2007-09-06 10 浏览
i think this restaurant has the most variety of cheesecakes in hk... it took a very long time to decide what i should eat. finally ive decided to get a white choco rasberry swirl and my friend got a piece of new york cheese. haha, i couldnt believe ive made a big mistake - - that rasberry cheesecake was over sweet although i was appreicated of its size, i hardly finished half of it. arghhh did they put too much white chocolate or sugar?? oh mine. you even can describe that as 'shit'. new york
haha, i couldnt believe ive made a big mistake - - that rasberry cheesecake was over sweet although i was appreicated of its size, i hardly finished half of it. arghhh did they put too much white chocolate or sugar?? oh mine. you even can describe that as 'shit'. new york is better than that, but still not too great.

overall, im very disappointed with the white choco rasberry swirl, maybe other products are better... argh i have to put a crying face this time though...
2007-09-04 22 浏览
一店兩食,前Cafe後餐廳。Cafe格局似Starbucks,self-served冇加一。店如其名,主售cheesecake,琳瑯滿目、超過二十款,當中好多款式都是出面少有的,如楠瓜cheesecake。食物:因為鍾愛cherries,要了Black Forest ($28)。芝士味濃,內有多顆cherries,正! 份量剛好,價錢是貴了一點點。要了mochaccino ($22)。咖啡跟朱古力味道比例剛好、又夠熱,較其他連鎖店還要做得好。環境:乾淨、光猛,是日為閑日下午,顧客及商場人流不多,固可靜靜地坐上一個鐘也無人打擾。服務:Cafe內有四位侍應。靠近但背著餅櫃的一位正忙於整Smoothie,其餘的三位都低著頭忙著他的,等了三四分鐘才被發現! 給予cheesecake後,女侍應便去準備咖啡;分幾鐘後,另一位女侍應來收錢,但冇留低receipt便走開了。再過一陣,原來的女侍應端上弄好的mochaccino後,又想收錢。這裡是有點慢及亂,有待改善。

食物:

環境:

服務:
2007-09-04 7 浏览
朋友黎行megabox, 俾d 餅櫃吸引咗過去~~ 3 個人叫咗兩件cake: blueberry 同綠茶荔枝cheesecake.blueberry 好滑綠荼味ok, 上層的荔枝有果肉, 仲有少少金bo~~下次諗住入去食佢個full menu!!!
blueberry 好滑
綠荼味ok, 上層的荔枝有果肉, 仲有少少金bo~~

下次諗住入去食佢個full menu!!!

2007-08-31 1 浏览
果日去開百樂門食飯,行到落去見到重未收舖,所以決定買些蛋糕返屋企食.買了一件Tiramisu和一件芒果芝士,件Tiramisu無酒味,較為普通d.不過件芒果芝士都幾有芝士味,芒果又甜.

2007-08-28 1 浏览
仲有一件事,我不嬲都鍾意焗cheesecake多d,所以個晚就問下個vanilla bean cheesecake係點,雖然d waiter唔知,但他們肯特登幫我入去問總廚,值得一讚啊!p.s. vanilla bean cheesecake上面係vanilla慕思,下面係焗cheesecake,正!!!
仲有一件事,
我不嬲都鍾意焗cheesecake多d,
雖然d waiter唔知,
但他們肯特登幫我入去問總廚,
值得一讚啊!

下面係焗cheesecake,
正!!!
2007-08-28 4 浏览
已經係第二次食la~有好多款式搞到我心大心細!第一次食左french vanilla bean cheesecake,今日要左chocolate chips truffle cheesecake,前者清香,後者朱古力味濃,兩個都係咁滑,好滑!!!不過上次黎既時候,我是在用餐區食晚飯,除左以cheesecake作甜品之外,我們仲要左地道意式沙律(水牛芝士+藩茄沙律)&香草三文魚扒~之前它會提供麵包配牛油,你可以主動要黑醋橄欖油=)講番d主菜,個沙律都幾好清清地,不過大概每人兩份就要$98(一份係一件芝士+一塊蕃茄),我覺得貴左d~個三文魚扒(百幾蚊)既魚肉好滑,面頭有d脆脆既crumble,配茶有薯蓉同烤過既蔬菜,加埋d牛油汁食好好味^^不過呢,如果你只係食cake,甚至係食完晚餐之後想食cake,我見議埋單之後先再到用餐區食,我們那天蠢左,一件cake貴d又加一就貴左$12,但同出面食一d分別都冇,就連簡單既裝飾都冇...cheesecake一件單買$28,都幾大件,最緊要好味!而且件d cake不斷咁出,証明係新鮮既~我見到有人飲our famous frozen hot choco
已經係第二次食la~
有好多款式搞到我心大心細!

前者清香,
後者朱古力味濃,
兩個都係咁滑,好滑!!!

不過上次黎既時候,
我是在用餐區食晚飯,
除左以cheesecake作甜品之外,
我們仲要左地道意式沙律(水牛芝士+藩茄沙律)
&香草三文魚扒~
之前它會提供麵包配牛油,
你可以主動要黑醋橄欖油=)

講番d主菜,
個沙律都幾好清清地,
不過大概每人兩份就要$98
(一份係一件芝士+一塊蕃茄),
我覺得貴左d~

個三文魚扒(百幾蚊)既魚肉好滑,
面頭有d脆脆既crumble,
配茶有薯蓉同烤過既蔬菜,
加埋d牛油汁食好好味^^

不過呢,
如果你只係食cake,
甚至係食完晚餐之後想食cake,
我見議埋單之後先再到用餐區食,
我們那天蠢左,
一件cake貴d又加一就貴左$12,
但同出面食一d分別都冇,
就連簡單既裝飾都冇...

cheesecake一件單買$28,
都幾大件,
最緊要好味!
而且件d cake不斷咁出,
証明係新鮮既~

我見到有人飲our famous frozen hot chocolate($48),
好大杯好搞笑,
我想應該係朱古力沙冰咁,
下次都想試下ar~
好多雜誌介紹cheesecake cafe既蛋糕,梗係要黎要試~點左個荔枝綠茶,個cake好滑,好重荔枝同芝士味,上層荔枝啫哩好清甜,所以配起上來,就唔會好漏同太甜,但可能兩種味太重,所以就食唔出綠茶味。餅面有大大粒荔枝肉,仲有埋金泊。如果怕漏既朋友,呢種應該啱口味d~朋友叫左朱古力、藍草莓,都係好滑,不過味道就唔係特別驚喜,間cake果然係落足料,朋友都食唔晒一件,幾heavy,同幾漏。另外仲叫一件沙律蛋三文治,包面焗幾啱啱好,金黃色,不過沙律蛋饀就同普通麵包舖冇乜分別。見好多客人都係食唔晒一件cake可能真係太漏勒,有d食左半件就打包走勒~隔離台對情侶,每人都食唔夠半件就走人~oh...真係好浪費丫!下次都會再黎食,不過要再等一排勒~可能新開冇耐,而且又係星期日,間cafe實在太多人,等位等好耐,排隊買cake又要等好耐~~真係人頭擁擁~

見好多客人都係食唔晒一件cake
可能真係太漏勒,有d食左半件就打包走勒~

下次都會再黎食,不過要再等一排勒~
真係人頭擁擁~
2007-08-26 6 浏览
又是基於雜誌報導,今天和朋友做了白老鼠。門前人龍不絕,餐廳分兩部份:自助及服務。自助只有cheesecake,雪糕,三文治和飲品服務的就是正常menu,但cheesecake就稍貴(每件$36,還有加一)今天試了─1. Very melody cheesecake:因為見到melody個字,好感大增,這是凍cheesecake,但不明為何碟子上桌時是暖暖的,幸好沒有把cheesecake溶解,質感比一般凍cheesecake強,有點靱度,不錯!2. Black forest cheesecake:焗cheesecake,質感實在!本人至愛,不過甜,車厘子酸酸的,中和芝士的膩感!正!另外還叫了三文魚沙律、cappucino、latte,味道都蠻不錯,沙律份量充足得我們兩人也差點吃不下,而咖啡的味道很濃,配cheesecake是不錯的組合!唯一改善就是門口帶位的小姐,請用別的表達方法告知我們餐廳是稍貴一點!不要以為我們不能消費!但餐廳的經理很窩心,會建議我們先吃完沙律才奉上cheesecake,抵讚!
又是基於雜誌報導,今天和朋友做了白老鼠。

門前人龍不絕,餐廳分兩部份:自助及服務。
自助只有cheesecake,雪糕,三文治和飲品

今天試了─

2007-08-26 0 浏览
見報章講到哩間cafe 的cakes 咁吸引, 便去試下啦 杯iced mocha & cakes 都幾好味total order 左四個cakes + coffee佢個black forest 有驚喜, 好香的cheese (哩個recommend)但個熱情果cake & double mango cake, 便差左d評心而論, 食物ok可惜, 佢地的服務態度超級差!!! 我杯coffee 未飲完, 個菲律賓藉店務員, 己經想收走去杯coffee 仲有1/4. 同佢講未飲完, 竟然質疑我地.regular size iced mocha $32 杯, 都仲有$8 未飲啦點解佢可以咁樣對個客? 之後佢又同另一個又係菲律賓藉店員不斷比說話我地聽, 要我地走用完英文, 又用中文. (咁怕我地唔識聽英文, 要用中文講多幾次, 仲乜一開始唔用中文?)從來未聽過cafe 會趕客走..連麥當勞, 大家樂0個d 都未趕啦, 佢竟然趕客?後來仲發現佢地計多左我地一個cake 錢真係好失望囉.講真, 間店再好食都冇用啦, service 咁差, 真係去唔過.
見報章講到哩間cafe 的cakes 咁吸引, 便去試下啦
杯iced mocha & cakes 都幾好味
total order 左四個cakes + coffee

評心而論, 食物ok
可惜, 佢地的服務態度超級差!!!
點解佢可以咁樣對個客?
用完英文, 又用中文.
從來未聽過cafe 會趕客走..
連麥當勞, 大家樂0個d 都未趕啦, 佢竟然趕客?
後來仲發現佢地計多左我地一個cake 錢

真係好失望囉.
2007-08-26 5 浏览
有好多款都好似好好味,諗左好耐最後叫左個latte cheesecake外賣,$28一個~ 好滑,香得來又唔流~ 真係好正~ 因為今次趕住睇戲所以takeaway~ 下次會試下入去坐,因為d位都好似好舒服~~~
2007-08-22 12 浏览
由於近期報章報導太吸引…全部二十三款太難選擇了,只選了兩款Tramisu chesses cake & BlackForest chesses cake,Tramisu味道不錯個人覺得芝士味不夠(一般Tramisu應有的味道),餅身軟,朱古力粉分佈平均,有塊餅乾在餅底。反而黑森林令我有驚喜,鮮果方面有一粒酸紅莓、藍莓/提子、少少鮮忌廉,那款芝士味較濃,不太甜加上有鮮果的中和令到味道配合得更好,不會太"漏",吃了一件有想再吃的衝動呢! 噢! 忘記了報章介紹那款茘枝綠茶芝士餅,唯有下回再試更多的。