The Market

2021-04-15 3053 浏览
其實好小機會係香港酒店食自助早餐,今次嚟hotel Icon Staycation,所以順便食埋佢個早餐啦9點幾去到餐廳已經坐滿人,早餐嚟講好滿意,食物種類多,食物質素高,而且餐廳服務好好。有沙律菜、乳酪、生果、芝士、玉米片 🥗煙三文魚、莎樂美腸、鹹牛肉等等 🥓芝士竟然有Belcube笑牛牌芝士粒添呀 🧀熱食有炒蛋、奄列、薯餅、香腸、煙肉 🍳另外仲有西多士、熱香餅、麵包、鬆餅、牛角酥 🥐而中式就有點心、上湯水餃、粥、炒麵、湯麵 🍜🔝好豐富🔝綠茶pancake, 西多士, 薯餅, 芝士粒..🔝沙律區🔝🔝生果區🔝🔝包類🔝牛角酥有原味同芝士芝麻味,兩款我都食咗兩件。好酥脆而且好重牛油味,好食🔝熱食區🔝有牛肉芝士雞蛋, 煙肉, 香腸, 煎火腿, 炒麵, 上湯水餃..🔝熱食區🔝有茄汁豆, 雜菌, 蕃茄仔, 薯餅..🔝點心區🔝🔝乳酪區🔝側邊有其他配料可配搭,有藍莓, 南瓜籽, 雜莓乾等等..🔝可以向廚師點選唔同烹調方式嘅蛋,有煎蛋、炒蛋、奄列等等..🔝湯麵區🔝有六款湯麵可供選擇喔。🔝粥區🔝可以自選雞肉、牛肉碎、魚片等等..

有沙律菜、乳酪、生果、芝士、玉米片 🥗
煙三文魚、莎樂美腸、鹹牛肉等等 🥓
芝士竟然有Belcube笑牛牌芝士粒添呀 🧀
熱食有炒蛋、奄列、薯餅、香腸、煙肉 🍳
另外仲有西多士、熱香餅、麵包、鬆餅、牛角酥 🥐
而中式就有點心、上湯水餃、粥、炒麵、湯麵 🍜

🔝好豐富

🔝綠茶pancake, 西多士, 薯餅, 芝士粒..

🔝沙律區🔝

🔝生果區🔝

🔝包類🔝
牛角酥有原味同芝士芝麻味,兩款我都食咗兩件。
好酥脆而且好重牛油味,好食

🔝熱食區🔝

🔝熱食區🔝
有茄汁豆, 雜菌, 蕃茄仔, 薯餅..

🔝點心區🔝

🔝乳酪區🔝
側邊有其他配料可配搭,有藍莓, 南瓜籽, 雜莓乾等等..

🔝湯麵區🔝
有六款湯麵可供選擇喔。
🔝粥區🔝
可以自選雞肉、牛肉碎、魚片等等..
2021-04-08
早餐
2021-04-14 2669 浏览
今次終於有機會黎Hotel Icon入面The Market既buffet啦,之前聽朋友講呢間Buffet 好好味同好難book架。黎到呢到非講甜品不可,因為呢到有好少見到嘅榴槤甜品,唔係講笑啲甜品既榴槤味好濃,真係好有食緊榴槤既感覺,鍾意食榴槤既朋友一定唔可以錯過。唔食榴槤既話,呢到仲有Godiva雪糕,啲雪糕有好濃嘅朱古力味而且好滑,可惜太飽只食得一杯。當然其他主菜都味道都好味,而且款式好多,有長腳蟹、刺身、Parma等,不過價錢有啲貴。
2021-03-01 41764 浏览
2021年3月1日(一)我們又來最愛的唯港薈食午餐🍴The Market@Hotel Icon話說我第一次來The Market 係2011年11月,當時嘅Lunch Buffet係$248,而家已經$388成人每位$388 + 10%中午12:00-14:30每人包一杯餐飲。11:58開始入座,13:35攞賬單來埋單及通知14:30要交枱,因為佢哋要準備做下午茶市。沒有龍蝦、生蠔、熟蠔、鵝肝、鴨肝。凍海鮮類有:長腳蟹、蟹鉗、蝦、青口、蜆。溶雪溶得很好,肉質很好,沒有雪藏味。刺身都新鮮,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、螺。除咗海鮮湯係苦嘅,唔好飲之外,熟食就中規中矩。燒烤檔女職員不主動,要主動話俾佢知我要乜嘢,要幾多件,否則只會大家互望👀,或者講一樣比一件。燒烤檔有四樣嘢:羊架、牛扒、豬腩肉及雞中翼,肉質及味道都係好的。羊架冇以前咁好,以前是烤羊架,烤好、切好放晒出嚟,自己選擇喜歡的生熟程度,現在就由職員給你,已燒到9成熟。你Order燒烤物後,職員放回已烤熟的肉類在燒烤架上,再大火烤返熱俾你。個人覺得好味道嘅有:片皮鴨、燉湯、羊架、Parma Gam、甜品類、水果。甜品最出色,榴槤甜品
2021年3月1日(一)
我們又來最愛的唯港薈食午餐🍴
The Market@Hotel Icon
成人每位$388 + 10%
中午12:00-14:30
每人包一杯餐飲。
沒有龍蝦、生蠔、熟蠔、鵝肝、鴨肝。
刺身都新鮮,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、螺。
除咗海鮮湯係苦嘅,唔好飲之外,熟食就中規中矩。
甜品最出色,榴槤甜品、榴槤雪糕、Godiva朱古力軟雪糕、士多啤梨糕點、啫喱...
生果、沙律吧都好正,咁多間嘅Parma ham呢一間最好食,一定要落佢嘅黑松露蜜糖醬, 10年如一日咁正。
平時唔會食生果嘅,今次我都破例食咗,真係好甜美。
有果汁放喺沙律吧附近,橙汁、西柚汁、檸檬茶。
食物款式太多,有印度咖喱類,新加坡海南雞飯、喇沙,台式肉操飯,Pizza,仲有中式滷水食物:滷水鵝、豬腸、豆腐、雞蛋,都冇機會一日品嚐,個胃有限,揀咗鍾意食嘅嘢之後,主力都係食甜品
2021-03-01
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 甜品
  • 榴槤甜品
  • 片皮鴨
  • Movenpick雪糕
  • 沙律吧
2021-02-19 6604 浏览
解放晚上堂食的第一天,就嘗試一下眾人推介的The Market,基本上作為消費者的我,當然滿心歡喜,終於有自助餐食,自助餐當然食晚餐才合適,因為環境,氣氛,質素都係晚餐的條件,我本以為食肆也應該嚴待重啟,食物質素應該很好,原來這只是我個人想法。沙律:十數款沙律菜,正正常常,無咩特別好的菜,但奇特在有3款蕃茄,唔通蕃茄唔賣得?頭盤:西式煙三文魚,一款火腿,3款風乾,中式6-7款:鹵豆腐,鹵雞眕,中華沙律,肴肉.....對不起,忘記了,正常可入口,肴肉口感似石頭。麵包:匿埋左沙律區中,找到,見到,但唔會有興趣。湯:同麵包離九丈,一款燈色海鮮湯,不過係大滾中,味道當然係2啖,唔該可以拎走,謝謝。季節:蟹肉醬魚子脆包,對不起,應該有蟹肉芝士同魚子,當然魚子係一定見到,其他部分就......,味道也哈哈哈。中式羊肉,羊肉不是腩,正常,腐乳就唔好食啦,旁邊有鍋可能是汁加水,俾大家自己煮菜。蟹粥:蟹肉霉,粥係正常,但差過很多粥店,湯底濃,濃到咸,個味道似鹽焗雞焗完出來個雞汁。蛇羹:瘦肉瘦肉同瘦肉,蛇肉係有,三份一個一毫子左右大小,數量就.....俾啲心機,一定有,好心啦,大陸急凍蛇肉又唔係貴。冷盤:
麵包:匿埋左沙律區中,找到,見到,但唔會有興趣。
冷盤:龍蝦,凍蝦,青口,小龍蝦,長腳蟹,硯,無味道,像筋一樣,我差啲覺得自己中左新冠。
刺身壽司:三文魚,吞拿魚,八爪魚,帶子,北寄貝,有殼甜蝦,一款小反卷,味道,質素,新鮮度,中下水平,普通放題或平民爭鮮,水準都好少少。
中式熱盤:海南雞,醬煮沙巴龍躉,油浸鴨腿,焗海鮮螺,牛仔骨,巴東牛肉,炸蝦餅,炸豬頸肉,炸石班,好似仲有個菜,三餸飯水平,仲有即煮喇沙,對不起,我無吃。
西式熱盤:海鮮闊麵,3款薄餅,燒烤牛、羊、雞翼,煎鵝肝,蝦片,印度雞、魚、豆、薄餅、脆餅,闊麵,薄餅正常,燒烤牛羊過熟,但雞翼反而生生地,鵝肝?鴨肝?肥肝?哈哈哈,對不起,我不太懂,但半個拳頭噤大件落粉煎,到5蚊噤大,老實說油真係香,入口唔溶,但又無味道,我真係可能有新冠,所以我真的分別唔到係咩肝,印度正常,但薯仔可能入貨太多。
甜品:榴槤主題款式有醬,雪糕,蛋糕,蛋卷,慕絲等等,另有7款左右不是榴槤,無特別驚訝,最合我口味是烏龍茶大菜糕,4款Movenpick,青檸,咖啡,士多啤梨,糖漿,自助Godiva 軟雪糕機,雲呢拿,朱古力,兩溝,但唔知點解,一種兒童回憶突然出現,牛奶公司家庭裝味道,個人意見,去專門店食吧。
2021-02-18
  • 烏龍茶大菜糕
2021-02-09 5831 浏览
食物款式有很多選擇,不論熱或冷盤,味道都很好,量亦足夠,算係我心目中頭幾位嘅自助餐,但熱盤的食物再熱一點就更好。甜品款式都好多,未能全部試哂,覺得最好味嘅係榴連奶凍及榴連醬,椰子雪糕同Godiva 雪糕普通,都係果啲味。整體黎講都算唔錯,但性價比唔高,因為我星期日去食午餐,一個人加埋一都要5百幾六百蚊,有啲貴,但成家人食得好滿足同開心,所以都值嘅。可能因為疫情關係先易啲book到位,之前想book都成日話full booking ,間唔中一次都可以嘅,但值唔值要等咁耐同呢個價位就見人見智喇⋯重點一提,全場較為值得食嘅係榴連,所以唔鍾意食榴連嘅人可以考慮去其他餐廳會值啲

甜品
2020-11-29
甜品
  • 榴槤甜品
2021-02-02 3804 浏览
The market 的榴蓮 buffet 出名多款又好味, 但新出個聖誕Godiva就真係唔知啦⋯⋯ 上個月頭朋友生日, 揀左佢嘅下午茶試下。 如果鍾意甜食,尤其朱古力嘅朋友仔, The Market 呢個下午茶 set 就好適合啦 👍 scones 非常好味, 可惜無法添加 😅 godiva 軟雪糕就任食 😯 甜食下午茶不外乎馬卡龍、 忌廉杯、小熊浸入熱牛奶, 味道都唔錯, 只係比較甜膩。

Godiva  聖誕下午茶
2021-01-13
生日
2021-01-29 3557 浏览
想慶祝女朋友的生日,自助餐就一定沒錯了,決定到the market吃飯。想不到the market在平日也十分旺場。這裡是出名吃榴連的。但普遍來說,自助餐也很不錯。海鮮沒有生蠔,但有蝦、長腳蟹,青口,蟹仔,刺身。沒有海鮮味,感覺不俗。但一開頭鋪滿了層層冰,需要扭盡六任才找到美食。熟食有牛扒,羊架,牛柳,片皮鴨,燒石班,泰式豬扒,響螺湯,排骨,香脆炸蝦餅,紅酒繪牛肉,韓式炮菜炒五花楠,熟三文魚等。甜品區方面,可以隨便吃godiva雪糕🍦,一杯杯朱古力味雪糕放進我的肚子,不錯。movenpick雪糕就算了吧,相形見絀。預先跟酒店方面聯絡,想弄一個驚喜(蛋糕仔)給女朋友,看見女朋友臉上幸福的笑容,餐廳的服務絕對可以有五星星。我明白人越大就越不想慶祝生日,但我只想跟你渡過美好的每一天。能夠跟你渡過每一個重要節日,也是晴天。日期:2021.01.13

這裡是出名吃榴連的。但普遍來說,自助餐也很不錯。

日期:2021.01.13
2021-01-13
午餐
2021-01-06 3221 浏览
短暫入住這間酒店一晚,check out前想吃件小蛋糕,於是經Foodpanda訂購 (外賣自取有8折)。不知是不是因為經外賣平台訂購呢!包裝只用透明膠盒加純色牛皮手挽紙袋的組合 (完全沒印任何logo/酒店名),感覺有點簡陋。說回蛋糕,今次點了一件從未在它自助餐中吃過的款式 - 海鹽焦糖蛋糕。蛋糕內層是由朱古力慕絲、蛋糕、焦糖醬和花生碎組成。蛋糕質感整體較軟,初入口時先吃到朱古力慕絲的微苦味道,然後那海鹽焦糖味道才緩緩滲出,兩者甜度雖然不是太高,但又不會覺得不夠甜,味道剛剛好,不過略嫌慕絲質地過軟,如果可以稍微企身點,口感會更實在。蛋糕層則沒甜味,反而帶點黑朱古力的微苦味道,但蛋糕比較薄身和較乾,如果跟厚厚的慕絲層同吃,蛋糕口感相對較細碎,存在感近乎零,還好內層的花生粒為軟腍的慕絲增添口感,不然整件蛋糕就只有“軟”了。總體來說蛋糕味道是不錯的,淡淡的甜度,沒有一般甜品的甜膩感,吃起來舒服沒負擔; 不過部份分層的口感未能突出,被埋沒了,這點建議改善一下。

海鹽焦糖蛋糕

外卖自取
午餐
2021-01-03 3777 浏览
Lunch 自助餐食佢片皮鴨😰非常一般,生果又少,只有3種選(西瓜,哈密瓜及菠蘿)沙律菜品質一般,佢個加拿大牛重死,冇味又唔好食,熱食只有幾仲選,甜品又唔多,又一般,總之成500元其實喺好一般,唔會推薦人😩😩
2021-01-01 3300 浏览
見openrice原來好少人寫brunch咁等我講下啦2021 新一年新開始去左the market食brunch$5xx好抵 好多野食仲有free flow sparkling wine🥂食品種類多甜品又好味 唔食榴連嘅我地 都覺得有好多甜品選擇仲有任食Godiva軟雪糕任食由11:45食到2:30真係都唔夠時間值得一提中或燉湯好好飲 好清甜足足飲左三碗😂西湯都好似 係海鮮濃湯 似龍蝦湯味
見openrice原來好少人寫brunch

足足飲左三碗😂
西湯都好似 係海鮮濃湯 似龍蝦湯味

2021-01-01
2020-12-28 2331 浏览
疫情原因取消了晚上聖誕自助餐,加左十幾蚊換左$2100 cash coupon。試左佢個一人take away晚市套餐$400,加$100要埋隻波士頓龍蝦,全數$500(如上圖),份量夠兩個人食(不包括水果)。取餐時場面有點混亂,切記預早半日打電話預約訂餐,因為聖誕假期吧,預約了還須要等15-20分鐘。如果無預約要等1個鐘以上。熱食外賣回家已涼掉,味道還可以。非常推介甜品,特別是榴槤卷超級好味👍👍👍❤️😍

熱食外賣回家已涼掉,味道還可以。
非常推介甜品,特別是榴槤卷超級好味👍👍👍❤️😍
2020-12-24
2020-12-16 2444 浏览
🇭🇰The Market·一路都見到好多人推介ICON嘅下午茶 見佢近排出咗個Godiva既 tea set 所以我就同 @simplicity_hkfood 去左試 點知有啲失望😭首先因為佢而家有兩個tea sets做緊 又有榴槤 又有Godiva 所以其實佢係安排咗你去the market食 環境比較逼夾🤭而且佢係係你坐都未坐定已經放個scone落黎 所以觀感真係麻麻地😂😂·Godiva聖誕下午茶$658佢呢個tea set我自己覺得質素真係一般 最好食係佢嗰godiva雪糕 我哋每人食咗兩個😈之後佢個scone都ok既 質感唔錯 我尤其鍾意佢配嗰個jam😎鹹點比較好食既係佢個煙三文魚cracker 其他既唔知係咪因為佢擺咗比較耐 一上檯已經凍左 尤其係佢個酥皮盒同埋三文治有少少出油🤭🤭之後甜品方面佢大部份甜品都偏甜 而且佢有2個甜品都有車厘子醬 所以有啲藥水 我自己麻麻哋🙊最後佢有一個朱古力熊啤啤俾你放落熱牛奶度變成朱古力奶 呢個幾得意既 雖然個朱古力味有啲淡🤭🐻·題外話我本身request左一個生日畫碟架 但係個tea set到既時候佢無一次過上埋 我問個職員 佢同我地講佢地呢
🇭🇰The Market
Godiva聖誕下午茶$658
Godiva聖誕下午茶
Godiva聖誕下午茶

聖誕ICON朱古力小熊

生日畫碟
題外話我本身request左一個生日畫碟架 但係個tea set到既時候佢無一次過上埋 我問個職員 佢同我地講佢地呢度係食到最尾先會上既🤔咁所以我地就開始左食啦 點知係我哋食咗兩三件再攞住個godiva雪糕食緊既時候 佢上左個蛋糕😀😀😂
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品
#rby尖沙咀
📍尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓
生日
2020-12-12 2444 浏览
黎staycation bk 埋佢既早餐the market 我已經食過lunch, tea 同dinner buffet, 今次試埋早餐,真係都食勻甘滯一入門口就見到d 鬆餅牛角酥類,賣相好吸引鬆餅正常,朱古力味唔算濃牛角酥夠脆,層次都幾多,唔錯西多士普通,蛋香唔算濃薯餅依d 大路野都夠脆, 其他蛋餅蘑菇都係正常甘奄列個型煎得唔錯,入面係全熟,口感就實左d粥反而唔錯,夠味,只係稀左d,但食落都夠棉最後試埋湯雲吞,肉餡偏多,比較滯蕃薯好軟糯又好甜,好好食佢仲有豬腸粉燒賣個d 就無試啦,已經好飽佢麥片係細盒完整一盒,比較衛生豆漿都係用屋型個種,疫情期間用依d 有包裝既始終比較好黎the market 都係食佢甜品就夠啦😂😂
黎staycation bk 埋佢既早餐

一入門口就見到d 鬆餅牛角酥類,賣相好吸引
鬆餅正常,朱古力味唔算濃
牛角酥夠脆,層次都幾多,唔錯

西多士普通,蛋香唔算濃

薯餅依d 大路野都夠脆, 其他蛋餅蘑菇都係正常甘

奄列個型煎得唔錯,入面係全熟,口感就實左d

粥反而唔錯,夠味,只係稀左d,但食落都夠棉

最後試埋湯雲吞,肉餡偏多,比較滯

蕃薯好軟糯又好甜,好好食

佢仲有豬腸粉燒賣個d 就無試啦,已經好飽

佢麥片係細盒完整一盒,比較衛生

豆漿都係用屋型個種,疫情期間用依d 有包裝既始終比較好

黎the market 都係食佢甜品就夠啦😂😂
2020-12-06
早餐
2020-12-11 2365 浏览
5/12那天訂了四位自助餐,滿懷希望在網上看到很多東西吃,但當夭步進餐廳一看,放在桌上的全是三百多元吃的平食材,除了龍蝦好些,其他什麽也差勁。連基本的例如:燒牛肉,生蠔和燉湯也沒有。連網上看到的火雞世沒有還收取聖誕的價錢。那海南雞飯,上面的雞用上冰鮮的,在網上看到D好多嘢去到都冇囉!網上的照片簡直是用來騙人吸引人來吃的。一位價錢就收八舊幾!簡直就係垃圾!
2020-12-05
圣诞节
2020-12-11 2721 浏览
見近排疫情個案下降就拿拿聲訂位食buffet先, 既然咁難得梗係訂間信譽可靠嘅餐廳食啦!果日12點鐘去到都唔算好多人,海鮮有蟹腳,龍蝦仔,大峴,翡翠螺,熱盤有豬仔骨,炸蝦餅,白汁魚柳等,最推介係雪耳椰子雞湯,好香濃,飲完成身暖哂,另外沙律bar都好多選擇且新鮮,仲有各式芝士,橙汁,西柚汁,檸檬茶都任飲如果甜品粉絲更加要留肚啦!每款甜品都好精緻,細細件可以試多幾款都唔怕肥,榴槤專區真係冇得輸,榴槤炸彈,榴槤三文治,榴槤班蘭蛋糕,榴槤芝士蛋撻....雖然價錢係貴d,不過係值得嘅。

雖然價錢係貴d,不過係值得嘅。