2022-02-25 74 浏览
係銅鑼灣新開嘅抹茶店之前咁耐都係見到大排長龍所以一直都未有機會試到難得今日平日下午人龍唔算太長所以即刻買杯嚟試吓先京都UJI抹茶 -38混合咗2款京都宇治產茶葉濃濃嘅茶香第一啖飲完有啲苦澀之後已經好快適應咗飲完唔太會有太大罪惡感因為一啲甜都飲唔到對於唔太好甜嘅我表示好OK-今日去到唔洗點排隊表示感到幸運🤣下次有機會嘅都想試吓佢個雪糕
係銅鑼灣新開嘅抹茶店

今日去到唔洗點排隊
表示感到幸運🤣
下次有機會嘅都想試吓佢個雪糕
2022-02-10
$40 (其他)
日本過江龍 THE MATCHA TOKYO 登陸銅鑼灣!抹茶控又係時候岀動。除左有、Matcha lemonade、Matcha espresso latte、Espresso Soda等各式咖啡茶飲,亦有、芭菲 、Croffle等甜點。最特別嘅莫過於Matchai Protein高蛋白飲品!岩晒增肌嘅大家▪️Matcha Milk Jam Croffle $42𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 👉🏽 𝘊𝘳𝘰𝘴𝘴𝘪𝘢𝘯𝘵 𝘹 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 顧名思義就係牛角包同窩夫既混合體!將牛角包麵團放入𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦機之中,壓烘而成。可以話係窩夫形既牛角包。外層酥脆,帶牛油香,略嫌層次感低左啲。表面嘅抹茶醬偏甜,茶味唔算好濃。▪️Double Cheese Croffle $38Croffle舖滿cheddar同mozzarella兩款芝士,望落好吸引呢~ 但食落竟然好重蜜糖味,只係偶有一絲芝士鹹香,唔當芝士味黎食都算OK~ 唔知係咪舖得太多餡,呢款croffle就無抹茶嘅咁酥脆。▪️Matcha Espresso Latte $48三色漸層 打卡一流。拌匀前偷喝了一口抹茶,茶香回甘無粉感。但拌匀後,就會被咖啡搶過風頭,勝

▪️Matcha Milk Jam Croffle $42

▪️Double Cheese Croffle $38

▪️Matcha Espresso Latte $48
三色漸層 打卡一流。拌匀前偷喝了一口抹茶,茶香回甘無粉感。但拌匀後,就會被咖啡搶過風頭,勝在甜度低。

▪️Matcha Lemonade $48
好清爽好balance嘅一杯!抹茶味雖然唔算好突岀,但甜酸平衡恰到好處,唔錯~
2022-02-23 97 浏览
來自東京既過江龍,由初初開幕排晒長龍到而家熱潮好似有少少減退,到訪過兩次試咗唔同飲品,逐一介紹吓店舖門面光猛,店員收到order之後會喺入面即席沖抹茶日本プレミアム抹茶(Japan premium)既然佢地主打抹茶,首先要試既當然係睇吓佢哋就咁沖抹茶既味道!叫得店舖推介有返咁上下期待,$38 8oz一啲都唔平,但飲落去茶味欠奉,無濃郁口感亦都冇回甘。以前學日本茶道,水嘅溫度同埋用茶筅既時間方法都會影響到抹茶出嚟嘅味道,呢杯飲到尾剩返好多茶粉係底,唔ok抹茶ラテフロート(matcha latte float)呢杯就正常好多,當然有可能係凍飲對抹茶濃度期望冇咁高,matcha latte本身味道一般,但面頭嘅抹茶軟雪糕微甜得黎抹茶味都好出,溶左之後溝埋latte都幾好飲,但未必會再俾$52🤷🏻‍♀️

店舖門面光猛,店員收到order之後會喺入面即席沖抹茶

日本プレミアム抹茶(Japan premium)

抹茶ラテフロート(matcha latte float)
外卖自取
今年年初二就去左試日本既過江龍The Matcha Tokyo🥳主打各款抹茶飲料及甜點~雖然都要排隊,但都真係算好快,基本上十五分鐘已經拎到手了😊-🎈Iced Matcha Espresso Latte $48漸變色好靚🥰揀左呢款因為本身唔算特別鍾意超濃既抹茶,好老實講回甘及帶有苦澀味真的不太適合我🤪反而越大越欣賞淡淡的抹茶味~所以呢款相對幾好☺️飲落咖啡味明顯係重啲,要細膩才喝得到抹茶的餘韻。如果是抹茶控的建議試Matcha Latte應該會挺滿意~-🔸The Matcha Tokyo📍銅鑼灣勿地臣街8號地下

🔸The Matcha Tokyo
📍銅鑼灣勿地臣街8號地下
2022-02-02
Iced Matcha Espresso Latte
難得一次趕上熱潮,開業第一個星期就試到呢間採用有機抹茶嘅過江龍,琴日五點幾去人龍長到轉彎,好彩佢只做外賣,而且店員都好快手,排左三個字就到我地,嗰時已經無晒croffle,但就出左matcha basque cheesecake,想買走的話有抹茶長崎蛋糕、抹茶豆乳餅、抹茶醬等。🍵Matcha Soft Serve Ice-cream ($42)軟雪糕以北海道牛奶混合抹茶製成,面頭再灑上抹茶粉,質感軟滑,奶同茶味平衡,甜度唔高。個cone就似脆地嘅老麥新地筒,如果轉隻好食啲有蛋香嘅筒應該加分不少。🍵Matcha Latte Float ($52)香港限定款,睇介紹話house blend係鹿兒島加京都自家茶園嘅抹茶,澀味中等,回甘唔算明顯,甜味靠北海道牛奶雪糕帶出,無額外落糖。值得一讚嘅係質地厚滑,飲到底都無粉粒。🍵 Espresso Matcha Latte ($48)呢杯打卡一流,上層咖啡漸變到底層嘅抹茶,不過人地始終主打抹茶,咖啡真係麻麻,建議試軟雪糕。餐牌:

Matcha Soft Serve Ice-cream

🍵Matcha Latte Float ($52)
Matcha Latte Float
🍵 Espresso Matcha Latte ($48)
Espresso Matcha Latte

餐牌:
15 分钟 (外卖自取)
Matcha Soft Serve Ice-cream
Matcha Latte Float
見佢係過江龍諗住去試吓!買咗一個熱嘅matcha latte同matcha parfait!一開頭仲擔心綠茶同埋檸檬會唔會唔夾!但原來呢個憂慮係多餘!因為全部野都冇味嘅!第一啖食個雪糕已經心知不妙!冇味嘅!連奶味都冇乜!啲檸檬啫喱都叫做有少少檸檬酸味!但啲綠茶啫喱係一啲味都冇!冇味到以為自己中咗肺炎!!!唯一嘅好處係仲要個parfait裏面係勁多粟米片!食完我真係好飽!!!見到隔離咁多正評!真係懷疑收咗錢!!!真係唔會再有下次!
  • 沒有
成日大排長龍嘅人氣抹茶店,終於試到啦!服務員由斟水、倒入抹茶粉磨混,到完成整杯飲品,動作流利優雅而專業!抹茶拿鐵配牛乳軟雪糕 (Matcha Latte with soft serve ice-cream) $52好好飲呀!!!成杯飲品同雪糕,牛乳味都非常香濃。抹茶粉好細緻,完美融入拿鐵中!價錢雖然貴少少,不過可以當食埋雪糕,好味!(個牛乳雪糕本身冇塌架,係我想等埋個窩夫先影相🥺🙌🏻原諒我!)雙重芝士牛角酥窩夫 (Double Cheese Croffle) $38超多芝士超邪惡!外脆內軟,味道都幾好食!不過有啲燶香,未必個個接受到。睇下個人喜好,都可一試!總結!杯飲品真係抵試!整體質素亦好好,而且打卡一流!推薦!

總結!杯飲品真係抵試!整體質素亦好好,而且打卡一流!推薦!
2022-02-18 84 浏览
來自東京表參道既人氣抹茶店終於正式登陸銅鑼灣,飲品均選用京都宇治及鹿兒島自設茶園的100%有機抹茶製作而且香港店仲有香港限定的 Matcha Latte Float 及人氣美食Croffle,抹茶控既大家又點可以錯過呢食物方面 :Matcha Latte Float : 甘香甜滑的抹茶 latte,牛奶味重,加上濃厚的北海道牛乳雪糕,口感柔滑,分開食又得,搞勻雪糕變成奶昔又得Matcha Milk Jam Croffle : 人氣大熱 Croffle 表面搽上層糖霜、抹茶粉及抹茶牛奶醬,牛角包牛油味香,內皮酥脆,層次感高又美味

食物方面 :

2022-02-17
外卖自取
東京表參道有機抹茶店終於登陸香港!💚身為抺茶控🍵的我一定吾可以錯過啦😍🌟Iced Matcha Espresso Latte $48~ 三色漸層顏色超美😍啱晒打卡📸100% 有機抹茶+牛奶+咖啡而成第一啖飲抹茶味幾濃幾好飲抹茶有回甘味攪勻之後咖啡味就比較濃甜度比較少,入口非常順滑🌟Matcha Lemonade $48 🍋~ 抹茶同Lemonade結合真係好特別💚100%有機抹茶+梳打水+檸檬醬+檸檬🍋片而成第一啖會飲到檸檬嘅香氣跟住會飲到抹茶嘅回甘味係一杯好Fresh嘅飲品喺夏天飲更加清爽💚下次一定要試試佢地既抹茶🍵Croffle 同埋Ice-cream ice cream🍦 📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街8號地下
東京表參道有機抹茶店終於登陸香港!💚
身為抺茶控🍵的我一定吾可以錯過啦😍

~ 三色漸層顏色超美😍啱晒打卡📸
100% 有機抹茶+牛奶+咖啡而成
第一啖飲抹茶味幾濃幾好飲
抹茶有回甘味
攪勻之後咖啡味就比較濃
甜度比較少,入口非常順滑

🌟Matcha Lemonade $48 🍋
~ 抹茶同Lemonade結合真係好特別💚
100%有機抹茶+梳打水+檸檬醬+檸檬🍋片而成
第一啖會飲到檸檬嘅香氣
跟住會飲到抹茶嘅回甘味
係一杯好Fresh嘅飲品
喺夏天飲更加清爽

💚下次一定要試試佢地既抹茶🍵

📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街8號地下
外卖自取
黎自東京表參道既The Matcha Tokyo開左係香港銅鑼灣🥳🥳作為一個抹茶控當然要黎朝聖啦🤣🙈呢度主打100%有機抹茶🍵!!咁我同朋友叫左一杯凍Matcha Latte同Seasonal Special 既 Matcha Lemonade🍋💚Matcha Latte $42本身係無糖,所以會飲到抹茶味好香,有少少回甘但又唔係澀,仲有淡淡奶味👍🏻💚Matcha Lemonade $48Matcha Lemonade 好特別,冇諗過呢個組合🤣飲到抹茶香之外有檸檬味🍋,好清新好fresh!
💚Matcha Latte $42

💚Matcha Lemonade $48
Matcha Lemonade 好特別,冇諗過呢個組合🤣
飲到抹茶香之外有檸檬味🍋,好清新好fresh!
Matcha  Lemonade

Matcha  Lemonade
2022-02-16 80 浏览
上星期見到這間茶店排哂隊,今星期早到銅鑼灣,哈哈😆 剛開門無人呀, 即刻沖入去買返杯🍵「Matcha Latte」抹茶控既我,感到這杯夠濃厚,奶味也足夠,由於我有點怕甜,點了少甜,感到有點淡味😅 下次我會叫返正常,試試感覺如何?店內仍有其他特別的抹茶產品,下次我要試埋呀😜 雪糕雪糕🍦而且也有即沖濟購買,回家也可嘗試,價格都有點貴🤭備註:🔺早上前往,順利好多🤣😂🤣🔺甚有日本風,讓我著迷了😍

店內仍有其他特別的抹茶產品,下次我要試埋呀😜 雪糕雪糕🍦

而且也有即沖濟購買,回家也可嘗試,價格都有點貴🤭

備註:
🔺早上前往,順利好多🤣😂🤣
🔺甚有日本風,讓我著迷了😍

當日到訪人超級多 長期都排了一條長龍~試了他們的幾款食品和飲品!抹 茶 控 真 的 必 須 𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔 起 來 😍當天一起去的朋友已經急不及待地二訪了😂𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟸有機抹茶粉再加牛奶! 入口十分順滑 而且抹茶香濃郁帶回甘~冰度也適中!𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟺𝟾三色漸層很好拍!繼續用上有機抹茶~奶 咖啡 抹茶的平衡拿捏得剛剛好!苦 甘 甜 奶香 也可以喝到☺️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚂𝚘𝚏𝚝-𝚜𝚎𝚛𝚟𝚎 𝚒𝚌𝚎𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 $𝟺𝟸好好吃!這個真的!雪糕做得十分軟滑 抹茶味香濃 甘中帶甜甜度適中~而且!雪糕筒 很脆!真的好吃~留意番好快就會溶 打卡時間有限 影相記得快啲手😂𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 & 𝚗𝚞𝚝𝚜 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟹𝟾本來想試一下他們的抹茶牛角包窩夫~但可惜當天去到的時候已經售罄了🥺所以就是了這個比較冷門的!牛角包窩夫牛油味充足 蜜糖味也很香~
當日到訪人超級多 長期都排了一條長龍~

試了他們的幾款食品和飲品!
抹 茶 控 真 的 必 須 𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔 起 來 😍
當天一起去的朋友已經急不及待地二訪了😂

𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟸
有機抹茶粉再加牛奶!
入口十分順滑 而且抹茶香濃郁帶回甘~
冰度也適中!

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟺𝟾
三色漸層很好拍!
繼續用上有機抹茶~
奶 咖啡 抹茶的平衡拿捏得剛剛好!
苦 甘 甜 奶香 也可以喝到☺️
Matcha  espresso

好好吃!這個真的!
雪糕做得十分軟滑 抹茶味香濃 甘中帶甜
甜度適中~
而且!雪糕筒 很脆!真的好吃~
留意番好快就會溶 打卡時間有限 影相記得快啲手😂
Matcha  Soft-serve  icecream
Honey  &  nuts  croffle

𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 & 𝚗𝚞𝚝𝚜 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟹𝟾
本來想試一下他們的抹茶牛角包窩夫~
但可惜當天去到的時候已經售罄了🥺
所以就是了這個比較冷門的!
牛角包窩夫牛油味充足 蜜糖味也很香~
Matcha  espresso
Matcha  Soft-serve  icecream
2022-02-15 62 浏览
#_bigfoodbaby銅鑼灣呢日🤰🏻路經銅鑼灣,就諗住黎呢間新開嘅人氣東京過江龍抺茶店朝聖下,遠處見到長長嘅人龍就知已經到咗🤣不過好彩人龍都去得好快,等咗10分鐘到就已經到我哋了,見到網上多數人都讚好matcha latte,所以今次🤰🏻都揀咗一杯matcha latte+一杯matcha oat latte 然後🤰🏻發覺oat milk 沖嘅matcha latte係出色啲🤣🌝Matcha Oat latte $48🌖Matcha latte $42多數人都係飲最普通牛奶沖嘅matcha latte,但🤰🏻對奶類敏感所以揀咗oat milk,點知反而因禍得福🤣?Matcha oat latte 入口嗰刻已經被濃濃嘅抺茶味衝擊到味蕾🤯然後就飲到淡淡嘅燕麥香飄出嚟🧞‍♂️估唔到matcha同oat milk都咁夾😳👍🏻🤰🏻大愛呢杯🤤然後🤰🏻循例都試咗少少朋友嘅matcha latte,入口首先就飲到勁香濃嘅奶味🤣之後先有淡淡嘅抺茶味走出嚟🥷🏻😂所以🤰🏻覺得抺茶味唔算太重,反而比牛奶搶咗fo🤣總結:濃唔濃應該會取決於你揀咩奶配?🤣📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣
#_bigfoodbaby銅鑼灣

呢日🤰🏻路經銅鑼灣,
就諗住黎呢間新開嘅人氣東京過江龍抺茶店朝聖下,
遠處見到長長嘅人龍就知已經到咗🤣
不過好彩人龍都去得好快,
等咗10分鐘到就已經到我哋了,
見到網上多數人都讚好matcha latte,
所以今次🤰🏻都揀咗

🌝Matcha Oat latte $48
🌖Matcha latte $42
多數人都係飲最普通牛奶沖嘅matcha latte,
但🤰🏻對奶類敏感所以揀咗oat milk,
點知反而因禍得福🤣?
然後就飲到淡淡嘅燕麥香飄出嚟🧞‍♂️
估唔到matcha同oat milk都咁夾😳👍🏻
🤰🏻大愛呢杯🤤
然後🤰🏻循例都試咗少少朋友嘅matcha latte,
入口首先就飲到勁香濃嘅奶味🤣
之後先有淡淡嘅抺茶味走出嚟🥷🏻😂
所以🤰🏻覺得抺茶味唔算太重,
反而比牛奶搶咗fo🤣
總結:濃唔濃應該會取決於你揀咩奶配?🤣

📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街8號地下
必點!❤️Matcha Milk Jam Croffle$42用牛角包以窩夫🧇製成食法新穎,即點即製,即使牛角包壓成窩夫,依然口感酥脆。雖然抹茶牛奶醬不算太多,但濃味十足👍🏻除此之外還有原味、蜜糖堅果和雙重芝士口味選擇。🍵Matcha Latte Float$52(cold) 抹茶Latte加上北海道牛乳雪糕80度的抹茶用茶沖好後加上牛奶,仍有餘溫,然後很快把雪糕融化了其甜味會融入茶中 THE MATCHA TOKYO 銅鑼灣勿地臣街 8 號地下@the.matcha.tokyo_hk
必點!❤️
Matcha Milk Jam Croffle$42
用牛角包以窩夫🧇製成
食法新穎,即點即製,
即使牛角包壓成窩夫,依然口感酥脆。

🍵Matcha Latte Float$52(cold)
抹茶Latte加上北海道牛乳雪糕
80度的抹茶用茶沖好
後加上牛奶,仍有餘溫,然後很快把雪糕融化了其甜味會融入茶中

THE MATCHA TOKYO
銅鑼灣勿地臣街 8 號地下
@the.matcha.tokyo_hk
2022-01-31
2022-02-15 43 浏览
1️⃣Iced matcha latte講真係香港黎講 佢真係最好飲嘅抺茶,奶唔會太多蓋過左抺茶味,好夠濃😻😻💰HKD$422️⃣Matcha soy latte溝豆奶好唔夾 建議大家揀返matcha latte💰HKD$48就算好多人排隊 佢即沖唔係等左好耐
1️⃣Iced matcha latte
💰HKD$42