Matcha Tokyo嚟到香港冇耐都少不免排隊😽身為Foodie的我都想試又唔想排隊😇於是我早上九點過去睇睇,點知冇乜人,唔洗排隊😌如果唔想排隊嘅人就建議大家早啲到~🍵 Matcha Soft Served with Ice Cream $52 (7.5/10)喺IG見到好多人都係叫一個雪糕同一杯Matcha Latte,但係嫌多,又每樣都試少少就可以叫呢個~咁首先我就食咗呢個雪糕先啦,其實個人覺得雪糕唔係話好濃抹茶味,但係都唔甜,雪糕係幾滑嘅~不過係我心入邊就唔值得就咁叫一杯囉🥺個人覺得底下既Matcha Latte係好飲d既,因為真係飲到浸抹茶味,都幾濃下😚同上面嘅雪糕形成左好大嘅對比,而且杯野越飲越好飲,可能因為越嚟越濃,連我呢個唔算太鍾意抹茶嘅人都覺得不錯👍🏻如果雪糕濃d就更好🙂但係個人都係覺得性價比唔算高,試一次就得。

近期新開大熱近time square 的抹茶店!主打日本抹茶產品😚除左有飲品,仲有雪糕同croffle❤️🍦Matcha soft serve ice cream $42(7.4/10)🍵Matcha Espresso latte $48 (7.3/10)雪糕不得不承認好軟滑😚😚食落甜度剛好。Cone都係甜甜脆脆,好食的!個人同朋友鍾意抹茶味濃得黎苦苦甘甘地果種,但依款完全係奶味重,抹茶味未至於好出。漸層好靚嘅抹茶咖啡加牛奶~奶味好重,但抹茶味唔濃咖啡味都唔濃,有點兩頭唔到岸🥺推介鍾意飲奶味重嘅人。
近期新開大熱近time square 的抹茶店!
主打日本抹茶產品😚
除左有飲品,仲有雪糕同croffle❤️

漸層好靚嘅抹茶咖啡加牛奶~
2022-02-11 1664 浏览
【新開人氣過江龍抹茶店🍵】/////Matcha Tokyo由東京表參道開到過嚟香港🥰身為抹茶控一定要去拜訪下 呵呵🤭小店主打100%有機抹茶🍵仲有窩夫🧇牛角包🥐咖啡☕️等等 上星期平日下午4:00左右去到 排隊到門口轉角位 排左10mins左右都可以叫嘢食 比想像中快😎.👉🏻HOT MATCHA JAPAN PREMIUM(8 OZ) ($38)色澤呈深綠色💚入口有濃濃嘅抹茶味冇加奶嘅抹茶有回甘 飲飲下會有海苔味~.👉🏻MATCHA SOFT SERVE ICE-CREAM ($42)雪糕上面有少量黑糖抹茶粉 賣相味道都加分入口質感軟滑 可惜奶味比茶味重 少失望😶‍🌫️溶得都幾快 打卡打一陣就快啲食了😆.👉🏻HONEY & NUTS CROFFLE ($38)本身想試抹茶味 當日去到已經賣晒🥲不過呢款都有驚喜~🥐+🧇好香又酥脆甜甜蜜糖同果仁 仲有奶油味 整體配搭都幾好😛———-📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街8號地下
【新開人氣過江龍抹茶店🍵】
/////

👉🏻HOT MATCHA JAPAN PREMIUM
(8 OZ) ($38)
色澤呈深綠色💚入口有濃濃嘅抹茶味
冇加奶嘅抹茶有回甘 飲飲下會有海苔味~

雪糕上面有少量黑糖抹茶粉 賣相味道都加分
入口質感軟滑 可惜奶味比茶味重 少失望😶‍🌫️
溶得都幾快 打卡打一陣就快啲食了😆

👉🏻HONEY & NUTS CROFFLE ($38)
本身想試抹茶味 當日去到已經賣晒🥲
不過呢款都有驚喜~🥐+🧇好香又酥脆
甜甜蜜糖同果仁 仲有奶油味 整體配搭都幾好😛

———-
📍THE MATCHA TOKYO (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街8號地下
2022-02-05
𝟭𝟬𝟬% 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 🇯🇵⠀The 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝘆 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘀𝗽𝗼𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀 @the.matcha.tokyo_hk launched in CWB last month ; long wait guaranteed during the weekends so I 𝘸𝘦𝘯𝘵 𝘰𝘯 𝘢 𝘸𝘦𝘦𝘬𝘥𝘢𝘺 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘰 𝘴𝘬𝘪𝘱 𝘵𝘩𝘦 𝘲𝘶𝘦𝘶𝘦✌🏻Got a 𝙘𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 (which is 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘧𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵 !!) - 𝘀𝗶𝗹𝗸𝘆 𝘀𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮 𝗿𝗶𝗰𝗵 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲 & 𝗻𝗼𝘁 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝘆 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 🍵 it was good but not mind-blowing, would get it again if there’s no queue⠀𝚆𝚑𝚊𝚝 𝙸 𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛𝚎𝚍• 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟮)...📍 𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐤𝐲𝐨 𝐇𝐊 @the.matcha.t
𝟭𝟬𝟬% 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 🇯🇵

Iced  matcha  latte

𝚆𝚑𝚊𝚝 𝙸 𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛𝚎𝚍
• 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟮)
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐤𝐲𝐨 𝐇𝐊 @the.matcha.tokyo_hk
#thefchk_matcha
#thefchk_cwb
Iced  matcha  latte
  • Matcha  latte
2022-02-09 101 浏览
行過銅鑼灣見到近期新開大熱嘅The Matcha Tokyo 就入去試吓。小試牛刀嗌咗兩杯野飲,一杯係期間限定Matcha Lemonade。另一杯係Matcha Espresso Latte。的確飲落去係好大陣抹茶味,所以如果係抹茶控嘅絕對適合你黎試。Matcha Espresso Latte就冇乜驚喜同其他店既抹茶latte差不多,但想講講Matcha Lemonade 就好refreshing。相信夏天飲嘅話會更正。
2022-02-02
2022-02-09 83 浏览
表參道有機抹茶店終於登陸香港 !!!!抺茶控一定吾好錯過啦🍵💚食評シ☺︎︎ 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $48《利用100% 有機抹茶+牛奶+咖啡而成》首先漸層效果好靚,打卡一流味道方面:💚好中意抹茶嘅回甘同順滑嘅口感💚~啡完美地融合~ 增加左層次感
表參道有機抹茶店終於登陸香港 !!!!
抺茶控一定吾好錯過啦🍵💚

食評シ
☺︎︎ 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $48
《利用100% 有機抹茶+牛奶+咖啡而成》
首先漸層效果好靚,打卡一流
味道方面:
💚好中意抹茶嘅回甘同順滑嘅口感💚
~啡完美地融合~ 增加左層次感
| ᴛʜᴇ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏᴋʏᴏ 日本過江龍抹茶專門店🍵 抹茶控又多個選擇啦!今日開業第二日 排隊要等起碼半小時以上😗Menu選擇都幾多 有少量pastries/croffle供應 又有蛋白產品迎合健身人士!抹茶latte濃度都唔錯 但抹茶雪糕牛奶味較重 抹茶味幾乎冇乜 Matcha Latte with Soft serve Ice-cream ($52)Matcha Protein w/ milk ($48)rating: 7/10
| ᴛʜᴇ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏᴋʏᴏ

日本過江龍抹茶專門店🍵 抹茶控又多個選擇啦!
今日開業第二日 排隊要等起碼半小時以上😗

Matcha Protein w/ milk ($48)

rating: 7/10

2022-02-08 69 浏览
知道銅鑼灣岩岩開左間日本過江龍抹茶店🍵 餐廳主打抹茶係100%organic🥰 作為抹茶控既我❤️ 又無得返鄉下😆 就緊係要去試吓啦😍 我係新年期間2點左右去既, 好好彩唔洗點排隊🥰 5分鐘內就到手❤️ 之後再經過就勁多人排隊啦🙈Cold Matcha Soy Latte🍵 ($48)第一啖飲落口, 荳奶味比較特出🥰 質地唔算好滑, 但口感好濃郁❤️ 再飲之後, 抹茶味越嚟越出😍 加上唔甜👍🏻 可以清楚咁品嘗到抹茶既甘香😋 而依種回甘不斷係口腔徘徊❤️ 下次要試埋雪糕🍦同croffle🥐先得☺

Cold Matcha Soy Latte🍵 ($48)
2022-02-08 148 浏览
⌇m a t c h a t o k y o “ 🥐 “ Matcha Milk Jam Croffle ( $ 4 2 )即叫即整既croffle,拎到上手仲係暖暖地,配上佢地自家品牌既抹茶牛奶醬,非常推介,不過茶味較淡味道偏甜,非茶控都會鍾意!鍾意佢地既抹茶牛奶醬都可以成 買翻屋企慢慢食添!“ 🍵 “ Matcha Espresso Almond Milk Latte ( $ 5 4 )抹茶咖啡同奶嘅組合特飲,影相既哩個漸變效果夠晒靚,亦可以試晒抹茶既回甘同香濃既咖啡,不夠都係抹茶味偏淡,有少少喧賓奪主,不過整體味道都幾好! 🇯🇵日本過江龍係銅鑼灣開店,係開店既第二日去左,排左陣隊就試倒佢地出名既綠茶!舖面空間吾大,只有企位,排隊亦都排到出馬路,time square對面馬路較乍,排隊都要小心喔!The Matcha Tokyo 🍵銅鑼灣勿地臣街8號地下🍞#foodraah_cwb
⌇m a t c h a t o k y o
Matcha Milk Jam Croffle

The Matcha Tokyo
🍵銅鑼灣勿地臣街8號地下
🍞#foodraah_cwb
2022-01-24
Matcha Milk Jam Croffle
2022-02-06 90 浏览
店員衛生水平有待改善handle 雪糕時全程無用手套,手指掂住脆筒外露部份,送上雪糕時見到佢d手指幾隻都貼有膠布🤮最死罪手指甲綑曬黑邊🤮🤮🤮中上級收費,老麥水平😵無下次見佢另外一位同事負責 處理抹茶時候,好似係跟足晒程序咁,但係見佢無嚟神氣,表參道總店一定唔會發生d咁嘅事⋯⋯,
軟雪糕

店員衛生水平有待改善

handle 雪糕時全程無用手套,

手指掂住脆筒外露部份,

送上雪糕時見到佢d手指幾隻都貼有膠布🤮

最死罪手指甲綑曬黑邊🤮🤮🤮

中上級收費,老麥水平😵

無下次

見佢另外一位同事負責 處理抹茶時候,

好似係跟足晒程序咁,但係見佢無嚟神氣,

表參道總店一定唔會發生d咁嘅事⋯⋯,

2022-02-05
2022-02-05 117 浏览
✨朝聖日本過江龍 手沖抹茶大師🍵呢度嘅抹茶係入口清爽,中調回甘,後調帶微微海苔味茶,整體茶濃度屬中上👍🏻飲品上無論係基本款latte定抹茶咖啡甚至係抹茶香蕉奶昔都十分有水準❗️好可惜抹茶croffle賣晒,試左cheese croffle,croffle香脆酥軟,但加芝士有少少咸甜混雜😂排左20分鐘就食到,真係值得一試,再試都值👍🏻
✨朝聖日本過江龍 手沖抹茶大師🍵

Double  Cheese  Croffle

Matcha  Soft  Serve

排左20分鐘就食到,真係值得一試,再試都值👍🏻
外卖自取
Matcha  Soft  Serve
  • Matcha  Latte  Float
熱門人龍抹茶店🍵 最近ig explore被the matcha tokyo洗版了 人人都手持一杯鮮綠色的飲料打卡 讓不是抹茶迷的我也心癢癢 🤣🤣🤣店內外人頭湧湧 完全騰不出空間拍店附近的環境🥵 非常辛苦才拍到店員泡製飲料 Matcha Expresso Fusion 🍵$48以前在某連鎖咖啡店☕️ 已很喜歡這個combination! 抹茶、expresso 香濃而不互搶味道 入口時非常驚喜🥰🥰惟獨一個缺點就是 奶味沒有很突出🤣🤣🤣 友人點了抹茶牛奶🍵🥛$52香濃抹茶配上牛乳雪糕🍦 從顏色可見 抹茶牛奶的抹茶非常濃 一入口就嘗到抹茶的香濃 而且不澀 完全沒有甜味 正中我的下懷🥰 但對友人來說 這非他的茶 攪拌雪糕以後 方中和了抹茶的香濃 這他才喜歡😂 雪糕牛奶味重 不會過甜!-感覺還是不錯喝的 價錢也合理啦 店員都很忙碌 沒什麼服務而言 另外一提 店內還有小食提供 包括窩夫、牛角包等等麵包類的小吃 下次會試一下🥰-不過有一點還是值得讚賞的 就是店內的人流管制措施做得不錯👍🏻 好像每隔10個籌號 cashier便會暫停接單 去幫忙製作飲料 🥤 清減人龍後 會重新為客人下單👅 故此 整

Matcha Expresso Fusion 🍵$48

友人點了抹茶牛奶🍵🥛$52
不過有一點還是值得讚賞的 就是店內的人流管制措施做得不錯👍🏻 好像每隔10個籌號 cashier便會暫停接單 去幫忙製作飲料 🥤 清減人龍後 會重新為客人下單👅 故此 整個輪候流程也很快!加分!
2022-02-03
  • Matcha  expresso  fusion
2022-02-03 133 浏览
matcha latte 原來係綠色既奶水🤮👎🏻以為日本過江龍 應該好正宗 又排隊排得咁犀利 叫左杯最基本既熱 matcha latte 點知驚嚇到以為自己叫左杯熱奶水 真係得奶同水既味 仲要係稀釋左既奶味 點解會少少茶味都無 唔係親眼睇住佢係你面前demo落茶粉真係以為佢落漏咗 估唔到Starbucks 都好飲過佢 原本影埋張靚靚打卡相想幫佢做宣傳 真心好失望 從未寫過食評都忍唔住 希望佢係因為新年先搞成咁 但我都會比多次機會佢 試下佢既雪糕
matcha latte 原來係綠色既奶水🤮👎🏻
2022-02-02
30 分钟 (外卖自取)
上月末开的热门新店,来自东京表参道的抹茶店。作为抹茶控🍵还是按捺不住冲了一下,味道不错,但谈不上惊喜,如果要为它排队,我不会愿意。·跟咖啡馆开门时间一样早,挺好的,因为早上来铜锣湾这样的商业区探店就真的没有人。要知道前几天下午路过看到店门口都排了一大圈,但估计新店蜜月期过去后,应该也不会人满为患。·主打抹茶🥤饮品和🍦甜品,也有抹茶产品零售,种类挺丰富的。选用100%有机抹茶制作,比较厉害的是,在京都宇治和鹿儿岛都设有自家茶园。·【🍵抹茶豆乳】没有尝试颜值更高的产品,开始降温的早晨用一杯热饮暖胃很舒服。品质确实在线,抹茶与豆乳融合后香浓醇厚,回甘也没有不愉悦的涩感。·不足在研磨度不够,第一口就喝到了夹杂在奶泡里没有化开的粉状抹茶……虽然整体算好喝,但这杯喝完大概就不会有第二杯了😂
【🍵抹茶豆乳】
2022-01-31
外卖自取
$48 (早餐)
2022-02-02 145 浏览
The Matcha Tokyo呢間喺銅鑼灣新開嘅舖頭主打有機抹茶飲品同甜品,店內有一張長吧枱畀人企喺度飲/食。今日年初二嚟到,都有唔少人排隊,不過排咗大概15分鐘就買到,再等多5分鐘就飲得。Matcha Latte Float $52Matcha latte float則係牛奶抹茶配一球牛奶雪糕,牛奶抹茶沖得好濃郁,因為冇落糖,所以甚至會有少少苦澀,但係配上奶香十足嘅牛奶雪糕就中和返抹茶嘅苦澀。雪糕因為浸咗落液體度,所以會有沙沙地嘅口感。抹茶控可以一試,但係如果可以自己揀甜度,口味就會更加大眾化。
The Matcha Tokyo

Matcha Latte Float $52