🍴Matcha Latte HKD42有機抺茶配上牛奶 因冇額外加糖落去 所以完全飲到抺茶加牛奶順滑又濃郁嘅味道😍飲落去會有少少回甘🍵去到最尾都完全冇粉感 超級smooth🤩所有抺茶控都必試👍🍴Matcha soft serve ice-cream HKD42雪糕上灑有抺茶粉 食落都係有濃郁嘅抺茶味 帶有回甘😋睇落細細杯 但其實都裝得好滿 食到個雪糕筒都仲有😍
🍴Matcha Latte HKD42

2022-04-25 87 浏览
同朋友行開銅鑼灣路過哩間鋪頭朋友話之前排哂長龍無試到宜家熱潮過左無人排 一於試下咁話———————————————————Matcha soft serve ice cream ($42)奶味較茶味重質地頗為軟滑 不過食落水感較重甜度可以 唔會過膩但蓋過左綠茶作為主角既回甘味我唔好威化筒所以只係咬左一啖口感都算香脆鬆化只係如果係窩夫筒會更好天氣其實唔算好熱不過個雪糕都溶得幾快我地只係影相影左一分鐘雪糕已經開始滴食到後面係威化筒底部滲水咁款 頗為狼狽
同朋友行開銅鑼灣
我地只係影相影左一分鐘
雪糕已經開始滴
食到後面係威化筒底部滲水咁款 頗為狼狽

2022-04-23 94 浏览
🍵 Ice Matcha Latte🍵 Ice Japan Premium Matcha🧇 Matcha Milk Jam Croffle今次去唔洗排隊太開心啦😆終於試到呢度好濃郁既抹茶💚自己特別中意Japan Premium因為飲到純抹茶香濃又清澀既味道🥰加埋牛奶既Matcha Latte就夠哂幼滑🤍Croffle都好特別呀😋係Croissant x Waffle鬆脆得黎又有煙韌既口感加埋Matcha Milk Jam真係好正呀👍🏻
🍵 Ice Matcha Latte

加埋牛奶既Matcha Latte就夠哂幼滑🤍
Croffle都好特別呀😋
加埋Matcha Milk Jam真係好正呀👍🏻

外卖自取
[東京人氣抹茶過江龍]知道大家停飛日本冇得迷失係表參道😂所以Matcha Tokyo直接嚟港,即刻去朝聖打卡💚 排咗10分鐘到ok ✅

環境: 7/10
選址係 CWB勿地臣街十字路口,有心思💕夜晚打卡都有feel 🤍而店內人來人往 快影咗2張only~

食物: 7.5/10
1️⃣Matcha Espresso Latte $48
三層漸變用了100%有機抹茶,牛奶,咖啡黃金比例調配,靚材料,飲品質素有保證!不過個人覺得Espresso太濃,攪拌後搶咗抹茶嘅甘🤫 🍵
2️⃣Matcha soft serve ice cream 🍦 $42
抹茶軟雪糕出色推介😍滑身得嚟好重茶味,又唔會好甜~質地偏挺身(夏天都唔會咁易溶),最後會灑上抹茶粉,每口雪糕都回甘🤍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💰性價比 :7.5/10 (~$50/人)
除咗係嘆啡仲呼吸緊東京嘅咖啡香🇯🇵,忘憂忙碌嘅生活,吃一口雪糕回味一下昔日嘅日本之旅程💕 p.s ice cream can encore 😋
Matcha soft serve ice cream
2022-04-18
Matcha soft serve ice cream
2022-04-21 75 浏览
呢間抹茶專門店, 每次經過都見到大排長龍, 雖然主打抹茶🍵, 但款式配撘都好多選擇 - 有奶類, 有剩茶, 仲要有食既croffle ..😎今日嚟到, 又唔太多人, 而家天氣又開始熱, 當然要選擇杯凍飲喇!🧊 揀左杯 matcha lemonade ($48)🍋 杯野以有機抹茶做茶底, 加入梳打水, 再配上自家製糖漬檸檬漿和檸檬! 飲落口有淡淡既檸檬清香, 又有濃濃既抹茶味, 兩者好夾, 配合得非常好, 而且係凍飲, 真係幾啖就飲完😅

2022-04-09
15 分钟 (外卖自取)
2022-04-20 74 浏览
平時我都好鍾意飲抹茶,所以對抹茶都有少少研究,知道首間開左係東京表參道既The Matcha Tokyo開左黎銅鑼灣,抹茶控既我一定要去潮聖店舖唔大,只供外賣或立飲,以100%有機搽茶為主要賣點,店內設有茶師駐場,即場為顧客調製搽茶或搽茶飲品,除左抹茶呢度仲有咖啡同 croffle供應Japan Premium混合鹿兒島及京都宇治產的美味茶葉,顏色翠綠,茶香都好出,after taste係有回甘既味道Kyoto Uji混合兩種京都宇治產茶葉,係The Matcha Tokyo 原創製作混合綠茶,味道清爽同場仲有佢既抹茶products,抹茶控既朋友可以帶埋佢地返屋企,在家都可以慢慢品嚐

Japan Premium

Kyoto Uji

2022-04-20 76 浏览
早排狂俾人用綠茶洗版🤣終於到我嚟朝聖~假期下晝1點幾到都唔洗點排隊,落咗單5-10分鐘內就拎到飲品同食品。🍵Iced Matcha Latte ($42)通常凍嘅Matcha Latte都冇咁濃,但朋友飲過熱嘅話呢杯凍嘅個綠茶味仲出啲,不過就唔係好飲到回甘。呢杯甜度適中,飲落去香滑,奶味都唔重,都不錯~🌸Iced Matcha Sakura Latte ($52)因為見到poster上杯嘢飲好靚所以就想試,攪勻咗之後都仲飲都有少少粒粒,唔知點解啲櫻花啫喱我哋淨係食到杏仁味,成杯嘢飲「櫻花」味完全蓋咗個綠茶味,都係正常嘅Matcha Latte好飲好多😅🧇Matcha Milk Jam Croffle ($42)呢個完全係我杯茶!Croffle嘅口感外脆內煙韌,抹茶醬好濃!我經過應該都會再買嚟食😆

🍵Iced Matcha Latte ($42)

2022-04-18 135 浏览
日本過江龍 Matcha Tokyo 主打抹茶飲品🍵飲過以下三款 只推薦Ice matcha latte 😋𝐼𝑐𝑒 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 𝐻𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 𝐼𝑐𝑒 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 唔知點解凍既抹茶鮮奶好飲好多熱既反而茶味好淡 好薄身 無凍既果種醇厚風味加左espresso既果杯麻麻地 原因係佢果咖啡本身並唔好飲 而且蓋過抹茶味 Nono🫤題外話。佢地即場沖抹茶既職員都幾hea。有冇人有同感?😅
日本過江龍 Matcha Tokyo 主打抹茶飲品🍵

熱既反而茶味好淡 好薄身 無凍既果種醇厚風味

加左espresso既果杯麻麻地
原因係佢果咖啡本身並唔好飲
而且蓋過抹茶味 Nono🫤

題外話。佢地即場沖抹茶既職員都幾hea。
有冇人有同感?😅
近排見到好多人都介紹呢間抹茶店😍見到啲野飲好吸引🤩打卡都好正咁🤤bookmarked🌟左好耐終於都試到啦🥹好好彩今次去都唔太多人🥰💕Matcha Espresso Latte $48完全係因為佢既三色漸層而嗌既🫢個layer真係好靚😍分別係抹茶🍵expresso☕️同牛奶🥛第一啖就咁飲 好有層次感🤤而且好濃郁 全部combine埋一齊都幾夾😋不過撈匀左之後比expresso蓋曬啲抹茶味🥲比較鍾意就咁飲多啲😚整體黎講都幾特別💕Matcha Oat Latte $48相比係Matcha Expresso Latte 呢杯個抹茶就出好多🤤都幾濃郁幾回甘🥰試左oat milk都唔錯 好夾😚就算撈匀都一樣咁正🥹絕對會再試‼️下次會想試佢個Matcha Milk Jam Croffle😋

💕Matcha Espresso Latte $48

💕Matcha Oat Latte $48
2022-04-18 48 浏览
.話說知道Matcha Tokyo喺香港開 已經好想試 今日真係雞啼咁早嚟到 冇人排隊可以慢慢嘆😌番杯Organic嘅綠茶==========================Espresso matcha Latte 🍵 $48我見人哋打卡呢杯嘢好靚Espresso咖啡漸變抹茶好吸晴話哂主打抹茶==========================Matcha milk jam croffle 🧇$42好食我個人就好鍾意呢個口感係介乎牛角酥同埋窩夫之間煙煙韌韌嘅感覺好味上面嘅綠茶醬真係好綠茶帶有少少苦澀又不失甜味正====================================================.....#eatwithpankie #foodstagram #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foo
[東京抹茶過江龍]

好味
上面嘅綠茶醬真係好綠茶
帶有少少苦澀又不失甜味

==========================

#eatwithpankie #foodstagram #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #afternoontea #sweet #cake #breakfast #matcha #matchalatte #matchalover #croffle #matchatokyohk #causewaybay #organic #cafehopping
2022-04-17 39 浏览
雖然近日日圓匯率創新低💹,不過仍然未有機會去日本旅行...🥺 唯有買吓日本網購同喺香港食吓日本野先~🤧💕🇯🇵呢間來自東京嘅抹茶店之前新開張時大排長龍,而家而家開咗3個月終於唔使點排隊喇~ 店家採用百分百有機抹茶,而且係由茶師即席調配,所以價錢貴d都值得!😋 炎炎夏日當然係揀iced matcha latte with soft serve icecream~ 🍵🍦 抹茶latte配上抹茶軟雪糕,抹茶味很濃,食完成個口腔都充滿抹茶味!🥰

2022-04-16 55 浏览
鍾意抹茶既我見佢一開店就已經好想好想去試,終於等到有人陪我去試啦,果然冇令我失望一人叫一杯,一凍一熱凍果杯層次分明,大家都有眼見,影相都好睇啲啦!而且凍係好飲過熱,所以大家要試既話都要買凍既黎飲呀!推

一人叫一杯,一凍一熱
2022-02-19
2022-04-16 76 浏览
係赤柱玩左兩個鐘出返市區搵食~攰攰地搭叮叮中下眼瞓就岩晒😂揀左去銅鑼灣!首先要去買嘢飲!早前聽講銅鑼灣開咗間係東京好出名嘅抹茶店!即管去睇下咩料子🙂呢間係一間外賣店,我去到嘅時間冇乜人,唔使排隊真好!Menu上面有好多唔同嘅選擇!仲有少少食嘅選擇!Matcha lemonade $48想飲啲清新嘅,揀呢個就100分啦!冇誇張!呢杯野我第一啖飲落口個反應係眼都凸出嚟!超級好飲🤭香濃嘅抹茶+梳打水、新鮮嘅檸檬味加埋低下糖漬檸檬漿!!可能係梳打水嘅氣泡效果,我覺得成件事飲落口清新爽勁!
係赤柱玩左兩個鐘出返市區搵食~
攰攰地搭叮叮中下眼瞓就岩晒😂
揀左去銅鑼灣!

Matcha lemonade $48
想飲啲清新嘅,揀呢個就100分啦!
冇誇張!呢杯野我第一啖飲落口個反應係眼都凸出嚟!超級好飲🤭
香濃嘅抹茶+梳打水、新鮮嘅檸檬味加埋低下糖漬檸檬漿!!
可能係梳打水嘅氣泡效果,我覺得成件事飲落口清新爽勁!

Matcha  lemonade
2022-04-11
5 分钟 (外卖自取)
Matcha  lemonade
2022-04-16 37 浏览
來自東京The Matcha Tokyo表參道 渋谷 新宿 及大阪梅田都有分店100%有機抹茶🌱種植過程中不使用農藥及化學肥料喺日本我就無食過呢間抹茶店依家銅鑼灣新開海外分店抹茶控又多一個地方試到高質好飲的抹除除Matcha Latte外 仲有Espresso latte,Lemonade, Smoothie, ProteinLatte可以揀豆奶 杏仁奶 燕麥奶抹茶唔啱嘅話 都有普通咖啡仲有雪糕🍦 Croffle Parfait 甜品無論雪糕還是Matcha Latte 抹茶味都好濃 回甘.Matcha Latte $42Matcha Latte float w/ matcha icecream $52.

來自東京The Matcha Tokyo
表參道 渋谷 新宿 及大阪梅田都有分店
100%有機抹茶🌱
種植過程中不使用農藥及化學肥料
喺日本我就無食過呢間抹茶店
依家銅鑼灣新開海外分店
Lemonade, Smoothie, Protein
Latte可以揀豆奶 杏仁奶 燕麥奶
抹茶唔啱嘅話 都有普通咖啡
仲有雪糕🍦 Croffle Parfait 甜品
無論雪糕還是Matcha Latte 抹茶味都好濃 回甘
Matcha Latte $42
1K
The Matcha Tokyo價錢💲: $48好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: /性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-The matcha tokyo前排真係好好好興,個個都去,其實我經過都有買杯野飲,不過拖到今日先po, 完全佛系!呢個位置超級方便,不過舖頭位置唔大。原本期望好高,睇完大家的post期望減左一半好似反而覺得唔錯😉-✅Matcha espresso latte. 比佢的漸層吸引了🥰 先係一層咖啡,中間夾雜住奶,睇下係100% 有機抹茶,成個配搭係唔錯😆 分開飲的時候飲到濃郁帶回甘的抹茶,面層咖啡的香醇,唔過酸,係我鐘意的咖啡味道😚 中間的奶都好滑,中和左上下濃郁的味道。分開飲好有驚喜😋 但當溝埋一齊飲就開始飲唔到咩味道🥲 變左咖啡>茶味,咁就麻麻地🥺 -呢杯如果分開飲真係好可以,一齊飲就唔好叫呢杯!下次經過我會試下其他產品🤤
The Matcha Tokyo
價錢💲: $48