2021-05-11 42 浏览
同朋友黎到將軍澳海濱行下睇下有咩野食,經過呢間餐廳就聞到好香嘅Pizza味,馬上俾佢吸引咗入去試下呢間餐廳嘅氣氛好好,好適合同朋友一齊飲杯嘢chill下BBQ Chicken呢個pizza個餅底又薄又脆,上面嘅toppings好豐富,濃厚嘅芝士配雞肉同蘑菇,再加埋酸酸甜甜嘅番茄醬,食到停唔到口Pan-roasted seabass fillet and stewed price seafood (half)條魚煎得好香口,個汁酸酸地好開胃Tiramisu Tiramisu好重rum酒味,質感好creamy,下次都要encore

呢間餐廳嘅氣氛好好,好適合同朋友一齊飲杯嘢chill下

BBQ Chicken

條魚煎得好香口,個汁酸酸地好開胃

2021-05-09 71 浏览
一早order Pizza 等食物6:00 pm取。但去到竟然話俾我知6:30先有。揸住架車要等。因為太多order。如果做唔切就不要接喇。滿心歡喜期待。換來一肚氣!
外卖自取
2021-05-06 77 浏览
The Pizza Pig平時去開將軍澳都見到依間餐廳長期要排隊,原來朋友介紹話依間餐廳最近都幾紅因為佢哋主打嘅係手工薄餅同埋意式嘅甜品Mexican-shrimp依個墨西哥鮮蝦薄餅絕對嚇親人果然係非常之大嘅份量,兩個人絕對係食唔晒,可以講呢個薄餅係皮薄餡靚,配上辣嘅蕃茄醬同埋鮮蝦從未如此食過咁好味嘅薄餅一試難忘Tiramisu食完薄餅當然就係要食個意式嘅甜品,意式甜品之中當然就係Tiramisu係最出名啦,果然不出我所料佢哋嘅Tiramisu係非常之正宗,Tiramisu cream非常之好味Rib-eye Streak主菜我哋就叫左牛扒食,五成熟啱啱好食落冇雪味值得一讚而且份量絕對係一個人食唔晒嘅
The Pizza Pig

Mexican-shrimp

Rib-eye Streak
2021-05-04 89 浏览
This American style eatery looked so good especially considering its location that's so near to the TKO harbor side. The laidback and chill ambience is what most people need during the weekend.The queue is long as always, and it took almost 40 minutes for us to get a table. Although actually we saw a lot of vacant seats idling for more than 10 minutes. The communication of staff and their efficiency definitely have room for improvement. It simply took longer than necessary for customers to be se
The queue is long as always, and it took almost 40 minutes for us to get a table. Although actually we saw a lot of vacant seats idling for more than 10 minutes. The communication of staff and their efficiency definitely have room for improvement. It simply took longer than necessary for customers to be seated.

Despite the slow service, the quality of food and environment of the restaurant surely helped gaining back some points. The pizza is medium in size (15 inches), and you can always order the full size (30 inches) if you're feeling extra hungry or you have a table full of friends.
Hawaiian Pizza

Seabass with seafood is surely attractive with a lot of seafood sides such as clams and prawns. Such a  dish to be paired with a great pint of beer! The one thing is that the seabass can actually be more tender.
Seabass with seafood

The tagliatelle with beef is surely another great dish. There are abundant beef and the sauce is quite rich and well-matched.
Tagliatelle with Beef

The self-claimed best in town Tiramisu. The portion of the tiramisu is super huge, which is actually big enough for 3-4 people to share. The texture is quite moist, which I enjoyed very much. The cream on top is so soft and milky as well. Perfect end to the enjoyable dinner.
Tiramisu

All in all, it was an enjoyable meal indeed. If only the service could be improved, we would absolutely come back for more. Hope to see some improvement in their efficiency and service as soon as possible!
2021-05-01
Hawaiian Pizza
Seabass with seafood
Tagliatelle with Beef
Tiramisu
今日夜晚嚟咗將軍澳海旁,見到呢間半開放式嘅The Pizza Big,餐廳非常有格調,好有氣氛,於是入咗去食dinner☺️Omni Pork Salad ($138)- 餐廳最近新推咗新豬肉嘅菜牌,於是叫咗個新豬肉沙律,非常之好食,新豬肉口感同真嘅一樣,己有咬口,配搭埋酸甜嘅沙律醬同埋新鮮爽脆嘅沙律菜,格外開胃,作為頭盤一流🥙Pan-Roasted Seabass Fillet & Stewed Prime Seafood (Half - $178)- 海鱸魚煎得十分,完美鎖住魚嘅鮮味,同埋火侯控制得非常好,魚肉鮮嫩;另外海鮮都非常之豐富,有彈牙嘅鮮蝦、新鮮厚身嘅蜆,鮮味喺口腔入邊爆發,非常滿足☺️Signature Piggie (M - $198)- 呢個招牌鬼馬”豬”意pizza果然冇得彈,配料配搭得非常有層次,個人非常鍾意手撕豬手,煙韌有嚼勁,而且鹹香味夠晒突出,重點係餅底脆身又唔厚👍🏻Pink Piggy ($62)- 呢個粉紅佳人係甜味為主調嘅mock tail,係由蕃石榴蘋果汁、士多啤梨製作而成,所以酸甜味特別突出,解膩一流😍Tango ($62)- 呢杯甜蜜探戈柚子茶都非

Omni Pork Salad ($138)
Omni Pork Salad

Signature Piggie (M - $198)
Signature Piggie

Pink Piggy ($62)
Pink Piggy

Tango ($62)
- 呢杯甜蜜探戈柚子茶都非常之唔錯,甜甜地帶點有汽嘅感覺,係西柚紅妹菠蘿汁嘅加持底下,清新順口🤗
Tango

Oreo Madness ($72)
- 呢杯Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔果然係非常之邪惡,質感濃郁,每啖都食到滿滿嘅朱古力,甜蜜滿瀉🥰
Oreo Madness

Dark Chocolate Pannacotta Guanajuato 70% ($72)
- 呢個奶凍勁有驚喜,朱古力濃度高,所以朱古力味極之濃郁,鍾意朱古力嘅人一定要嗌,奶而且奶凍質地綿密,啖啖都好滿足👍🏻

整體食物質素都係高水準,冇一個dish係失望嘅,餐廳氛圍好chill,坐得又舒服,一定會再encore🤩
2021-04-29
Signature Piggie
Pink Piggy
Oreo Madness
  • 招牌鬼馬「豬」意薄餅
2021-04-29 725 浏览
次次行過去海濱都聞到好香pizza味。趁weekend黎食個late lunch。避過人流又可以好好chill下。😊近期興起omnipork。餐廳都有個omnipork menu。揀左個omnipork salad試下。沙律主要用上羅馬生菜新鮮爽口。omnipork感覺好得意食落都係似豆類製品。配埋芝麻醬同炸蒜味道香口。sauteed octopus & chorizo。八爪魚厚身得黎好軟熟。而吸盤位就好爽口。雙重口感好有趣。配埋西班牙辣肉腸少少辣好惹味。見到好多款pizza都好吸引。最後揀左signature piggie pizza。批底厚薄適中。肉腸火腿洋蔥甜椒芝士好多種配料。有咸有甜令味道有唔到層次。下次要試five cheese pizza。😋tiramisu甜度適中唔會過甜。mascarpone cheese打得軟滑。最鍾意就係lady fingers夠濕潤有濃濃咖啡味。自己一個都可以食哂成個。

配埋西班牙辣肉腸少少辣好惹味。

2021-04-25
2021-04-29 73 浏览
The Pizza Pig 主打意大利菜及Pizza! 餐廳食物有質素, 食物份量大, 環境舒適, 所以好受歡迎!56 Hours Slow-Cooked BBQ Beef Short Rib $238慢煮醬燒牛肋骨份量十足, 只一支大骨, 去骨後肉量非常多, 啖啖肉, 肉質嫩滑, 加上BBQ醬, 好滋味!Pepperoni $178薄餅餅底夠薄夠脆, 薄餅表面鋪滿意式辣肉腸, 水牛芝士及蕃茄醬! 辣肉腸味道突出, 微辣香口, 簡單又好味!新豬肉絲沙律 $138由新豬肉絲 (素食), 牛油果, 青瓜, 車厘茄, 雜菜沙律及芝麻醬等組成, 非常豐富, 健康又美味!Tiramisu $88入口質感相當細滑柔軟, 咖啡酒味突出, 芝士香滑, 甜而不膩, 大滿足!Asahi Draught $78歎埋啤酒,爽呀!Oreo Madness $72Creamy又甜美!

Pepperoni $178

新豬肉絲沙律 $138

Tiramisu $88

Asahi Draught $78

歎埋啤酒,爽呀!

Oreo Madness $72

Creamy又甜美!
2021-04-28 102 浏览
好喜歡這間在將軍澳海傍附近的這間餐廳環境真舒服,坐戶外戶內都很寫意呢!我們點了其中最近新熱潮:素食「Green Pig 嚐綠‧豬」菜單的新豬肉薄餅,確十分吸引我,採用OmniPork 新豬肉 口感仍然美味,但多了一份健康和素食新口感!用植物肉炮製的一眾英國酒吧經典 Pub food!Very nice piggy experience 另外美食同樣推介「煎海鱸魚柳海鮮燴 」大塊而且新鮮多汁, 配上鮮蝦、大蜆、青口、辣肉腸,啖啖海鮮汁不會溜剛剛好呀!配上其他小食的蒜蓉炒蜆、 特飲的Oreo 曲奇朱古力忌亷奶昔,奶香濃厚使我們十分滿足呢!The Pizza Pig將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖

使我們十分滿足呢!

The Pizza Pig
星期日去到澳南海岸,迴旋處附近第一間就係The Pizza Pig,餐廳係半開放式,感覺坐得幾舒服🥰。1⃣️ Omni Pork Salad ($138)呢度最近有個新豬肉餐牌,分別有沙律、🍝意粉、薄餅各一款,我地就揀左呢款沙律。🥗羅馬菜爽脆,新豬肉絲加上適量嘅沙律醬,食落同真嘅豬肉冇乜太大分別😚。2⃣️Pan-Roasted Seabass Fillet & Stewed Prime Seafood ($178 Half)鱸魚🐟外面煎得脆身,加上檸檬汁更提味。另外有蝦球口感嘅幾隻蝦🦐。感覺就唔係好Prime😅😂。3⃣️Deluxe Mushroom Pizza ($178 Medium)點名都有Pizza🍕,嚟到點可以唔食pizza呢。費事食咁多肉,就揀咗呢個雜菌薄餅。個餅底比較韌🤨,但Toppings都幾多,除左雜菌,仲落左Pesto😋。4⃣️Cranberry Juice ($38)、Mint Orchard Tea ($62)朋友揀左補血之選🤣,我就揀左Mocktail,茶底唔會好苦澀,味道清新🌿。當日兩點幾黎到都依然需要等一陣位,果然受歡迎。

1⃣️ Omni Pork Salad ($138)

當日兩點幾黎到都依然需要等一陣位,果然受歡迎。
2021-04-18
午餐
2021-04-19 503 浏览
自從上次同屋企人食過一次之後,都心心念念想再回訪🥺,今晚終於有機會了,一於試上次未試嘅菜式😋,食完飽飽仲可以去海濱散步添🥰。.🍕Signature piggie(M)💲198招牌鬼馬豬薄餅,配料滿滿的,有 招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、紅洋蔥、水牛芝士、蕃茄醬,最驚喜係有鬆脆可口嘅炸豬皮撒喺表面😍,pizza食到豬手肉嘅咸香、甜甜嘅燈籠椒、拉絲嘅水牛芝士、焗到脆卜卜嘅餅底,整體表現出色,就算係M size份量都好多😋。.🥩Grilled US black angus rib eye steak 12oz💲310美國特級安格斯肉眼扒要了4成熟,但切開看似6成熟🤣,幸好都沒有太大影響到口感和肉質,肉眼扒味道超濃郁,某啲部位少少鞋口,但大部份都肥瘦分怖均勻好香口。拌菜要了凱撒沙律,烤蕃茄好juicy😋。.🍰Tiramisu💲88現時為止吃過最出色的😍!蛋黃慕斯超順滑豐盈,手指餅乾沾滿香濃咖啡酒,一層夾一層的,味道、口感 和 視覺 都超高享受💯媲美名牌餐廳級數之餘,份量亦都好大💓,真係超值嘅選擇!.🍫Oreo madness💲72甜左少少🍵Kitkat mocha💲72

🍕Signature piggie(M)💲198

拌菜要了凱撒沙律,烤蕃茄好juicy😋。

🍰Tiramisu💲88
現時為止吃過最出色的😍!
媲美名牌餐廳級數之餘,份量亦都好大💓,真係超值嘅選擇!

🍫Oreo madness💲72
甜左少少
🍵Kitkat mocha💲72
抹茶kitkat嘅飲料版本,唔會太甜👍🏼
2021-04-17
  • Tiramisu
2021-04-09 146 浏览
同屋企人黎試呢間pizza店平時經過 聞到好香6:40pm 打算黎walk in 黎到已經有人排緊隊大慨等到7:15pm 就有位呢到有outdoor 當日天氣好好 坐outdoor好舒服4個人叫左-- Ahi Tuna Tartare $148呢個麻麻哋 吞拿魚唔係好新鮮同埋有筋30inch pizza ( 15inch Pepperoni, 15inch five cheese ) $348呢個上枱 30inch 見到都流晒口水即叫即焗 真係香噴噴 我覺得呢兩個味都好好食Pepperoni 略咸 但飲埋啤酒 好襯🤣Spaghetti aglio e olio 呢個好香 蒜味 好好食 係份量偏細服務員都好nice 感覺唔錯 會再返黎食pizza
同屋企人黎試呢間pizza店

Pepperoni 略咸 但飲埋啤酒 好襯🤣

係份量偏細

服務員都好nice 感覺唔錯 會再返黎食pizza

2021-04-03 806 浏览
假期去啲有情調既餐廳真係好chill㗎,所以今日即刻同朋友入去將軍澳Chill下,餐廳既裝潢同氣氛都好好,令人好舒服呀😚仲可以帶狗狗添架😗呢度既Pizza真係好吸睛,最大size有成30吋,因為人數關係我叫左個15吋嘅煙三文魚pizza,pizza好特別,上面既香葉鋪面,下面就係香味十足既煙三文魚,餅低唔厚,最重要係夠既哂脆,而餅面亦都鋪有芝士,成個pizza既味道層次好豐富呀😍😚近年新興既新豬肉,而呢度都緊貼潮流推出新嘅Menu,我就叫左個新豬肉沙律,新豬肉好有口感,同真豬肉一樣,沙律菜好新鮮,加上牛油果同青瓜,真係好清新呀☺️☺️Prime rib eye steak,好tender,呢塊RIB EYE的確令我非常驚喜🤪稔滑有餘,好有肉味,切開後粉紅色、富肉汁👍👍果然是medium rare熟😙😙配上脆卜卜的麵包糠同沙律菜🙌🏻份量剛剛好👍醬汁混合埋一齊食好正💕仲有配菜😍Mango smoothies很清涼呢,芒果味濃濃的❤️炎炎夏日,來杯清涼消暑的特調冰沙真係好暢快😋熱Latte ☕️☕️啡味濃郁,奶味順滑😜😜

Mango smoothies很清涼呢,芒果味濃濃的❤️

2021-04-03
午餐
  • Rib  eye
2021-04-01 174 浏览
自從開左donki之後多左黎呢邊,將軍澳本身都多野食,澳南海岸呢邊啲餐廳仲靚,一直都想食pizza pig,次次黎到都排晒隊食唔到。今次放假時又即興好想食,好好彩地walk-in都有位!雖然可以坐戶外,不過當日都比較曬,所以坐返喺入面。如果夜晚坐戶外有啲海風吹過黎應該都會幾舒服。 睇到餐牌有好多野都想食黎到呢度唔可以唔試pizza,見到個30”既超吸引,不過肯定會食唔晒,所以叫左個15” Signature Piggie ($198),小食方面就叫左Parmesan Fries ($65),Crispy Chicken Wings (6pcs - $118)。 Parmesan Fries份量都唔細,配有松露醬同茄汁,薯條上有啲巴馬臣芝士碎。薯條口感比起一般既再香脆啲,無論點茄汁定係松露醬都好好食,芝士碎味道唔會過濃,點綴下啱啱好。 Crispy Chicken Wings一上枱已經好香,有少少辣味,但唔會好鹹,雞肉好嫩,個皮好香脆,唔會皮肉分離。雞翼配有芫茜甜酸醬,唔係好覺有芫茜味,甜酸醬搭雞翼又有另一番風味,我個人就比較鐘意就咁食。 然後Pizza終於黎到,店員叫我地趁熱食左先食其

睇到餐牌有好多野都想食

Parmesan  Fries

Crispy  Chicken  Wings

然後Pizza終於黎到,店員叫我地趁熱食左先食其他。招牌手撕豬手係好特別既配搭,啖啖肉,製作一啲都唔馬虎,芝士又拉晒絲,上面仲有幾舊炸豬皮,不過唔夠脆。好彩個pizza係薄批底,如果係厚底應該食一件已經好飽左。

Signature  Piggie

飲品方面,本身想叫shakes,不過飲完估計又會食唔落,所以都係叫左啲mocktails

叫左杯Tango ($62),菠蘿味比較出。
仲有杯Pink Piggy ($62) ,好清新,酸酸甜甜既番石榴味好開胃

Mocktails

初初仲諗住叫mains,點知最後都食唔晒,連想食既甜品都食唔落。下次黎要試埋其他主菜!
2021-03-27
Parmesan  Fries
Crispy  Chicken  Wings
Signature  Piggie
Mocktails
將軍澳海濱公園既新餐廳,大部分都好pricey😂,經過呢間見到價錢比較恰宜好似唔錯,重點係pizza味勁香勁吸引,所以就入左去😂😋 🌈 招牌鬼馬「豬」意薄餅𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑃𝑖𝑔𝑔𝑖𝑒𝑠 👉🏻$198 (medium size 15‘’)=======================15吋長既pizza好壯觀,如果叫large size 30吋應該成張枱都俾個pizza霸佔曬🤣,好彩佢唔係厚批所以可以食多幾塊😆pizza餡料好豐富,有手撕豬手肉、燈籠椒絲、洋蔥、火腿、意大利香草香腸、辣肉腸、水牛芝士同蕃茄醬,食落幾惹味,批底好煙韌幾重麵粉香,批邊都有少少脆口😬🌈招牌德國咸豬手、烤雜菜、酸菜、芥末忌廉汁𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐾𝑛𝑢𝑐𝑘𝑙𝑒 👉🏻$298(1kg 2人份量)=======================咸豬手份量十足,仲好貼心地切開曬一舊舊,豬皮焗得超級脆,豬手又唔會話好咸,點埋芥末醬就更加好食🌈 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 👉🏻$88=======================本身覺得呢個價錢有d貴,但係估唔到佢大件又好食🤣,榮登我最愛既tiramisu榜首🏅首先件cake

🌈 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 👉🏻$88
=======================
本身覺得呢個價錢有d貴,但係估唔到佢大件又好食🤣,榮登我最愛既tiramisu榜首🏅首先件cake層次非常豐富,除左有慕絲蛋糕仲混入左芝士、忌廉及浸淋左既手指餅,入口幼滑軟綿同埋有極香濃既咖啡味,表面亦有傳統既可可粉,既保留左正宗既做法又加入自家創意,我會俾💯分😎⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
總言:呢間餐廳算唔貴之餘又好食,性價比都幾高,而且歐陸風既環境好休閑好chill,嗰日見場內都氣氛都好歡愉,都幾岩三五知己聚會🥳

2021-03-25
  • Tiramisu
2021-03-29 188 浏览
假期想過一個chill night,嚟將軍澳都咪話唔嚇親你,啲人多到呢,想喺海邊飲杯酒都要排吓隊,不過為咗醫肚,大胃願意等呢間專門食pizza同豬,大胃當然一豬兩味,嗌個豬pizza,上面有手撕豬同肉腸,同埋最細都要嗌15吋,豐富到你唔信以為pizza已經夠誇張,點知豬手仲大過你個頭,但仍然燒到外皮脆卜卜,平時唔食皮嘅胃民都叫大胃一定要食皮,肉質好幼嫩,顛覆咗大胃對豬手嘅陰影貓耳朵整法嘅有心思,將啲肉碎逐粒塞入貓耳朵,食落啖啖到有好rich嘅肉同醬,加上芝士碎,簡直係繞舌三日羽衣甘藍做沙律,平時食開都係好硬,但呢間就唔會,容易入口,仲有鷹嘴豆、芝士同藜麥送菜,係食肉獸學食菜嘅入門級呢度嘅mocktail幾過癮,都算係多選擇大胃嗰杯肉桂味好出,藍莓又唔酸,滿有橙香𠻹

招牌鬼馬「豬」意薄餅

招牌德國鹹豬手

意大利香草肉碎貓耳朵粉

羽衣甘藍黃菜頭藜麥沙律

Tango

呢度嘅mocktail幾過癮,都算係多選擇

Blueberry Blast

大胃嗰杯肉桂味好出,藍莓又唔酸,滿有橙香𠻹
2021-03-28
招牌鬼馬「豬」意薄餅