2020-11-30 17 浏览
帶我男友食好西上集 呢間餐廳個名好可愛🙌🏾🐷🐷 預祝生日飯 今次決定食豪d 💕呢餐食到飽到動不了🤣🤣冇諗過款款食物都咁大份 即刻心諗兩個人分量咩 真心係四個人食的分量黎!頭盤:小食分享拼盤 ($288)蘇格蘭雞蛋 - 個人幾鍾意呢個 係有d 似可樂餅 中間仲有個糖心蛋 個配搭不錯豬皮脆片 - 平時我吾食豬皮🤣 不過呢個不講你知 你會以為係薯片啲friend 好脆😆 脆豬肋骨 - 不錯不錯 佢配上特定自家製sauce 迷你牛肉漢堡兩件 - 呢個係好迷你 好可愛 但係太乾了 完全沒有汁🤣 蟹餅 - 個人不太喜歡 以為係吞拿魚🤣 食吾出仲有香料雞翼四件 酥脆魷魚圈 薯圈 呢個拼盤竟然係頭盤 不得了 超大份 佢有不同sauce 仲有自家製牛油果醬 但幾熱氣喔 全是炸食🤨沙律:招牌燒雞胸沙律 ($138)配料有烚蛋 青瓜 粟米 煙肉粒 菲達芝士個人鍾意佢個雞胸 係有煙燻嘅香味 配上糖心蛋 芝士粒 岩唒芝士控主菜:慢煮醬燒豬肋骨 ($258)配料有椰菜沙律 粟米 薯條招牌菜式會選用豬嘅最好部位 確保用優質同埋新鮮嘅食材製作食物 呢個超大份🤣 食完個豬肋骨都好飽🤣 仲未計岩岩我地食的拼盤呢 所以薯條
帶我男友食好西上集 呢間餐廳個名好可愛🙌🏾🐷🐷
預祝生日飯 今次決定食豪d 💕
呢餐食到飽到動不了🤣🤣冇諗過款款食物都咁大份
即刻心諗兩個人分量咩 真心係四個人食的分量黎!

頭盤:小食分享拼盤 ($288)
脆豬肋骨 - 不錯不錯 佢配上特定自家製sauce
蟹餅 - 個人不太喜歡 以為係吞拿魚🤣 食吾出
仲有香料雞翼四件 酥脆魷魚圈 薯圈
呢個拼盤竟然係頭盤 不得了 超大份 佢有不同sauce
仲有自家製牛油果醬 但幾熱氣喔 全是炸食🤨

沙律:招牌燒雞胸沙律 ($138)
配料有烚蛋 青瓜 粟米 煙肉粒 菲達芝士

主菜:慢煮醬燒豬肋骨 ($258)
配料有椰菜沙律 粟米 薯條
招牌菜式會選用豬嘅最好部位 確保用優質同埋新鮮嘅食材製作食物 呢個超大份🤣 食完個豬肋骨都好飽🤣 仲未計岩岩我地食的拼盤呢 所以薯條 是我男友包尾了😛

甜品:朱古力心太軟 ($88)
我真係好鍾意食心太軟💕🤪 次次去餐廳都係簡呢個甜品
熱熱的心太軟 配上冷冷的雪糕🙌🏾🙌🏾 絕配!

飲品 就有些難以形容的感覺😅 沒有太大評價🤨
水果茶 ($42 )- 有點似藥水味🤣🤣
招牌精選雞尾酒 The salted pig’s Tea 長島冰茶味 ($88)
2020-11-30 18 浏览
之前已經黎過一次食過salted pig的拿手豬料理,聽聞佢係佢地嘢都一樣做得咁出色,於是就同朋友黎試多次。葵芳呢間有隻小豬係門口上面好吸睛。店內外都有好多豬的裝飾一開始叫左個沙律開下胃先牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁 $158蝦的數量唔少,牛油果同芒果亦係用左熟透ge新鮮食材,本身都有D驚會用鑵頭,不過最終都無令我失望。白酒煮荷蘭藍青口、薯條  $168醬汁係用白汁加忌廉煮成,味道濃郁之餘,帶點白酒酒香同微酸味道中和,能整體味道平衡,另外配有外脆內軟的薯條。小食黎講算大份。燒斧頭牛扒、田園沙律  $718跟住就黎到重頭戲,同朋友想試呢個好耐,一上到黎真係令我地好震撼。一大份牛扒,餐廳仲要幫我地切好左,好細心。周邊仲配上海鹽,黑椒汁,芥末醬,保證你唔會食厭。雖然佢好大份,但入面肉質依然嫩滑。飲品方面有好多選擇好難揀。最後跟佢推薦叫左兩杯飲品。The salted pig tea (mango) $88芒果味版長島冰茶,芒果清新甜味更好咁掩住酒精味。Guava Royale $98好適合作為餐酒,汽泡酒加上果汁,相信無人會唔中意。Dessert Platten  $228有齊咁多
店內外都有好多豬的裝飾

一開始叫左個沙律開下胃先
牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁 $158
牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁

白酒煮荷蘭藍青口、薯條  $168

燒斧頭牛扒、田園沙律  $718
燒斧頭牛扒、田園沙律
雖然佢好大份,但入面肉質依然嫩滑。
燒斧頭牛扒、田園沙律
飲品方面有好多選擇好難揀。
最後跟佢推薦叫左兩杯飲品。

芒果味版長島冰茶,芒果清新甜味更好咁掩住酒精味。

Guava Royale $98
好適合作為餐酒,汽泡酒加上果汁,相信無人會唔中意。
Dessert Platten  $228
有齊咁多種甜品比你試晒。唔駛左諗右諗。

當中最出色一定係心太軟,流心效果一流,朱古力味亦好香濃。
2020-11-27
牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁
2020-11-30 286 浏览
這間The Salted pig位於葵芳新都會廣場3樓嘅店舖!環境相當之唔錯!地方都算好寬闊!坐落感覺都好舒適😙😙😙!餐廳去嘅招牌菜式十分之出名!去哋係用最好嘅部位!確保做出最有質素!最新鮮嘅食材製作食物👍👍👍!除咗豬肉都有其他菜式選擇seabess都係一個好好嘅選擇!.The Butcher's Block 特式凍肉拼盤:意大利巴馬火腿/西班牙辣肉腸/匈牙利莎樂美腸/挪威煙三文魚/醃菜/烤多士!十分之吸引😍😍😍!可以食到唔同嘅凍肉拼盤😋😋😋!這些凍肉味道都唔錯!這款巴拿馬火腿都唔會過咸!辣肉腸都唔算好辣!莎樂美腸食入口口感都唔錯!挪威煙三文魚食入口感覺好新鮮!.小食分享拼盤 蘇格蘭雞蛋/豬皮脆片/脆豬肋骨/迷你牛肉漢堡(2件)/香料雞翼(4件)/蟹餅/酥脆魷魚圈/薯圈!拼盤望落都唔錯!蘇格蘭雞蛋好特別🤔🤔🤔!外脆內軟!外面金黃脆口!入面放滿豬肉好嫰滑又口感😋😋😋!豬皮脆片十分之鬆脆美味!超迷你牛肉漢堡!賣相好可愛😍😍😍!牛肉肉質好嫰!味道唔錯!香料雞翼味道香濃😙😙😙!好重香料嘅味道!蟹餅好香嘅蟹肉味!食入口外脆內軟又有口感!酥脆薯圈夠哂鬆脆!味道唔錯!又唔覺得肥!.招牌德國鹹豬手烤薯
除咗豬肉都有其他菜式選擇seabess都係一個好好嘅選擇!

The Butcher's Block

小食分享拼盤

招牌德國鹹豬手烤薯酸菜芥末籽汁
這個是一公斤的2人份量!
鹹豬手望落好吸引!望落豬手好似好嫰!食入口味道恰恰好!肉質夠哂腍身!味道好好味😋😋😋!真係唔錯👍👍👍!

美國特級安格斯飲眼扒(紅酒汁)配薯條 :
這塊牛扒都算好大塊!我哋叫咗medium食入口感覺恰恰好!味道都好鮮味😋😋😋!食入口完全唔覺得韌!再點埋D紅酒汁味道唔同哂好好味😋😋😋!

牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄/配甜辣沙律汁:
用嘅係新鮮沙律菜!配埋其他新鮮材料牛油果,香芒,車厘茄,去嘅大蝦十分之爽口彈牙!再撈埋自己製造嘅沙律醬十分美味😋😋😋!

甜品拼盤
芝士蛋糕/朱古力心太軟/香蕉拖肥批/蜜糖蘋果脆脆
真係好開心😍😍😍!食到6款唔同嘅甜品😋😋😋!
芝士蛋糕味道香濃😙😙😙!夠哂軟滑!
朱古力心太軟外皮鬆軟!入面夠哂流心!超正!
蜜糖蘋果脆脆!食入口好有口感!又唔會好甜!
香蕉拖肥批!好香甜脆口嘅焦糖!另到條香焦唔同咗!好有創意👍👍👍!

2020-11-28
2020-11-29 23 浏览
呢日同daddy去葵芳新都會因為佢係食肉獸😂所以就揀左The Salted Pig 豬門店環境好大好闊落而且座位非常舒適最適合坐低慢慢食慢慢傾偈前菜先來一個吞拿魚沙律沙律菜好Flash而吞拿魚厚身之餘亦都好爽口白酒煮荷蘭藍青口雖然青口唔算好大粒但係配上白酒汁非常入味烤斧頭豬扒煙肉椰菜仔配薯條呢度主打食豬嘅部份果然冇失望 豬扒非常大份亦都好厚身 但係好容易切而且肥瘦均勻 咬落去好鬆軟一啲都唔癡牙 值得一試🐷甜品方面就叫咗🍎 Apple Delight 呢個雪糕好好食大球得黎 又唔會好快溶加上蘋果脆脆口感更加豐富餐飲 daddy就點左🍍Pineapple Mimosa 🍇葡萄氣酒菠蘿汁酸酸甜甜 開胃又解渴我就叫咗Paloma 龍舌蘭 柚子梳打唔算太濃 配上柚子 可以去除油膩感最近餐廳都有抗疫優惠逢星期一主菜買一送一外賣自取優惠都好抵 20% Off整體來講食物質素唔錯最正係環境寬敞氣氛好舒服 好chill鍾意食豬既朋友唔可以錯過
呢日同daddy去葵芳新都會

最正係環境寬敞
氣氛好舒服 好chill
鍾意食豬既朋友唔可以錯過
2020-11-29 155 浏览
這次去了一家位於葵芳新都會廣場新開的店舖,這家是吃豬肉的專門店。The salted pig是招牌菜式而聞名,因為會選用豬嘅最好部位😍,以確保用優質/新鮮食材,所以我們決定去吃吃看。💥The Butcher's Block HKD$168,特式凍肉拼盤包括有意大利巴馬火腿/西班牙辣肉腸/匈牙利莎樂美腸/挪威煙三文魚/醃茶菜/烤多士。這個份量十足,與朋友一起分享來吃最好不過🤭,一次過可以品嚐到不同口味😋。💥小食分享拼盤 HKD$288,包括有蘇格蘭雞蛋/豬皮脆片/脆豬肋骨/迷你牛肉漢堡(2件)/香料雞翼(4件)/蟹餅/酥脆魷魚圈/薯圈。剛剛炸出來的食物口感酥脆,口感不會太油膩🥰,還有數款醬汁可以加配來吃🙈。💥牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄配甜辣沙律汁 HKD$158,這個沙律用料十足很大份,味道酸酸辣辣的很特別🙈。這個餐前小吃既健康又惹味,吃多一點也不怕呢😋。💥招牌德國鹹豬手烤薯酸菜芥末籽汁 HKD$298,這個是一公斤的2人份量,看到份量是挻多的🤤。鹹豬手外皮帶點脆口,肉質煙韌嫰滑😋。而且不會很油膩,還有雜菜配薯來吃。💥美國特級安格斯飲眼扒(紅酒汁)配薯條 HKD$310,牛扒賣相不錯挻

💥美國特級安格斯飲眼扒(紅酒汁)配薯條 HKD$310,牛扒賣相不錯挻吸引😍,而且牛扒是挻大塊的。我們點了五成熟,肉質嫰滑還帶點肉汁😙,紅酒汁味道挻香,配合牛扒吃挻好的。

💥甜品拼盤 HKD$228,這個拼盤包括:芝士蛋糕/朱古力心太軟/香蕉拖肥批/蜜糖蘋果脆脆。這個一次過可以吃到不同口味,滿足到心大心細的人🙈。甜品味道適中,不會太甜感覺不錯。

2020-11-28
食肉獸🥩出沒注意!!!!葵芳出現左一間🐖豬門店🐽🐽Menu裡面有好多唔同圍繞「 豬」既菜式西餐廳裝修加入左不少特別元素牆壁上畫左好多生動有趣既壁畫🏞令視覺同味覺一齊感官感受👀👅·🐚白酒煮荷蘭藍青口  HKD$168/300g由白酒🍾及忌廉煮成既醬汁,味道十分濃郁,Annie十分喜歡😋 藍青口雖然細細隻但絕不遜色,用剩餘既醬汁沾薯條食,好正呀😻·🥗鮮吞拿魚沙律  HKD$148吞拿魚口感軟綿鮮嫩😚 配上新鮮沙律菜、流心恰蛋🥚薯仔、法邊豆、橄欖及蕃茄🍅用上沙律汁調味清新開胃~·🐷歐式脆皮乳豬  HKD$258/¼隻店員極力推介既菜式,第一次食歐式脆皮乳豬🐖 估唔到都幾有驚喜🤩 乳豬既皮薄薄一層,雖然無中式燒豬咁脆卜卜,但佢都可做到帶點脆口,口感好似食緊薄薄一片薯片咁,好特別呢😋 而乳豬肉質軟腍帶少少肥肉脂肪,肉裡面既肉汁保留到💦 食落軟綿綿又juicy,不錯啊~而旁邊伴碟既薯蓉🥔 好好食,你千祈唔好漏左食佢呀!牛油味道香氣非常濃郁,自己引唔住全部食哂佢😋·🍨瘋狂! 香蕉雪糕新地  HKD$88勁大杯勁開心😻😻 新地面頭有2塊外脆內軟既窩夫,完熟既香蕉🍌混入雲里拿雪糕及朱古力醬🍫雪糕控🍦表示

食肉獸🥩出沒注意!!!!
葵芳出現左一間🐖豬門店🐽🐽
Menu裡面有好多唔同圍繞「 豬」既菜式

西餐廳裝修加入左不少特別元素
牆壁上畫左好多生動有趣既壁畫🏞
令視覺同味覺一齊感官感受👀👅

🐚白酒煮荷蘭藍青口  HKD$168/300g

🥗鮮吞拿魚沙律  HKD$148

用上沙律汁調味清新開胃~
🐷歐式脆皮乳豬  HKD$258/¼隻

🍨瘋狂! 香蕉雪糕新地  HKD$88

雪糕控🍦表示超級甜蜜滿足,甜在心💓
🍸The Salted Pig’s “Tea” – Original(長島冰茶)  HKD$88

冰【茶】混入氈酒、冧酒、伏特加🍾 味道少許酸甜,感覺酒既濃度唔算好高, 想飲杯酒chill下係不錯嘅選擇🥂
🥃Mint Orchard Tea  HKD$62

一杯好清新既Mocktail,最喜歡帶有薄荷既果茶🍃 感覺寧舍醒神,加入蘋果汁及青檸更香果香味😚
2020-11-20
  • 歐式脆皮乳豬
2020-11-26 178 浏览
真係好耐都冇食過咁豐富嘅一餐了!有時都要對自己好啲!所以今次就去咗《The Salted Pig》食Dinner, 之前嚟過幾次都係食tea, 終於有機會試吓佢哋更多嘅美食!我幾鍾意呢度嘅裝修同播嘅英文歌!非常之啱Feel呀!🤤😍因為餓底嘅關係,我哋點咗吞拿魚沙律,火腿拼盤,鱸魚海鮮燴,仲有雪糕同兩杯特飲!嘩!簡直癲咗咁豐富呀!呢度嘅食物賣相好吸晴,真係點影都靚的!急不及待就開動食了,吞拿魚味道好鮮,溏心蛋同沙律菜都好好食!碟火煺併盤都好澎湃下的,係未影食物大合照前我哋已經偷食咗幾塊,哈哈!每款火腿及辣肉腸都好好食,尤其中間嘅麵包絕對好有驚喜,烤得好鬼死香脆!由於我哋係超喜歡食魚的,所以主菜叫咗全份鱸魚海鮮會,一人一邊鱸魚唔使爭,哈哈!鱸魚好滑,而係魚下面仲有蝦,蜆,辣肉腸同麵包粒!配料吸晒啲汁,食落味道更提鮮,正呀!配埋我杯 Signature Cocktails 《The Salted Pig’s Tea - Sour Apple》簡直無得輸呀!我淺嘗左一啖朋友個杯美祿香蕉奶昔,蕉味非常之濃,絕對係落重料的!最後食埋杯雪糕甜品,簡直令全日畫上完美嘅句號! 仲要係超飽捧住個肚返屋企!

因為餓底嘅關係,我哋點咗吞拿魚沙律,火腿拼盤,鱸魚海鮮燴,仲有雪糕同兩杯特飲!嘩!簡直癲咗咁豐富呀!呢度嘅食物賣相好吸晴,真係點影都靚的!急不及待就開動食了,吞拿魚味道好鮮,溏心蛋同沙律菜都好好食!碟火煺併盤都好澎湃下的,係未影食物大合照前我哋已經偷食咗幾塊,哈哈!每款火腿及辣肉腸都好好食,尤其中間嘅麵包絕對好有驚喜,烤得好鬼死香脆!由於我哋係超喜歡食魚的,所以主菜叫咗全份鱸魚海鮮會,一人一邊鱸魚唔使爭,哈哈!鱸魚好滑,而係魚下面仲有蝦,蜆,辣肉腸同麵包粒!配料吸晒啲汁,食落味道更提鮮,正呀!配埋我杯 Signature Cocktails 《The Salted Pig’s Tea - Sour Apple》簡直無得輸呀!我淺嘗左一啖朋友個杯美祿香蕉奶昔,蕉味非常之濃,絕對係落重料的!最後食埋杯雪糕甜品,簡直令全日畫上完美嘅句號! 仲要係超飽捧住個肚返屋企!大滿足!🥰❤️

2020-11-24 26 浏览
📍The Salted Pig 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️肉全部都係肉🐷呢間係一間啱晒食肉獸嘅西餐廳另外,餐廳裝修嘅靈感來自於所在區域所以餐廳牆壁或者裝飾亦會加入一啲特別嘅元素 感覺餐廳更有趣生動🐽❶小食分享拼盤 $288呢個係超級豐富嘅小食拼盤🍽除咗有平時小食拼盤常見嘅嘅扭扭薯條同埋雞翼之外🐣仲有蘇格蘭雞蛋、豬皮脆片、脆豬肋骨、迷你牛肉漢堡、香料雞翼、蟹餅、酥脆魷魚圈🦑整體覺得味道偏鹹😢但當中最欣賞嘅就係魷魚圈同埋牛肉漢堡👍🏻魷魚圈脆卜卜口感都唔錯👍🏻而牛肉漢堡中間嘅漢堡扒都係由免治牛肉製成👍🏻❷美國特級安格斯肉眼扒 $310今次揀咗七成熟🐮除咗牛扒之外仲有豐富嘅配菜同薯條👍🏻分量相當大🤤牛扒食落有炭燒嘅味道🔥但個人認為炭燒味道太突出令到整體味道扣分🤨❸Pineapple Mimosa $98飲品方面就揀咗Cocktails🍹呢杯係由葡萄氣酒加菠蘿汁製成嘅🍍酒味偏重 如果平時鍾意酒味較重嘅你就啱晒啦🤔❹朱古力心太軟、雲呢拿雪糕 $88甜品方面相對出色心太軟相當流心❤️濃濃嘅朱古力味絕對唔會覺得好假👍🏻雪糕旁邊仲有杏仁碎片令到口感更加豐富😋Ps:除咗葵芳之外,荔枝角、西灣河同沙田都有分店🏬
📍The Salted Pig
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

肉全部都係肉🐷
呢間係一間啱晒食肉獸嘅西餐廳
另外,餐廳裝修嘅靈感來自於所在區域
所以餐廳牆壁或者裝飾亦會加入一啲特別嘅元素

甜品方面相對出色
心太軟相當流心❤️
濃濃嘅朱古力味絕對唔會覺得好假👍🏻
雪糕旁邊仲有杏仁碎片令到口感更加豐富😋

Ps:除咗葵芳之外,荔枝角、西灣河同沙田都有分店🏬
2020-11-23 230 浏览
The Salted Pig (葵芳) -好耐冇去葵芳,原來新都會呢度開咗間「豬」門店🐖 環境睇落咁chill, 餐廳裝修仲要勁靚,而且見到星期一仲有主菜有買一送一嘅優惠😍 梗係要去試吓啦!首先入到去裝修好特別,牆壁裝飾好特別,好似話集合來自唔同地方特別元素嘅靈感,所以有一種好生動有趣嘅感覺🤪 -🔍 西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸多士 $128係好特別嘅菜式😍 首先就係蒜蓉多士焗得好脆好香,西班牙蝦方面,隻隻蝦都好大🦐 仲要好新鮮!再配埋辣肉腸加落塊多士度,超match!-🔍 招牌燒雞胸沙律 🥗 $138超級豐富嘅沙拉 🥗! 有成排雞胸肉喺度真係超級足料!雞胸肉食落去仲要係慢煮嗰種嘅感覺,食落好濕潤,完全唔會覺得乾或者鞋口。除咗雞胸肉之外,仲有烚蛋、青瓜、粟米粒、煙肉粒,仲有平時喺沙律好少見嘅菲達芝士🤪 -🔍 招牌德國鹹豬手 $298🌟不愧係招牌!The salted pig係招牌菜式而聞名,講到明會用豬嘅最好部位,仲標榜用優質同埋新鮮嘅食材製作食物。講到咁好,就梗係要試吓🤪 果然全副其實!超級出色嘅鹹豬手!講到明二人份量,最好嘅仲幫你切埋出嚟,唔使慢慢切咁麻煩,啖啖肉!果然係「豬」門店,平
The Salted Pig (葵芳)
🔍 西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸多士 $128
西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸多士

🔍 招牌燒雞胸沙律 🥗 $138
招牌燒雞胸沙律

🔍 招牌德國鹹豬手 $298
🌟不愧係招牌!The salted pig係招牌菜式而聞名,講到明會用豬嘅最好部位,仲標榜用優質同埋新鮮嘅食材製作食物。講到咁好,就梗係要試吓🤪 果然全副其實!超級出色嘅鹹豬手!講到明二人份量,最好嘅仲幫你切埋出嚟,唔使慢慢切咁麻煩,啖啖肉!果然係「豬」門店,平時食鹹豬手會覺得好肥膩或者太鹹,但佢完全冇呢個問題!啖啖肉但唔會太肥膩,而且唔會過鹹,最重要亦都係最欣賞嘅位就係佢個外皮超脆🤩 食落去好有食脆皮乳豬嗰層皮咁脆卜卜嘅感覺🤣
招牌德國鹹豬手

🔍 甜品拼盤 Dessert platter 🍨🧁🍰$228
🌟極度邪惡🌟超級豐富嘅甜品拼盤,當中包括cheesecake, 朱古力心太軟、香蕉拖肥批、蜜糖蘋果脆脆同埋兩個雪糕,心太軟香濃朱古力味,加上極度流心,影相一流😍 香蕉拖肥批,香蕉味濃,配搭拖肥仲有上面嘅cream做裝飾,極度邪惡😈 覺得特別嘅係蜜糖蘋果脆脆,因為睇落去似係普通一個雪糕再加蘋果,但一路食落去就會食到入面有脆脆(睇落去唔明顯但原來收收埋埋🤫)同埋焦糖醬嘅感覺,無論口感定味道都好特別😍
甜品拼盤

🔍 Guava Royale 🍸 $98
葡萄氣酒夾粉紅番石榴汁,係杯好易入口、好清新嘅cocktails

🔍 Tango 🍹 $62
係西柚紅莓菠蘿,又夾有柚子茶嘅味道,超大杯唔使講,而且飲落去仲有一粒粒西柚紅莓嘅口感
📍The Salted Pig (新都會廣場) (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸多士
招牌燒雞胸沙律
招牌德國鹹豬手
2020-11-23 31 浏览
*💭𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚒𝚐🐷趁著週末的空檔與友人到了位於葵芳新都會廣場的𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚒𝚐🐷餐廳在商場的5樓,在乘搭電梯上來時已看到大大的飛天豬招牌,非常引入汪目🐖👀ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤雞翼炸得剛剛好,炸粉不會過厚,外層加上了秘製香料,略嫌偏鹹,但配上伴碟的香草甜酸醬卻剛好可以中和這份鹹味☺️𝕊𝕖𝕒𝕣𝕖𝕕 𝕋𝕦𝕟𝕒 ℕ𝕚𝕔𝕠𝕚𝕤𝕖 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕令人驚喜的一道菜😍吞拿魚鮮味十足而且煎得剛剛好,不會過生或過熟。沙律整體新鮮開胃,而且有我最愛的溏心蛋🥰ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕂𝕟𝕦𝕔𝕜𝕝𝕖來到以豬為主題的餐廳,又怎可不點豬為主菜呢?豬手外脆內軟😍外皮不會炸得過硬,而是非常香脆,再配上中層的油脂一起吃,滿足感與罪惡感即時爆燈🌟🤤內層的豬肉亦煮得剛剛好,非常軟滑,而且我最欣賞是他們的調味不會過鹹😍是我吃過最好吃的一個豬手🥰店如其名,有不少菜式都是以豬的不同部位為主題,但除了豬以外,其他菜式的質素亦十分不錯😍🤤但每道菜的份量都非常大,建議與友人一起探訪便可多嚐幾道菜😋*📍𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚒𝚐 @thesaltedpighk 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓5
💭𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙿𝚒𝚐🐷

ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤

𝕊𝕖𝕒𝕣𝕖𝕕 𝕋𝕦𝕟𝕒 ℕ𝕚𝕔𝕠𝕚𝕤𝕖 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕

ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕂𝕟𝕦𝕔𝕜𝕝𝕖

葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖

#namnamfoodblog
2020-11-22 57 浏览
突然想食德國🇩🇪菜,行過見到 The Salted Pig座位闊落又幾有氣氛,就試試佢啦~ 餐廳裝修嘅靈感來自於所在區域,所以餐廳牆壁或者裝飾亦會加入一啲特別嘅元素,感覺餐廳生動有趣超多菜式選擇,我哋得兩個人,試唔到太多,一大班人嚟仲好 👍🏻招牌燒雞胸沙律🐔🥗 ($138)真係招牌!雞胸非常juicy,極嫩,完全唔乾唔柴;隻烚蛋🥚係流心,點解可以咁好食 🤤 再配埋青瓜、粟米、煙肉粒、菲達芝士,正囉~辣肉腸炒八爪魚🐙、薯仔🥔、青醬莎莎 ($138):開胃,辣辣哋酸酸哋,辣肉腸➕八爪魚 出奇地夾歐式脆皮乳豬🐽、薯蓉、雜菌、法邊豆 ($258):叫咗¼隻,外脆內嫩,肉質鬆軟juicy,胡椒籽汁畫龍點睛❗️好食到心心眼😍🍌🧁香蕉拖肥批、朱古力雪糕🍫🍦 ($88):我覺得係要分開嚟,朱古力雪糕➕焦糖香蕉,好食到暈🤩 香蕉拖肥批唔會太甜,啱啱好配上 🥭Mango mule ($62) 好refreshing,減少油膩感;☕️latte ($45) 質素都唔錯The Salted Pig 📍葵芳新都會廣場5樓531及540號舖
突然想食德國🇩🇪菜,行過見到 The Salted Pig
座位闊落又幾有氣氛,就試試佢啦~

The Salted Pig
📍葵芳新都會廣場5樓531及540號舖
2020-11-19 78 浏览
我好多時會到葵芳區,所以好需要找美食, 有間意外驚喜的高質素西餐廳在葵芳新都會廣場,我和朋友都讚不絕口! 我們今次選了1款炸雞炸物頭盤、1款沙律的鮮蝦牛油果🥑芒果沙律、1款主菜的大豬手 ,1款雪糕甜品和兩杯藍莓芝士奶類飲品!The salted pig招牌菜式十分出名是會選用豬的最好部位, 確保用優質同埋新鮮嘅食材製作食物, 豬手絕對高水準! 除咗豬肉亦有其他菜式讚讚, 頭盤有款蟹柳餅自家製十分特別,沙律鮮蝦配上黑醋十分新鮮好味😋另外餐廳經理maggie 真的十分友善,介紹我們不同美食, 還給我們推介下次一定要試埋乳豬類! 最後想提到餐廳裝修好靚,靈感中加入特別嘅元素 ,感覺餐廳更有趣生動呢!The Salted Pig地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖

The Salted Pig
地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
2020-10-15 644 浏览
呢排好多餐廳都有抗疫價,新都會有唔少餐廳外賣自取好抵,堂食都非常之平。之前試過喺呢度食下午茶都幾好食,今日就叫咗一個手撕豬肉漢堡包同mac n cheese。之前試過佢既手撕豬肉三文治都好好食,而且比較少香港餐廳會手撕豬肉呢類墨西哥野。佢個豬肉唔乾,好惹味。而mac n cheese都好香,不過就咸左少少,偏向美國口味,而且份量唔係咁多,女仔食就岩曬。呢度嘅食物性價比唔算好高,因為唔係好大份,但係多啲西方口味啲嘅食物。佢哋另外仲有一個好得意嘅西式三寶飯,上次得意野嘅朋友就啱晒啦!
2020-10-08 416 浏览
早前食過一次ok諗住再encore -有南瓜味既稀水湯-豬鞍味道幾特別,唔係難食既,肉質簿,同平時豬扒厚度差不多,橫切面尺寸都大舊,醬汁無乜味,最好味是旁邊配菜,夠新鮮夠綠-豬肉漢堡有點乾,薯條正常-加15蚊轉左latte ,賣相似撞到散晒咁既樣,味道麻麻地第1次食是覺得湯及意大利飯都好味,今次再食,湯差左同其他食物都失望,加上遇上假期前夕,餐廳較忙,下單時問多兩句侍應哥哥都不耐煩🤷🏿‍♀️
早前食過一次ok諗住再encore

-有南瓜味既稀水湯

-豬肉漢堡有點乾,薯條正常

第1次食是覺得湯及意大利飯都好味,
今次再食,湯差左同其他食物都失望,

2020-09-08
2020-09-04 709 浏览
因為疫情反覆嘅關係,好少出去餐廳食野,所以決定出去試啲新野慰勞下自己!我成日都覺得呢個位有魔咒,通常啲餐廳都做唔長🤣然後平時見佢都唔算多人幫襯,所以就膽粗粗試下一鋪,點知結果The Salted Pig 係意料之外嘅高質!首先一入去就覺得個設計好有氣氛,實際感受係比影出黎再暗啲,所以好適合情侶黎撐枱腳🥰然後餐廳衛生意識都好好,除咗枱同枱之間會設塊板,仲會盡量隔開客人,等大家食都食得安心啲!The Salted Pig 雖然主打豬手,但同時提供好多其他料理,飯意粉同各式各樣嘅扒任君選擇,賣相都好吸引咁🤤🤤但因為同行友人唔係特別鍾意豬手,所以今次就叫咗斧頭豬扒同其他野試下!首先到嘅係鮮蝦蘆筍意大利飯,雖然佢嘅賣相唔係特別靚,但一入口就食到好重嘅龍蝦汁味,而且飯嘅質感亦夠黏,相當飽肚❤️除咗個飯好入味之外,蝦肉亦好鮮甜,最上面加咗啲芝士提升意大利飯嘅口感,好食到停唔到口!🥰之後上菜嘅係斧頭豬扒,豬扒唔算多骨,啖啖肉,烤嘅程度啱啱好,成功鎖住肉汁同鮮味,唔怕烤到乾哂,強烈推介大家黎食!而薯條係即叫即烤,上菜嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜,食得出係餐廳自製嘅,好重薯仔味,配埋豬扒同椰菜仔食,罪惡感都少啲!

鮮蝦蘆筍意大利飯(龍蝦蕃茄汁)

之後上菜嘅係斧頭豬扒,豬扒唔算多骨,啖啖肉,烤嘅程度啱啱好,成功鎖住肉汁同鮮味,唔怕烤到乾哂,強烈推介大家黎食!而薯條係即叫即烤,上菜嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜,食得出係餐廳自製嘅,好重薯仔味,配埋豬扒同椰菜仔食,罪惡感都少啲!💕

烤斧頭豬扒

最後係煎原條海鱸魚柳海鮮燴,我地因為驚食唔哂所以淨係叫咗半條,但一上碟就被佢嚇親!呢個賣相用黎打卡一流🥰最面頭嘅海鱸魚煎到外脆內軟,一咬落去魚嘅外皮仲係脆,而魚肉多汁鮮甜又滑溜!超高質!🥳墊底嘅有鮮蝦、蜆,辣肉腸同麵包粒,超級足料,每樣配菜都好好食!餐牌冇講明係汁/湯底係咩,但絕對係呢道菜嘅一大功臣,有少少喇沙嘅感覺,辣味(少量)吊起咗其他海鮮嘅鮮味,食魚肉嘅時候都忍唔住要蘸下個汁黎食🥰呢道菜真係強烈推薦!!!性價比超高!!

煎海鱸魚柳海鮮燴(半條)

最後嘅最後,叫咗杯老少咸宜嘅 non-alcohol 飲品黎試一試,Tango 係由柚子茶+芒果汁+士多啤梨所混合而成嘅,聽落有啲奇怪嘅組合意外地夾,不過整體偏向士多啤梨茶多啲,但飲落好清新!大家不妨一試!🥰當然佢仲有好多其他酒精飲品~情侶黎到想浪漫一下都冇問題

Tango

總括而言,The Salted Pig 俾我好大嘅驚喜!雖然價錢偏貴,但每樣菜式都超水準發揮,個人最強烈推薦煎海鱸魚柳海鮮燴!🥰一道菜帶俾你唔同體驗!💕
鮮蝦蘆筍意大利飯(龍蝦蕃茄汁)
烤斧頭豬扒
煎海鱸魚柳海鮮燴(半條)