2007-10-10 9 浏览
除了IMAX影院,Megabox的另一心願就是這間The Cheesecake Cafe。 在30幾款芝士餅中揀出心水,並不是容易的事;慶幸現時megabox人流少了好多,買完戲票的我和龍,可以施施然的慢慢揀cake。很爽! 考慮良久,揀了Black Forest Cheesecake及Chocolate Brownie Sundae Cheesecake。由於餅底基本上是一樣的,所以兩款味道頗近:前者的車厘子很好吃,但與芝士餅不是絕配;後者的朱古力味不夠impressive,不過就與芝味勁夾。不過其實兩款餅都有濃郁芝味,且質感實淨,我們都覺得很好吃,而且,很飽... 場內還有太多款式想試,不禁產生到Megabox返工的念頭:每天試一款,兩個月就可以全部試勻全部款式...芝士上腦了...

2007-10-04 4 浏览
星期六的下午, 來了巨大箱行. 其實都係無乜好行, 又唔係裝修, 最大印象都係看了小半場冰球賽. 五點幾, 就要食晚飯, 因為音樂遊擊係七點三開始.揀這裡, 又係因為情意結三個字. 小時候, 三個家姐帶我去Marina Del Rey那家芝士餅工廠, 等了兩小時先有得食, 但食落去又真係幾得. 你或者覺得小弟唔識食, 但係美式芝士餅係我心入面係有一定的份量, 當然台場同凱撒皇宮的回憶也加分不少.說了那麼久, 其實都係想講, 見這裡有家芝士餅店, 縱使跟芝士餅工廠係沒有關係, 小弟也心思思想試.坐了係入面的位置, 當然要比貴一點. 環境令人想起百樂宮, 典型的美式餐廳格局. 因為仲算飽, 只係叫了一意粉加一芝士餅.先了籃麵包, 不太夠熱, 一般.Peach Smoothie $38: 8分, 有桃飲品, 當然要叫. 這個smoothie桃味幾夠, 凍冰冰, 好好的消暑作品.Linguine Carbonara $95: 8分, 要了個簡簡單單的白汁煙肉意大利粉, 係煙肉, 白汁, 蛋黃加上Linguine. 份量不算很多, 正合我們心意. 幾時都覺得白汁煙肉意大利粉係幾難整得難食的配搭.

先了籃麵包, 不太夠熱, 一般.

Linguine Carbonara $95: 8分, 要了個簡簡單單的白汁煙肉意大利粉, 係煙肉, 白汁, 蛋黃加上Linguine. 份量不算很多, 正合我們心意. 幾時都覺得白汁煙肉意大利粉係幾難整得難食的配搭. 這裡也做得相當精彩, 意粉撈汁入味.

Double Layer Mango Cheesecake $36: 8分, 係這裡的classic original cheesecake, 加上新鮮芒果同埋whipped cream, 芝士味不會過濃, 反而有點點芒果香, 面頭的芒果都算鮮甜, 或許比不上芝士餅工廠, 但係已經算係相當不錯的甜品.

坐得舒服, 環境幾好, 食物夠水準, 值得一試.

食飽出發去九展.
2007-10-02 4 浏览
我冇試過其他味,只試了款blue berry cheese cake,好滑,好濃郁既cheese味,中間夾集陣陣籃梅味,分布均勻,good! 至於其他味,我未試過,唔知係咪真係咁冇芝士味呢!!不過貴左dd,$28一件cake,加杯mocha$32
昨天和女朋友行了megabox, 知道有一呢間cheesecake shop.... 叫得做cheesecake, d cheesecake 都唔可以差吧.... waiteress 話外面係自助, 內裡係restaurant... 不喜歡自助, 選了外面... 地方一般, 好普通的一間restaurant... 叫了一件classic original cheesecake, 同一件lemon-lime sky... 件original 還可以, 但一定唔係好... 件lemon-lime 係fail... drink, 叫了jasmine 同darjeeling... 用twinings 的.. 算係咁啦, 但茶具就不太好.. 一句講晒, hotel 價, cheap 水準... 不會再來...

2007-09-28
昨日lunch time自己一個人去左mega box度食lunch...之前睇過好多報導都話此處既CHEESECAKE CAFE 既CHEESE CAKE好好味...所以都專登落到5樓去買件CHEESECAKE.....嘩好多不同款式既CHEESECAKE..真係花多眼亂...睇左一陣我就要左個唔知咩鬼CARAMEL CHEESECAKE(圖中)仲有一個PUFF係面頭; 再選多一件BANANA CREAM CHEESECAKE俾老闆...到左晚上一回家我就即刻開來試吓先...點知點知一D都無CHEESE味既...個PUFF又唔好味...真係十分失望

2007-09-24 0 浏览
cheesecake 櫃檯旁賣嘅三文治同沙律$28-38,好新鮮,醬料份量適中,味道好亦時不時有新款一個女仔食一份剛剛好如果同企業3期嘅supersandwich 比,我就唔再去supersandwich喇唯一缺點係飲品太貴
cheesecake 櫃檯旁賣嘅三文治同沙律
$28-38,好新鮮,醬料份量適中,味道好
亦時不時有新款
一個女仔食一份剛剛好
唯一缺點係飲品太貴
2007-09-23 10 浏览
食完喜百合,又思吃甜品。知道呢度好耐,心思思想食件cheese cake,呢度確係不二之選...望吓個餅櫃,cheese cake款式有成十多款,的確係香港之最,差唔多你諗到嘅toppings及料都有--- mango、oreo餅、new york、strawberry、chocolate、marble...數之不盡...揀咗件比較特別嘅vanilla latte。芝士味不夠濃,但texture幾滑;餅底亦不太硬...latte出奇地濃,vanilla cream亦幾滑...算不俗。cheesecake fans可以一試....

latte出奇地濃,vanilla cream亦幾滑...

算不俗。cheesecake fans可以一試....
2007-09-20 0 浏览
食左件$28 ge newyork cheese cake! 真係幾滑幾好味!
2007-09-17 3 浏览
其實我本身都去過呢間餐廳食野...我覺得冇之前甘多位食家講得甘差好似之前有位食家講搵吾到位話點解RECEPTION吾建議佢入去坐呢但係佢又有冇清楚裏面餐廳既價錢呢TAKE AWAY- $28RESTAURANT- $36+10%同埋佢已經買左就冇可能再入餐廳食我本人覺得如果因為自己一事之氣(搵吾到位)而令到餐廳同佢既員工受到一些不必要既評語就吾係太公平啦!
其實我本身都去過呢間餐廳食野...
我覺得冇之前甘多位食家講得甘差
好似之前有位食家講搵吾到位
話點解RECEPTION吾建議佢入去坐呢
但係佢又有冇清楚裏面餐廳既價錢呢
TAKE AWAY- $28
RESTAURANT- $36+10%
同埋佢已經買左就冇可能再入餐廳食
我本人覺得如果因為自己一事之氣(搵吾到位)
而令到餐廳同佢既員工受到一些不必要既評語就吾係太公平啦!
(非会员)
$28件cheesecake,不算貴也不算平,中價!款式都好多,味道可以啦!coffee 方面就只算合格!!最差都係服務,門口個兩個女子就好似look木!無錯星期日當然人多,我和朋友買完蛋糕和咖啡後,就搵位坐!takeaway 區域全full,我地只係行近少少個restaurant區域,個兩個所謂reception就話:你地只可以坐出面!ok...等了五分鐘左右,我開始燥...我和友人手上抬住成$100的cake & coffee,個reception完全not helpful,有時快餐店d員工都會幫你搵位啦,至少你都扮下熱心,好唔好!一係你就suggest客人入restaurant區域坐,你地咪收我加一,食得都唔差個少少啦!最後,我地叫佢將個tray上的食物真真正正地takeaway!!!評語:環境裝飾幾古典,食物都ok,係服務最唔得!
$28件cheesecake,不算貴也不算平,中價!
款式都好多,味道可以啦!coffee 方面就只算合格!!
評語:環境裝飾幾古典,食物都ok,係服務最唔得!
2007-09-17 4 浏览
weekend去左呢間試,要左件dark forest,好濃cheese味,無失望latte既咖啡味都好濃,配甜品剛好今次坐出面,平d唔駛加1,不過裏面好似坐得幾舒服,下次可以試下.

latte既咖啡味都好濃,配甜品剛好

Tried the Chocolate Brownie Sundae cheesecake. Very gd!Will come back and try the Lychee Green Tea, or the Mango next time.http://www.thecheesecakecafe.hk/

2007-09-10 2 浏览
今天與五個朋友到餐廳品嘗Sunday Brunch及cheese cake,五人不約而同對餐廳有兩大評論「搵笨」及「經營不善」。「搵笨」是指餐廳把內廳和外廳區分,一件cheese cake就變相分了兩個價錢$36+10%和$28。坦白說,普通人如果只品嘗cheese cake也會選自助式外廳區域,而不會選內廳加一服務。但是....我們是想先吃brunch後嘗蛋糕,那麼我們只好先坐在內廳吃東西,然後結帳再出外等位吃cheese cake。唉...多煩人呀!此外,其sunday brunch每款約六十五至八十八元,款式就是雞蛋、煙肉、麵包、三文魚等材料,如此價錢在我們這些經常揀選set lunch的人眼中「應該有杯野飲」,但是侍應們卻說:「飲品另計!」真的「好搵笨」!以上兩點都可以看出餐廳,對於香港人的飲食市場毫不認識,其實例子還可繼續說下去,不過可能大人會認為本人過份挑剔。不過作為一位客人,今天的美食之行實在不太愉快,而且深深感到餐廳大概只是希望把傳媒為他們帶來的客人趕絕。如果他們是聰明的商人,不會只看目前,我想此店如果不改一改其作風,很快會被淡忘,然後消失!
2007-09-09 10 浏览
(1) Banana - favourite of mine & colleagues(2) Pumpkin - very pumpkin and cheesy, also my favourite after banana. Must get one to celebrate Halloween. (3) Chocolate Chip Truffle Cake - if you like chocolate, you will like it. It's chocolate and cheese rich.(4) Laichee & Green tea - so-so. The presentation is better than the taste. Green-tea taste not punching enough. Should refer to taste of green-tea icecream at Hagan-Daz.(5) Passion fruit - the worst, taste like jello (6) Mix berries - ta
(6) Mix berries - taste good.
(7) Regular Coffee - Starbucks is better, lack of coffee aroma and taste of coffee.
In general, it is an excellent cheesecake cafe. Cheesecake is charged at HK$28 per slice. Staff at cheesecake counters are mostly filipinos and they are very friendly, helpful and with happy faces. I reserved a mango birthday cake on 12th Sept. Let's see how it will taste. And, I will try their fine-dining later.
有成20幾款,我諗住好耐決定要very berry melody,賣相幾靚,好多酸mimi既生果係上面,d位幾舒服,件cake好滑,幾清新,因為有好多酸mimi既生果,所以唔係好覺膩~幾好食~下次試其他