2021-12-04 57 浏览
💋半份BBQ Chicken(香烤雞肉,紅洋蔥,甜椒,水牛芝士,芫荽,蕃茄,辣椒片,燒烤醬),呢個PIZZA雖然叫左半份,但都好大份下,有成9吋闊,佢已經預先𠝹開左多份,方便我地拎黎食,佢個餅底雖然係厚身,但都焗得香脆,佢面層底部有好多燒烤醬,食落辣辣地咁,芝士雖然好多,但味道幾濃,如果有朋友唔太接受到芝士味的話都可以一試,而佢有唔少雞肉,幾大粒下,連埋紅洋蔥等一齊食,辣辣地,唔錯。💋蒜辣白酒蜆肉意粉,佢個意粉煮得幾有咬口,食得出辣辣地的感覺,可能白酒煮過後,有帶一點酸味,幾好食,最有驚喜係蜆肉無論數目定SIZE都好驚人,令人感覺開心,食落肉質都幾彈牙又冇沙,幾好食。💋烤斧頭豬扒配香脆砸薯,西蘭花,芥末忌廉汁,呢塊豬扒勁大件,食落都唔會嚡口,肉質都幾彈牙,配埋芥末忌廉汁有少少辣辣地,幾過癮,另外想講佢個薯仔,勁好食,佢連皮都焗到好脆身,連皮食都好正。💋Minty Grape (薄荷提子梳打,青檸,蘋果汁,蜜糖柚子),呢杯都飲到淡淡地的薄荷味道,幾清新,睇得出佢用料都幾豐富,飲落酸酸甜甜咁,幾好飲,飲落都幾開胃,佢仲有粒完整的提子係杯內,食落都幾甜。💋榛子朱古力醬香蕉薄餅,佢塊薄餅勁薄身

💋榛子朱古力醬香蕉薄餅,佢塊薄餅勁薄身,又脆,有少少難切,有幾片香蕉襯托,亦有幾粒莓係上面,雖然有少少酸酸地,但面層擠左好多朱古力榛子醬,抵銷左部份酸味,中間有一球雪糕,配埋一齊食,又熱又凍咁,好正。

2021-12-01
  • 榛子朱古力醬香蕉薄餅
行去將軍澳海皮想chill下個邊都開左好多形形色色嘅餐廳見到呢間餐飯食pizza又有大大隻雕塑豬做裝飾 就有衝動想入去試下叫左個lunch set小試牛刀其中一個主菜叫左pizza、另一個主菜叫左個Burger 都唔錯pizza係真係好香下次都會想再黎食佢特色長形pizza甜品方面叫左兩個brownie味道都唔錯好香合桃味同朱古力味好濃咩都想喺有少少甜同漏但以呢個價錢黎講 都無野好投訴整體而言如果經過將軍澳又冇咩地方想去可以去呢度食下都係一個唔錯嘅選擇
行去將軍澳海皮想chill下
個邊都開左好多形形色色嘅餐廳

叫左個lunch set小試牛刀
其中一個主菜叫左pizza、另一個主菜叫左
個Burger 都唔錯

庆祝纪念
父亲节
朱古力布朗尼
2021-11-23 1000 浏览
前兩日同屋企人慶祝生日,就book左將軍澳海邊呢間長期爆滿嘅The Pizza Pig。🐷CRISPY PORK KNUCKLE $308呢份香脆德國鹹豬手真係必叫。份量有足足1公斤,夠幾個人share。豬手嘅皮好香好脆,豬手嘅肉都滑而彈牙,同埋肉嘅份量都好多,好好食。豬手可以點芥未籽忌廉汁,好夾。旁邊有啲酸菜、烤甘筍同埋薯仔。烤薯仔好清甜!🍕SIGNATURE PIGGIE $198Pizza有分15寸嘅Medium size同埋30寸嘅large size。Medium size已經好大份。呢款係招牌鬼馬“豬“意薄餅。材料有招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、紅洋葱、水牛芝士、番茄醬。有咁多款肉類,啱曬食肉獸。肉味好濃,味道鹹鹹地。Pizza一定要趁熱食,個批底會好鬆軟。🍕BBQ CHICKEN $168另外又叫左一份Medium size嘅香烤雞肉薄餅。材料有烤雞、紅洋蔥、甜椒、水牛芝士、芫荽、番茄、燒烤醬、辣椒片。我個人比較鍾意呢款Pizza,味道相對清新少少,帶少少甜味。🍌BANANA NUTELLA PIZZA $88呢款榛子朱古力醬香蕉薄餅係以一款甜味嘅

🐷CRISPY PORK KNUCKLE $308

🍕SIGNATURE PIGGIE $198

🍕BBQ CHICKEN $168

🍌BANANA NUTELLA PIZZA $88
呢款榛子朱古力醬香蕉薄餅係以一款甜味嘅Pizza作為甜品。薄餅上面搽滿nutella,再鋪上香蕉、紅莓同埋藍莓,面層再有一層焦糖,再加上一球味道濃郁幼滑嘅雲尼拿雪糕,味道同層次豐富。唔會過甜,各方面味道平衡得啱啱好,係一款值得試嘅甜品
2021-11-20
2021-11-20 83 浏览
約咗朋友去將軍澳食嘢,一直想試豬仔餐廳嘅pizza,可惜人唔夠多,只可以叫個細size嘅,叫唔到大pizza,但係細嘅都夠三個人食😊signature pizza,$198問店員邊個pizza最好味,佢話呢個係舖頭嘅特色,有手撕豬手添,不妨一試。果然冇介紹錯,真係幾好味嘅。上面有層脆脆地嘅炸豬皮,之後食得出有辣肉腸,不過pizza唔會辣,可以放心食,好多種材料係入面,口感豐富好有特色。羽衣甘藍沙律,$132沙律都好豐富,除咗好健康嘅羽衣甘藍之外,仲有藜麥、紅菜頭、鷹嘴豆、洋蔥、芝士等,所有配料都好fresh,配上蜂蜜芥末醬,好開胃。BBQ ribs,$258份量足,ribs切開後發現好多肉,肉煮得夠冧夠入味,拌菜都好豐富,有薯條、粟米同沙律菜,都唔錯。酥脆魷魚圈,$132呢個魷魚圈同平時食嘅有少少唔同,有少少辣,配有兩款醬汁,個人比較鍾意青檸蛋黃醬。俾大家參考,3個人叫咗以上嘅食物係食唔晒嘅,好彩冇要到大大大pizza,我諗最少要6個人先可以叫大pizza,期待下次可以約到咁多人🤣

signature pizza,$198

羽衣甘藍沙律,$132

BBQ ribs,$258

酥脆魷魚圈,$132

2021-11-16 83 浏览
⭐【將軍澳】高質好味意大利餐廳⭐近年將軍澳海濱長廊發展成新購物勝地外,亦新增了不少特色餐廳💖,而【The Pizza Pig】餐廳亦是其中一間特色餐廳,店裡裝潢以歐陸風藍白色為主調,部分座位更設在户外,亦有半開放式座位提供,令客人可以吹吹海風😍。而我們安排坐於室內半圓形梳化卡位亦非常闊落舒服😌,因為店內屬於半開放式關係,所以餐廳有很多自然光浸透室內令人非常放鬆,有一種休閒度假寫意的感覺😎。而菜式亦別出心裁很有意大利特色,幾款菜式味道亦很出色,吃完還可以到餐廳傍邊的Donki掃貨購物😆,非常寫意又充實。這間餐廳一定會再去品嘗其他菜式😋。👍【慢煮醬燒牛肋骨、烤薯、菠菜】Slow-Cooked BBQ Beef Short Rib (HK$248)已起骨的慢煮牛肋骨經過低溫慢煮,做到入口肉質很有彈性而且嫩滑,看到厚厚的肉內有一層肉一層肥膏,啖啖肉亦不乾身,不沾醬汁味道亦很入味,不會過鹹亦不油膩,沾了醬燒汁亦提升了牛肋骨的味道,配菜還有烤軟了的烤薯,菠菜亦吸收了牛肉汁很入味嫩綠😍。【15吋招牌鬼馬”豬”意薄餅】15 ”Signature Piggie (Medium) (HK$198) 來到【
⭐【將軍澳】高質好味意大利餐廳⭐

來到【Pizza Pig】怎可以不叫招牌Pizza薄餅😍。
即叫即制的Pizza,菜式上檯時哇了一聲,賣相及份量都十足,雖然只是中Size,但足足有15吋長😏,餡料有手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、紅洋蔥、水牛芝士及蕃茄醬,而薄餅面層還有粒粒烤豬皮,餅底屬於薄身餅底,邊位亦烤得非常香脆,鋪滿餡料的薄餅入口非常豐富,入口有微微辣非常惹味😍。
🍽【卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉】White Truffle Spaghetti Carbonara (HK$168)
意粉麵質軟硬度剛剛好,充滿蛋汁及卡邦尼醬汁的意粉很彈牙很香,令到每條意粉都包裹著卡邦尼汁松露的味道,配上大大粒的香脆煙肉粒,入口味道豐富而且非常惹味😋。
👍【意大利芝士蛋糕 Tiramisu 】(HK$88)
Tiramisu 質感非常軟滑😋,又不會太甜漏,混合了蛋糕表面上的一層可可粉,口感细膩飽滿,底層的手指餅浸泡完咖啡酒🥃,有淡淡的酒香及香濃的咖啡味又不會過苦,而且入口有微微冰凍感,非常好味亦有層次感,令人一試難忘,有機會一定會再食😍。
🥭👍【芒果沙冰】Mango & Mango Puree(HK$72)
芒果冰沙的香甜清爽,綿密的沙冰有陣陣的芒果肉香味,甜度剛剛好亦沒有酸味,非常解渴又好味。

📍【The Pizza Pig】
🇭🇰香港新界將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖
Shop G10-11, G/F, MONTEREY Place, 23 Tong Chun Street, O'South Coast, Tseung Kwan O, N.T. Hong Kong
2021-11-13
  • 慢煮醬燒牛肋骨
  • Tiramisu
  • Signature Piggie
2021-11-15 35 浏览
🍕The Pizza Pig🍖Kitkat Matcha $72對我尼講有d甜🌝奶香味重not bad 但係如果Matcha味可以再重d就好la White truffle spaghetti carbonara $168總體而言算多汁又creamy 落咗好多cheese相對尼講有d鹹🤣但係唔怕膩嘅話係真係好食推薦🙆🏽‍♀️:BBQ Chicken Medium Pizza (15”) $168個Pizza好足料🤤完全唔怕太乾 間餐廳特色係30”超長pizza🤤但係因為得兩個人所以就嗌咗15”👀Mashed potato with black truffle paste $58個Mashed potato顆粒感較重👀食落口感唔錯 唔會太濕又唔會太硬👍🏼 調味都恰到好處 truffle味比起個carbonara會比較出
🍕The Pizza Pig🍖

Kitkat Matcha $72

推薦🙆🏽‍♀️:
個Pizza好足料🤤完全唔怕太乾

2021-11-09 205 浏览
食後感:得1個半鐘用餐,時間一到就有員工好準時比收據叫埋單交枱。係用餐其間,不同店職員過嚟收碟情況勁密(碟仲有食物都伸手想拎走)友人多次表明唔好收住,未食完好影響進食心情,希望依間野可以改善一下員工既服務質素。講返食評:終於可以食到,坐係度都聞到好香,更加餓左簡右簡,諗好未丫前菜係黑松暑溶,暑溶入口好軟棉,感覺稀左小小豬肋骨勁好食炸薯條勁香脆!同平時食幼身既口感唔同,依個係粗身小小粟米🌽食到係擦牛油再烤鬼馬豬pizza,依個pizza有炸豬皮🤣真係幾鬼馬芝士比例小,所以唔會食到好快就膩不過可能放左一陣,現場冷氣都有小小凍,入口已經唔脆,同埋個餅底好似食緊橡根炸雞翼好好食外面炸到好脆口熱辣辣,咬一啖有流汁,跟住點既甜甜酸酸醬同雞翼好夾朱古力🍫:好正唔會過甜,好濃朱古力味抺茶🍵:一般,飲落口夾雜咗好多一舊舊不明物體,但茶味都濃Tiramisu:好cream 苦中帶甜,食到咖啡酒既味,但又輕微帶有冧酒味食左1個半鐘就拎張單黎叫我哋交枱3人埋單是日埋單:
食後感:
得1個半鐘用餐,時間一到就有員工好準時比收據叫埋單交枱。
好影響進食心情,希望依間野可以改善一下員工既服務質素。

講返食評:

終於可以食到,坐係度都聞到好香,更加餓

左簡右簡,諗好未丫

前菜係黑松暑溶,暑溶入口好軟棉,感覺稀左小小
黑松暑溶

豬肋骨勁好食
炸薯條勁香脆!同平時食幼身既口感唔同,依個係粗身小小
粟米🌽食到係擦牛油再烤

豬肋骨

鬼馬豬pizza,依個pizza有炸豬皮🤣真係幾鬼馬
芝士比例小,所以唔會食到好快就膩

鬼馬豬pizza

炸雞翼好好食
外面炸到好脆口
熱辣辣,咬一啖有流汁,跟住點既甜甜酸酸醬同雞翼好夾

炸雞翼

朱古力🍫:好正
唔會過甜,好濃朱古力味
抺茶🍵:一般,飲落口夾雜咗好多一舊舊不明物體,但茶味都濃
朱古力同抹茶

Tiramisu:好cream
苦中帶甜,食到咖啡酒既味,但又輕微帶有冧酒味

Tiramisu

食左1個半鐘就拎張單黎叫我哋交枱
3人埋單是日埋單:

豬肋骨
炸雞翼
朱古力同抹茶
Tiramisu
2021-11-09 893 浏览
將軍澳發展得好快呀有好多好好味嘅食肆 ,今次又係小朋友喺將軍澳學完嘢,我哋一家四口係 將軍澳澳南海岸行完Donki之後想食嘢醫肚,呢度好多食肆㗎小朋友話要食pizza😅好啦👏就揀咗呢間好得意個名嘅The Pig Pizza啦。嘩!門口都真係好多人等位㗎😬咁我哋都要等位等咗15分鐘架,小朋友等位時見到嗰個都係食長方形嘅pizza佢哋好興奮呀😂話一定要試🤩 終於有位入去啦👏👏👏入到去小朋友你一句我一句又話食意粉又話食飯又話食pizza🤪好啦就三樣都叫曬喇👍 侍應生一早同我哋講咗個半鐘頭用餐,因為實在太多人等位啦😄我哋叫咗個夏威夷pizza慢煮牛面頰意大利飯卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉 cappuccino Eagle Tea 七喜🍝卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉至啦!好大碟兩個小朋友好肚餓一人分一半食曬啦💯好濃嘅黑松露忌廉汁,🤣😂佢哋食到成口都係忌廉㗎好搞笑🤣🤣證明係超級好味👍👍🍛慢煮牛面頰意大利,好多車里茄羅勒同巴馬芝士包住一粒粒好飽滿嘅意大利飯,配埋一條條切到絲咁樣嘅牛面頰, 愛人話好好味呀好快清咗😋😋。。驚個pizza嚟到冇人食呀🥶🍕夏威夷pizza 30吋長, 睇下係咪好長呢 😅嚟到呢張張枱都望

我哋叫咗個夏威夷pizza
慢煮牛面頰意大利飯
卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉
cappuccino Eagle Tea 七喜

🍕夏威夷pizza 30吋長, 睇下係咪好長呢 😅嚟到呢張張枱都望住咁大個pizza呀😁😁夏威夷pizza裏面有水牛芝士、火腿、菠蘿同番茄醬, 配料就係咁簡單可以做出脆卜卜 pizza薄底超yummy嘅Pizza,而且Pizza係乾身嘅💯😋一咬落去脆卜卜芝士同埋蕃茄醬加埋菠蘿煙肉喺個口裏面好豐富嘅醬料呀好正👍👍每個小朋友都食咗兩塊架!😁😁👏👏

食淨嗰啲打包返屋企, 喺屋企叮返熱佢一樣係脆卜卜咁好味呀👍👍

Earl Gary 茶壺送上嚟熱辣辣嘅茶又好好味喎👍 個茶咁好飲梗係睇下個茶包喺邊度可以買返嚟飲啦😅點不知原來個茶包係The Pig Pizza㗎💯💯

呢個cappuccino係自己加糖漿落去㗎,咁所以呢我唔加啦都已經好飲🤩

#katkatfoodies

2021-11-07
  • 30吋HawaiiPizza
  • 慢煮牛面頰意大利飯
  • 卡邦尼黑松露蛋汁煙肉意粉
2021-11-08 67 浏览
餐廳佈置充滿歐陸風情, 以藍白色為主 ,令人舒服 , 分別有室內同半露天座位 ,座位之間寬闊,沒有壓迫感。 呢間餐廳主打pizza, 當然要試試啦, 我哋仲點咗另外signature dish Crispy Pork Knuckle 。 Italian Sausage 15"淨係見到個賣相已經知道好食啦, 濃濃芝士味香噴噴, pizza 底係薄底, 咬落去好crispy , 番茄酸酸甜甜, 意大利腸又有肉味, 新鮮,好有意大利南部口味呀Crispy Pork Knuckle (2人份量)份量真係多, 夠曬二人份量, 豬手外皮鬆脆, 咬落去啲肉唔會太乾, 仲好tender , 肉質質素好靚, 點入芥末籽忌廉汁一齊食,更加好味, 值得一讚。 Asahi Draught 老公話好好飲, 好清醇,佢話飲過好多間餐廳,呢間餐廳係最好飲。 我杯Somersby Apple Cider 都好飲呀,蘋果味香濃,加入少少薄荷葉同青檸,味道清新,鮮甜開胃。整體呢一餐好滿意,食得開心 ,滿分

Italian Sausage 15"

Crispy Pork Knuckle (2人份量)

整體呢一餐好滿意,食得開心 ,滿分

2021-11-07 76 浏览
發現將軍澳自從起咗新樓之後,真係多咗好多好嘢食,今次又嚟到海旁附近到覓食😛💕 又比我搵到一間好嘢食,餐廳係donki隔離,行完街過嚟好方便,而且感覺好清新舒服,裝修有啲似美國西部牛仔feel,有戶內同半戶外餐廳,可以帶狗仔,感覺勁chill😘🌸上菜速度亦都好快,嘢食質素超高,勁好味!Chicken wings雞翼熱辣辣,外脆內軟,上邊晒有少少辣椒粉,成個味道好豐富嘅層次😌Tuna tartare前菜一流!吞拿魚肉質好鮮嫩,撈住青瓜等等嘅配料嚟食,感覺好清涼Seafood risotto材料超級豐富,裏便仲有大蝦、青口同埋蜆等等嘅配料,超級新鮮Seabss (hall)魚既味道鮮嫩多汁, 10分推介🤩👅Passion apple and minty grape最後叫咗兩杯特飲,清甜又好味👍🏻😘

上菜速度亦都好快,嘢食質素超高,勁好味!

Chicken wings

Tuna tartare

Seafood risotto
材料超級豐富,裏便仲有大蝦、青口同埋蜆等等嘅配料,超級新鮮

Seabss (hall)
魚既味道鮮嫩多汁, 10分推介🤩👅

Passion apple and minty grape
最後叫咗兩杯特飲,清甜又好味👍🏻😘
2021-11-06 51 浏览
近排好想食pizza 所以就黎左將軍澳海旁嘅呢間The Pizza Pig 黎食飯由地鐵站行去The Pizza Pig大約10分鐘餐廳位於Donki樓下附近原來都開左好多唔同嘅餐廳人流都好旺好喇講返呢間The Pizza Pig先我今次係夜晚2人walk in 黎食等左大約10分鐘就可以入坐我好中意佢地嘅裝修由其是盞吊燈入到餐廳好有去左外國嘅感覺幾舒服!食物方面就嗌左一個Pepperoni 同埋Seafood Risotto~Pepperoni水準一般我覺得佢芝士唔夠出同埋油份太重導致餅底比較濕 而Risotto就份量比較少但由於Pizza都大份所以兩個人食就岩岩好嘅如果想搵地方同朋友飲下野Chill下係一個唔錯嘅選擇但對於食有要求的話呢間餐廳或者未必適合喇

由地鐵站行去The Pizza Pig大約10分鐘

但由於Pizza都大份所以兩個人食就岩岩好嘅

如果想搵地方同朋友飲下野Chill下係一個唔錯嘅選擇
但對於食有要求的話呢間餐廳或者未必適合喇
2021-11-03 61 浏览
今日約咗3位好姊妹去將軍澳海濱公園 The pizza pig 食好嘢😍餐廳地方舒服,空間感大。餐廳仲有室外同室內選擇添,如果坐室外又會聽到海浪聲😍講吓今次食咩先,我哋叫咗🤩新豬肉肉醬意粉🐷佢嘅味道同做法同真正嘅肉醬意粉冇分別‼️食緊嘅時候,我朋友竟然話,好好食呀啲肉醬意粉‼️應該係牛肉,但係我哋話其實係新豬肉😂佢聽到即刻O嘴!完全唔覺!🤩Deluxe mushroom pizza🍄 輪到呢個Pizza 一上台,已經聞到香氣撲鼻嘅雜菌味道,濃郁嘅芝士,配上香濃嘅雜菌,香草醬汁!薄餅脆口‼️非常惹味🙌🏻‼️🤩pan-Seared whole sea bass fillet $298 full煎原條海爐魚,呢個係必食之選‼️鱸魚冇骨,每啖都係肉,最好趁熱食,外皮趣卜卜!佢仲配埋海鮮,有海蝦,有蜆肉,仲有辣肉腸!😍另外叫咗兩杯泡沫咖啡,咖啡豆香,入口滑溜👍🏻朋友試咗佢嘅茶,份量十足‼️喺呢度食飯之餘,同朋友傾偈真係一個好地方🙌🏻😆

餐廳地方舒服,空間感大。
餐廳仲有室外同室內選擇添,
如果坐室外又會聽到海浪聲😍

講吓今次食咩先,
我哋叫咗
🤩新豬肉肉醬意粉🐷
佢嘅味道同做法同真正嘅肉醬意粉冇分別‼️
🤩Deluxe mushroom pizza🍄

$298 full
佢仲配埋海鮮,有海蝦,有蜆肉,仲有辣肉腸!😍

另外叫咗兩杯泡沫咖啡,
咖啡豆香,入口滑溜👍🏻
朋友試咗佢嘅茶,份量十足‼️

喺呢度食飯之餘,同朋友傾偈真係一個好地方🙌🏻😆

2021-11-02 81 浏览
上星期六,一行7人一起共進意大利晚餐。由於餐廳開陽,又近海邊,感覺有如在外國,加上有幾個外國人的服務生,感覺好像喺意大利吃晚餐。我們叫了好味薯蓉,兩個15吋pizza,德國豬手,卡幫你意粉,同埋炸魷魚圈。餐廳有30吋pizza提供,因為怕太大,同埋想食兩款不同口味,最後叫了兩個15吋pizza,放在枱上,感覺不得了。炸魷魚圈鬆脆亂畫, Juicy, 加上兩種不同口味的醬汁,超好味。不得不提他們的德國豬手,外面豬皮鬆脆,好像乳豬皮,入面的豬肉亂畫,加上配菜酸菜,超超超好味。香港不乏不同類型的西餐廳,但此餐廳不論裝修,環境,與地鐵的連接,招待,食物質素,可謂5**… 極力推介。
2021-11-01 190 浏览
前日趁住老竇放假,佢話唔想煮飯,就同佢嚟到將軍澳呢邊搵好嘢食~我哋見到呢間西餐廳,感覺幾吸引,就嚟試吓~禮拜六大概6:30嘅時間好多人排隊,所以嚟之前記得提早兩日book位!美國特級安格斯肉眼扒12安士配薯條$310好大碟,有好多薯條🍟香脆嘅薯條,仲有好大塊安格斯牛扒,我哋叫咗七成熟,食落幾有咬口,外皮有焦香嘅感覺,食落幾Juicy,入邊嘅肉汁流晒出嚟~配埋佢嘅醬汁幾好味😋海鮮意大利飯$198好豐富嘅海鮮🦞有青口,蜆,蝦🦐西班牙辣肉腸,蕃茄等等~意大利飯有好多醬汁,食落感覺幾creamy,酸酸甜甜,海鮮都幾新鮮,幾正炒菠菜$58新鮮嘅菠菜,不過比平時鹹啲Minty Grape $62係一杯Mojito,有薄荷提子梳打,青檸,蘋果汁同埋蜜糖柚子~香甜嘅梳打,有清涼嘅薄荷味,仲有蘋果同柚子嘅甜味,再配上提子粒粒,飲落好清爽Tiramisu $88佢嘅招牌係全城最正嘅Tiramisu!一大舊意大利芝士蛋糕🍰好豐富嘅芝士餡,食落幾香甜~鬆軟嘅蛋糕配埋咖啡嘅香味,好食😋

美國特級安格斯肉眼扒12安士配薯條$310

海鮮意大利飯$198

炒菠菜$58
新鮮嘅菠菜,不過比平時鹹啲

Minty Grape $62

Tiramisu $88

2021-10-30
2021-10-31 51 浏览
Happy Friday, 今次一班人慶祝生日,就揀去澳南食pizza pig,平時經過都見呢間餐廳好多人食,終於有得試下。Crispy Calamari $132炸魷魚(青檸蛋黃醬及番茄醬)先叫個前菜,炸魷魚,炸粉薄外層脆,魷魚偏厚身,好有咬口感。两隻醬方面,我比較喜歡蛋黃醬,令魷魚的香味再出色d,番茄醬就比較清。Signature Piggie (M) $198招牌鬼馬"豬"意薄餅、招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、煙肉腸、火腿、 烤豬皮、紅洋蔥、水牛芝士、蕃茄醬呢度全部pizza都係手工製作,食落皮薄多汁,餡料又豐富。最特別係放左烤豬皮落去,但係一d都唔肥。識食一定叫signature 款式,如果signature都唔好食就唔好再黎。White Truffle Spaghetti Carbonara $168卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉意粉好creamy,上面仲有芝士碎,黑松露味道唔算好出,整體食落好balance,只係煙肉偏肥。Beef Cheek Risotto $188慢煮牛面頰意大利飯、車厘茄、羅勒、巴馬臣芝士無諗過risotto個牛味可以咁濃,如果牛肉可以大粒d就仲正,鍾意食牛

Crispy Calamari $132
炸魷魚(青檸蛋黃醬及番茄醬)

Signature Piggie (M) $198

卡邦尼松露蛋汁煙肉意粉

Beef Cheek Risotto $188
慢煮牛面頰意大利飯、車厘茄、羅勒、巴馬臣芝士
無諗過risotto個牛味可以咁濃,如果牛肉可以大粒d就仲正,鍾意食牛的人會好岩口味。

Slow-Cooked BBQ Baby Pork Ribs $248
慢煮醬燒豬肋骨配椰菜沙律、粟米、薯條
豬肋骨好大份,肉質超淋,老人家都好岩食。薯條明顯係新鮮炸出黎,特別香口,薯仔味濃。

整體黎講,餐廳氣氛好好,食物質素都好好,值得推薦。
2021-10-22
  • Signature  Piggie