餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2019-06-25 154 浏览
已一段時間沒來了,今天來到人山人海,跟我平常一早來到截然不同。有些親子上來,玩玩店內提供的益智遊戲(UNO、波子棋、層層疊等...)回想昔日的童年回憶。有些情侶上來拍拖,談談情說說愛。更有些朋友來到聚舊聊天,細聲講大聲笑。餐廳充斥着歡樂幸福的感覺。餐廳放了一些特色擺設,有梳化、掛畫、益智遊戲等,感覺真的像回到家一樣。餐廳假日都會有套餐供應(餐湯+主菜+飲品)。蕃茄湯足料,每一口都有蕃茄的鮮甜味。法式香草烤雞 - $148法式烤雞出來整整半隻雞,外皮脆薄唔油膩,火喉控制得剛剛好,烤至金黃色,雞肉嫩滑,聞落香味撲鼻。(不過製作需時約30分鐘)烤雞切開仲即時流出肉汁,雞肶肉質嫩滑,回味十足。蘋果醬食落清新香甜,配以香草烤雞一起吃真是如虎添翼。(真想買回家作醬料用)
有些情侶上來拍拖,談談情說說愛。
更有些朋友來到聚舊聊天,細聲講大聲笑。

餐廳充斥着歡樂幸福的感覺。

餐廳假日都會有套餐供應(餐湯+主菜+飲品)。

蕃茄湯足料,每一口都有蕃茄的鮮甜味。

法式香草烤雞 - $148
法式香草烤雞

烤雞切開仲即時流出肉汁,雞肶肉質嫩滑,回味十足。

2019-06-23
法式香草烤雞
2019-06-24 67 浏览
適逢星期五晚,放假前約朋友嚟到荃灣工業區呢個秘密角落聚一聚。六道菜晚餐好抵食,只係比散叫主菜加多$10,就有齊蒜蓉法包,廚師餐湯,田園沙律,主菜,甜品(蛋糕或雪糕),同埋餐飲。我哋叫咗兩份晚餐,一個北海道帶子蒜香天使麵,同埋一個香煎西班牙合模豬配薯菜。首先上枱嘅係餐湯,法包同沙律。餐湯係番茄湯,充滿濃郁嘅蕃茄味,最啱配埋香脆嘅法包一齊食。田園沙律嘅沙律醋酸酸甜甜,好開胃!北海道帶子蒜香天使面嘅帶子鮮甜爽口,天使面軟硬適中,食落有公仔麵嘅風味。香煎西班牙黑毛豬煎到八成熟,唔鞋口,配埋自家製蘋果醬及芥末醬一齊食,口感豐富。飲品方面,叫咗一杯凍檸茶,另一杯以半價轉左凍堅果薄荷青檸梳打。凍堅果薄荷青檸梳打有驚喜喎,充滿清新嘅薄荷味,完全唔係平時嗰啲藥水味薄荷飲品。食完法包、沙律、餐湯同埋主菜之後,我哋已經好飽,本來想試嘅蛋糕都放棄左,最後甜品我哋分別叫咗薑汁味同豆腐味雪糕。豆腐味雪糕充滿豆腐香味,好似食緊說凍咗嘅豆腐咁。薑汁味雪糕就辣辣哋,充滿薑嘅香味,仲見到一絲絲嘅薑纖維係雪糕入面,真材實料!食到一半cafe已坐滿人,好彩我哋早到呢!🤭

食到一半cafe已坐滿人,好彩我哋早到呢!🤭

• 薑汁雪糕
2019-06-24 73 浏览
香港哋好多樓上cafe, 位於荃灣工廈的呢間都唔算難揾。如果是坐落於市區地舖,一定大排長龍!悠閒文青格調,除了有好多唔同種類game可以隨意玩外,仲有好多類別嘅書。餐廳周圍都有唔同嘅擺設,例如單車,坐地燈。。餐湯貌似冬蔭功,原來係蘿宋湯健康沙律,好大粒車厘茄呀!👏🏻🍽香煎低温挪威鮮三文魚柳配香草忌廉汁🍽厚度是一份三文魚扒,不是魚柳咁簡單。皮煎得好脆,唔肥膩,與香草忌廉汁好夾。🍸凍冬薑檸檬蜜🍸甜。酸。辣結集的凍飲,醒神開胃!最後有份甜品,可選蛋糕或雪糕。抹茶雪糕上加cream及碎nuts~ 就是加上呢一點小點綴,便令人感到餐廳的誠意,不是求其hea給的甜品!食飽飽,隨手拎起了scrabble同朋友一齊玩。開心滿足的一餐!

餐湯貌似冬蔭功,原來係蘿宋湯

健康沙律,好大粒車厘茄呀!👏🏻

🍽香煎低温挪威鮮三文魚柳配香草忌廉汁🍽

🍸凍冬薑檸檬蜜🍸

甜。酸。辣結集的凍飲,醒神開胃!

最後有份甜品,可選蛋糕或雪糕。

• 香煎低温挪威鮮三文魚柳
2019-06-24 45 浏览
Cafe的盡頭有一排窗,可引入自然光,配上白色牆身及木製椅桌,營造出明亮簡潔的舒暢環境。擺放了綠色植物作佈置,感覺非常悠閒寫意。餐湯有濃厚的蕃茄味,酸酸甜甜,十分開胃。以半價優惠點了海鹽焦糖咖啡,味道不太甜,仍保留咖啡的原始風味。香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬配意粉 ($138)因為是黑毛豬,所以不用全熟。肉味濃郁,肉質鬆軟軟嫩多汁,帶有少許肥膏,使其肉質更香口,非常美味。很喜歡這個自家製蘋果醬,清甜開胃,十分清新,與黑毛豬一起吃有解膩之用。Cafe提供不少遊戲給客人借玩,令人放鬆心情,樂而忘返。真的非常適合在這裡悠閒地度過一個慵懶的週末。

擺放了綠色植物作佈置,感覺非常悠閒寫意。

餐湯有濃厚的蕃茄味,酸酸甜甜,十分開胃。

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬配意粉 ($138)

• 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
2019-06-20 85 浏览
同事見到荃灣工廠區有間cafe,可以望海,環境唔錯,就去試一試☺️👇🏻望出去既view👇🏻餐廳環境地方唔算好大,但都幾骨致4個人叫左三個餐同一份小食1. 北海道帶子蒜香天使麵天使麵蒜香味夠,但帶子仲有少少雪味,略為減分2.香煎西班牙黑毛豬個度職員推薦8成熟!我地問豬肉喎?唔係一定要煮到全熟先食得咩?佢話因爲佢啲豬唔係食飼料,所以無問題喎🙈但個人都係建議食返全熟😂3.香草烤雞呢個真心推介皮脆肉嫩,就算雞胸肉個位都好食4.黃金薯絲蝦外面既薯絲炸得好脆好香,但蝦肉麻麻,唔夠爽口彈牙
👇🏻望出去既view

👇🏻餐廳環境
地方唔算好大,但都幾骨致

4個人叫左三個餐同一份小食
1. 北海道帶子蒜香天使麵
天使麵蒜香味夠,但帶子仲有少少雪味,略為減分

2.香煎西班牙黑毛豬

3.香草烤雞
呢個真心推介
皮脆肉嫩,就算雞胸肉個位都好食

4.黃金薯絲蝦
外面既薯絲炸得好脆好香,但蝦肉麻麻,唔夠爽口彈牙

2019-06-20
  • 法式香草烤雞
2019-06-16 54 浏览
今晚放工去左一間喺荃灣工業區嘅樓上cafe。一入到去已經比個環境嘅裝橫吸引住。全部枱枱櫈櫈都係用木造,感覺好似去左大自然咁,身心頓時變得放鬆,正如其名Private Corner,好似一個私人嘅角落,可以放肆一陣。我問咗呢度嘅職員,原來最受歡迎係黑毛豬同埋燒春雞,但燒春雞係較早嘅時候已經賣晒,呢樣野令我有點失望。於是我就試咗呢度嘅自家手打牛肉芝士漢堡餐配薯角同田園沙律,因為呢度嘅漢堡出名都係足料大份,而且好受一般嘅上班一族歡迎。漢堡一上枱,我隻眼球已經不由自主咁望實佢,因為份量大,用料足。漢堡有蕃茄好常見,但佢呢隻漢堡仲有大大塊菠蘿!蕃茄加菠蘿令人更加開胃,食多多牛肉都唔怕啦!漢堡包外脆內軟。牛肉好厚,配上生菜同半溶芝士,好抵食呀!結帳每人$100左右,是非常相宜的晚餐價格。

結帳每人$100左右,是非常相宜的晚餐價格。
2019-06-14
2019-06-16 70 浏览
以前曾經喺荃灣西呢邊上班,朋友同埋上司都曾經推介我食呢間cafe,我發現原來工廠大廈經常有驚喜!呢度嘅食物可以話係超水準高於一班。叫咗呢度比較受歡迎的西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬。極力推廌個醬!蘋果醬酸酸甜甜,豬肉點埋醬食,個醬同肉出奇咁match,唔覺意食多左添!豬肉咁晏唔腍,入晒味,非常值得一試,另外可以選配薯角或者意粉。我地點左意粉啦。意粉煮得啱啱好,加上少少香草,唔會太腍又唔會太硬。一個完整嘅dinner set又點少得甜品呢?跟餐送蛋糕或雪糕。一個綠茶紅豆蛋糕食落感覺好似食緊雪凍左嘅豆沙包。紅豆大大粒,軟綿綿嘅蛋糕加上粉粉嘅紅豆,口感更有層次,另外的咖啡蛋糕食落好似雪糕,涼透心的感覺令我難以忘懷,還是最好學一口榛子朱古力鮮奶,香滑的榛子配鮮奶,暖進心匪,很是滿足。

2019-06-14
2019-06-12 44 浏览
早前放假難得空閒,揀左間隱藏於工廈的cafe,估唔到都幾多客人,每個角落都充滿好奇感,因為周圍都有好多裝飾,別具風格很吸引。等候都可以坐梳化位打卡影相,咸4內有一張大枱,亦有多張2-4人枱,近玻璃窗有數個單人吧枱位,望住海景,黃昏時分更迷人。假日套餐有10款選擇,有湯、主菜、飲品,還可加錢要小食及甜品,散點的食物都多選擇,但套餐感覺抵少少,因為可半價揀其他飲品。我點左全日早餐加精選蛋糕,轉埋半價飲品,好豐富好靚好滿足的假日美食。是日餐湯係蕃茄湯,有濃郁蕃茄味,微酸開胃,飲落帶少少辣,清爽唔膩,仲有好多蕃茄肉。all day breakfast 全日早餐 $98,有炒蛋、煙肉、雞肉腸、茄汁豆、薯餅、田園沙律、牛角包,可惜當日牛角包已售罄,轉了牛油多士。先大讚炒蛋,超級嫩滑,又有蛋香,份量仲幾多,配多士食都好正。煙肉一大塊,唔算油膩亦不太咸,有煙肉香。田園沙律加左醋汁,蔬菜新鮮爽脆好清新,份量再多會更好。雞肉腸有2條好夠食,微煎過,腸皮脆口多肉汁。茄汁豆係常溫,加熱會更吸引。薯餅就熱辣辣好香脆,加茄汁真係食唔停口。整個全日早餐都份量足,食完好full好正。精選蛋糕 +$18,價錢少少偏貴,

all day breskfast

整個全日早餐都份量足,食完好full好正。
士多啤梨蛋糕

精選蛋糕 +$18,價錢少少偏貴,但味道係好,睇落好有homemade 感覺,原味蛋糕好鬆軟唔乾,士多啤梨cresm滑溜細膩,份量比例剛剛好,甜度亦唔算高,係個輕盈美味的甜品
抹茶牛奶

抹茶牛奶 +$17(半價),係好抵飲,大大杯微暖,夏日都岩飲,拉花賣相吸晴,抹茶味濃重,帶牛奶香、純、滑,味道好平衡,而且唔甜,男女都會一飲愛上
2019-06-08
all day breskfast
士多啤梨蛋糕
抹茶牛奶
  • alldaybreskfast
2019-06-12 44 浏览
位於荃灣工廈區中,不容易找,真是有如其名,"private corner" 非常隱蔽的一家小清新cafe,環境寧靜舒適,佈置精美特色,旁邊有很多擺設、書本、桌上遊戲。周末工廈不會很多人,過來與好友共聚喝杯咖啡應該是不錯的選擇。有小食、沙律、單點主菜,我則點了晚飯套餐,包括前菜、主菜、甜品及餐飲,比較划算。首先前菜有餐湯、牛油法包及田園沙律。一人份量,新鮮的沙律蔬菜,雜菜羅宋湯,酸酸開胃的。北海道帶子蒜香天使麵:香煎帶子厚肉,肉質彈牙微嫩。天使麵麵條硬度剛好,不會糊稠。一向較喜歡蒜香汁,較香口且不太膩,吃到最底沒有浮起一層油,不過如果多點蒜蓉會更香濃惹味。不得不提就是甜品方面,蛋糕/雪糕的選擇,光是蛋糕,已經有數款選擇,忌廉海綿蛋糕、芝士或是抹茶芝士,聽到這裡,身為抹茶及芝士蛋糕愛好者,當然二話不說就鎖定了蛋糕。還以為會是普通味道、小小的蛋糕,怎知味道高質挺有驚喜的,抹茶芝士帶淡淡的抹茶香,濃濃的忌廉芝士。
北海道帶子蒜香天使麵:香煎帶子厚肉,肉質彈牙微嫩。
天使麵麵條硬度剛好,不會糊稠。
2019-06-07 65 浏览
今日放假去左荃灣,行到6點幾開始覺肚餓,用手機一search發現不遠處有間可以望到海景既cafe,梗係要上去試下😆晚上7:15左右上到去,嘩無諗過假期既工廠區都有咁多人,我想坐既海景長枱已經full左😑,只能坐係收錢旁的bar枱。一坐底就俾佢既六道菜晚餐吸引,除左主菜仲有牛油法包,餐湯,沙律,甜品同餐飲都只係118-228, 所以唔多使考慮下就order左個”煎封北海道刺身級帶子蒜香天使面”套餐。Order完唔使3分鐘就上左法包餐湯同沙律。餐湯係蕃茄湯,非常好飲,食得出係用左好多新鮮蕃茄番煮既。跟住主菜出場,三大隻帶子好吸引呀。帶子兩邊煎到金黃色,入面未全熟,可以食到帶子嘅鮮味😋食完主菜想order甜品,可惜因為太好生意只係剩返雪糕,有啲失望下揀左雲呢拿味,點知又有個小驚喜,除咗雪糕仲加咗啲曲奇碎,好味!餐飲我就加錢點左玫瑰latte,上面有少少玫瑰花瓣,幾靚,不過就稍為甜咗啲。

2019-06-07
For me, it’s always difficult to find satisfying food in the industrial area in Tsuen Wan. Luckily, there is a coveted gem inside an industrial building that is walking distance from Tsuen Wan Plaza.I often come here for afternoon tea, sometimes I just grab a coffee, the place can be a little bit busy during lunch and dinner hours, at other times it’s a cosy quiet cafe with scattered customers and you can relax there.They have got like 7-8 afternoon tea sets, which include a main dish and a drin

They have got like 7-8 afternoon tea sets, which include a main dish and a drink. You can choose from a selection of salads, sandwiches or pasta.

Today I ordered an all-day breakfast which was not on the tea set menu, but breakfast always tastes better at times other than morning right? The breakfast came hot, the buttery toast was fragrant and crispy, the scrambled eggs were soft. The portobello mushroom was big and juicy!

I had a latte on the side and there’s nothing to pick on.

I think they offer good dinner sets also. The price range is from $100 above, but the ingredients used are fresh and of good quality, and the presentation and taste is satisfactory, so I will always come back to this place!
2019-06-02 82 浏览
做完嘢想搵個地方食lunch,係工廈區唔知食乜好,因為星期日好多地方都唔開,咁唯有上OpenRice睇吓,見到附近有間Cafe今日都照常營業,打電話去唔使訂枱,於是就走上去上到去餐廳都幾驚喜,裝修幾靚,原本以為係工廠區應該都唔會搵到呢類型嘅餐廳,更加驚喜嘅係竟然有海景餐廳有套餐供應,但今日唔係太想食意粉或者扒,所以就叫咗個煙三文魚炒滑蛋配牛角包 $52,個蛋真係超級滑,三文魚切左絲,用黎夾落個牛角包度幾好食,牛角包都幾鬆化,唔錯飲品叫左洋甘菊$38,配埋少少蜜糖,菊花味好香,而且一直有蠟燭keep住溫度,抵讚最好就叫咗件蛋糕,每日都會有幾款唔同口味嘅蛋糕,而我就揀咗焦糖布丁蛋糕,唔會太甜,味道都幾好,估唔到工廈區入面會有一間質素咁高嘅cafe

甜品櫃

煙三文魚炒滑蛋配牛角包

焦糖布甸蛋糕
2019-06-02
煙三文魚炒滑蛋配牛角包
焦糖布甸蛋糕
2019-06-02 105 浏览
星期日放假係應該hea下,一向鍾意去Cafe既我就揀左 5B Private Corner,西鐵站出黎行一陣就到雖然5B Private Corner位於工廠區,但一入到去完全已經忘記咗自己係工廈餐廳裝修以淺色木為主,加上白色既牆身,簡單得黎又舒服,而我自己都幾鍾意呢種裝潢,餐廳設有吧枱位置,窗口係望到海景㗎望吓餐牌先,假期都有set供應,包括左餐湯,主菜同飲品餐湯係羅宋湯,酸甜度適中,唔錯!而我就揀咗個香蒜辣椒海鮮炒意粉$108意粉係用幼身既意粉,意粉唔會煮到腍哂,海鮮有青同虎蝦仁,份量都幾味,炒得都幾香幾惹味餐飲配左奶茶咖啡,如果想去其他飲品只需要半價,而我就加$15轉左杯Flat White,有心心拉花,個咖啡都幾好另外套餐+28可以配小食一款,而我就配左蜜糖雞鎚,標明左係冇激素㗎,個蜜糖真係蜜糖,唔係普通糖膠,味道都唔錯餐廳仲有供應board game,岩哂一大班朋友放工放假上黎聚聚

望吓餐牌先,假期都有set供應,包括左餐湯,主菜同飲品

餐湯係羅宋湯,酸甜度適中,唔錯!
羅宋湯

而我就揀咗個香蒜辣椒海鮮炒意粉$108

蒜香香辣海鮮意粉

蜜糖雞鎚

2019-06-02
蒜香香辣海鮮意粉
蜜糖雞鎚
2019-06-01 88 浏览
聽朋友講,佢係荃灣西個邊嘅工業區度返工,佢成日同我講佢中午食咗一間好好食嘅餐廳,叫做5B private corner。我地叫咗炒帶子天使麵、美國牛排、兩客蛋糕同兩杯嘢飲。入到去個環境同氣氛都好好,因為佢一來夠靜,上得來都係有心來追求享受嘅人,所以望住青衣海景嘅情況下食嘢,感覺真得很不一樣。而且店內除咗食野之外,佈置都好用心,仲有好多書同棋放咗係度,所以都有家長特意帶小朋友來慶祝生日。講返嘢食,個帶子天使麵幾好食,帶子夠鮮味,至於個牛排叫咗七成熟,味道唔錯,有𡁻頭。蛋糕呢,叫咗布丁同抹茶芝士,我較喜歡後者。另外,我仲叫埋杯黑椒薄荷咖啡,感覺好有趣。

我地叫咗炒帶子天使麵、美國牛排、兩客蛋糕同兩杯嘢飲。

蛋糕呢,叫咗布丁同抹茶芝士,我較喜歡後者。

另外,我仲叫埋杯黑椒薄荷咖啡,感覺好有趣。

2019-05-31
2019-06-01 102 浏览
我們在網上看到有松葉蟹腳意大利飯便來訂枱,但是來到店員卻說沒有。我們點了一個黑毛豬的午餐和一個全日早餐,全日早餐很快便來到但是黑毛豬等了大約 20分鐘, 黑毛豬有很多筋,很像香口膠,很難咬。全日早餐不過不失 。點了一杯荔枝玫瑰梳打和一杯熱榛子朱古力奶 可惜榛子朱古力鮮奶不夠熱。
很多筋
黑毛豬