2018-07-06 347 浏览
今晚同我的靚靚表姐食飯,之前响openrice訂左位,好幸運地我地被安排坐窗口位,好開心可以睇到咁靚嘅海景餐廳內只有三張枱係坐窗口位置,所以我地真係好Lucky餐廳環境採光度十足,木枱木櫈,裝飾好有文青feel, 令人有小清新感覺!食物款式不太多,但勝在味道討好同特別,我地點了羽衣甘藍煎餅$88今期興食羽衣甘藍,通常我認知的是沙律食法,估不到可以用來煎餅,所以好奇心之下點了試下。味道似蒽油餅,煎餅之間夾住-塊塊羽衣甘藍,份量十足,好味紫薯芝士薯條$68面頭灑上紫薯粉,賣相吸引,其實係炸蕃薯條,所以味道更香甜美味,點上芝士醬又另一番風味蒽燒1++韓牛(半份)$248今次我第一次食韓牛,我沒有在韓國食過,所以無得比較!牛肉切成圓形-片片色澤均勻,放在小型鐵盤燒,香味撲鼻,牛味濃郁而且不太油膩,有咬口,超美味韓國水梨卷$98餡料有韓國水梨,紅籮白絲,青瓜,生菜等。水梨清甜,食材新鮮,味道清新黑蒜雞$168見到餐牌圖片以為好細碟,所以點了,點知實物原來好大碟,平時都係餐牌圖片誇大,實物反而細,估不到這裡剛好相反黑蒜雞賣相吸引,份量多,每件炸雞都好大件,人多食最啱!炸雞炸得皮脆肉嫩,加埋黑蒜汁好
餐廳內只有三張枱係坐窗口位置,所以我地真係好Lucky
食物款式不太多,但勝在味道討好同特別,我地點了

羽衣甘藍煎餅$88

紫薯芝士薯條$68

蒽燒1++韓牛(半份)$248
今次我第一次食韓牛,我沒有在韓國食過,所以無得比較!

韓國水梨卷$98

黑蒜雞$168
黑蒜雞賣相吸引,份量多,每件炸雞都好大件,人多食最啱!炸雞炸得皮脆肉嫩,加埋黑蒜汁好香好惹味

水果覆盆子紅醋(2人份)$168
上枱時店員會把一粒乾冰仔放落jar內,令到有輕煙 冒出,即時成杯飲品視覺好靚
水果有檸檬,菠蘿,士多啤梨等,味道酸酸甜甜好開胃,又不會太甜,感覺清新,好適合夏天飲

整體上食物味道不錯,景觀又靚,但本人覺得如果不是坐近窗口位置的話,價錢就略貴了!
蔥燒1++韓牛(半份)

羽衣甘藍煎餅

黑蒜雞

紫薯芝士薯條

水果覆盆子紅醋
2018-07-05
蔥燒1++韓牛(半份)
水果覆盆子紅醋
2018-07-03 129 浏览
#Joomak is located at the LCX and is readily my favorite with its giant windows harbor view. With the rise of health-conscious millennial, joomak is up with its game with its all #vegan menu. It's uaully easy to find #vegetarian food in hk, but not #veganfood, they will always surprise you with a cheese sauce when you make it clear you are vegan. Joomak offers us vegan cheese and the hot grilled veggies is very well-received with my friends. They also commented how value-for-money the vegetarian
They also commented how value-for-money the vegetarian buffet is. My favorite is the kale pancake, combining health factor with my favorite filling pancake.

#hkvegan #hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie
#pandaeatshk #topcitybiteshk #honest #honestreview #honestfoodreviews #nofilter #grumpy #ihatehastags # online dining platform #香港美食 #香港美食地圖 #熊貓 #tst #海港城
第一次在這店吃飯,這店主打韓式食物,朋友想吃韓式菜式,但夏天熱熱的,吃吃韓式素菜也是一個十分好的選擇啊!餐廳主打韓。素裡面有很多新式的素菜式,我們點了一個韓式甜辣素炸雞,賣相十分吸引,加了韓式甜辣醬也是十分惹味。我們也點了一個韓國水梨卷,夏天吃水果清清甜甜的,更加令人開胃,吃一個水梨卷除了增加飽肚感外,也清清涼涼的,吃了也十分舒服。我們也點了一個板燒芝士菜盤,餐廳選用了素食芝士,適合全素人士享用,而且和朋友選傾計選烤素菜,也十分悠閒寫意,烤著素菜也減了一份罪惡感,而且味道也十分好,十分推介呢。食韓國菜又怎可以少了炒年糕呢,我們點了一個香辣素年糕,喜歡甜辣醬的朋友一定喜歡,而家味道不是十分辣的哪種,所以絕對適合大部份人食用。而羽衣甘藍煎餅更是健康,煎餅是有韌度和咬口的,也十分飽肚,味道也是十分好,餅內還帶有杞子和原片羽衣甘藍的,感覺也十分健康。而飲品方面,我們點了冰 Storm菠蘿梳打和韓薑菠蘿雪沙,兩杯賣點不同,菠蘿梳打入口冰涼,一下子就消暑了.而韓薑菠蘿雪沙則帶有薑味和薑絲,入口冰涼得來,也帶有濃濃的薑味,喜愛薑味的人真的不可以錯過啊!最後我們吃了這麼多東西都只是645元,但最值得一

第一次在這店吃飯,

這店主打韓式食物,

朋友想吃韓式菜式,

但夏天熱熱的,

吃吃韓式素菜也是一個十分好的選擇啊!

餐廳主打韓。素

裡面有很多新式的素菜式,

我們點了一個韓式甜辣素炸雞

賣相十分吸引,

加了韓式甜辣醬也是十分惹味。

我們也點了一個韓國水梨卷,

夏天吃水果清清甜甜的,

更加令人開胃,

吃一個水梨卷除了增加飽肚感外,

也清清涼涼的,

吃了也十分舒服。

我們也點了一個板燒芝士菜盤,

餐廳選用了素食芝士,

適合全素人士享用,

而且和朋友選傾計選烤素菜,

也十分悠閒寫意,

烤著素菜也減了一份罪惡感,

而且味道也十分好,

十分推介呢。

食韓國菜又怎可以少了炒年糕呢,

我們點了一個香辣素年糕,

喜歡甜辣醬的朋友一定喜歡,

而家味道不是十分辣的哪種,

所以絕對適合大部份人食用。

而羽衣甘藍煎餅更是健康,

煎餅是有韌度和咬口的,

也十分飽肚,

味道也是十分好,

餅內還帶有杞子和原片羽衣甘藍的,

感覺也十分健康。

而飲品方面,

我們點了冰 Storm菠蘿梳打和韓薑菠蘿雪沙,

兩杯賣點不同,

菠蘿梳打入口冰涼,

一下子就消暑了.

而韓薑菠蘿雪沙則帶有薑味和薑絲,

入口冰涼得來,

也帶有濃濃的薑味,

喜愛薑味的人真的不可以錯過啊!

最後我們吃了這麼多東西都只是645元,

但最值得一提的是這裡的環境真是十分不錯,

在餐廳裡可以飽覽維港景式,

在尖沙咀可以在有風格的餐廳,

還要有海景伴餐,

價格又相宜,

選擇真的不多,

這餐廳一定會再到!

2018-07-02 4386 浏览
每次來到尖沙咀海港城,不是為逛街就是為美食。LCX有一系列年輕又親民的品牌,海運又有無數的海景餐廳,即使不論餐廳食物水準,但環境已經值回一點分數。說是為無邊海景而來,當中不乏卧虎藏龍之輩,成為尖沙咀的美食據點,有三家早已放進美食佇候列,分別是Joomak、麵屋一燈、杜小月,正待不日前來探索一番。韓食流行,又以烤肉、炸雞最大行其道,實行葷素合一的餐廳實不多見,而Joomak正正是那少數之一,正迎合近日忽地愛上吃素的我。The Joomak坐擁180度維港海景,工業風的格局帶來幾分親和感覺,而這份親和又體現在餐牌的定價之上,在海港城這高貴地段之下算是相宜,不止有葷菜可選,而素食亦涵蓋前菜、主菜、主食甚至甜品,同樣是選擇多多,真正能體現葷素共存的飲食理念。素菜總是予人健康、清淡的感覺,但一道惹味的前菜打破了傳統的框框。柚子蜜炸韓蔘($78)柚子蜜配韓蔘是破格的組合,養生食材做成香口炸物,吃多了也不會有罪惡感,故幾乎成為每桌必點的餐前小食。絲絲縷縷的韓蔘,香炸後輕脆無油,味道帶一點甘苦,香甜的柚子蜜正好作個中和,帶出韓蔘本身的甘甜,口感、食味都很特別!韓國人除在生日喝海帶湯外,此湯也有補中益氣

柚子蜜炸韓蔘

韓國人除在生日喝海帶湯外,此湯也有補中益氣的作用。這牛肉海帶湯($78)海帶成為湯味的主調,牛肉片只是個點綴而已,就是個平凡的麻油海帶湯,如同日本料理的吸物一樣,若不為生日、補身,此海帶湯其實大可不點。
牛肉海帶湯

是晚最出色的,是這麻醬雪耳沙律($128),它結合了本地、韓國農物,是充滿新意的食材配搭,也讓我真正體會到韓素菜的水準。
麻醬雪耳沙律

本地新鮮雪耳沒有切得很細碎,保留了雪耳的原態,滑溜又鮮爽。韓國水梨的果香清甜感覺清新,還加入大熱的羽衣甘藍、冰菜等沙律菜,松子仁、杞子乾又帶來了甜脆食感,配濃甜的麻醬美味又健康。這韓味沙律集創意、新鮮、養生於一身,是夜令人印象最深刻的素食。

韓食晚餐,烤肉還是飯桌上不可缺少的,特別對於我等食肉獸而言,即使有多愛素食,亦難以抗拒肉類的誘惑。韓式烤牛肉($158)以水梨、大醬醃味,伴以洋蔥、韮菜、芝麻。濃甜的烤肉香口惹味,以菜葉裹着烤肉來吃,既能減膩又帶來一份清爽,不用動手烤肉是懶人的恩物。
韓式烤牛肉

港人韓劇看多了,令這韓式拌飯流行起來,紫菜拌飯($68)飯面鋪滿鹽味紫菜、細蓉的小黃瓜,無論是簡單拌吃,或是玩味一點搓成小飯球來吃也可。
紫菜拌飯

韓式飲品向來以吸睛見稱,這款Bing stone馬格利.菠蘿味($58)既可選有酒精Cocktail,也可選無酒精Mocktail。雖然沒有用上新鮮菠蘿汁,但喝得出是某個韓國品牌的果汁,而非色素加入梳打水調成的,至於外面的冰山刨冰是可食用的嗎?真是個不解的謎,但在視覺效果上很是消暑。
Bing stone馬格利.菠蘿味

紅棗草莓雪沙($58)以新鮮草梅打成的紅棗草莓雪沙,該會最討女生的歡心。特別之處在於混有打碎了的紅棗,細嘗還是吃到紅棗、草莓的酸甜,大大杯的冰沙要慢慢喝才能喝得完。
紅棗草莓雪沙

傳統韓菜、韓式烤肉、炸雞啤酒吃多了,美味的背後韓食總予人不健康之感覺,其實韓人自有一套養生之道,當地不乏精緻講究的素食料理,只是韓式素食在本地仍然未成氣候,Joomak奉行葷素合一的飲食理念,可會為韓食的追隨者們帶來啟示嗎?
2018-06-12
麻醬雪耳沙律
韓式烤牛肉
Bing stone馬格利.菠蘿味
紫菜拌飯
柚子蜜炸韓蔘
上次黎食飯見到好多人食素菜放題🥦🥑今日就特登黎試試The Joomak既素菜質素啦!(不過放題只有星期四先有呢! 其他日子都可以散叫佢既素菜款式~)環境一樣係有chill既感覺~ 今次唔放咁多相喇...有興趣的話可以睇返我上次黎食青口煲個post^^今日要黎食素!! 韓式素菜真係第一次試😆不嬲都鐘意食炸雞..今次就試下素版本既炸雞🐔韓式甜辣素炸雞$118非常像真的素炸雞...真身其實係炸豆卜黎架!! 估唔到個外型同口感都咁似!另外佢同韓式甜辣醬好夾呢~~ 其實食落幾開胃😋仲有D杏仁片增加口感~ 不過得5件..有少少略貴朋友指定一定一定要叫的柚子蜜炸韓蔘$78🧡炸人蔘真係第一次試😮平時唔係好鐘意蔘味既我 覺得炸左之後可以接受而且配有柚子蜜🍯先食到酸甜味 後帶有回甘係幾得意既一款炸物小食!素芝士南瓜甘筍熔岩包$268上埋呢個先發現原來我地今餐除左係全素..仲係全炸🤣方型大多士入面載住既係芝士南瓜甘筍蓉🧀原本以為會係拉絲芝士類..但因為有左南瓜甘筍呢2個元素🥕令到呢個包一D都唔膩! 走清新香甜路線~~員工提醒..年糕要食先! 年糕本身無乜味...可以沾多d熔岩醬!呢一碟原來都有素炸雞!!重點
上次黎食飯見到好多人食素菜放題🥦🥑
今日就特登黎試試The Joomak素菜質素啦!
今日要黎食素!! 韓式素菜真係第一次試😆
另外佢同韓式甜辣醬好夾呢~~ 其實食落幾開胃😋
仲有D杏仁片增加口感~ 不過得5件..有少少略貴
朋友指定一定一定要叫的柚子蜜炸韓蔘$78🧡
而且配有柚子蜜🍯先食到酸甜味 後帶有回甘
係幾得意既一款炸物小食!
素芝士南瓜甘筍熔岩包$268
上埋呢個先發現原來我地今餐除左係全素..仲係全炸🤣
方型大多士入面載住既係芝士南瓜甘筍蓉🧀
素芝士南瓜甘筍熔岩包
呢一碟原來都有炸雞!!
素芝士南瓜甘筍熔岩包
重點:: 我地最愛的炸茄子🍆同炸雞脾菇~~
兩者本身都夠juicy同鮮甜..本身已經好好味!! 沾埋熔岩醬味道就更豐富🤤
另外仲有素魚肉翠肉瓜🥒
魚肉口感好彈牙幾得意~ 但個人鐘意炸雞個種豆卜既口感多d!! : >

最後兩杯飲品都超吸睛🍹
馬格利藍梅cocktail
馬格利藍梅cocktail$68 酒味無想像中咁濃
藍梅味亦幾出... 不過叫藍梅口味既製品難免有少少藥水味既感覺
紅棗草莓雪沙$58🍓
個份量根本大到可以兩個人share!! 士多啤梨味突出... 但有別於一般草莓沙冰既係:: 佢加左紅棗碎粒在內!! 感覺健康d!😎
整體係幾新鮮的韓式素菜體驗~
欣賞店家的創意同不停用心推出新菜式!: )
再有新菜單既話都一定會返黎試...🙂
2018-06-21
2018-06-27 3212 浏览
一講韓國菜,即刻諗起有韓燒、炸雞、拌飯、部隊鍋……等等大魚大肉嘅款式,但一講到食素就極少會聯想到韓菜,今晚就嚟到嘅「The Joomak」,一向做開新派韓菜,近排就出咗個素菜 x 韓菜聯乘嘅菜單,貪得意試試會喺點!踏入店內,鋼架結構,再加木牆身配柔和燈光,驟眼睇落,裝修帶點工業風嘅感覺,成個場都幾爆,坐滿晒客人。走入啲,環境相對更昏暗,只喺靠天花幾盞射燈而已。但整體予人感覺都喺闊落,枱與枱之間都唔會覺得有擠迫感。坐裡面,最正就當然喺窗外景緻啲,無敵嘅維港景色,再加上窗台別緻嘅擺設,喺為環境一環嘅加分位嚟。個素食餐牌,原來確喺有唔少素食菜式,包括:前菜、主菜、甜品都照顧得到,款式多達廿款,似乎做素菜嘅決心不少喔。韓國水梨卷 $98雖然提到壽司卷就聯想起日本菜,但韓國嘅壽司卷都一樣好流行。水梨卷以韓國水梨、青瓜、甘筍、酸瓜捲成,入口幾清爽,又帶點清甜味,着實不俗。原味煎餅 $88煎餅亦喺韓食嘅特色菜,有啲似我哋嘅「薄撐」,煎餅軟糯黏韌,幾香口,內裡混入咗白菌片,但味道仍比較淡口,所以,沾少少醬油吊吊味就好食啲。韓式甜辣素炸雞 $118研究個餐牌時,意外發現炸雞都有素,所以,點都要點一款嚟試
,貪得意試試會喺點!
韓國水梨卷 $98

原味煎餅 $88

韓式甜辣素炸雞 $118

研究個餐牌時,意外發現炸雞都有素,所以,點都要點一款嚟試試。一客有5件,炸得金黃,放咗唔少杏仁片做點綴,賣相都幾靚仔架。其實,素炸雞球喺啲腐皮包住素雞炸成
,再塗上韓式甜辣醬,口感當然跟雞肉唔同,似食炸豆卜,不過,個甜辣醬好惹味,帶點辣勁。小弟就覺得,一客得5件,賣百幾,性價比低咗啲。
素菜拌飯 $88

睇過韓國綜藝節目「尹食堂2」就特別想食韓式拌飯,基本上韓式拌飯唔加肉本身就已經喺一道素食,唔做刻意搞花款。飯面鋪滿生菜、甘筍絲、芽菜、青瓜絲及煎蛋,拌勻就食得。雖然唧咗少少香油,但仍然覺得比較淡口,所以,自己額外加啲甜辣醬,味道先至變得唔同晒。
素菜拌飯
韓薑菠蘿雪沙 $58

友人飲其他特飲,因為點咗炸「雞」,所以,小弟就揀咗杯雪沙,即喺沙冰,菠蘿味喺「賣飛弗」,再加咗韓薑元素。杯雪沙夠晒大杯,好香菠蘿味,但薑味就稍為隱若,此外,口感未夠打得細滑,仲有唔少冰粒感。
韓薑菠蘿雪沙
今次嘅特色素菜菜單,款式喺多,不過,所試嘅幾款菜式,味道都喺偏淡,雖然,有話素菜喺要食得健康,但味道亦可以做得出色,個人就真喺略嫌寡咗啲。不過,始終人人口味不同,喜歡清淡嘅朋友就應該幾啱食喇!
2018-06-26 139 浏览
就黎結婚,想食得清淡啲,見到尖沙咀呢間餐廳逢星期三有韓式素食放題,每位$198,任食90分鐘之餘,重有靚靚維港夜景睇。以下既單點價純綷畀大家參下.🔹炸紫薯素芝士脆片 $68好特別係用兩塊鮮紫薯片夾住芝士拎去炸,熱辣辣好香脆,咬開重爆多芝士漿,超驚喜.🔹素菜伴飯 $88配料有青瓜絲,芽菜,紅蘿蔔絲,菠菜,大量沙律菜同隻半熟蛋。醃料唔係好重味,伴勻左黎食幾清新.🔹韓國水梨卷 $98水梨卷即係韓式壽司,裡面有多種配科,其中最特別係有好重水份既韓國水梨,清爽得黎好健康,食到食材既真味.🔹韓式甜辣素炸雞 $118炸豆卜入面釀左素雞,唔講重以為入面係麥樂雞,味道好似。講真就真係唔似炸雞,但呢個combination 加上個甜辣醬,又真係幾惹味.總結: 少鹽少油,健怡之選.小p.s. : 人好多,要食記得要早啲去排,book左位都最好早到呀

🔹炸紫薯素芝士脆片 $68

🔹素菜伴飯 $88
🔹韓國水梨卷 $98

🔹韓式甜辣素炸雞 $118
炸豆卜入面釀左素雞,唔講重以為入面係麥樂雞,味道好似。
總結: 少鹽少油,健怡之選
與朋友一行四人食晚飯,發現選擇唔係咁多,叫咗幾樣食連飲品。味道OK但份量細,所以,無再加嘢食。總括而言,係無叫肉既情況下,覺得今餐偏貴,唔喺好抵食。由於,無啱食又未飽,所以,轉場食第二間。
由於,無啱食又未飽,所以,轉場食第二間。
羽衣甘藍煎餅
紫菜三文魚拌飯
2018-06-11
紫菜三文魚拌飯
book左7點 早到左15mins 左右黎到果陣reception 個態度已經覺得好一般入到去環境唔錯 夜晚黎食有夜景睇野食方面 完全不值得再次光臨 1. 仙人掌酒以為有酒精既 但覺得零酒味杯邊加左爆炸糖係唔錯但係價錢貴 味道只係不過不失 唔值2. 吞拿魚飯卷一向愛食韓國飯卷既我 呢個可以話我食過最難食既飯卷 d 飯好硬 材料都係原味道朋友整既都好味過佢2. 魚糕湯唔錯 都足料既 正常好味既魚糕湯3. 黑蒜炸雞完全唔推薦 好難食首先雞係好大舊 但完全唔入味 可以話冇味tim第一舊咬到一半已經唔想食最後感想:完全係食景既餐廳野食難食服務水準又不夠 落order 問拎野經常要等一陣先有人黎完全諗唔到點解openrice有咁多中伏
book左7點 早到左15mins 左右

服務水準又不夠 落order 問拎野經常要等一陣先有人黎
完全諗唔到點解openrice有咁多

中伏
2018-06-19 96 浏览
之前聽過The Joomak 推出90分鐘限時素食放題,現在到30/6 逢星期三(公眾假期除外) ,每人$198,任食素食前菜及主菜,並加送每人一份甜品及一杯飲品。所以才知道這裡有素食提供,今日是Green Monday,我就提議這裡。韓國水梨卷 $98飯卷有清甜水梨、青瓜、蘿蔔絲等,感覺清新。點了健康飲品,名為癲瘋狀態 ,有羽衣金藍、香蕉、牛油果、芒果,主要味道是香蕉,清草味重,而且都幾飽肚。土耳其蘋果茶有點酸,所以要加好多蜜糖柚子蜜炸韓蔘 $78質感脆口,炸醬不算厚,蔘味好突出,不錯。素芝士南瓜甘筍熔岩包 $268好多好多炸物,但炸粉太厚有雞脾菇、翠玉瓜、年糕等,不過全部無醃過,好淡味中間南瓜蓉及多士較為好味,炸物沒有味道。

韓國水梨卷 $98

飯卷有清甜水梨、青瓜、蘿蔔絲等,感覺清新。

土耳其蘋果茶
有點酸,所以要加好多蜜糖

柚子蜜炸韓蔘 $78

質感脆口,炸醬不算厚,蔘味好突出,不錯。

素芝士南瓜甘筍熔岩包 $268
好多好多炸物,但炸粉太厚
有雞脾菇、翠玉瓜、年糕等,不過全部無醃過,好淡味

中間南瓜蓉及多士較為好味,炸物沒有味道。

-韓國水梨卷😋( $98)依個韓國水梨卷嘅餡料有黃金梨🍐,青瓜🥒,生菜,紅蘿蔔絲🥕,腌黃蘿蔔,杞子放係水梨卷上面,黃金梨味道清甜,食落十分清新爽口🤗,好fresh,食多幾舊都唔會好滯😎-韓式甜辣素炸雞🐥($118)味道十分驚喜😋,甜辣醬汁配合炸雞真係岩岩好,味道唔會太辣,愈食愈開胃😚,依個韓式甜辣素炸雞其實由香脆豆卜(外層)包住多汁的素肉😆(餡料),食落外脆內軟,而且不油膩😍十分香。食得幾件炸雞都可以,真係唔錯😍-板燒芝士菜盤💚($98)(可以選擇原味芝士 或 素食芝士)今次就揀左原味芝士,有原味芝士碎同原味芝士醬,用鐵板去慢慢燒蔬菜,燒好後再拌上芝士食,蔬菜盤有:南瓜、茄子🍆、野菌🍄、菇🍄、豆腐、露筍、同娃娃菜,燒完之後加堆芝士🧀一齊食真係好正,仲可以自製拉絲😋,板燒蔬菜味道較清淡,感覺幾健康❤️-健營藜麥沙律🥗($128)依個沙律嘅份量好大🥗有好多材料:菠菜苗,羽衣甘藍,牛油果🥑,芒果,火箭菜,依個沙律好健康,而且芒果好甜🤗,超好食💛-柚子韓SHAKE🍹($128)侍應會先問想加幾多冰,加幾多酒,然後親自係面前將飲品shake😂依個係2人份量嘅飲品,味道清香甘甜,仲有柚子果蓉粒係杯底

韓國水梨卷😋( $98)
韓國水梨卷

韓式甜辣素炸雞🐥($118)
韓式甜辣素炸雞

板燒芝士菜盤💚($98)
(可以選擇原味芝士 或 素食芝士)
板燒芝士菜盤

健營藜麥沙律🥗($128)
健營藜麥沙律

柚子韓SHAKE🍹($128)
侍應會先問想加幾多冰,加幾多酒,然後親自係面前將飲品shake😂依個係2人份量嘅飲品,味道清香甘甜,仲有柚子果蓉粒係杯底,好好飲😍
柚子韓SHAKE

板燒芝士菜盤
健營藜麥沙律
柚子韓SHAKE
2018-06-18 167 浏览
之前經過這間餐廳幾次,都被人龍嚇壞了。這次幸好我們六點多就到了海港城就可以直接進去啦!雖然時間尚早,但海景位置已坐滿了人。青檸牛油果麻藥炸雞 炸雞是我們到韓國或者韓式餐廳必點的菜式。這次嚐試這個用了牛油果醬、青檸汁和芝士粉作為配料的組合,實在太新鮮了,而且就是很對味!每件雞都炸的非常香脆卻油而不膩,肉質也粉嫩粉嫩的!韓式燒牛肉拌飯這個拌飯雖然沒有太大特式,但真的超足料!喜歡吃拌飯的原因有幾個:1 喜歡太陽蛋拌飯。2 能夠把自己不常吃的蔬菜與喜歡的辣醬拌在一起吃。3 充滿韓劇的感覺 哈哈!這個拌飯除了配料十分豐富外,韓國炒牛肉亦非常惹味,整個飯的味道和口感都一流!香辣年糕 年糕是韓國必吃的街頭小食,本來沒有太大的期待。但這個年糕煙韌度非常高,味道適中不會太辣太甜。驚喜之處是除了年糕和魚餅外,竟然還有不少魷魚和魷魚鬚!韓薑蜜糖雪沙非常涼爽解渴之選!薑味非常之重,但配合蜜糖甜味很夠,一大杯非常滿足!顛峰狀態鮮榨的果汁用上羽衣甘藍,牛油果,芒果和香蕉,質感厚實,味道清甜,是個健康之選呢!
雖然時間尚早,但海景位置已坐滿了人。

青檸牛油果麻藥炸雞
每件雞都炸的非常香脆卻油而不膩,肉質也粉嫩粉嫩的!

韓式燒牛肉拌飯
這個拌飯雖然沒有太大特式,但真的超足料!

香辣年糕
驚喜之處是除了年糕和魚餅外,竟然還有不少魷魚和魷魚鬚!

• 人蔘蜜糖雪沙
2018-06-18 83 浏览
之前去開LCX附近,就順便係嗰頭食埋夜晚,search 到人蔘雞湯做湯底嘅火鍋,忍唔住就去試吓。LCX人流都多,晚市時間好多餐廳都已經滿晒人,好彩我哋去得都算早,所以我哋去到the joomak嘅時候都仲有少量位坐,遲少少去已經要等位啦。當晚咁啱有船泊左係度,如果唔係配合埋餐廳嘅裝修同小擺設,望出去個景一定好靚。人蔘春雞湯底$295有原隻春雞同人蔘,仲有好多杞子,個湯底飲落非清甜,雞肉好嫩滑,而且隻雞入面仲有糯米飯,識落煙煙銀人,仲吸收晒人蔘湯嘅味道。韓牛拼盤$498食晒隻雞同飲夠湯之後,就開始叫餸打邊爐啦,叫咗個韓牛拼盤都幾豐富,有蝦滑、墨魚滑、腐竹、冰菜、南瓜、芝士腸、粟米。打邊爐竟然有冰菜食,真係好少見。韓牛用另外一個碟裝住,上面仲有一大舊雪耳,個碟有幾大舊雪耳就幾大,都幾震撼下。牛肉嘅脂肪分布得好均勻,食落入口即溶。泡菜煎餅$88個泡菜煎餅好大個,好薄身,煎到外脆內軟,而泡菜幾符合香港人口味,唔會太濃味。韓式牛肉炒飯$98牛肉設成一塊塊咁混入飯中,飯粒完全吸收晒牛肉嘅味道,吵到好香,加左啲新鮮激豆芽苗,令到炒飯嘅感覺冇咁油膩。芝士五重拼盤$268呢個簡直就係芝士迷嘅福音,厚厚嘅

人蔘春雞湯底$295

韓牛拼盤$498

泡菜煎餅$88

韓式牛肉炒飯$98

芝士五重拼盤$268
呢個簡直就係芝士迷嘅福音,厚厚嘅一層烘過嘅麵包入面裝住嘅全部都係芝士,淨係呢個配搭已經無敵,仲要有炸過嘅翠玉瓜、魷魚、炸雞、年糕俾你舔芝士泥食。

四個人打邊爐加上叫其他野食,一共食咗$1400。
2018-06-18 115 浏览
難得台灣朋友來港,揀咗間方便又view靚嘅韓食。揭開餐牌,睇相見份量較少,唯有叫啲飽肚嘅菜式。叫咗個韓式燒牛肉拌飯同飯卷,份量算多,亦幾好味!仲有夾菜食嘅辣豬肉同烤牛肉,豬肉好辣好惹味,但辣到食唔到其他食物嘅味道,唯有叫個$18白飯撈住食!之後朋友見到隔離枱個炸雞幾靚,就叫咗個,點知黑色汁一pat pat杰撻撻但冇味,雞炸得太耐,雞皮同炸粉又厚又硬,硬到咬唔開,雞肉勁”鞋”,勁難食!仲有個泡菜餅,一夾就爛晒,賣相扣晒分,食落當然都係爛pat pat,趕客之選!去樓下韓國街求其入一間都好食過佢!
叫咗個韓式燒牛肉拌飯同飯卷,份量算多,亦幾好味!

去樓下韓國街求其入一間都好食過佢!
2018-06-17
2018-06-17 160 浏览
每次去到尖沙咀都會唔知食咩好同朋友苦惱之際偶然發現左呢間韓國菜而且仲有素食好吸引!即刻衝入去試試先第一次食用梨做既韓國壽司卷🍐估唔到又幾好食所有食材都好清新🤤好爽口而且壽司卷外層有芝麻油既香氣食落幾開胃去到韓國餐廳點可以唔食年糕呢呢度既年糕偏硬而且味道好濃真係幾香辣下🌶🔥唔食得辣既朋友要小心了我就食到出哂汗利申:食辣廢人🙈呢個煎餅好好食!😍好煙韌好香佢原塊煎餅上所以要自己剪開我加左韮菜同雞髀菇做配料韮菜好香雞髀菇好多汁味道偏淡清清地救我一命既柚子水果茶!一黎到有乾冰會出煙勁靚柚子茶配水果味道好有層次甜甜地好解渴😋
每次去到尖沙咀都會唔知食咩好同朋友苦惱之際
偶然發現左呢間韓國菜
而且仲有素食好吸引!
即刻衝入去試試先

我加左韮菜同雞髀菇做配料
韮菜好香雞髀菇好多汁
味道偏淡清清地
水果柚子茶
救我一命既柚子水果茶!
一黎到有乾冰會出煙勁靚
柚子茶配水果味道好有層次