實只要生果新鮮就好難唔OK嘅!)2. 蒜蓉包 — 夠熱夠脆,好味!3. 蕃茄蓉伴包 — 味道偏清淡,唔夠蒜蓉包香口。4. 生蠔 — 大大隻的美國蠔,大而冇蠔味,很淡口!個人偏愛法國蠔,雖然細隻D,但會鮮甜D!5. 公司薄餅 — 麻麻地,太多生洋蔥,材料只有肉醬、芝士、魷魚圈、菠蘿等... 冇乜特別!6. 燒羊鞍 — 都係麻麻地... 冇羊獨有的香羶味,對於羊肉愛好者一定覺得失望;但對於怕羊羶味的朋友,反而可入口... 真係唔知點講啦!!!7. 蒜蓉白菌炒意粉 — 白菌好新鮮,意粉爽口唔淋!8.蜆肉墨魚汁意粉 — 墨魚味被蒜蓉味蓋過了,都唔明點解墨魚汁意粉要落咁多蒜蓉嚟炒... 味道變咗同蒜蓉白

我們一行五人點了:

2. 蒜蓉包 — 夠熱夠脆,好味!

3. 蕃茄蓉伴包 — 味道偏清淡,唔夠蒜蓉包香口。

7. 蒜蓉白菌炒意粉 — 白菌好新鮮,意粉爽口唔淋!

8.蜆肉墨魚汁意粉 — 墨魚味被蒜蓉味蓋過了,都唔明點解墨魚汁意粉要落咁多蒜蓉嚟炒... 味道變咗同蒜蓉白菌炒意粉差唔多... 總之好多蒜蓉味而冇墨魚味!

9. white wine — 太淡口,似飲水... 連平時不愛好杯中物的我也嫌冇料到呢!

*另自備了雪糕蛋糕,故沒有叫焗雪山。

總括一句:冇期望就唔會失望!

• 鮮果沙律,蒜蓉包,蒜蓉白菌炒意粉
2008-10-26 148 浏览
尋晚同男友黎左呢到慶祝 3 個月紀念 ^ ^ 黎到都見到已經差唔多滿座了! 好彩之前果晚 book 左位﹐大家黎前都記住要book位呢.入面張張檯都有蠟燭點著, 都幾有氣氛 ^ ^ 係我地既第一次candle night dinner 呢, 哈見到晚餐都係牛扒0甘滯, 記得呢度既牛扒麻麻, 決定散叫! 嗌左﹕*蒜蓉包 - 好似比一般的蒜蓉包薄同細, 但係食落真係好香好脆, 外脆內軟! 而且有好香濃既牛油同蒜蓉味! 連麻麻地鍾意蒜蓉包既男友都話好食呢.*四季pizza - 應該係有四種味既pizza? 但係好似淨係食到洋蔥, 火腿, 磨菇同芝士呢幾種料.. 分唔到邊四季呢.. 不過芝士都幾多幾香. 開頭食第一塊覺得批底稔又唔脆, 但食到最尾果塊個邊又好脆.. 唔太平均! 食後感係有 d 失望, 唔覺得特別好食呢.. Pizza hut 好似更好. *燒羊鞍 - 呢個真係幾正! 侍應建議要 7 成熟, d 肉仲係0係好嫩既狀態, 同埋有肉汁. 點埋 d mint sauce 好好食 ^ ^ 而且無我討厭既騷味! 有 6 大舊呢, 食完都好飽了. 拌碟的紅椰菜都唔錯呢! 侍應服務都好好,

尋晚同男友黎左呢到慶祝 3 個月紀念 ^ ^
見到晚餐都係牛扒0甘滯, 記得呢度既牛扒麻麻, 決定散叫!
嗌左﹕

侍應服務都好好, 主動俾多張凳我擺袋, 又好有禮貌, 值得一讚!
有機會會再返黎試其他野!

Happy 3 months, I love you! ^ ^
蒜蓉包
四季pizza