2008-06-24 8 浏览
布丁蛋他唔錯,餅皮脆,但食落又有質感,唔會太鬆。底部o個少少焦糖的確唔錯,食落好似布丁。除o左呢個唔算貴,可以一食之外,其他麵包都太貴了,但食落又冇乜特別。而且收銀員態度不太友善。
布丁蛋他唔錯,餅皮脆,但食落又有質感,唔會太鬆。
底部o個少少焦糖的確唔錯,食落好似布丁。
而且收銀員態度不太友善。
  • 布丁蛋他 $6
2008-06-19 24 浏览
我由佢初初開食到而家, 睇住佢越出越多款, 越做越起~洛克藍莓包: 食落藍莓cream味道香, 但以前好d~日式朱古力包: 個包好淡, 唔好expect朱古力味好濃, 淨係食到中間先只有d朱古力漿溜出來,以前好d抹茶紅豆芝士包: 有大有細, 紅豆芝士味道濃, 綠茶味幾重, keep到~豆漿蛋糕: 只係食佢既鬆軟質感, 好密好綿, 但冇豆漿味香蕉蛋糕: 鬆軟, 有香蕉味德國布丁: 最正!蛋味濃滑, 外皮鬆香, 食到底有d朱古力, 好特別!一口即散, 小心食~各款慕絲杯: 都幾滑, 但只係普通貨色整體來說, 以前真係好食d, 個老闆娘態度都好d~佢d包以抹茶類較出色~最大問題係佢而家d包有d滯, 可當一餐~
我由佢初初開食到而家, 睇住佢越出越多款, 越做越起~
洛克藍莓包: 食落藍莓cream味道香, 但以前好d~

豆漿蛋糕: 只係食佢既鬆軟質感, 好密好綿, 但冇豆漿味
香蕉蛋糕: 鬆軟, 有香蕉味
德國布丁: 最正!
各款慕絲杯: 都幾滑, 但只係普通貨色

• 德國布丁
2008-06-17 9 浏览
這個其貌不揚的合桃朱古力蛋糕(HK$20),看似沒有什麼特別,但捧著蛋糕時,令主人與奴隸獸感到驚訝,因為其柔軟的程度,尤如捧著一件水豆腐在手上震顫的感覺一樣,恐怕稍為用力蛋糕就會碎裂,這種『手感』確是美妙。蛋糕的口感頗鬆軟,有濃郁的朱古力味,一面喝咖啡一面食蛋糕,味道極佳,唯一美中不足的是合桃不夠香脆。

合桃朱古力蛋糕
2008-06-11 4 浏览
不是 TIT*F 本身有得上, Wifi, 只是我去了中央圖書館用下免費 Wifi, 享受一下納稅人福利, 當然要順便過來買包! (換湯不換藥的包評又出籠了嘿嘿...)今次買了幾款做下午茶和第二天的早餐:日式鹹芝士蛋糕 ($5) – 細細件, 少少鹹, 啲啲甜, 芝士味不濃, 一般貨色矣。綠茶紅豆包 ($3.5) – 包上面有一 pat 疑似墨西哥餡的東西做裝飾, 青綠的包身頗嚇人不過綠茶味幾濃, 內面有香甜的紅豆餡, size 細細, 口痕當下午茶啱啱好。竹葉蜂蜜蛋糕 ($8) – 真的好想知道上面的竹葉紋是怎樣做出來的, 很美麗! 食落蜂蜜味是淡淡的, 質感略嫌鬆泡, 不夠台灣義美的厚實。高鈣牛奶吐司 ($8) – 呢個其實麻麻地, 不是很感覺到奶味, 不過份量夠充實是了, 沒怨言。另有幾樣心水推介:德國布丁 ($6) - 大家都讚的不少了, 不贅, 自從此物出現後坊間多了不少仿傚者, 但仍以這家的最好吃!黑麥香蕉蛋糕 (? $8) - 有點點黑糖味和香濃的香蕉味, 加上有嚼頭的麥粒, 算是我在這家店最喜歡的蛋糕有機豆漿蛋糕 ($6) - 很鬆軟, 豆味也比較清淡台灣嘉義黑糖糕 (

今次買了幾款做下午茶和第二天的早餐:

另有幾樣心水推介:
有機豆漿蛋糕 ($6) - 很鬆軟, 豆味也比較清淡
台灣嘉義黑糖糕 ($6) - 食感好像有點似曾相識...原本跟黑麥香蕉蛋糕是差不多的味道!

日本人老闆真有生意眼光, 這樣一家精緻餅店開在學校區, 肯定有好多妹妹仔粉絲了!
台灣嘉義黑糖糕
$~ 10
台灣嘉義黑糖糕
平日冇帶飯, 多數都響呢度買個包就算~洛克芒果芝士包$6.5(以前食過一次愛上左, 今次翻兜卻失望, cos食落去冇左芒果味, 令我懷疑自己係未買錯包, 而且個包底都幾濕下, 濕左一層咁, 食到最後終於知點解, 原來係芒果水落哂最底, oh my god~why me?~~我唸我以後都唔會再買呢個包!!)吞拿魚包$7(又係我至愛, 因為比起$1x以上價錢既包都平, 岩哂我呢d冇錢開飯既人, 黑椒+吞拿真係香口, but好似d餡比以前少左, 食落去麵粉既比例係多左-_-)P.S. 唔知係未今日既是星期六又掛完黑雨警告呢, 幫襯既人少左自然D包就冇咁新鮮, 而且包既製作都隨住天氣同師傅既心情變壞...
平日冇帶飯, 多數都響呢度買個包就算~
$13.5 (晚餐)
  • 今日食錯包冇得推介~
2008-06-02 8 浏览
新鮮出爐一買即試外面係舖左d粒粒朱古力脆脆地,裡面D吉士爆晒出黎嘅朱古力包!吉士正如洪水缺堤一般,真係睇得卡通片多,伙頭智多星~味皇講果句《好好味呀!》下次再試其他包先!有下次!有下次!
新鮮出爐一買即試

外面係舖左d粒粒朱古力脆脆地,裡面D吉士爆晒出黎
嘅朱古力包!
吉士正如洪水缺堤一般,真係睇得卡通片多,
伙頭智多星~味皇講果句《好好味呀!》

下次再試其他包先!
有下次!有下次!
下午茶
  • 朱古力吉士包
(非会员)
2008-06-01 2 浏览
今日去圖書館經過這間TIT*F,買左個日式咸芝士蛋糕,$5,細細舊,芝士味好勁,小小咸啦...但食完後覺得好飽,可能芝士重,所以細細舊,原來啱啱好!下次試下其他款先^^
今日去圖書館經過這間TIT*F,
買左個日式咸芝士蛋糕,$5,細細舊,
芝士味好勁,小小咸啦...
但食完後覺得好飽,可能芝士重,
所以細細舊,原來啱啱好!
下次試下其他款先^^
$5 (早餐)
對於什麽是"德國式布甸"真的沒有什麽研究,只知道好味便可以了...原本是要來這裏買麵包做早餐,見有布甸剛出爐,看見焗得微焦嘅蛋漿晶瑩欲漏,樣子極吸引,就忍唔住手買件試試...望上去嘅樣子真的很像葡撻。當然葡撻用嘅係酥皮,呢個布甸就係以牛油皮作底。做得極厚身又夠口感,頗香。布甸本身未吃已嗅到一陣蛋香,吃落果然蛋香盎然,texture好滑溜...聽說呢個布甸係佢哋嘅招牌,吃落覺得所言甚是...

聽說呢個布甸係佢哋嘅招牌,吃落覺得所言甚是...
$8 (早餐)
2008-05-15 8 浏览
主人與奴隸獸匆匆從中央圖書館趕往堅尼地城,無時間食午飯,決定在此麵包店買兩件包糊口。其實我們已閱讀過有關此店的食評,一早想試試,所以我們買了:1. 德國布丁(HK$6.0):布丁的曲奇皮看似結實,怎知主人用夾子輕輕一夾,就弄碎了。(破相喇!!)可見其鬆化的程度。布丁餡蛋味濃郁,口感夠滑,怪不得成為眾食家必食之選。2. 日式綠茶紅豆芝士(HK$9.0):包身軟熟,有濃濃的綠茶味,饀料芝士份量多,夠滑,又有芝士味,紅豆亦煮得夠腍,好味啊!!後悔沒有多買一兩件包,下次有機會一定要試其它產品。

後悔沒有多買一兩件包,下次有機會一定要試其它產品。

德國布丁
日式綠茶紅豆芝士
日式綠茶紅豆芝士(餡料)
$7.5 (午餐)
actually i come to this bakery almost every morning'their bread is very greatespecially the Whole Wheat Toast=3=''However the lady that served me this morning was very impolite'no smlie and not unlike the other one(a girl dressed like a cook and talk like japanese), no welcome or thankyou words at all.she really made me sad

she really made me sad
早餐
  • Whole Wheat Toast
  • Walnut Whole Wheat Bread
(非会员)
2008-04-28 4 浏览
自從轉左工之後, 已經很少來買面包了. 今日去元朗搭968, 所以特登去中圖的巴士站等車, 順便去買面包.今日係星期一, 所以買面包的是親切的白衫日藉女師傅. 其實好多包都想encore, 但肚子所限, 只能吃一個做早餐. 最後選了洛克藍苺芝士包, $9 (有些包起左價, 但這款冇, 或者因為本身已經唔平吧!i guess!) 唔使講, 當然好味吧! 包還是微暖, 洛克皮和面包本身都有微微的牛油香,恰到好處. 裡面混了藍苺的cream cheese 好豐富, 又好味. 一路食一路食先發覺個包都幾大, 好似食極都食唔完. 所以食完都好飽, 但好開心! Yeh!
今日係星期一, 所以買面包的是親切的白衫日藉女師傅.
2008-03-26 21 浏览
見佢個名咁特別, 自己之前又食0左咁多0野, 好奇心驅使下就買呢個小cake試下啦~~睇佢點鹹法都好!!食落去...味道都係普通日本cheesecake咁0者...同平時0係OK便利店買0既日本CHEESECAKE差唔多味咋喎...CHEESE味係比OK的濃D 0既~不過...佢寫到"咸"...嗯...好似比想像中的失色一點?同埋, 呢件CAKE都幾MOIST.CAKE仔細細5蚊一件...貴0左D...

同埋, 呢件CAKE都幾MOIST.

CAKE仔細細5蚊一件...貴0左D...
2008-03-25 8 浏览
凡見到位置偏僻的食店,總擔心很快就做不住。幸好老板很有魄力,敢用優質的材料做包,又給他平衡到味道與定價才犀利。芒果酥皮包:用上半個乒乓球般大的cream cheese作餡,慷慨得吃不消。更別說那塊丹麥式酥油皮。$6綠茶紅豆:綠得令可以舒緩眼睛疲勞的迷你包,區區三元,就有濃濃綠茶香味,本地包店應向人家請教一下。日式芝士蛋糕:丁大塊,像質地鬆軟的濃縮cream cheese,不甜,小小鹹。$5法式鬆餅、芝士條:相比之下不太有特色。$5; $10/3芒果布甸:應是用了優質香精油,氣味芬芳得來不假。算是較甜的出品,幸好有酸溜溜的芒果粒中和。$6芝士腸仔:腸仔是本地過鹹品種,一開四舖面,全靠周邊香口車打芝士搭救,不然都不知為何要花這七蚊。呢拿、朱古力味蒸蛋糕:質地實淨的少甜紙包蛋。六點後特價十蚊四個,嘴刁媽媽一吃驚艷之作。以前另有售5蚊的特濃朱蛋,消失多時,十分懷念。$3.5日式朱古力:點題之作,包身幾乎不甜,質地鬆軟爽利,沒有濕水麵團的口感。裡外均黑人膚色,可見下料之重手。咬開一點,可見閃令令的輕甜可可醬,基本上是吃這醬。再加上夾雜著十粒八粒拇指甲般大的朱力塊。只售六蚊,簡直嘆為觀止。

法式鬆餅、芝士條:相比之下不太有特色。$5; $10/3

2008-03-20 14 浏览
天氣開始熱,怕熱既朋友仔唔要麵包要濃味朱古力慕思。見個樣幾靚,心諗應該味道唔差,不過口感實左D,除左面頭既深色一層外,真係一D都唔覺濃味。雖然味道唔太好,但服務值得一讚。明明標價$15,但收錢時話只需$14。而且個女服務員唔知係咪日本人,因為佢好有禮貌。
天氣開始熱,怕熱既朋友仔唔要麵包要濃味朱古力慕思。
2008-03-14 5 浏览
又係我~~附近實在太少選擇,食份三文治都要十幾蚊,都係食返包算數...!!成日食綠茶包,今次食咩包好呢?就試下哩個朱古力包啦。外面係朱古力曲奇皮~~上面舖左d朱古力粒。原來裡面有吉士架(應該係喇)!唔...哩個普通,朱古力味唔太濃,都係綠茶包好食d。

成日食綠茶包,今次食咩包好呢?就試下哩個朱古力包啦。

唔...哩個普通,朱古力味唔太濃,都係綠茶包好食d。
朱古力包外面
朱古力包裡面