是我認為真心好推介的餐廳,但亦要接受”電話人”的“極度無禮貌”。話說:這間餐廳,是我朋友介紹我去,我才會認識。去過3-4次,一直都好滿意。無論吃飯,飲嘢, 這幾次一直都是和同一班朋友(who's introduced this place )一起來。次次都係 Walk-in. 次次去襯都係(即興),好幸運係有位。(無論indoor or outdoor)都好幸運有位。因為 呢幾次去親,都見到真係好 Full. (即使疫情)好啦。。。。話說,今晚我好想去 chop house 吃晚飯。因為我突然好掛住有杯 drinks, 佢沖得幾好飲,我有回味感。(以下對話,有些少粗魯成分,以泄失望的情緒。)我就打過去 話:吾該我想 book 2 位,條電話人(勁無禮貌):(無得book喎,要walk in .)之後,要(爭分奪秒咁同佢說):(因為feel 到佢勁想cut我線)我:(咁可吾可以book indoor 2位丫?就算我吾係坐出面?)佢:(無架啦!無得book架啦)(之後,一Q 斬落去。cut 左)我就真係好無語。。。之前以策安全,又叫人 book ,廢事walk in 無位。宜家。又話唔洗
是我認為真心好推介的餐廳,
但亦要接受”電話人”的“極度無禮貌”。

話說:
這間餐廳,是我朋友介紹我去,我才會認識。
去過3-4次,一直都好滿意。

無論吃飯,飲嘢,
次次都係 Walk-in.

因為 呢幾次去親,都見到真係好 Full. (即使疫情)

好啦。。。。
話說,今晚我好想去 chop house 吃晚飯。
因為我突然好掛住有杯 drinks,
佢沖得幾好飲,我有回味感。

(以下對話,有些少粗魯成分,以泄失望的情緒。)

我就打過去 話:吾該我想 book 2 位,
條電話人(勁無禮貌):
(無得book喎,要walk in .)

我:(咁可吾可以book indoor 2位丫?
就算我吾係坐出面?)

佢:(無架啦!無得book架啦)

(之後,一Q 斬落去。cut 左)

我就真係好無語。。。

宜家。又話唔洗。。
嘢都沒說完,一嘢就cut左。咩料丫?!

頓時係由 very supporting..
to
...very disappointed!!!!

2020-03-25
  • 炭燒海鮮拼盤
2020-03-25 933 浏览
首先因為疫情關係⋯一入門口就要量體溫⋯感覺ok gei.. 跟住我地揀左坐outdoor..因為感覺好啲⋯唔洗困住⋯但可惜食到一半有隻曱甴行係張凳度行過⋯明白坐出面係有都唔出奇⋯咁我地轉返入去坐⋯環境暗暗地咁⋯所以都無影相⋯⋯其實感覺好似outback d friend.. 我地叫左好多野食⋯比較印象深刻啲⋯Mac and cheese 整得幾好味好芝士⋯雞pizza..呢個個汁好似喼汁咁⋯本人唔係咁鍾意⋯洋蔥圈既啲炸漿硬左少少⋯炸雞翼⋯佢最令我深刻係佢既藍芝士醬⋯好香好濃😋甜品就有香蕉船(同平時差唔多)⋯蘋果批(唔好食⋯個皮唔夠脆唔夠香⋯無落肉桂⋯唔夠正宗⋯不過個Bailey cheese cake都可以既🙂⋯基本上就好似去左美國餐廳咁🤭 不過服務就差啲⋯好似唔想服務你咁⋯
首先因為疫情關係⋯一入門口就要量體溫⋯感覺ok gei..

比較印象深刻啲⋯
Mac and cheese 整得幾好味好芝士⋯
炸雞翼⋯佢最令我深刻係佢既藍芝士醬
⋯好香好濃😋

2020-03-24
2020-03-21 979 浏览
之前同frd離過HH,感覺幾好,今次離試吓佢嘅嘢食,令人失望,仲幾好味添星期五過離預咗等位,但等10分鐘都算合理嘅Rib eye好大一塊,四個人share食啱啱好,傳說嘅白酒醬吃落好似荷蘭醬,感覺新鮮我地4個人點咗唔同款monitor,個人覺得女仔飲會比較適合,男士們如果鍾意甜嘅酒可以一試,但唔係好有酒味Caesar salad都幾大盤,個蛋其實好加分Pizza好正,有少少辣味,個餅底就算凍食都仲係卜卜膽,芝士味濃,非常值得試
星期五過離預咗等位,但等10分鐘都算合理嘅

Caesar salad都幾大盤,個蛋其實好加分

2020-03-20
2020-01-23 4489 浏览
🍴尖沙咀 吹水好地方寧靜舒適環境西餐🍴呢到環境比較舒服,啱曬一班人一齊食野傾計,背景音樂比較細聲而且坐得都幾舒服🍴mojito $75 /$105呢到8:30 前會有happy hour 的,點了4 杯,店員只落了三杯,再加返時已經過左8:30 ,硬食正價有點激氣🍴很重酒味加上清新薄荷,很fresh🍴French fries $48薯條用了粗身,炸到勁熱脆口,送酒一流🍴bbq chicken pizza $150 pizza 是薄批,入口脆脆的,充滿芝士味,而且不會感覺很溜🍴pasta AL farouk $178充滿很多的芝士忌廉汁,帶點海鮮鮮味,仲有幾隻青口伴碟🍴mussel mariniere $145青口很鮮甜,很新鮮的感覺,青口肉很軟熟,如果份量多少少就好了🍴U.S. baby ribs $278牛扒幾重牛味,煎到很香,食落不算覺得太鞋口🍴cuban rolls $98炸春卷的感覺,勁熱,脆脆的口感🍴我們一行7 人埋單飲埋野連加一共$1864, 人均$267 ,都算幾抵食,最主要是一班人傾計食飯無人打擾,傾
🍴尖沙咀 吹水好地方寧靜舒適環境西餐

🍴mojito $75 /$105

🍴很重酒味加上清新薄荷,很fresh

🍴French fries $48

薯條用了粗身,炸到勁熱脆口,送酒一流

🍴bbq chicken pizza $150

🍴pasta AL farouk $178

充滿很多的芝士忌廉汁,帶點海鮮鮮味,仲有幾隻青口伴碟

🍴mussel mariniere $145

🍴U.S. baby ribs $278

牛扒幾重牛味,煎到很香,食落不算覺得太鞋口

🍴cuban rolls $98

炸春卷的感覺,勁熱,脆脆的口感

🍴我們一行7 人埋單飲埋野連加一共$1864, 人均$267 ,都算幾抵食,最主要是一班人傾計食飯無人打擾,傾得好開心,一個開心的一晚

The Chop House

地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期3樓301及305號舖

請按右上角按三點,要按[帖子通知] 就唔會錯過貼文啦

#辣#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#食好西#食好西尖沙咀美食#thechophouse#尖沙咀美食#尖沙咀西餐
#hongkongfood#food#foodie#hkfoodie#hongkongfoodie#eat
  • 法式白酒煮青口
2020-01-09 1756 浏览
約咗個朋友仔聖誕之前見一下,分享一下近況佢介紹左呢間餐廳俾我第一次發現呢度有間餐廳仲要有outside地方環境又靚👍🏻朋友話呢度啲嘢好好食首先佢推介墨汁意粉呢個真係唔講得笑,超級超級好食我冇試過一個意粉嘅咬口係咁得😱👏🏻👍🏻爭啲想食晒唔俾我朋友仔食跟住個蝦沙律又係唔錯👍🏻分量亦都唔算細不過我睇到餐牌記得個價錢都唔係話平價但係我覺得性價比來講都OK然後因為朋友仔飲咗酒我只係飲咗杯凍檸茶所以佢收平左我😆
約咗個朋友仔聖誕之前見一下,分享一下近況
佢介紹左呢間餐廳俾我
第一次發現呢度有間餐廳
仲要有outside地方環境又靚👍🏻
朋友話呢度啲嘢好好食
首先佢推介墨汁意粉
呢個真係唔講得笑,超級超級好食
我冇試過一個意粉嘅咬口係咁得😱👏🏻👍🏻
我只係飲咗杯凍檸茶所以佢收平左我😆

2019-12-21
  • 墨汁意粉
2019-12-26 1894 浏览
今日約了重要的人一 同到來慶祝聖誕節。這餐廳訂位就要按人頭比按金每位$200去到現場開個枱面都有一些聖誕擺設增加氣氛,因為聖誕節關係所以餐牌都比較回定,而我提早訂位所以仲有85折優惠10分抵食。套餐就有份三文魚他他前菜 牛肉湯 及 主菜燒牛肉仲有雪糕甜品。知道係係餐廳特色三樣餸都係帶有少少酸味整體唔算太差可接受。 不過個湯就真係一般。三文魚就ok. 牛扒就似出面自助餐既燒牛肉口味。之前再睇食評的時候說服務很差但今次自己親身體會一下也不覺得別人說這麼惡劣。
今日約了重要的人一 同到來慶祝聖誕節。
這餐廳訂位就要按人頭比按金每位$200

去到現場開個枱面都有一些聖誕擺設增加氣氛,

套餐就有份三文魚他他前菜 牛肉湯 及 主菜燒牛肉
仲有雪糕甜品

知道係係餐廳特色三樣餸都係帶有少少酸味

之前再睇食評的時候說服務很差
但今次自己親身體會一下也不覺得別人說這麼惡劣。
2019-12-13 1705 浏览
有個貌似經理既人唔係幾有禮貌,落單問我beef temperature,我唔係幾熟beef temperature,所以都請教咗佢先同問佢有咩suggestion,點知佢「吓,咁我落medium俾你囉」,然後我先如夢初醒佢講緊beef doneness,我唔知外國係咪一樣啦,但如果問聲都咁既態度,我唔覺得係good service。之後叫酒要乜無乜,門口個牌仲話有happy hour,我真係唔知道佢無酒,做咩happy hour,最後男朋友求其叫杯嘉士伯算。至於食物質素,牛扒唔係貴,但唔係平,而個質素絕對低於價錢,真係好普通既牛味,衰d講差過自己煮。去花園餐廳食都gur d,最少人地價錢真係對返個質素。生蠔寫住環球生蠔,以為可能有幾款可以淡口慢慢食到重口味,點知係同款,不過呢個只係我地無問,但百幾蚊半打都無預佢係d咩靚野。仲有一樣唔關我地事,隔離檯有個女仔病咗食藥飲自己水,無飲到檯面兩樽natural mineral water同sparking water,個經理衝過黎話店內唔飲得外來飲品,我開頭都理解,個女仔都有講唔好意思,話因為食藥。不過個經理下一句我覺得好un耳:「其實我地d水

仲有一樣唔關我地事,隔離檯有個女仔病咗食藥飲自己水,無飲到檯面兩樽natural mineral water同sparking water,個經理衝過黎話店內唔飲得外來飲品,我開頭都理解,個女仔都有講唔好意思,話因為食藥。不過個經理下一句我覺得好un耳:「其實我地d水都可以食藥架喎」,個女仔即刻無應佢。個經理走咗之後都好尷尬同同伴講返呢件事。我覺得佢身為一個service provider,佢係完全唔專業。

可能大家覺得好小事,可能係我挑剔,$1,000一餐飯唔係好貴,但大把選擇下,第一次黎食係真係後悔,而我亦絕不回頭。我知好多人黎慶祝生日,短短一餐飯都有兩檯客慶祝,但無必要為咗個蛋糕同即影即有而黎呢間無服務,又無乜特別既餐廳。
2019-10-28 2956 浏览
特別節日想帶屋企人食好啲喺openrice揀咗呢一間但整體覺得頗失望😥唯一還好的係蟹肉墨汁意大利麵 $178另外叫咗美國黑毛豬扒 $298真係好失望 乾到癲咗 好難咬😥最後係炸魷魚 $98味道正常 有點油 份量真係少咗啲🤦🏻‍♀️
特別節日想帶屋企人食好啲
真係好失望 乾到癲咗 好難咬😥
最後係炸魷魚 $98
味道正常 有點油 份量真係少咗啲🤦🏻‍♀️
2019-09-30 3843 浏览
同friend慶生,都唔係第一次黎,因為呢度訂座時講明慶生,到時order埋甜品,啲staff會在碟上唧返你個friend個名祝佢Happy Birthday,仲會有一張即影即有polaroid,係Chop House呢度賣點。食物方面,個炸魷魚好味(講真好難唔好食),但份量真係太細,要送酒起碼要點兩碟,性價比差少少。招牌沙律配烤雞真心好味,因為個蜜糖汁真係好得。炸蕃薯條係呢度招牌菜,食過幾次,老實講水準比較飄忽,今次幾好食,建議點多啲醬會食得出多啲蕃薯本身甜味。個炸薯粒眾人一致同意好食。好食過個蕃薯條。如果你唔mind個賣相冇乜特別的話。五成熟12安士rib eye上檯時個賣相真係非常非常非常普通,十分反高潮,唔會嘩一聲,不過食落好好味,因為塊排夠脂肪得來唔會太肥。個汁可以自選,上檯時侍應仲會主動問要唔要芥辣。甜品方面叫了招牌Bailey's Cheesecake(抱歉因為隻碟唧左friend個名唔出得相)同Lemon Pie。Cheesecake好重Bailey's味加少少咖啡味,老實講同真Bailey's非常像真,來到要試。個Lemon Pie啲cream好重肉桂味,我like,

招牌沙律配烤雞真心好味,因為個蜜糖汁真係好得。

甜品方面叫了招牌Bailey's Cheesecake(抱歉因為隻碟唧左friend個名唔出得相)同Lemon Pie。Cheesecake好重Bailey's味加少少咖啡味,老實講同真Bailey's非常像真,來到要試。個Lemon Pie啲cream好重肉桂味,我like,但應該唔係個個都會鍾意。

要講講支酒。雖然係點左兩支貴啲那支rose,但上檯時大家都覺得色水偏近白酒,飲落去都係似白酒。如果大家鍾意飲rose,建議大家去海港城La Locanda,嗰度支rose真係極品。

總括,來Chop House慶生,非常OK,只要你唔係好大食 !

• Bailey's Cheesecake
  • 招牌沙律配烤雞
訂位收費$200位總結:食物可以其他有待改善1)平日生日前一天打去訂枱食飯,訂座每位需收費$200,我開頭說12位,心怕有人來唔到我說先訂10位,明天可能12位。然後得到回覆是:「訂左10位明天唔會加到多2位給你!!」what!??? 真係要咁樣答個客?!未食先受氣~訂位的話佢叫我落店俾錢或銀行過數當天入完數已confirm 第二天下午12點幾又send多個message黎叫你「2點前」要double confirm 佢到達拎位嘅時候也是一肚氣!一行十幾人說如果不是付訂金了一定走! (當時入座率接近一半)搞咗一輪坐低 order食物,食物質素整體是可以Fish & chips 魚炒得幾好食,薯條份量不少蝦Pizza🦐 配料份量ok, 餅底薄,吃起來不錯經典burger 🍔 份量足夠,可以幫分二份或四份,肉質有口感沙律d菜都靚仔,唔會見到啡色
訂位收費$200位

總結:食物可以其他有待改善

未食先受氣~

訂位的話佢叫我落店俾錢或銀行過數
當天入完數已confirm

搞咗一輪坐低 order食物,食物質素整體是可以

Fish & chips 魚炒得幾好食,薯條份量不少

蝦Pizza🦐 配料份量ok, 餅底薄,吃起來不錯

沙律d菜都靚仔,唔會見到啡色

2019-09-22 2130 浏览
朋友想食牛扒所以揀左維持到水準既the chop house,主菜選了肉眼扒,店員表示肉眼來自牛肋的脊部位,瘦肉同肥肉兼而有之,選擇了medium ,表面煎香,內裡粉嫩誘人但無血水,可見廚師功力,肉質鮮美而無筋。
2019-09-20 1932 浏览
想搵間餐廳同好友慶祝生日, THE CHOP HOUSE 絕對適合不過了。環境舒適,座位位置大,氣氛好。CHOP CHOP SALAD WITH BEEF (HK$148), 沙律菜新鮮,而且牛肉很香口,牛肉份量亦不少。SPRING CHICKEN (HK$198),點了一樣主菜,重點是想點SIDE,每款SIDE HK$48,而SIDE 就選擇了SWEET POTATO FRIES 同ONION RINGS。 炸蕃薯條勁好味,炸得很乾身而又唔油膩。ONION RINGS 太約有8-10大舊。SMOKY BARBECUE CHICKEN PIZZA (HK$150), PIZZA 上雞肉什多,而且配上勁多芝士,味道一流。

2019-09-13 1580 浏览
好友終於畢業回港,再加上佢就快生日,當然要搵個地方食餐飯慶祝吓,之前有朋友介紹美麗華有間餐廳,環境同食物都好ok,咁就決定嚟試吓。去到餐廳,Reception問想坐入面定出面,當眯過出面嘅環境,我地異口同聲表示坐出面,因為方便朋友仔呼吸😎😎我地決定食生蠔,牛扒,咁當然唔少得嗒返杯啦,見到佢地原來outdoor有$50杯白酒,我地就叫返杯配吓生蠔。食食吓飯,突然聽到生日歌,原來呢度嘅客人生日,佢地係會唱生日歌㗎,我個朋友仔即刻話,唔好同我唱歌呀,好尷尬啊😳所以到準備起甜品時,我就同職員講,個甜品淨係插蠟燭得啦,唔駛唱歌啦,不過佢地都好好啊,送咗張即影即有相俾朋友仔做紀念。呢度嘅環境同嘢食都好好,而且又可以慢慢坐,唔會趕你走,下次可以再約朋友仔嚟Happy Hour談心。
「蕭芳芳」
Mac  “N”  Cheese
又粗又脆的薯條
朱古力軟心蛋糕
  • Grill  Ribeye  Steak
呢間餐廳個經理的態度,真的要用不知所謂黎形象。我們一家三口去食飯,去到門口唔打招呼,黑面都算,當佢心情唔好。坐低叫野食,我地三個人,叫左兩個餐,加一份主食,落單個waitress係nice的。剛好係附近小朋友買左件cake,想食飯前吃。個女經理就沖過黎指住個小朋友罵,語氣係用呼喝的態度話!我地呢度唔準食外面既野,你收翻埋佢!個態度同眼神惡劣到極點。老實講,你唔俾人食外邊既野,提醒下好正常,唔洗喝狗咁喝既。加上,個小朋友咁細個,想食兩啖蛋糕,唔洗咁鬧呀。我地又唔係3個人黎點一個人野食。不過都唔係重點,重點係無可能指住個小朋友鬧囉。我地都即刻叫小朋友收起件小蛋糕啦。我唔知呢位女經理有無小朋友,將心比心,唔係咁樣侮辱客人掛。我越諗越嬲,最後影低左呢位經理。希望貴公司可以同呢位同事傾下。唔好咁樣鬧d小朋友,大人都覺得委屈啦,何況係小朋友。食餐飯,要受咁既氣,唔係呀嘛。希望你地會正視啦。呢件事真的太過份,如果唔係都唔會過左幾日都仲想俾差評。佢後尾係客人面前同其他同事傾示威,客人食完飯唔講再見。相比起佢指住小朋友黎閙,唉。。。真係未試過一餐咁差既飯。
2019-08-27
2019-08-16 1794 浏览
今日朋友約左我食飯,話有好野食介紹😌呢間餐廳幾有格調,有室外/室內座位😆-🥢生蠔好creamy好有海水味👍🏻呢個價錢值得一試😁🥢Chop chop salad with grilled prawn啲沙律菜好新鮮好爽,配埋個黑醋汁酸酸地咁好開胃。二個蝦都好大隻同爽口,食得出都係新鮮嘅。🥢法式白酒煮青口聞落好香酒味,但食落又唔覺😝青口好大隻,煮得啱啱好,唔會韌。🥢美國黑毛豬扒豬扒連埋骨位好正👍🏻調味有少少唔似西式,但就好夾個豬扒。表面煎得好香脆🤤雖然佢都煎到九至十成熟,但係肉質仍然keep到,食落好juicy好有肉味👍🏻
今日朋友約左我食飯,話有好野食介紹😌
呢間餐廳幾有格調,有室外/室內座位😆
🥢生蠔
好creamy好有海水味👍🏻
呢個價錢值得一試😁

啲沙律菜好新鮮好爽,配埋個黑醋汁酸酸地咁好開胃。
二個蝦都好大隻同爽口,食得出都係新鮮嘅。

🥢法式白酒煮青口
聞落好香酒味,但食落又唔覺😝
青口好大隻,煮得啱啱好,唔會韌。

🥢美國黑毛豬扒
豬扒連埋骨位好正👍🏻
調味有少少唔似西式,但就好夾個豬扒。