2021-10-31
Happy Friday, 今次一班人慶祝生日,就揀去澳南食pizza pig,平時經過都見呢間餐廳好多人食,終於有得試下。Crispy Calamari $132炸魷魚(青檸蛋黃醬及番茄醬)先叫個前菜,炸魷魚,炸粉薄外層脆,魷魚偏厚身,好有咬口感。两隻醬方面,我比較喜歡蛋黃醬,令魷魚的香味再出色d,番茄醬就比較清。Signature Piggie (M) $198招牌鬼馬"豬"意薄餅、招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、煙肉腸、火腿、 烤豬皮、紅洋蔥、水牛芝士、蕃茄醬呢度全部pizza都係手工製作,食落皮薄多汁,餡料又豐富。最特別係放左烤豬皮落去,但係一d都唔肥。識食一定叫signature 款式,如果signature都唔好食就唔好再黎。White Truffle Spaghetti Carbonara $168卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉意粉好creamy,上面仲有芝士碎,黑松露味道唔算好出,整體食落好balance,只係煙肉偏肥。Beef Cheek Risotto $188慢煮牛面頰意大利飯、車厘茄、羅勒、巴馬臣芝士無諗過risotto個牛味可以咁濃,如果牛肉可以大粒d就仲正,鍾意食牛
Crispy Calamari $132
炸魷魚(青檸蛋黃醬及番茄醬)
Signature Piggie (M) $198
卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉
Beef Cheek Risotto $188
慢煮牛面頰意大利飯、車厘茄、羅勒、巴馬臣芝士
無諗過risotto個牛味可以咁濃,如果牛肉可以大粒d就仲正,鍾意食牛的人會好岩口味。
Slow-Cooked BBQ Baby Pork Ribs $248
慢煮醬燒豬肋骨配椰菜沙律、粟米、薯條
豬肋骨好大份,肉質超淋,老人家都好岩食。薯條明顯係新鮮炸出黎,特別香口,薯仔味濃。
整體黎講,餐廳氣氛好好,食物質素都好好,值得推薦。