(非会员)
今日下午一家四人到此食午餐,勁得同勁高級!!首先,頭盤是麵包,共有四款,微熱新鮮,有三款牛油選擇,包括純味,意大利番茄味同蒜容香草味,全部自製都幾特別。其次是沙律吧,有巴馬火腿,咸香有勁,最清甜者,莫過於燒烤過加上欖檻油的黃椒同紅椒,還有其他冷盤,包括各款鬼佬菜+多款特別salad dressing, eg. blue cheese, cesar, thousand island, yogurt+不同味道olive oil.跟住是龍蝦湯,味道超濃有層次,湯底真材實料,絕不能與罐頭貨色比擬!鄰到最強主菜,所有食物都是即叫即烤,獨有炭燒香味,其中當然不少得肉汁鮮嫩,入口即溶的神戶牛柳,最特別者,是有共十二款芥辣與薄荷jelly,推介的有芥辣子芥辣,酸酸地有口感兼開胃。最賣點就是擺在餐桌的共八款來自不同地方與顏色的海鹽,很professional,配上烤肉簡直絕配。每人都選了三款combination的主菜,可以試多D不同種類,我選擇了鱸魚,羊扒和帶子,鱸魚配上檸檬汁,清清地帶出其鮮味,五成熟的烤羊扒,肉質鬆軟,一點也沒有酥的感覺,尤其配上法國海鹽,就更美味,愛羊者首選!大大隻的帶子肉身很厚
今日下午一家四人到此食午餐,勁得同勁高級!!
鄰到最強主菜,所有食物都是即叫即烤,獨有炭燒香味,其中當然不少得肉汁鮮嫩,入口即溶的神戶牛柳,最特別者,是有共十二款芥辣與薄荷jelly,推介的有芥辣子芥辣,酸酸地有口感兼開胃。最賣點就是擺在餐桌的共八款來自不同地方與顏色的海鹽,很professional,配上烤肉簡直絕配。每人都選了三款combination的主菜,可以試多D不同種類,我選擇了鱸魚,羊扒和帶子,鱸魚配上檸檬汁,清清地帶出其鮮味,五成熟的烤羊扒,肉質鬆軟,一點也沒有酥的感覺,尤其配上法國海鹽,就更美味,愛羊者首選!大大隻的帶子肉身很厚,很有鮮味,配上芥辣口感更特別!另外,我還偷了媽咪的法國鵝肝,真係超正,鵝肝入口即溶,有兩件,share食剛剛好,不致太膩,還有姐姐的牛柳,雖然有點兒過熟,但都軟滑。不能錯過者,還有伴碟的烤菇,平平無奇卻鮮甜無比。
主菜吃完,其實已經九成飽,但當然都不能錯過甜品一環,頭號推介香濃朱古力慕士,朱古力味濃郁之餘,入口軟滑,完全沒有甜膩感覺,朱古力味很純,此外,就是棉花糖草莓凍餅,高高的棉花糖山配上士多啤梨醬,棉花糖是自製的,有清淡酒味,很有咬勁,凍餅有香濃牛油味,入口軟滑又不太甜,恰到好處!仲有bailey和banana的cheese cake,淡淡的芝士味配上creamy的口感,絕不可錯過!還有用來配什果的strawberry 同caramel dressing,strawberry味清新,絕對100%鮮果製造,拖肥醬完全唔溜,好特別!
最後值得一提,就是有“茶冰”的涷檸檬茶,細心如此,不愧為五星級酒店!
價錢大約2500元,老實講都幾貴,不過一生人起碼豪一次啦!!
2006-02-14 27 浏览
為左避開情人節0既人潮同埋貴set, 所以提早一日黎呢度慶祝﹗由於一早訂左位, 所以有窗口位, 望住個維港食飯, 真係正﹗(仲睇到幻彩詠香江添~~)講返食野, 梗係要食佢個salad bar, 選擇好多, 每樣試少少我諗都可以飽。但我最鍾意就係parma ham + melon, 我都食左一大碟; 其次燒菠蘿同露荀都好好味。其實食完個salad bar都已經七成飽, 所以主菜都係只係叫左一個rib eye (16oz) share食, 諗住留肚食甜品。點知個扒黎到, 都好大份, 食唔夠一半已經好飽,但又好味到成份食晒, 最後連甜品都食唔落囉。主菜前佢會介紹八種海鹽同十二款芥末, 當中我最鍾意就係來自喜馬拉雅海鹽同埋芥末籽芥末, 酸酸的, 好好味。食唔到個甜品真係遺憾, 下次一定要黎食番﹗(題外話:尋晚聽收音機吳君如都話佢尋晚0係度食飯, 但都唔見佢0既~~~)
食唔到個甜品真係遺憾, 下次一定要黎食番﹗

2006-02-08 20 浏览
舊年自己生日已打算來這裡慶祝試,剛巧進行裝修工程。適逢老公的日子,一早訂定位同佢慶祝。先o黎麵包籃,四條長身的法式麵包及芝麻芝士片,其實味道唔錯,不過留肚食其他,所以不敢多食。我o地兩個都要了自助沙律吧,連主菜$105一位,但我o地只叫了一個主菜,所以另一位收原價$160。沙律吧種類真的不少,沙律醬、橄欖油及醋有不同種品及味道,合共廿款之多,沙律吧當中最吸引我的是Parma ham +哈密瓜、燒蘿菠、芒果蟹肉沙律,沙律都食了四、五轉,都差不多有7成飽。頭盤是煎鵝肝,兩大塊,外層煎得不算脆,但入口即溶,味道略鹹。老公又點了龍蝦湯-又是好大碗,龍蝦味唔夠濃,味道又是略鹹。o黎到steak house,當然要食steak,點了一個24oz T bone steak,嘩!真係嚇了一跳,已將一客分了兩份,仍然好大件(如圖)。塊steak肉質一般,有根有點韌。其實特別的是有8款鹽及十多款home make芥辣任你點,我只是試了三款芥辣,黑醋、辣椒及香草,三款味道都是偏鹹。雖然已十成飽,無論如何都要食甜品。選了軟心朱古力蛋榚,嘩嘩!差點大叫一聲,我未食過咁大的軟心朱古力蛋榚,差不多有5-6吋大,都只
舊年自己生日已打算來這裡慶祝試,剛巧進行裝修工程。
適逢老公的日子,一早訂定位同佢慶祝。
老公又點了龍蝦湯-又是好大碗,龍蝦味唔夠濃,味道又是略鹹。
雖然已十成飽,無論如何都要食甜品。選了軟心朱古力蛋榚,嘩嘩!差點大叫一聲,我未食過咁大的軟心朱古力蛋榚,差不多有5-6吋大,都只係95蚊,真係十個抵。一切開D朱古力醬好澎湃的流出來,其實真係好好食,好濃朱古力味,但實在冇辦法,我o地兩個只消滅了一半已投降。
服務當然一流,但環境不如我想像中的好,一來較噪,唔算寧靜,二來餐廳位置屬於地庫,就算我o地坐窗口位,景觀都是一般。
埋單雖然過千,但食物份量超勁,加上地點及服務,所以價錢是合理的。
2006-01-22 11 浏览
老公哦左好耐要試牛扒,因為我唔食紅肉,不過唔緊要啦,至緊要佢開心,請佢食一餐好既!係Sunday semi-lunch buffet 既形式,有餐前既包,4款選擇;有龍蝦湯;主菜有3種牛選擇其中一種/一個小combo有晒幾種or prawn; scallop; sea bass/一個小combo 有晒幾種;有沙律bar, 甜品bar, 再有3款紅酒及3款白酒任飲!先講包類,有三種,不過全部都唔熱,雖附上三種butter: general butter, tomato butter & garlic butter, 之但係因為唔暖/熱,都係食左小小..龍蝦湯完全唔好飲,味道好怪,我飲左一啖就放低...好,試下沙侓吧先:有Parma ham & melon, 好多好多既ceasar salad, tomato & buffalo cheese, nuts, dried fruit, pasta salad...好用心做,材料矜貴又足,成日都refill ~ 讚!不過我都係鐘意佢既炸薯條,好特別,好好食!主菜,老公既prime rib : 佢話係best of the best! 好有牛肉味

龍蝦湯完全唔好飲,味道好怪,我飲左一啖就放低...

主菜,老公既prime rib : 佢話係best of the best! 好有牛肉味,質地又軟,外層又crispy, 配上幾款唔同既mustard, 一流 ! 鹽都有8種放在悔張桌上任你試,我個人最鐘意係喜馬拉牙既,好幼細,好香!

我既seafood combo - 好味到震!海鮮既鮮味同炭燒既味混而唯一,seabass 簡直係feels like heaven!

desert 方面,老實講,係一般,都幾american style, not impressive...同海逸酒店比較,真係失色..

不過佢地既coffee 又唔好飲bor! 奇!

wine : 好好,飲左四種! 好抵!

老公,生日快樂!
(非会员)
2005-12-10 26 浏览
環境:太迫,太嘈,只有少少海景。味道:1.鵝肝好味,外脆內軟,入口溶化。2.龍蝦湯普通到不得了,稍為好過一般餐廳。3.salad bar好多款式,都幾吸引,味道亦不錯。4.澳洲安格斯rib steak,稍為過熟,冇乜肉汁,比較「鞋」口。服務:ok啦!但又話可以自己帶酒,唔洗開瓶費,都唔係,要$400呀!抵食:以咁高嘅價錢,咁差嘅質素,唔抵啦!乾淨:ok啦!總體上:完全唔得!
環境:太迫,太嘈,只有少少海景。
抵食:以咁高嘅價錢,咁差嘅質素,唔抵啦!
乾淨:ok啦!
總體上:完全唔得!
2004-11-09 10 浏览
屋企人外遊歸來諗住食番餐好d o既, 上星期三晚, 六點几去到冇咩人, 到八點半倒走都full house喇, 鵝肝terrine, 我之前唔鐘意食pan-fried o既鵝肝都覺得呢個超正, 又滑又香, 冇得頂, salad bar差唔多有齊我鐘意食o既antipasti, 食左差唔多5-6塊parma ham, 不過d哈密瓜唔夠甜, tomato & mozzarella, 所用o既mozzarella几淡口, 都算几多pickles揀, 一百蚊都几抵, 食完都半飽咁滯, 反而佢d bread又唔算太特出姐, 叫左個kobe beef, 點講, 係几好食, 不過可能我唔太鐘意佢個表面太乾, 下次可以叫佢個爐唔好咁猛, 同埋加多兩粒鹽就更理想, 佢o既kobe beef係grade 8, $680…如果可以有再高grade d o既揀會更好, 比多d唔係問題, 我見sogo有grade 11買. 再叫多份rib eye, 麻麻喇真係, 我整仲好食d, 都食唔落甜品. 服務非常滿意, 唔會成日o係你隔離左騰右騰咁, 只係會o係適當o既時候出現, 洲際姐係洲際.
2004-07-12 32 浏览
仲有三樣野唔記得講,就係牛扒刀、芥辣同開瓶費。先講切牛扒的刀,高級扒房不會用下等扒刀的,這裡用的是Modern Lahuiole系列,輕身又好切,單這把刀都要賣五百幾,分分鐘貴過件扒。到過這裡的,應該都會為那十二樽自家調製的芥辣有印象。但吃來吃去,我還只會選兩種,一款辣一款唔辣,辣的是洋蔥芥辣,唔辣的就是蒜頭味。老婆就只喜歡傳統英式芥辣,另外會要多少少蜜糖味來點羊扒。鋸貴扒都要飲少少酒,呢度個酒牌都幾多選擇,價錢唔算貴。而最正的就是頭一支酒係唔使開瓶費,所以帶酒來好抵,食過幾次都係飲自己酒。
仲有三樣野唔記得講,就係牛扒刀、芥辣同開瓶費。
2004-07-11 15 浏览
有特別日子要慶祝,問老婆想食咩,佢話想鋸扒,咁炭燒牛扒全港只此一家,當然不會想其他地方,就幾日前訂位來了這裡,少不了的又特別叮囑其留定拿破崙餅一客,並寫上指定字句。訂了七點鐘,準時到來發覺人客也不少,都有至少七成客滿,其中洋人同本地人一半一半咁啦。前菜要了鴨胸青芒果沙律﹝$150﹞,老婆見沙律吧都幾有睇頭,所以就自助吃﹝連主菜$95﹞,主菜當然是和牛﹝12oz $620﹞及羊扒﹝16oz $420﹞,配菜加了忌廉菠菜﹝$160﹞。帶了黃油蟹宴剩下的智利紅酒來開,物盡其用嘛。呢度的餐包十年如一日,都係粗麥包及南瓜籽包,大大個熱辣辣,味道不差。但因今日食物份量不少,都係留番個肚好D。出去循一循個沙律吧,食物新鮮,種類不少,其陣容可與一般自助餐的沙律吧尤有過之,單是芝士都有八款,亦有巴馬火腿及燒菠蘿等,其中一味木瓜蝦沙律最正,是食完又食的;鴨胸青芒果沙律亦不錯,夠份量,鴨胸用蜜糖醃過再燒,配以甜甜帶微酸的芒果,幾掂。一早吩咐兩份扒都分兩份上,這裡亦可以一份扒兩個生熟情度,如我要牛扒medium rare羊扒medium,老婆果份就牛扒well done而羊扒medium well,同佢地講就
一早吩咐兩份扒都分兩份上,這裡亦可以一份扒兩個生熟情度,如我要牛扒medium rare羊扒medium,老婆果份就牛扒well done而羊扒medium well,同佢地講就得。上檯前兩份扒已分得靚靚,12安士的和牛及16安士凡羊扒份量十足。切開一看,火候偏熟了些少,如我的和牛便偏向medium,但問題不大。這裡的是澳洲和牛,雖是grade 10但始終不及安格斯和牛,入口當然鮮甜又肉汁豐富,那個僧融化的感覺是別的牛肉永遠沒法到達的境界;比起和牛,羊扒當然肉質是有所不及,但都好味,算好有水準。而那份炭燒的香味,別的扒房那個gas爐當然要行埋一二邊。雖然兩份扒加埋過千,但個人覺得物有所值的。因這裡的扒配菜極少﹝相比價錢來說﹞,只得幾小片燒茄子及小黃瓜,所以要再另外叫。忌廉菠菜做得幾滑又有菠菜的味道,個人認為加入些少蜜糖芥辣吊一吊味仲掂。
那支智利紅是大路的Los Vascos Reversa,雖然不及元祖的Lafite Roths Child,但飲落夠勁,同燒牛扒同羊扒都算匹配。
最後是那個拿破崙餅,扒房幫我在碟邊用朱古力醬寫了特別字句,好有心思,服務是值得一讚。但個拿破崙餅就極之普通,說真的比美心餅店的好不了多少,更遑論同頂級的Amigo相比!老婆最喜歡吃拿破崙餅,全港都吃了不少,好在賣相有心思,至挽回些少分數。建議還是叫其他甜品較好。
用獅子銀行的白金咭有八五折,埋單一千四百多,頂級價錢亦可吃到頂級食物,花得起的可以一試。
2004-02-17 15 浏览
另一半牛一;今年o既生日晚餐選址洲際steak house。呢餐其實已經係幾星期前食;當日並非特別節日,只係普普通通o既一個星期六晚,但呢度幾乎full house咁滯,真係好生意。因此,環境都幾嘈,浪漫就欠奉喇(樓上lobby lounge D氣氛仲浪漫~)。不過service都好欣勤,冇話因為人多而差o左,值得一讚。o黎得呢度當然要食charcoal grill steak,不過order果陣都幾頭痛;事關呢度D牛柳全部serve American portion,座底起碼12oz,小妹實在冇可能只憑一己之力食得晒。唯有叫個16oz ribeye steak同男友share,承為$360一客;牛柳上檯果陣已經預先切好,分開兩隻碟咁上,都算幾細心。緊隨steak之後侍應奉上12種唔同味o既自制芥辣,款款不同,有辣有唔辣;小妹試o左兩隻,分別係honey mustard同意大利香草芥辣,香草芥辣比較攻鼻,但兩隻都好味,正!可惜件ribeye steak整得過熟(order六成,變o左八成咁滯),廚房o既功力差D播~~此外仲叫o左半打生蠔,$145,係來自澳洲o既Tasmanian oy
此外仲叫o左半打生蠔,$145,係來自澳洲o既Tasmanian oysters,唔算好肥仔,但都好鮮甜,抵食!再加個minestrone同grilled portobello mushrooms($60),咁就已經好飽喇!甜品當然係預先order既拿破崙餅,custard唔算好「漏」,味道都唔錯,只可惜唔係complimentary~~連兩杯house wine,加一,信用咭85折後差不多九百蚊,都算抵食。
8點鐘果陣仲睇埋幻彩詠香江,都幾開心;美中不足係overcooked左件steak(其實都係個幾critical既fault),不過總括o黎講都算唔錯,都俾番個「笑面」啦!
2003-07-26 10 浏览
用炭燒牛扒只此一家,淨係呢樣已值回票價。除此以外多達十幾款的芥辣亦令人嘆為觀止。
2003-07-24 5 浏览
試的肉眼扒,16盎司可二人share,medium剛剛好,好好味,300多!去時人不多,環境舒服,不過因為位置低,維港景麻麻。服務生通常會跟客人聊天,大班會說普通話,星級服務。喜歡自助沙律吧,點了主菜就95/人,沒點就155/人。
去時人不多,環境舒服,不過因為位置低,維港景麻麻。
服務生通常會跟客人聊天,大班會說普通話,星級服務。
喜歡自助沙律吧,點了主菜就95/人,沒點就155/人。
2001-11-12 13 浏览
頭盤: 龍蝦沙律~ 入面d 薯仔沙律先正!龍蝦當堂成為配角! <br> Tartar Steak ~ 份量大! <br> 生蠔~ ok la~ <br>主菜: 牛扒,牛柳,羊扒都overcooked! 要medium rare , 起碼比o左7成我地~ <br>甜品: 拿破倫蛋糕.. Custard Cream 勁多, 頗為甜膩~ <br>
Tartar Steak ~ 份量大! <br>
生蠔~ ok la~ <br>
2001-07-01 11 浏览
REGENT轉手後變0左州際,餐廳會有所改變,唔知會差0左抑或好0左?言歸正傳,麗晶扒房係好hearty0既美式扒房,咩都大大件,扒類同配菜都十分夠份量,荒死你食唔飽0甘另外佢地0係控制牛扒生熟程度上掌扼好準確,你真係會睇到三成同四成0既分別(尢其是舊時Barbara主政0個陣),好難得